När jag var mindre gillade jag det inte alls. Det smakade brusalvedon tyckte jag. Nu kan jag inte få nog av det. Jag pratar om flaskvatten. Allra helst dricker jag smaksatt Loka, favoriten är smultron. Man kan ju fråga sig varför jag går till affären för att köpa vatten när vi har det gratis i kranen. I dagens Metro debateras det om just detta ämne. Vi köper ekologisk mat men vi dricker vatten som färdats flera hundra mil. Det rimmar inte särskilt fint. Här hemma försöker vi bli mer och mer ekologiska så jag skall försöka dra mitt strå till stacken gällade vatten med. Jag ska verkligen dra ned på flaskvattendrickandet! Att man på ön Fiji producerat mer än en miljon flaskor vatten per dag, då över hälften av öns invånare inte har tillgång till rent vatten är rena vansinnet enligt mig!
Idag har jag varit dommare i en kaktävling. Jajemensan! Det har smakats, bedömts, funderats och till sist tagits beslut om vilken kaka som skulle få det ärofyllda namnet Jugansbokakan. Det är så att jag kommer från en by utanför Sala som heter Jugansbo. I år firars det jubileum där ute och därför skulle det utses en kaka som sedan skall serveras på jubileumet. Åtta mycket fina bidrag hade lämnats in och vi skulle bedömma smak, utseende och kreativitet. Receptet skulle vara ens eget och ej tidigare publicerat. Det var inte lätt kan jag säga, men tillslut enades vi om en utomordentligt god kaka. Receptet lägger jag upp senare när jag får det.
Nu ska vi skynda iväg och äta lite middag hos vännen Björn, sen blir det Sopranos tittande för hela slanten!
Här om dagen gjorde jag en otroligt god pasta med smak av räkor och chili till lunch. Jag hade bara färdigskalade räkor i frysen, hade hellre använt oskalade då de är så mycket större och har mycket mera smak. Men det fungerade bra så här med! Till två port:
Finhacka och fräs löken i en varm panna. Ha i räkorna och låt dem få lite färg på båda sidor. Hacka tomaterna till önskad storlek och låt dem steka med i pannan. Stänk över fisksås. Smaka av med chilisås, cayenepeppar och vanlig svartpeppar. Mängden chilisås och cayenepeppar kan du variera efter hur stark du vill ha maten! Koka undertiden 2 port. pasta. När pastan är klar och sköljd, blanda samman räkor och pasta. Servera med ett gott bröd till!
Jag vet inte om det har undgått någon att ICA nu i veckan lanserat en ny sorts banan, nämligen Chiquita Mini´s. När jag såg dessa i affären kunde jag inte låta bli att småfnissa lite samtidigt som jag tyckte att det var något patetiskt. Jag kan förstå hur vissa kan tycka att det är ett bra sätt för barn att börja gilla frukt. Då de oneklligen är väldigt små och söta! Den kommer med all säkerhet gå hem hos de flesta småbarn, iallafall till en början. Men samtidigt tycker jag att det är ett fult sätt att lura folk ( och så särskillt föräldrar som kanske redan har en knaper budgett) på pengar då kilopriset för dessa små är betydlligt högre än för de "vanliga bananerna" Själv har jag inte smakat dem, jag köpte mig en klase stora bananer men de jag läst om dem är att smaken skall vara något sötare. Då undrar jag, kan en banan bli sötare än vad den redan är?
Har du provat dessa små ännu? Isåfall, vad tyckte du?
Lax, det är väl iallafall så otroligt gott! Därtill är det både nyttigt och lättlagat. Kan man önska sig något mer? Det skulle egentlligen blivit pestolax av dessa laxfiléer men då vi tydlligen inte hade någon pesto hemma fick jag tänka om lite. Resultatet blev minst lika bra!
Det som är lite svårt med lax är att beräkna hur mycket som går åt per person. Till mig räcker en filé gott och väl medans Sebastian kan få i sig 1½ till 2 filéer. Så tänk efter hur stora middagsgästerna är i maten och beräkna laxåtgången efter det!
Laxen:
laxfiléer 1 citon basilika salt & peppar
Lägg laxen i en ugnssäker form. Tvätta citronen noga och dela den på mitten. Pressa saften ur den ena halvan över laxen. Dela den andra halvan i bitar och lägg i formen. Tag lite basilika (helst färsk men fryst går också bra) och strö över fisken. Salta och peppra. Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter. Citronbitarna som har legat i ugnen kan du sedan pressa ur lite extra saft ur över den färdiga laxen.
Sås:
1 fp créme fraiche 5% saften från ½ citron 1½ msk basilika citronpeppar salt
Pressa saften ur citronen. Rör ner fraichen och smaksätt med basilika, citronpeppar och salt. Låt gärna såsen stå i kylen och dra en stund innan servering.
Koka potatis och gröna ärter att ha till! Vill man göra det lite festlilgare kan den kokta potatisen bytas ut mot pressad potatis eller ugnsbakad potatis.