ANNONS

Köttfärssoppa

image329

Idag har jag varit ute i Jugansbo och bjudit min käre mor och far på middag. Jag tog lite av det här, lite av det där och vips stod det en smaskig köttfärsoppa på bordet. Dagens bästa smakkombination är iallafall stark senap och rödvin. Det är alltid lika kul att leka leken "Vad är det för speciellt jag har haft i maten"- leken. Pappa började med att påstå att det luktade jul. Tror att det var lukten av tönda ljus, vin och senap som ledde honom in på det spåret. Sebastian trodde som vanligt på ingefära.
Men ingen lyckades knäcka nöten, men när jag väl sa att det var senap i kände de smaken alla tre.
Den här soppan går med fördel att göra en dag i förväg. När du värmer upp den på plattan igen, spä då bara med lite vatten och kanske en liten skvätt vin…

Köttfärssoppa 4 pers:

700 g nötfärs
2 gula lökar
2 morötter
2 tsk stark senap
1 fp krossade tomater
1 burk black eye bönor (kan uteslutas)
½-1 L vatten
cayennepeppar
oxfond
rött vin
lagerblad
ev balsamvinäger

Gör så här:

Hacka löken fint, bryn den tillsammans med köttfärsen i en stor gryta. Salta och peppra.
Slå över vatten, krossade tomater och bönor. Ha i ett par lagerblad och senapen. Låt detta koka upp. Riv undertiden morötterna och tillsätt dem. Ha i en ordentlig skvätt vin och smaka sedan av med oxfond, cayenne och lite balsamvinäger. Nu får detta koka ihop under minst 10-20 minuter. Servera med ett gott bröd och kanske ett glas rött…?

0
Kommentera
ANNONS

The holy (cook)book!

image325

Idag tänkte jag visa er min lilla receptboksamling. Här finns allt från Boniers Kokbok till The Sopranos kokbok.
Precis som mormor och alla i hennes generation har läroboken med Mor ror och far är rar hemma, så har nog de allra flesta i min ålder hemkunskapsboken ligger och skräpar någonstans. Faktiskt, när jag ska använda något superbasic recept som jag inte har i huvudet, händer det att hemkunskapsboken blir lite bläddrad i.
Vad har vi mer då, Rutiga kokboken, Bonniers kokbok,  Sju sorters kakor, en om pasta, om wook, om kykling, paj, cheescakes, om choklad,  Every day food, en Viktväktar kokbok (även om vi inte viktväktar här hemma så gillar jag deras recept! Oftast väldigt enkel men mycket god vardagsmat. Kan rekomenderas.)

Sen är ju jag, lika lättpåverkad av tv som de flesta av oss, för ni finner även böcker av Mat Tina, Jamie Oliver och Leila. Om jag inte mins helt galet har jag en av Nigella ligger någon stans med. Sopranos kokboken är Sebastians då han är ett stort fan av serien.
Sedan finns det två böcker av de söta systrarna, ja de ser faktiskt väldigt söta ut! Två systrars söta och Vinterns söta står pärm i pärm på hyllan. Jag kan varmt rekomedera båda två! Är man en julfantast liksom jag är Vinterns söta den perfekta boken. Jag har bläddrat och bläddrat och nu längtar och längtar jag på att oktober och november ska rusa förbi så jag får sätta igång med allt!

Det finns även en liten bok stående i hyllan med svarta pärmar och silverrygg. Min lilla receptsamling där de bästa recept från barndommen trängs tillsammans med mina egna. Tyvärr blir det alltför sällan det skrivs in nya recept sen jag startat bloggen. Men jag hoppas att en dag, då står min alldelens egna kokbok och trängs med de andra på hyllan..

Sen har jag en korg med skorpor står där också. Man blir ju så hungrig när man bläddrar i alla fina böcker, då är det bäst man har lite tilltugg nära till hands!!

Vilken är din favorit kokbok?

(bild: privat)

0
Kommentera
ANNONS

Inget för bantaren!

image323

Alla ni som bantar, titta bort, lååångt bort! Låt er inte luras med bilden på Special K, för det finns inget nyttigt med detta recept. Inte ens en liten gnutta om man ens så försöker. Ni andra som är liksom jag, bantar på deltid eller inte alls, här har jag ett recept som får blodsockernivån stiga i höjden, den lugnaste fisk att göra volter, ja ni fattar vad jag menar.
Många av er har säkert smakat eller renututav bakat dessa någon gång, men de har liksom kommit lite på skymundan de senaste åren. Fram tills nu! Förra veckan fick jag hem den efterlängtade Vinterns söta, och där var de! Med ungefär samma recept och under ett annat namn, annars var allt sig likt. Jag pratar om Snickerskakor, eller som de heter i Vinterns söta, jordnötsrutor.
Jag mins att dessa bakades frenetiskt under mina högstadieår och om jag inte mins helt fel så fick jag betalt av en klasskompis för att baka dessa till henne!! Men jag tror inte jag gick så mycket plus, då både jordnötssmör och special K är ganska dyra ingredienser.

1 burk jordnötssmör
2 dl sirap
1 dl socker ( i vinterns söta stod det farinsocker vilket jag tror kan passa ypperligt)
1 tsk vaniljsocker
1 dl kokos
ca 10 dl special K

200 g choklad

Gör så här:

Koka samman jordnöttsmöret, sirap och socker till en smet. Allt socker ska ha smält. Ha sedan i vaniljocker, kokos och tillsist flingorna.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och tryck ut smeten. Smält chokladen i vattenbad och bred den sedan över. Ställ in i kylen och låt kallna.  Skär i lagom stora rutor!

0
Kommentera
ANNONS

Cheescake

image322

Jag vet att julen eller advent för den delen inte riktigt står och bankar på dörren än, men som den stora julfantast jag är så bjuder jag er här på ett recept som går bra att göra i ordning och ha i frysen. Perfekt att ta fram om det kommer oväntat besök!
Grunden i detta recept har ja fått av en vän till familjen, namnet på denna efterrätt är något försvenskat, philadelphiaglass står det nämligen i min receptbok. Vad du än väljer att kalla det så är det smaskens!
I detta recept har jag smaksatt med 1 kuvert saffran, men man kan ha i vad man har hemma för tillfället! I orginalreceptet står det att man skall använda digestivekex, dessa har jag bytt ut mot pepparkakor för att få en lite mer juligare touch!

200 g philadelphiaost
2½ dl socker
3 dl vispbar grädde ( det går finfint med mellangrädde)
2 tsk vaniljsocker
3 äggulor
1 kuvert saffran

15 pepparkakor

Gör så här:

Rör ihop osten med sockret. Vispa grädden hårt, tillsätt vaniljsockret och saffran.
Ha i äggen, ett i taget i ostsmeten.  Vänd försiktigt ned grädden.
Krossa pepparkakorna fint och lägg dem i botten av en springform. Häll över smeten, dekorera ev med pepparkakor och ställ in i frysen i minst 4 timmar.

Ta fram formen en halvtimme innan den ska ätas så den hinner tina lite!

0
Kommentera
ANNONS

Blåbärscupcakes

image321

Japp, nu är de bakade. Mina allra första cupcakes. Jag satte ribban ganska lågt, så jag inte skulle bli besviken om det bara blev pannkaka av allt. Men si det blev det inte. Får jag säga det själv blev de ganska söta, självfallet blev de rosa. Vad annars? För er som inte vet är jag en väldigt rosa människa, inte så det går till överdrift men jag gillar färgen!
Ett litet missöde inträffade dock när jag skulle spritsa mina cupcakes, spritsen sprak och det blev frosting överallt! Därav är det ena fatet spritsat med riktigt munstycke medans det andra är ditfixat med hälp av en vanlig plastpåse.
Eftersom jag inte gått in riktigt i rollen som cupcakebakare så glömde jag att köpa något att dekorera dem med. Små söta hjärtan hade nog varit fint, eller vad tror ni?

Nu skulle jag ju behöva besöka panduro för att köpa upp mig på diverse nödvändiga cupcakesting, men eftersom vi ska resa till dessa bakverks hemland innom en mycket snar framtid får jag nog lugna mig lite. Det finns nog ett mycket större utbud av färg, formar och andra tillbehör där!


Blåbärs cupcakes med citronfrosting:

lite drygt 100 g margarin
2 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 tsk vaniljsocker
½ dl mjölk
2 dl blåbär

Dela margarinet i mindre bitar och vispa det tillsammans med sockret poröst. Tillsätt äggen, ett i taget.
Rör ihop vetemjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker och ha sedan i hälften av mjölblandingen i äggsmeten. Häll över mjölken och vispa tills alla klumpar är borta. Tillsätt sedan resten av mjölet. Vispa smeten slät. Ha i blåbären och rör tills hela smeten är blålila. Fyll upp till hälften muffinformar. Grädda i ca 15-20 minuter i 175 g.

Frosting:

50 g margarin (rumstempererat)
drygt 100 g philadelphiaost
2-3 msk citronsaft + lite rivet skal
minst ett paket florsocker

Rör margarin och philadelphiaost till en slät kräm. Ha i citronsaften och skalen. Vispa sedan i florsockret, lite i taget tills du fått en tjock smet. Smaka av och tillsätt ev lite mer citonsaft. Färga sedan krämen med valfri färg, finns att köpa på panduro.
Jag hade bara röd karamellfärg hemma så jag tog några stänk så frostingen blev rosa!

Ja visst ja, höll nästan på att glömma. De blev dundergoda!

(eget collage med privata bilder!)

0
Kommentera