ANNONS

Kanel & Ingefärsbiscotti

173971-294

I morgon står det 24 september i kalendern, alltså är det bara tre måndader kvar tills Santa Clause står och bankar på dörren. Tre månader går fort och tiden innan jul brukar vara minst sagt stressig. Så därför tänker jag vara ute i god tid i år!
Jag har redan börjat…

I fredags fick jag för mig att baka biscotti, det är alltid kul att komma på nya sät att smaksätta dem tycker jag. Den här gången gjorde jag en djupdykning i skafferi och kryddskåp och hittade till min stora förtjusning ingefära och kanel! Därför blev det ett provbak på julbiscotti. Och ja, det blev lyckat. När jag provsmakade så sa det bara klick mellan oss. En annan god vän jag ska bjuda in nästa gång jag gör dessa är fru glögg. Jag tror de kan bli riktigt goda vänner.

Julbiscotti:

100 g margarin
1 dl socker
1 dl brun farin
3 ägg
7 dl vetemjöl
2 tsk pakpulver
1 msk malen kanel
2 tsk malen ingefära

Gör så här:

Blanda margarin, socker och farin i en matberedare. Knäck i äggen ett i taget. Rör i hop mjöl, bakpulver, kanel och ingefära och ha sedan i det i äggsmeten, lite i taget.
Dela degen i 4 lika stora delar. Rulla ut och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Platta till dem. Grädda på 200 grader i ca 10-15 minuter. De ska ha stelnat något.
Ta ut plåten och skär bicsottin på snedden med en vass kniv. Sänk värmen till 100 grader i ca 30 minuter. Stäng sedan av ugnen helt. Låt ugnsluckan stå lite öppen.
Perfekt att ge bort tillsammans med en flaska glögg när du blilr bortbjuden i jul!

0
Kommentera
ANNONS

Bra att ha!

image293

På grund av denna envisa förkylning och nattarbete hela helgen har verksamheten i köket legat helt nere. Ibland orkar man inte ställa sig vid spisen och laga  ens den enklaste måltid. Men man kan faktiskt se till att underlätta matlagningen dagar som dessa. Själv är jag inget fan av halv och helfabrikat, dels på grund av onödiga tillsattser och dels för att det inte brukar smaka lika gott som "hemgjort", men ibland får även jag ge vika. För Findus köttfärsås på burk är faktiskt riktigt god! När jag bodde själv följde det lite nu och då med en sådan burk från affären men nu var det länge sedan vi strålade samman. Hur som är det perfekt att ha en burk stå i skafferiet och ta fram den där dan då det absolut inte finns någon orkt till matlagning. Det är bara att koka fullkornspasta, värma såsen i en kastrull och göra i ordning lite goda grönsaker. Et voilà så har du en helt ok middag på bordet innan du har hunnit säga prosit!

Jag hoppas att ni haft en trevlig helg!

0
Kommentera
ANNONS

Tea time i linneas skafferi

image292

Det är en hiskelig tur mina vänner, att detta inte är en ljudblogg. För ur mig kommer det för tillfället mest raspande, falska och hesa små pip. Jag tappade nämligen rösten i natt på jobbet. Jag skulle bara gå ner och titta så att mina pensionärer sussade sött i sina sängar och när jag kom tillbaka var rösten ett minne blott! Mina kära arbetskamrater bara skrattade åt mig så fort jag öppnade munnen. Men det hindrade inte mig ifrån, att iallafall försöka föra en konversation.
Boven i detta drama stavas nog S e b a s t i a n. Han har varit hemma från jobbet hela veckan med feber, halson, hosta och snuva. Det är nog en släng av det jag fått också.
Så här hemma går vattenkokaren för högtryck! Jag försöker variera teét så jag dricker olika sorter, annars finns risken att man tröttnar.
Jag kan inte säga att jag har någon speciell tefavorit, men en sort som alltid går hem och väcker lite barndomsminnen hos mig är Kobbs Himlagott. Det har mamma alltid haft hemma så det dracks alltid där. Men för att det skall smaka riktigt bra bör teét, enligt mig förvaras i en tätslutande burk istället för i påsen.
Visst är tekannan i collaget fin? Jag har en likadan står på skrivbordet bredvid mig, fylld med rykande varmt te!

Vilket är ditt favorit te?


Sen har jag en liten fråga till, jag är på jakt efter fina tekoppar helst modell större. Någon som kan tippsa mig om några bra och fina?

0
Kommentera
ANNONS

Lingonsylt

image291
Nu börjar det bli hög tid för lingonplockning. Packa fikakorgen, på med gummistövlarna och ge dig ut i skogen!
Att ha lingon i frysen som man kan göra sylt på året om är guld värt! ( i mitt fall är det pappa eller mormor som har frysen full…)
Jag tycker verkligen inte att köpt sylt smakar specielltl bra, mest vatten och socker. I senaste nummret utav Top Hälsa ställde de hemkokad lingonsylt mot Bob´s lingonsylt. Inte helt oväntat vann den hemkokta i såväl pris, smak, fiber och antioxidant innehåll. Att den hemlagade sylten även innehåller dubbelt så mycket bär som den köpta spär ju bara på vinnarresultatet!

Själv använder jag alltid syltsocker när jag gör sylt eller marmelad, det går så fort! (recept finns på påsen)
Men har man bara vanligt socker hemma kan du använda dig av detta recept:

Lingonsylt:

2 l rensade lingon
2 dl vatten
6 dl socker (500g)

Koka upp de rensade lingonen med vattnet. Låt koka i 5-10 minuter. Dra kastrullen från plattan och rör långsamt ner sockret. Koka upp igen. Häll upp sylten på rena, varma glasburkar.

Enkelt och bra mycket godare än köpesylt!

0
Kommentera
ANNONS

Fyllda frukostbröd

image289

Fick en förfrågan från Anna om jag inte kunde lägga upp ett recept på frukotbröd, och självklart kan jag det! I ärlighetens namn gör jag inte frukostbröd speciellt ofta då vi har ett litet fint bageri tvärs över innregården. Så vill vi ha färskt bröd så händer det att man kilar över dit..
Men det här receptet är värklligen värt att prova! Eftersom bröden är fyllda passar de perfekt att ta med sig om man ska på utflykt eller dyligt.
Ett annat stort plus är att de görs i ordning på kvällen och gräddas på morgonen! Perfekt!

Fyllda frukostfrallor:

 ca 9 st

50 g jäst
3 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
9 dl vetemjöl

Fyllning:

18 skivor ost
9 skivor skinka el kalkon
ev senap

Gör så här:

Rör ut jästen i vattnet och tillsätt salt och olja. Ha i mjölet och arbeta degen smidig. Låt jäsa i ca 40 minuter.
Ha upp degen på mjölat bord och del den i 18 lika stora bitar.
Rulla dem till bollar och platta sedan ut dem till rundlar. Lägg två skivor ost och en skiva skinka på hälften av rundlarna, bred ev ut senap på de andra. Lägg ihop och "nyp åt" kanterna ordentligt. Lägg över en bakhandduk och låt vila i kylen över natten.

Grädda sedan i 200 grader i ca 12-15 minuter.

Fyllningen går självklart att variera efter eget tycke och smak. Vill man ha lite grövre bröd kan du byta ut hälften av vetemjölet mot grahamsmjöl.

0
Kommentera