ANNONS

Snabbakat

image330

Till gårdagens middag gjorde jag enkla små frallor, på bakpulver! Så smidigt om tiden och orken är knapp. Eller om du helt enkel glömt bort att köpa jäst.
Jag valde att ha i phildadelphiaost  och lite mindre margarin i degen, de blev jättesaftiga! Vill man ha ett lite grövre bröd går det bra att byta ut några dl vetemjöl mot graham. Eftersom dessa små bullar inte behöver jäsa är de perfekt att göra en ledig helgmorgon!

Bakpulverfrallor:

8 dl mjöl
3 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 msk honung
50 g margarin
50 g philadelphiaost
3 dl mjölk

ev vallmofrön till dekorering.

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt margarin och philadelphiaost. Ha sedan i mjölk och honung. Arbetadegen smidig.
Dela i tio lika stora delar och rulla till bollar, lägg på en bakpappersklädd plåt. Strö ev lite valmofrön över. Grädda i 200 grader i ca 10-15 minuter.

(eget collage med bild från icakuriren)

0
Kommentera
ANNONS

Kärlek!

image328

För ca 10 minuter sedan såg jag dessa siffror hos Ljuvligt Hemma och precis som hon skriver så var det kärlek vid första ögonblicket! Tydligen var vi fler i detta avlånga land som kände så då de redan är tvärslut. Men, som tur är arbetar käre S på helt rätt arbete, så jag snor idéen så skall han göra helt egendesignade till mig. Underbart! Förra året bestod adventsljusstaken av fyra röda blockljus som stod i en  vit skål från Cult Design.
Vi får se hur det blir i år, men en sak vet jag säkert, siffrorna skall vara med!

(eget collage med bild lånad från hem lljuva hem)

0
Kommentera
ANNONS

Köttfärssoppa

image329

Idag har jag varit ute i Jugansbo och bjudit min käre mor och far på middag. Jag tog lite av det här, lite av det där och vips stod det en smaskig köttfärsoppa på bordet. Dagens bästa smakkombination är iallafall stark senap och rödvin. Det är alltid lika kul att leka leken "Vad är det för speciellt jag har haft i maten"- leken. Pappa började med att påstå att det luktade jul. Tror att det var lukten av tönda ljus, vin och senap som ledde honom in på det spåret. Sebastian trodde som vanligt på ingefära.
Men ingen lyckades knäcka nöten, men när jag väl sa att det var senap i kände de smaken alla tre.
Den här soppan går med fördel att göra en dag i förväg. När du värmer upp den på plattan igen, spä då bara med lite vatten och kanske en liten skvätt vin…

Köttfärssoppa 4 pers:

700 g nötfärs
2 gula lökar
2 morötter
2 tsk stark senap
1 fp krossade tomater
1 burk black eye bönor (kan uteslutas)
½-1 L vatten
cayennepeppar
oxfond
rött vin
lagerblad
ev balsamvinäger

Gör så här:

Hacka löken fint, bryn den tillsammans med köttfärsen i en stor gryta. Salta och peppra.
Slå över vatten, krossade tomater och bönor. Ha i ett par lagerblad och senapen. Låt detta koka upp. Riv undertiden morötterna och tillsätt dem. Ha i en ordentlig skvätt vin och smaka sedan av med oxfond, cayenne och lite balsamvinäger. Nu får detta koka ihop under minst 10-20 minuter. Servera med ett gott bröd och kanske ett glas rött…?

0
Kommentera
ANNONS

The holy (cook)book!

image325

Idag tänkte jag visa er min lilla receptboksamling. Här finns allt från Boniers Kokbok till The Sopranos kokbok.
Precis som mormor och alla i hennes generation har läroboken med Mor ror och far är rar hemma, så har nog de allra flesta i min ålder hemkunskapsboken ligger och skräpar någonstans. Faktiskt, när jag ska använda något superbasic recept som jag inte har i huvudet, händer det att hemkunskapsboken blir lite bläddrad i.
Vad har vi mer då, Rutiga kokboken, Bonniers kokbok,  Sju sorters kakor, en om pasta, om wook, om kykling, paj, cheescakes, om choklad,  Every day food, en Viktväktar kokbok (även om vi inte viktväktar här hemma så gillar jag deras recept! Oftast väldigt enkel men mycket god vardagsmat. Kan rekomenderas.)

Sen är ju jag, lika lättpåverkad av tv som de flesta av oss, för ni finner även böcker av Mat Tina, Jamie Oliver och Leila. Om jag inte mins helt galet har jag en av Nigella ligger någon stans med. Sopranos kokboken är Sebastians då han är ett stort fan av serien.
Sedan finns det två böcker av de söta systrarna, ja de ser faktiskt väldigt söta ut! Två systrars söta och Vinterns söta står pärm i pärm på hyllan. Jag kan varmt rekomedera båda två! Är man en julfantast liksom jag är Vinterns söta den perfekta boken. Jag har bläddrat och bläddrat och nu längtar och längtar jag på att oktober och november ska rusa förbi så jag får sätta igång med allt!

Det finns även en liten bok stående i hyllan med svarta pärmar och silverrygg. Min lilla receptsamling där de bästa recept från barndommen trängs tillsammans med mina egna. Tyvärr blir det alltför sällan det skrivs in nya recept sen jag startat bloggen. Men jag hoppas att en dag, då står min alldelens egna kokbok och trängs med de andra på hyllan..

Sen har jag en korg med skorpor står där också. Man blir ju så hungrig när man bläddrar i alla fina böcker, då är det bäst man har lite tilltugg nära till hands!!

Vilken är din favorit kokbok?

(bild: privat)

0
Kommentera
ANNONS

Inget för bantaren!

image323

Alla ni som bantar, titta bort, lååångt bort! Låt er inte luras med bilden på Special K, för det finns inget nyttigt med detta recept. Inte ens en liten gnutta om man ens så försöker. Ni andra som är liksom jag, bantar på deltid eller inte alls, här har jag ett recept som får blodsockernivån stiga i höjden, den lugnaste fisk att göra volter, ja ni fattar vad jag menar.
Många av er har säkert smakat eller renututav bakat dessa någon gång, men de har liksom kommit lite på skymundan de senaste åren. Fram tills nu! Förra veckan fick jag hem den efterlängtade Vinterns söta, och där var de! Med ungefär samma recept och under ett annat namn, annars var allt sig likt. Jag pratar om Snickerskakor, eller som de heter i Vinterns söta, jordnötsrutor.
Jag mins att dessa bakades frenetiskt under mina högstadieår och om jag inte mins helt fel så fick jag betalt av en klasskompis för att baka dessa till henne!! Men jag tror inte jag gick så mycket plus, då både jordnötssmör och special K är ganska dyra ingredienser.

1 burk jordnötssmör
2 dl sirap
1 dl socker ( i vinterns söta stod det farinsocker vilket jag tror kan passa ypperligt)
1 tsk vaniljsocker
1 dl kokos
ca 10 dl special K

200 g choklad

Gör så här:

Koka samman jordnöttsmöret, sirap och socker till en smet. Allt socker ska ha smält. Ha sedan i vaniljocker, kokos och tillsist flingorna.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och tryck ut smeten. Smält chokladen i vattenbad och bred den sedan över. Ställ in i kylen och låt kallna.  Skär i lagom stora rutor!

0
Kommentera