ANNONS

Kyckling med svampsås

image339

Igår när  jag satt och kikade runt efter lite matinspiraton hittade jag tyvär inget recept som föll mig i smaken, men jag hittade en bild. Visst ser det gott ut? Ja då var ju saken biff, det var bara att laga något som liknade detta. Sagt och gjort!

Kyckling med svampsås 4 port:

4 kycklingfiléer
2 vitlöksklyftor
2 chalottenlökar
1½ dl vitt vin
1½ dl vatten
1 hönsbuljongstärning
1burk svamp
1-2 tsk grov senap
2 dl matlagningsgrädde
salt & peppar
persilja

Gör så här:

Hetta upp en panna och stek kycklingen ca 4-5 min på vardera sida. De ska ha fått fin färg. Skala och hacka undertiden lök och vitlök. Sänk värmen något och låt löken fräsa med sista minuten. Slå sedan över vin, vatten och ha i buljongtärningen. Vrid upp värmen igen och låt detta koka under lock tills kycklingen är helt genomkokt. (det får inte finnas något rosa kvar, köttet skall vara helt vitt!)
Ta ur kycklingfiléerna, sänk värmen och ha i grädden och senapen. Låt det koka ihop lite. Tillsätt sedan svamp, salt, peppar och lite klipt persilja. När såsen tjockat på sig lite, lägg tillbaka kycklingen och låt allt koka i några minuter. Smaka av med ev lite mer persilja.

Servera med goda grönsaker och ris!

Jag höll på att förstöra hela maträtten då jag först tog i dijonsenap och det passade inte alls! Så jag fick tricksa lite men tillsist blev det riktigt mumsigt. Så jag avråder med det bestämdaste att använda dijon, ta vanlig eller stark senap istället!


(eget collage med bild från marthastewart.com)

0
Kommentera
ANNONS

Morgonbestyr

image335

Varje dag ställs man inför nya utmaningar. Om denna kom sent eller tidigt kan jag inte riktigt avgöra, när man som jag gör arbetar natt vet man inte riktigt när ens dygn slutar eller börjar. Hur som, så hade ni nog fått er ett gott skratt om ni hade befunnit er på parkeringen utanför Bryggeriets demensboende i Sala i sissådär sjutiden i morse.

För ett par veckor sen köpte vi en ny bil och jag har nästan varje dag tänkt på att jag måste komma ihåg att lägga i en isskrapa ifall det är is på rutan någon morgon. Självklart är inte det gjort än.
I natt vankade jag lite av och an för att kolla utetemperaturen, jodå visst sjönk den under nollan..

När jag avslutat mitt pass kom jag ut på parkeringen, där stod det för ovanlighetens skulle knappt några bilar alls. Men de som stod där var täckta med härlig frost och is! Underbart tänkte jag, hur i helsike ska jag lösa detta. Febrilt började jag rota igenom bilen på jakt efter något som eventuellt kunde fungera som isskrapa. Men utan resultat. Då kom jag på att jag hade en matlåda i väskan. (råkade glömma den sist jag arbetade och tur var väl det!)  Så jag fram med mitt Tupperwarelock och började frenetiskt skrapa. Det tog tid, men det gick!

Bilen hade jag startat redan, så den började bli härligt varm. Men totalt igenimmad! I ärlighetens namn har jag väl inte satt mig in riktigt i hur fläkten fungerar i nya bilen. Men jag tröck, skruvade upp, ned och åt alla tänkbara håll och tillslut, när jag bara hade två svängar kvar innan jag stod säkert hemma på parkeringen, ja då hade jag lyckats manövrera fläktsystemet! Humöret började sakta komma tillbaka samtidigt som imman försvann och jag till och med nynnade med lilte i sången som jag nu hörde när fläkten lugnat ned sig lite. Kanske, kanske var jag inte så oteknisk ändå!
Men när jag svänger in och ska till och parkera, då är hela bilen igenimmad igen!

I helgen, då ska jag gå till jobbet!

0
Kommentera
ANNONS

Tripple-Chocolate Cheescake

image333

Kanske är det så, att jag blivit en chokoholic? Visst jag har alltid tyckt om choklad, men inte så där maniskt som en del. Men den senaste tiden så har jag haft ett sånt sug, helst då efter lite mörkare choklad! Mmmm…
När det handlas på ICA följer det allt som oftast med en liten bit som sen jag förvarvar i skafferiet och tar fram när man är så där suget inträffar. Och då är det som ljuv musik (fast i munnen!) när man får ta sig en liten bit choklad!

Detta recept på chokladcheesecake skulle nog falla mig finfin i smaken. Vill ni ha andra tips och ideér på cheesecakes så kan jag varmt rekomendera denna bok!


(eget collage med bild från marthastewart.com)


0
Kommentera
ANNONS

Jag drömmer om en jul hemma..

image332

Jag har redan nu börjat fundera lite över vad som behövs införskaffas till jul i inredningsväg. Eftersom färgerna i vårat avrdagsrum går i lila och limegrönt är det en del grejer som behövs bytas ut till jul. Förra året panikköpte jag röda panellängder till fönstret, som inte alls blev bra. Därför lär det införskaffas nya. De med öljetter i collaget ovan skulle vara riktigt snygga. Men om jag inte missminner mig helt har Ellos några liknande? Har nu kollat upp och hittade inga. Tar tacksamt emot tips om vart det kan finnas!  Nya överdrag till kuddarna skulle även de behöva köpas, varför inte ett par röd och grönrandiga?
Men en klassisk pappersstjärna har vi redan, fast en svart. Den lyser så fint i fönstret hela december och en liten bit in i januari.
Kanske ska vi köpa varsin julstrumpa att hänga på över öppnaspisen?

Som tur är har jag ett tag på mig att införskaffa nytt, undertiden kan man ju alltid inspireras av julen hos Pottery Barn!

(eget collage med bilder från potterybarn.com)

0
Kommentera
ANNONS

Söndagsstek

image331

Om ni undrar lite varför jag är dålig på att uppdatera bloggen beror det på att jag arbetar natt och jag tror jag sover längre på dagarna nu när det är höstrusk ute! Så jag gör så gott jag kan och hinner med!

Idag blir det klassisk söndagsstek här hemma hos oss.  Lika många stekar  som finns, lika många sätt finns det säkert att tillaga och smaksätta. Men så här gjorde jag idag:

dryga kilot kött
2 msk smör
basilika
torkad svamp
grovsalt

Se till att köttet är ganska tinat, hetta upp en panna, ha i smöret och bryn köttet runt om. Smula sönder den torkade svampen och klappa in den med basilika och saltet på köttet.
Ställ in i varm ugn ( ca 125-150 grader). Sätt i en temometer på stekes tjockaste ställe, när temperaturen når 60 g är köttet rosa, vid 70 är det genomstekt. Jag läste någonstans att man kan räkna på ca 1 timme i ugn per kilo, om det helt stämmer vet jag inte.

Till detta serveras inlagd gurka, brunsås, potatis, lingon och kokta grönsaker. Precis som det skall vara!

0
Kommentera