ANNONS

Jag drömmer om en jul hemma..

image332

Jag har redan nu börjat fundera lite över vad som behövs införskaffas till jul i inredningsväg. Eftersom färgerna i vårat avrdagsrum går i lila och limegrönt är det en del grejer som behövs bytas ut till jul. Förra året panikköpte jag röda panellängder till fönstret, som inte alls blev bra. Därför lär det införskaffas nya. De med öljetter i collaget ovan skulle vara riktigt snygga. Men om jag inte missminner mig helt har Ellos några liknande? Har nu kollat upp och hittade inga. Tar tacksamt emot tips om vart det kan finnas!  Nya överdrag till kuddarna skulle även de behöva köpas, varför inte ett par röd och grönrandiga?
Men en klassisk pappersstjärna har vi redan, fast en svart. Den lyser så fint i fönstret hela december och en liten bit in i januari.
Kanske ska vi köpa varsin julstrumpa att hänga på över öppnaspisen?

Som tur är har jag ett tag på mig att införskaffa nytt, undertiden kan man ju alltid inspireras av julen hos Pottery Barn!

(eget collage med bilder från potterybarn.com)

0
Kommentera
ANNONS

Söndagsstek

image331

Om ni undrar lite varför jag är dålig på att uppdatera bloggen beror det på att jag arbetar natt och jag tror jag sover längre på dagarna nu när det är höstrusk ute! Så jag gör så gott jag kan och hinner med!

Idag blir det klassisk söndagsstek här hemma hos oss.  Lika många stekar  som finns, lika många sätt finns det säkert att tillaga och smaksätta. Men så här gjorde jag idag:

dryga kilot kött
2 msk smör
basilika
torkad svamp
grovsalt

Se till att köttet är ganska tinat, hetta upp en panna, ha i smöret och bryn köttet runt om. Smula sönder den torkade svampen och klappa in den med basilika och saltet på köttet.
Ställ in i varm ugn ( ca 125-150 grader). Sätt i en temometer på stekes tjockaste ställe, när temperaturen når 60 g är köttet rosa, vid 70 är det genomstekt. Jag läste någonstans att man kan räkna på ca 1 timme i ugn per kilo, om det helt stämmer vet jag inte.

Till detta serveras inlagd gurka, brunsås, potatis, lingon och kokta grönsaker. Precis som det skall vara!

0
Kommentera
ANNONS

Snabbakat

image330

Till gårdagens middag gjorde jag enkla små frallor, på bakpulver! Så smidigt om tiden och orken är knapp. Eller om du helt enkel glömt bort att köpa jäst.
Jag valde att ha i phildadelphiaost  och lite mindre margarin i degen, de blev jättesaftiga! Vill man ha ett lite grövre bröd går det bra att byta ut några dl vetemjöl mot graham. Eftersom dessa små bullar inte behöver jäsa är de perfekt att göra en ledig helgmorgon!

Bakpulverfrallor:

8 dl mjöl
3 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 msk honung
50 g margarin
50 g philadelphiaost
3 dl mjölk

ev vallmofrön till dekorering.

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt margarin och philadelphiaost. Ha sedan i mjölk och honung. Arbetadegen smidig.
Dela i tio lika stora delar och rulla till bollar, lägg på en bakpappersklädd plåt. Strö ev lite valmofrön över. Grädda i 200 grader i ca 10-15 minuter.

(eget collage med bild från icakuriren)

0
Kommentera
ANNONS

Kärlek!

image328

För ca 10 minuter sedan såg jag dessa siffror hos Ljuvligt Hemma och precis som hon skriver så var det kärlek vid första ögonblicket! Tydligen var vi fler i detta avlånga land som kände så då de redan är tvärslut. Men, som tur är arbetar käre S på helt rätt arbete, så jag snor idéen så skall han göra helt egendesignade till mig. Underbart! Förra året bestod adventsljusstaken av fyra röda blockljus som stod i en  vit skål från Cult Design.
Vi får se hur det blir i år, men en sak vet jag säkert, siffrorna skall vara med!

(eget collage med bild lånad från hem lljuva hem)

0
Kommentera
ANNONS

Köttfärssoppa

image329

Idag har jag varit ute i Jugansbo och bjudit min käre mor och far på middag. Jag tog lite av det här, lite av det där och vips stod det en smaskig köttfärsoppa på bordet. Dagens bästa smakkombination är iallafall stark senap och rödvin. Det är alltid lika kul att leka leken "Vad är det för speciellt jag har haft i maten"- leken. Pappa började med att påstå att det luktade jul. Tror att det var lukten av tönda ljus, vin och senap som ledde honom in på det spåret. Sebastian trodde som vanligt på ingefära.
Men ingen lyckades knäcka nöten, men när jag väl sa att det var senap i kände de smaken alla tre.
Den här soppan går med fördel att göra en dag i förväg. När du värmer upp den på plattan igen, spä då bara med lite vatten och kanske en liten skvätt vin…

Köttfärssoppa 4 pers:

700 g nötfärs
2 gula lökar
2 morötter
2 tsk stark senap
1 fp krossade tomater
1 burk black eye bönor (kan uteslutas)
½-1 L vatten
cayennepeppar
oxfond
rött vin
lagerblad
ev balsamvinäger

Gör så här:

Hacka löken fint, bryn den tillsammans med köttfärsen i en stor gryta. Salta och peppra.
Slå över vatten, krossade tomater och bönor. Ha i ett par lagerblad och senapen. Låt detta koka upp. Riv undertiden morötterna och tillsätt dem. Ha i en ordentlig skvätt vin och smaka sedan av med oxfond, cayenne och lite balsamvinäger. Nu får detta koka ihop under minst 10-20 minuter. Servera med ett gott bröd och kanske ett glas rött…?

0
Kommentera