ANNONS

Lingonsylt

image291
Nu börjar det bli hög tid för lingonplockning. Packa fikakorgen, på med gummistövlarna och ge dig ut i skogen!
Att ha lingon i frysen som man kan göra sylt på året om är guld värt! ( i mitt fall är det pappa eller mormor som har frysen full…)
Jag tycker verkligen inte att köpt sylt smakar specielltl bra, mest vatten och socker. I senaste nummret utav Top Hälsa ställde de hemkokad lingonsylt mot Bob´s lingonsylt. Inte helt oväntat vann den hemkokta i såväl pris, smak, fiber och antioxidant innehåll. Att den hemlagade sylten även innehåller dubbelt så mycket bär som den köpta spär ju bara på vinnarresultatet!

Själv använder jag alltid syltsocker när jag gör sylt eller marmelad, det går så fort! (recept finns på påsen)
Men har man bara vanligt socker hemma kan du använda dig av detta recept:

Lingonsylt:

2 l rensade lingon
2 dl vatten
6 dl socker (500g)

Koka upp de rensade lingonen med vattnet. Låt koka i 5-10 minuter. Dra kastrullen från plattan och rör långsamt ner sockret. Koka upp igen. Häll upp sylten på rena, varma glasburkar.

Enkelt och bra mycket godare än köpesylt!

0
Kommentera
ANNONS

Fyllda frukostbröd

image289

Fick en förfrågan från Anna om jag inte kunde lägga upp ett recept på frukotbröd, och självklart kan jag det! I ärlighetens namn gör jag inte frukostbröd speciellt ofta då vi har ett litet fint bageri tvärs över innregården. Så vill vi ha färskt bröd så händer det att man kilar över dit..
Men det här receptet är värklligen värt att prova! Eftersom bröden är fyllda passar de perfekt att ta med sig om man ska på utflykt eller dyligt.
Ett annat stort plus är att de görs i ordning på kvällen och gräddas på morgonen! Perfekt!

Fyllda frukostfrallor:

 ca 9 st

50 g jäst
3 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
9 dl vetemjöl

Fyllning:

18 skivor ost
9 skivor skinka el kalkon
ev senap

Gör så här:

Rör ut jästen i vattnet och tillsätt salt och olja. Ha i mjölet och arbeta degen smidig. Låt jäsa i ca 40 minuter.
Ha upp degen på mjölat bord och del den i 18 lika stora bitar.
Rulla dem till bollar och platta sedan ut dem till rundlar. Lägg två skivor ost och en skiva skinka på hälften av rundlarna, bred ev ut senap på de andra. Lägg ihop och "nyp åt" kanterna ordentligt. Lägg över en bakhandduk och låt vila i kylen över natten.

Grädda sedan i 200 grader i ca 12-15 minuter.

Fyllningen går självklart att variera efter eget tycke och smak. Vill man ha lite grövre bröd kan du byta ut hälften av vetemjölet mot grahamsmjöl.

0
Kommentera
ANNONS

The milkey way

image288

För ett par år sedan hade jag så fruktansvärt ont i magen. Dag ut och dag in. Det visade sig att jag var lite överkännslig mot laktos, detta ledde till att jag uteslöt alla mjölkprodukter ur min mat. När jag var liten kunde jag dricka hur mycket mjölk som helst. Jag älskade det! Men mjölkkonsumtionen sjönk drastiskt från det att jag flyttade hemifrån. (vatten är billigare än mjölk..) Så att inte dricka ren mjölk längre var inte något jag saknade. Efter lite drygt ett år mådde min mage bra igen och började tåla mjölk så de senaste två åren har jag kunnat äta mjölkprodukter som vanligt,  men de senaste veckorna har jag börjat känna den där uppsväldheten och magontet igen. Så sist vi hadlade åkte det ner tre liter havremjölk i vagnen. Det gör mig faktiskt inget alls att använda den istället för vanlig mjölk. Till gröten jag äter på morgonen passar faktisk havremjölk mycket bättre än vanlig mjölk! Den är även perfekt att göra smoothies, baka och laga mat på!
Att den innehåller antioxidanter, lite fett och är kolesterolsänkande är ju bara ett plus i kanten. Det enda jag inte gillar med havremjölk är att den inte är speciellt bra att ha i kaffe, men nu har Oatly tagit fram en ny produkt, Avena del Barista. En havremjölk som skall fungera bra att göra late och cappucino på. Frågan är bara om den kan fungera som kaffemjölk med? Någon som testat?


Är du överkännslig mot någon mat?

0
Kommentera
ANNONS

(svensk) Kinamat

image287

Igår kväll kom jag på den briljanta ideén att laga hemgjord kinamat tills ikväll. Jag har aldrig gjort "riktig" kinamat hemma någon gång och tänkte att en söndagseftermiddag måste vara den bästa tidpunkten för att ta sig en ett sådan projekt. Sagt och gjort, efter att ha inhadlat diverse varor från Ica började jag fundera hur det hela skulle gå till då jag tänk göra tre rätter (kyckling, rkor och biff) plus ris. Jag har nämligen bara tre plattor på min spis..
Men nu har jag chansat lite. För jag tog och gjorde i ordning kycklingen och biffen. De står nu i ugnsfasta skålar och ska i god tid värmas i ugnen för att sedan avnjutas tillsamans med räkorna och riset som skall göras i ordning lagom till vi ska äta. Jag håller tummarna för att det skall fungera!

Läser man recept på kinamat används det ofta risvinäger, fick man inte tag på det kunde man använda torrt vitt vin. Själv var jag övertygad om att jag hade en skvätt vin kvar i en flaska, men icke då! Någon hade visst druckit upp det..
Men man tager vad man haver sa Cajsa Warg. ( jag har läst på lite och tydligen sa hon aldrig så..) Hur som helst så istället för att använda risvinäger blandade jag balsamvinäger och vitvinsvinäger, det fungerade finfint!!

Här kommer recepten på Linnéas hemmagjorda kinamat:

Het ingefärskyckling:

3 kycklingfileér
5 cm ingefära
2 chilifrukter (heta)
10 cm purjolök
1 röd paprika
3 msk chilisås
1 msk soya
1 msk balsamvinäger
½ msk vitvinsvinäger
ev nötter

Skär kycklingen i småbitar, stek dem i en panna med höga kanter. Skala och finhacka ingefära, hacka purjolök, dela och kärna ur chilin. Låt detta fräsa i pannan tillsammans med kycklingen. När kycklingen är genomstekt, slå över chilisås, soya och vinäger. Låt detta koka ihop en stund. Skär paprikan i stänger och låt de koka med de sista minuterna. Precis innan maten ska serveras, rör ev ner 2 dl valfria nötter.

Biff med kastanj och bambu:

4 skivor biff
1 stor gul lök
1 chili (het)
1 burk konserverade vattenkastanjer
1 burk konserverade bambuskott
1 grön paprika
2 msk soya
2 msk balsamvinäger
1 msk vitvinsvinäger

Strimla biff, chili och lök. Stek dem på hög värme i en stekpanna med höga kanter. När köttet är genomstekt, slå över vattenkastanjer och bambuskotten. Ha gärnai spadet från bambun. Smaksätt med soya, och vinäger. Skiva i paprikan på slutet.

Jag ska som sagt göra en rätt med räkor också, men den har jag inte påbörjat än. Med räkorna och ris är det tänkt att detta skall räcka till 4 personer.

0
Kommentera
ANNONS

Martha på Maycs!

image286

På tal om nytt så lanserar nu Martha Stewart sin egna collegtion på Maycs.
Mycket fint fanns där och något jag fastnade för var dess skålar, eller vad sägs om en receptbox att samla alla dina favoritrecept i!
Har inte hunnit kolla igenom alla kategorier än men det verkar lovande. På hemsidan finns även en del recept och artiklar, väl värda att läsa.
Perfekt med lite ny höstinspiration!
Nu ska jag göra mig i ordning, för det vankas brunch på stan om en liten stund!

(eget collage med bild från maycs.com)

0
Kommentera