Pasta med heta räkor

image267

Här om dagen gjorde jag en otroligt god pasta med smak av räkor och chili till lunch. Jag hade bara färdigskalade räkor i frysen, hade hellre använt  oskalade då de är så mycket större och har mycket mera smak. Men det fungerade bra så här med!

Till två port:

2 chalottenlökar
1½ dl räkor
1-2 tomater
1 tsk fisksås
1 msk chilisås
cayenepeppar
svartpeppar

Gör så här:

Finhacka och fräs löken i en varm panna. Ha i räkorna och låt dem få lite färg på båda sidor. Hacka tomaterna till önskad storlek och låt dem steka med i pannan. Stänk över fisksås.
Smaka av med chilisås, cayenepeppar och vanlig svartpeppar. Mängden chilisås och cayenepeppar kan du variera efter hur stark du vill ha maten!
Koka undertiden 2 port. pasta. När pastan är klar och sköljd, blanda samman räkor och pasta. Servera med ett gott bröd till!

(eget collage med bild från google)

0
Kommentera
ANNONS

Go bananas!

image262

Jag vet inte om det har undgått någon att ICA nu i veckan lanserat en ny sorts banan, nämligen Chiquita Mini´s.
När jag såg dessa i affären kunde jag inte låta bli att småfnissa lite samtidigt som jag tyckte att det var något patetiskt.
Jag kan förstå hur vissa kan tycka att det är ett bra sätt för barn att börja gilla frukt. Då de oneklligen är väldigt små och söta! Den kommer med all säkerhet gå hem hos de flesta småbarn, iallafall till en början.
Men samtidigt tycker jag att det är ett fult sätt att lura folk ( och så särskillt föräldrar som kanske redan har en knaper budgett) på pengar då kilopriset för dessa små är betydlligt högre än för de "vanliga bananerna"
Själv har jag inte smakat dem, jag köpte mig en klase stora bananer men de jag läst om dem är att smaken skall vara något sötare. Då undrar jag, kan en banan bli sötare än vad den redan är?

Har du provat dessa små ännu? Isåfall, vad tyckte du?

0
Kommentera
ANNONS

Citron & Basilika Lax

image261
Lax, det är väl iallafall så otroligt gott! Därtill är det både nyttigt och lättlagat. Kan man önska sig något mer?
Det skulle egentlligen blivit pestolax av dessa laxfiléer men då vi tydlligen inte hade någon pesto hemma fick jag tänka om lite.
Resultatet blev minst lika bra!

Det som är lite svårt med lax är att beräkna hur mycket som går åt per person. Till mig räcker en filé gott och väl medans Sebastian kan få i sig 1½ till 2 filéer. Så tänk efter hur stora middagsgästerna är i maten och beräkna laxåtgången efter det!

Laxen:

laxfiléer
1 citon
basilika
salt & peppar

Lägg laxen i en ugnssäker form. Tvätta citronen noga och dela den på mitten. Pressa saften ur den ena halvan över laxen. Dela den andra halvan i bitar och lägg i formen. Tag lite basilika (helst färsk men fryst går också bra) och strö över fisken. Salta och peppra. Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter. Citronbitarna som har legat i ugnen kan du sedan pressa ur lite extra saft ur över den färdiga laxen.

Sås:

1 fp créme fraiche 5%
saften från ½ citron
1½ msk basilika
citronpeppar
salt

Pressa saften ur citronen. Rör ner fraichen och smaksätt med basilika, citronpeppar och salt.
Låt gärna såsen stå i kylen och dra en stund innan servering.

Koka potatis och gröna ärter att ha till!
Vill man göra det lite festlilgare kan den kokta potatisen bytas ut mot pressad potatis eller ugnsbakad potatis.

(eget collage med bilder från google)

0
Kommentera
ANNONS

Tea time!

image260

Hittade in till denna sida hos Helena idag. För en rosadiggare som mig var sidan underbar! Mycket roligt fanns det att vila ögonen på. Vad sägs om dessa koppunderlägg. De lyser upp vilken grå höstdag som helst! Eller varför inte en rosa goskanin!

Än har inte hösten tagit riktigt grepp om oss. Kom nyss hem från en power walk runda och jisses så varm jag blev! Nu ska jag tampas en omgång med dammsugaren innan det bär av mot ICA för llite veckohandling!
0
Kommentera
ANNONS

Måndag till fredag!

image259

Ok, nu är verkligen vardagen här på riktigt igen! De allra flesta börjar skolan igen efter ett skönt sommarlov, semestern är slut allt börjar falla tillbaka i gamla spår.
När jag var mindre var alltid den ständiga frågan hemma:
-Vad blir det för mat?

Hur ska man ha ork, lust och tid att komma på maträtter för en hel vecka som hela familjen tycker om?
Inte är det lätt inte.
Därför ska jag i mån av tid försöka knåpa ihop en femdagars matsedel varje vecka.

Så här ser veckans ut:

Måndag: Pasta med köttfärsås

Tisdag: Tomat & basilikapaj

Onsdag: Onsdagsfisk

Torsdag: Rårakor

Fredag: Hemgjord pizza

Kom ihåg att serrvera sallad till alla måltider!

0
Kommentera