ANNONS

The milkey way

image288

För ett par år sedan hade jag så fruktansvärt ont i magen. Dag ut och dag in. Det visade sig att jag var lite överkännslig mot laktos, detta ledde till att jag uteslöt alla mjölkprodukter ur min mat. När jag var liten kunde jag dricka hur mycket mjölk som helst. Jag älskade det! Men mjölkkonsumtionen sjönk drastiskt från det att jag flyttade hemifrån. (vatten är billigare än mjölk..) Så att inte dricka ren mjölk längre var inte något jag saknade. Efter lite drygt ett år mådde min mage bra igen och började tåla mjölk så de senaste två åren har jag kunnat äta mjölkprodukter som vanligt,  men de senaste veckorna har jag börjat känna den där uppsväldheten och magontet igen. Så sist vi hadlade åkte det ner tre liter havremjölk i vagnen. Det gör mig faktiskt inget alls att använda den istället för vanlig mjölk. Till gröten jag äter på morgonen passar faktisk havremjölk mycket bättre än vanlig mjölk! Den är även perfekt att göra smoothies, baka och laga mat på!
Att den innehåller antioxidanter, lite fett och är kolesterolsänkande är ju bara ett plus i kanten. Det enda jag inte gillar med havremjölk är att den inte är speciellt bra att ha i kaffe, men nu har Oatly tagit fram en ny produkt, Avena del Barista. En havremjölk som skall fungera bra att göra late och cappucino på. Frågan är bara om den kan fungera som kaffemjölk med? Någon som testat?


Är du överkännslig mot någon mat?

0
Kommentera
ANNONS

(svensk) Kinamat

image287

Igår kväll kom jag på den briljanta ideén att laga hemgjord kinamat tills ikväll. Jag har aldrig gjort "riktig" kinamat hemma någon gång och tänkte att en söndagseftermiddag måste vara den bästa tidpunkten för att ta sig en ett sådan projekt. Sagt och gjort, efter att ha inhadlat diverse varor från Ica började jag fundera hur det hela skulle gå till då jag tänk göra tre rätter (kyckling, rkor och biff) plus ris. Jag har nämligen bara tre plattor på min spis..
Men nu har jag chansat lite. För jag tog och gjorde i ordning kycklingen och biffen. De står nu i ugnsfasta skålar och ska i god tid värmas i ugnen för att sedan avnjutas tillsamans med räkorna och riset som skall göras i ordning lagom till vi ska äta. Jag håller tummarna för att det skall fungera!

Läser man recept på kinamat används det ofta risvinäger, fick man inte tag på det kunde man använda torrt vitt vin. Själv var jag övertygad om att jag hade en skvätt vin kvar i en flaska, men icke då! Någon hade visst druckit upp det..
Men man tager vad man haver sa Cajsa Warg. ( jag har läst på lite och tydligen sa hon aldrig så..) Hur som helst så istället för att använda risvinäger blandade jag balsamvinäger och vitvinsvinäger, det fungerade finfint!!

Här kommer recepten på Linnéas hemmagjorda kinamat:

Het ingefärskyckling:

3 kycklingfileér
5 cm ingefära
2 chilifrukter (heta)
10 cm purjolök
1 röd paprika
3 msk chilisås
1 msk soya
1 msk balsamvinäger
½ msk vitvinsvinäger
ev nötter

Skär kycklingen i småbitar, stek dem i en panna med höga kanter. Skala och finhacka ingefära, hacka purjolök, dela och kärna ur chilin. Låt detta fräsa i pannan tillsammans med kycklingen. När kycklingen är genomstekt, slå över chilisås, soya och vinäger. Låt detta koka ihop en stund. Skär paprikan i stänger och låt de koka med de sista minuterna. Precis innan maten ska serveras, rör ev ner 2 dl valfria nötter.

Biff med kastanj och bambu:

4 skivor biff
1 stor gul lök
1 chili (het)
1 burk konserverade vattenkastanjer
1 burk konserverade bambuskott
1 grön paprika
2 msk soya
2 msk balsamvinäger
1 msk vitvinsvinäger

Strimla biff, chili och lök. Stek dem på hög värme i en stekpanna med höga kanter. När köttet är genomstekt, slå över vattenkastanjer och bambuskotten. Ha gärnai spadet från bambun. Smaksätt med soya, och vinäger. Skiva i paprikan på slutet.

Jag ska som sagt göra en rätt med räkor också, men den har jag inte påbörjat än. Med räkorna och ris är det tänkt att detta skall räcka till 4 personer.

0
Kommentera
ANNONS

Martha på Maycs!

image286

På tal om nytt så lanserar nu Martha Stewart sin egna collegtion på Maycs.
Mycket fint fanns där och något jag fastnade för var dess skålar, eller vad sägs om en receptbox att samla alla dina favoritrecept i!
Har inte hunnit kolla igenom alla kategorier än men det verkar lovande. På hemsidan finns även en del recept och artiklar, väl värda att läsa.
Perfekt med lite ny höstinspiration!
Nu ska jag göra mig i ordning, för det vankas brunch på stan om en liten stund!

(eget collage med bild från maycs.com)

0
Kommentera
ANNONS

Höstnytt!

Nu är verkligen hösten här på allvar. Löven utanför fönstret börjar nu gå mer i oragne/rött istället för grönt. Och det är så vackert!
Jag tycker hösten är den tid på året när man kan ge sig själv en liten nystart. Vem mins inte när man var liten och det började närma sig skolstarten, fast man inte ville erkänna det för någon så skulle det bli riktigt kul att skolan startade. Att få gå ner till bokhandeln och köpa fint bänkpapper, omslagspapper till böckerna, nya pännor och sudd.
Eftersom jag inte längre har någon skola att börja i till hösten får man göra en nystart på annat vis! Själv har jag införskaffat mig en ny skiva, nämligen James Blunt senaste. Hans förra album har gått varm här hemma kan jag lova! Nya skivan verkar precis lika lovande! Här ovan är ett litet smakprov!
En annan efterlängtad skiva som kommer införskaffas under hösten är denna.

Jag önskar er alla en riktigt skön helg!

0
Kommentera
ANNONS

"Snabbmat!"

image284

Idag gick det undan när middagen skulle fram på bordet må jag säga! Det var inte mycket ork som fanns kvar efter dagens arbete så för att överleva ( ja nästan iallafall) var det tvunget att gå kvickt.
Med färdiga kötbullar och fullkorns snabbmakaroner hann vi åka från jobbet, laga mat och ätit oss mätta och belåtna på mindre än 30 minuter. Det tycker jag är klart godkännt! För att göra det hela lite roligare (?) stuvade jag makaronerna. Till detta serverades brocoli. Och det var ljuvligt gott!

För dig som inte vet hur man stuvar makaroner, ska jag nu berätta!!

Mät upp rätt mängd makaroner. ( Kolla på sidan av paketet, där brukar det stå hur mycket en portion är!)
Slå över mjölk så det täcker pastan. Låt koka upp.
Rör ut lite mjöl i en kopp med mjölk, slå det över den kokande pastan. Ha i en nypa socker och en nypa salt.
Kom i håg att röra om så att det inte bränns vid!!!
Känns stuvningen för fast, späd ut med lite mjölk, känns den för lös, rör ut lite mer mjöl med mjölk och  ha i.
Så, nu har du en kastrull stuvade makaroner!

0
Kommentera