ANNONS

Fisk på grönsaker!

image254

Idag blev det fisk här hemma. Bra mat som sköter sig själv i ugnen och nyttigt till på köpet! Prima!
Här har det då regnat hela dagen lång,  med det har passat mig ganska bra då det har varit tvätt och städ på dagens schema. Nu är allt klart sånär som på lite tvätt som inte riktigt torkat än. 6 maskiner har jag kört! Jag har till och med tvättat de där sista som alltid ligger kvar i tvättkorgen. Ni vet, det som aldrig passar i färg med något annat, dukar och filtar. Men nu är det soprent! Vilken skön känsla!

1 fp vit fisk
½ squash
10 cm purjolök el 2 schalottenlökar
1 röd paprika
2 dl matlagningsgrädde
2 msk dill
1 dl räkor
peppar & salt
en skvätt vitt vin

Gör så här:

Skiva paprika och squash, finhacka löken. Lägg det i botten av en ugnsfast form.
Dela fisken i mindre bitar och lägg dem på grönsakerna. Salta och peppra.
Rör samman matlagningsgrädde och dill i en skål. Ha i en skvätt vin och rör ner räkorna. Smaka av med peppar och salt.
Bred röran över fisken. Ställ in i ugnen i ca 20 minuter i 200 graders värme.
Servera med fullkornsris.

(foto: Linnéa)

0
Kommentera
ANNONS

Dagens mellanmål!

image253

Nästa vecka börjar skolorna igen och vardagen är tillbaka på allvar, varesig man vill det eller inte. Jag vet att många av er inte kommer att gilla detta men imorse när jag gick hem från jobbet fanns det ett litet uns av höst i luften. För min del kan hösten gärna få börja i morgon, för mig har sommaren haft sin chans och den tog den inte. Bättre lycka nästa år!
Nu ser jag fram emot en lång och fin höst. Luften är hög och klar, inte lika kvalmigt som det varit de senaste dagarna här. Att få mysa in med en varm kopp te och tända ljus i öppnaspisen. Underbart!

Idag tänkte jag tipsa om ett lättgjort mellanmål som jag ofta gör när vi har rostbröd hemma. Snabbt, enkelt och väldigt gott, precis som det skall vara!

Denna variant av varma mackor kan ju varieras i oändligheter, men idag såg mina ut på detta viset:

2 skivor grovt rostbröd
4 skivor tomat
4 skivor ost
2 skivor skinka
oregano & grillkrydda

Lägg skinka, tomat och ost på brödskivorna. Strössa krydda över och ställ in i micron i ca 1 minut.
Klart!

0
Kommentera
ANNONS

Dagens värsta!

image252

Ja, dagens frukost skulle ha bestått utav gröt gjod på fiberhvregryn, en skvätt linfrö och lite russin. Så långt var allting ok. När jag sedan häller på en skvätt mjölk och ska sätta mig ned här framför datorn för att göra morgonens bloggrunda hinner jag inte ens ta en första sked innan jag märker att något är fel. En lätt sniff, lite rynk på näsan, en minimal smak med tungspetsen och sedan åker gröten i soporna. Mjölken var sur!
Jag med för den delen. Hade verkligen ställt in mig på gröt, men det fick bli en smörgås istället!
Nu ska jag och dammsugaren gå en omgång här hemma, tacka vet jag min förra lägenhet, då tog det max 5 minuter att dammsuga. Nu får man ju hålla på i evigheter! Men men, solen skiner( iallafall för stunden) så jag ska inte klaga!

Jag önskar er alla en skön dag (utan någon sur mjölk)

0
Kommentera
ANNONS

Buttermilk Baked Chicken

image251

Idag blir det kyckling á la Martha Stewart hemma hos oss. Eller grundreceptet är från henne men jag gör om det en aning. Som vanligt! I receptet används buttermilk, vilket är om jag förstått det hela rätt, restprodukten som blir när man kärnar smör från grädde. Får du inte tag på detta som vi på svenska kallar för kärnmjölk ska det gå lika bra att använda filmjölk. Martha använder även parmesan, vilket jag inte kommer göra av den enkla anledningen att jag inte har någon hemma, jag kommer även krydda lite annorlunda. Men själva tillvägagångssättet är detsamma. Hur man gör, ja det kan du kollla på här!

8 skivor bröd
3 dl filmjölk
1 dl finriven ost
cayennepeppar
grillkrydda
salt & peppar
1 kg kyklingdelar

Lägg brödskivorna i en matberedare och kör tills det är småbitar. Rör i osten.
Hälll upp filmjölken, blanda i kryddorna. Ta av skinnet från kycklingdelarna, doppa dem sedan först i filmjölksblandningen sedan i brödsmulorna. Lägg på en plåt och stek i ugnen i ca 40 minuter i ca 200 graders värme.

0
Kommentera
ANNONS

Den åttonde dödssynden?

image250

Choklad, den åttonde dödssynden?
Ibland kan man undra, för har man bara tagit en endaste liten bit ja då är det helt omöjligt att sluta äta. Iallafall enligt min mening. Därför är det en strorfavorit att ha i bakning! Jag brukar försöka att alltid ha någon form av choklad hemma om det börjar rycka i baknerverna. För det mesta gömmer jag chokladen så långt in i skafferiet det bara går. Annars äts den upp fortare än kvickt!
I veckan bakade jag iallafall en form av brownies på jobbet. De blev i allra högsta grad uppskattade! Jag använde ett recept ur Sju sorters kakor som grund, men ändrade om lite. Som vanligt kan jag inte följa ett recept, det är för mig helt omöjligt. Jag bara måste göra om dem, även om de fungerar finfint som de är. Hursom så blev de goda.. Mycket goda! Jag använde noblesse som smaksättning, men det går nog bra med vilken choklad som helst! Ta din absoluta favorit!

Linnéas brownies:

200 g smör
2 dl kakao
6 ägg
4 dl socker
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
valfri choklad

Smält smöret och blande det tillsammans med kakaon i en bunke. Rör tills smeten är helt fri från klumpar.
Vispa ägg och socker tills det är vitt och pösigt. Blanda samman det med chokladblandningen. Ha i mjölet och bakpulvret. Rör samman till en smidig smet.
Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper och häll i smeten.
Hacka chokladen och strössla över kakan. ( Det går även bra att använda vanlig blockchoklad, smält den då och pensla på den färdiggräddade kakan!)

Grädda i 150 grader tills kakan är färdig, ca 40 minuter.

Skär den färdiga kakan i bitar med en vass kniv!

(Använder du en mindre form går det utmärkt att halvera receptet!)

0
Kommentera