Höstens sangria- perfekt till halloween

höst, sangria, halloween, drink

Om jag säger sangria, kanske ni tänker på solsemester i Spanien. Varma kvällar med solsvedda kinder och en drink i handen. Fullt förståeligt. Men sangria kan också vara en perfekt drink på hösten!

höst, sangria, halloween, drink

Kolla bara in alla underbara höstfärger här🤩 Hur fantastiskt skulle det inte vara att duka upp en bricka med drinkar och massor av röd-lila frukter så här. Underbart.

höst, sangria, halloween, drink

Till barnen (eller ok, jag tror en hel del vuxna också skulle gilla det) kan det vara kul att dekorera glasen med ögon. Perfekt så här inför halloween. En superenkel grej att göra, men så effektfullt eller hur!?höst, sangria, halloween, drink

Idag har vi en strålande höstdag här. Det var minusgrader i morse och sådär krispigt i luften det bara kan vara en tidig höstmorgon. Helst vill man bara vara ute i skogen eller fixa i trädgården. Inte vara inne och jobba. Men, vad ska man göra?

höst, sangria, halloween, drink

Sangria är en himla bra drink, då den lätt kan göras alkoholfri.

Här tog jag druvjuice, men det går såklart bra att göra på tranbärsjuice eller vad man själv föredrar.höst, sangria, halloween, drink

Jag hade ett ark med ätbara ögon som jag bara limmade på muggarna. Men eftersom dom faktiskt inte ska ätas upp kan du ju ta vilka klistermärken som helst i form av ögon. Det fina med de ätbara är att de sticker ut lite, vilket ger lite effekt.

Ett tips när man gör sangria, det är att istället för att använda is så fryser man in frukten som ska användas. Frysta vindruvor passar tillexempel perfekt att kyla ner sangrian med. Samma sak med blåbär.

Höstens sangria, 1 kanna:

1 l rött spanskt vin
2 druvjuice
2 dl cognac (eller annan starksprit du föredrar)
röda vindruvor
blåbär
fikon
blodapelsin
lila plommon

Ha upp vin, juice och cognac i en karaff. Blanda i frysta vindruvor och blåbär. Skiva fikon och blodapelsin, skär plommonen i bitar. Blanda i och rör om väl.

För en alkoholfri variant tar du bara samma mängd druvjuice (eller annan juice) istället för vin och cognac.

6
Kommentera

Höstens godaste kantarelltoast

toast, kantareller, kantarellsmörgåsOm ni lägger vantarna på lite kantareller i år, lova mig att ni gör höstens godaste kantarelltoast? Alltså det här är bara så otroligt gott. Perfekt som en god lunch eller lättare middag.
toast, kantareller, kantarellsmörgås

Kombiantionen av frasigt bröd, stekt lök, ost, senap och såklart- massor av smörstekta kantareller. Det är en tugga av himlen. Jag lovar er!toast, kantareller, kantarellsmörgås När ni gör dessa, för jag tycker VERKLIGEN att ni ska det, hoppa för guds skull inte över senapen. Den gör liksom hela skillnaden. Senap och stekta kantareller är nämligen fantastiskt gott ihop! toast, kantareller, kantarellsmörgås

Idag startade älgjakten här i vår by. Även om jag brukar stämma av och kolla vart dom är och jagar håller jag mig från skogen iallafall den närmaste veckan. Så nu blir det ingen svamp plockad på ett tag. Men nästa vecka ska jag nog ut och plocka ett gäng trattkantareller och torka igen. Så otroligt gott att ha i soppor, grytor och såser senare i vinter. Och här svämmar skogen över av trattkantareller just nu. Helt galet!toast, kantareller, kantarellsmörgås

Höstens godaste kantarelltoast 2 st:

kantareller
smör att steka i
salt
1 gul lök
senap
ost
4 skivor vitt bröd

kål (jag hade grönkål och svartkål)

Rensa svampen och skär ner den i mindre bitar.
Stek den i en torr stekpanna tills den börjar släppa ifrån sig vätska. Tillsätt då en klick smör och lite salt. Stek svampen ett par minuter. Lägg åt sidan.
Skala och strimla löken. Stek den.

Lägg ut 2 brödskivor. Bred på ett lager senap. Ha på några skivor ost, stekta kantareller och stekt lök.  Avsluta med ett par skivor ost till.
Lägg på de två resterande brödskivorna och tryck till.

Hetta upp en stekpanna med en klick smör i. Stek smörgåsarna gyllene på båda sidor.
Stek kål och blanda i svamp om du får över från smörgåsarna.

En löjligt god smörgås- om du frågar mig!

 

7
Kommentera

Ragnhilds klassiska äppekaka

äppelkaka, äpplen, fika, baka

Recept som börjar ha ett sekel eller så på nacken och som man fortfarande bakar. Det är sådana recept man ska vara rädd om.
Jag har tidigare skrivit om Ragnhilds äppelkaka här på Linnéas Skafferi. Men jag tycker faktiskt den förtjänar att synas igen, med lite nya, härliga bilder.äppelkaka, äpplen, fika, baka

Ragnhild, det var min mans gamelmormor. Jag fick faktiskt möjlighet att träffa både min mans mormors mor och hans morfars mor. En kombination av att jag och Sebastian träffades när vi var rätt unga och att dessa damer levde till en ålder där man helt enkelt kan ha vuxna barnbarnsbarn.äppelkaka, äpplen, fika, baka

Ragnhilds äppelkaka, den har bakats fler gånger än jag riktigt kan räkna till vid det här laget. Jag skulle gissa att det är den kaka jag bakat allra flest gånger i mitt liv. God att göra i en rund form så här, men det fungerar precis lika bra att halvera receptet och göra den i en avlång brödform. Är ni många som ska fika? Inga problem. Dubbla receptet och gör kakan i en långpanna.

äppelkaka, äpplen, fika, baka

Eftersom det är ett sådant där recept med säkert 100 år på nacken är det enklast möjligt. Utan krusiduller. Och utan bakpulver.

Originalet ska såklart gräddas till kakan är helt klar. Tänk er sockerkaka. Jag kan inte tänka mig att en äppelkaka gräddades på annat vis på 100 år sedan.
Själv brukar jag låta kakan vara något undergräddad. Så att den fortfarande är lite kladdig i mitten. Får den sedan stelna i kylskåp blir det MAGI! Jag lovar.
äppelkaka, äpplen, fika, bakaJag vet att ni är många som redan har denna kaka som favorit. För er som inte testat än, passa på att baka den nu när butiker och trädgårdar svämmar över av äpplen!

Ragnhilds äppelkaka:

3 ägg
4 1/2 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
150 g smält smör
2-3 st äpplen
kanel och socker
ströbröd till formen

Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Sikta i vetemjölet. Tillsätt smöret och rör till en fast, klumpfri smet.
Smörj en form och bröa den med ströbröd.
Häll i smeten.
Kärna ur äpplena och skär dom i tunna skivor. Placera ut äppelskivorna över smeten och strö över socker och kanel.
Grädda på 180 grader i cirka 40 minuter. Låt kakan vara något kladdig i mitten.
Servera med glass.

En klassiker som tål att bakas om och om igen!

23
Kommentera

Ljuvligt god dessert: salt karamellpannacotta

Salt karamellpannacotta

Ärlig ska man vara, så jag säger det rakt ut: jag är inte superförtjust i pannacotta. Det blir lätt lite mycket. Lite överväldigande liksom. Men, så började jag använde gelésocker multi när jag gjorde pannacotta. Och helt plötsligt är det hur gott som helst!Salt karamellpannacotta

Bra va?

Kan ni tänka er något så gott som detta? En pannacotta med karamellsmak, toppad med kanderade hasselnötter? MUMS MUMS säger jag bara!
Salt karamellpannacotta

Idag har vi riktigt höstrusk utanför fönstret. Sebastian håller på att riva vårt gamla pumprum för att göra plats får vår utbyggnad som de förhoppningsvis börjar med här nu snart. Det ska bli så spännande att visa er framöver!Salt karamellpannacotta

Lova mig att ni testar detta, till helgen kanske?

Salt karamellpannacotta:

en påse Werther´s Orginal Creamy toffee
4 dl vispgrädde

1 dl gelésocker multi
en nypa flingsalt
1 dl strösocker
1 msk vatten
1 dl hasselnötter
flingsalt

Skala pappret från nästan alla kolor (spar ca 6 st till dekoration). Lägg kola och grädde i en tjockbottnad kastrull. Låt kolan smälta ner i grädden. Rör om. När all kola har smält, tillsätt gelésocker och låt koka en minut. Strö över flingsalt och ha sedan upp pannacottan i portionsglas. Ställ kallt.

Blanda socker och vatten i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp. Tillsätt hasselnötterna. Nötterna är klara när sockret har smält helt och fått en gyllene färg. Se tills så det inte bränns bara. Ha upp de varma nötterna på ett bakplåtspapper och strö över flingsalt. Låt hasselnötterna svalna helt. Skär eller bryt sedan de kanderade hasselnötterna i bitar.

Toppa den stelnade pannacottan med kanderade hasselnötter och kola skuren i bitar.

10
Kommentera

Lättbakade äppelfrallor med dinkelmjöl

bröd, baka, hembakat, frukostbröd

Sedan en tid tillbaka har jag börjat peta i lite av vad som finns hemma när jag bakar bröd. Jag kan tänka mig att det är som med matlagning: ju mer mat du lagat, ju mer vågar du ta ut svängarna och testa nya saker. Kanske spontant lägga till något eller byta ut till något annat.
Så idag blev det lättbakade äppelfrallor med dinkelmjöl.

bröd, baka, hembakat, frukostbröd

Både äpple, gröt, zucchini, morötter, rödbetor- ja allt som egentligen ger lite extra vätska blir himla gott att ha i bröd tycker jag.bröd, baka, hembakat, frukostbröd

Igår var jag på en härlig heldag som Villa Sjövik hade ordnat. Vi var ett helt gäng kreatörer som träffades, utbytte erfarenheter, åsikter och tankar. Idag är jag nästan lite bakis känner jag. Jag är verkligen inte van att få så mycket intryck under en dag! Så dagen har jag ägnat åt att komma ikapp med den överfulla mailen och planera upp ett gäng samarbeten jag har framför mig.bröd, baka, hembakat, frukostbröd

Men som sagt, hjärnan har verkligen intagit ett lugnare tempo under den här pandemin. Som om jag vore lite hjärntrött kanske..
Då är bästa botemedlet faktiskt att baka eller laga något gott. Jag kopplar liksom bort hjärnan och allt känns lite bättre sen.

Mina äppelfrallor med dinkel har jag både solroskärnor och hasselnötter i. Nästa gång blir det kanske ett gäng russin också. Älskar nötter, frön och torkad frukt i bröd!

Lättbakade äppelfrallor med dinkelmjöl, ca 20 st:

25 g jäst
1/2 dl olja
5 dl rumstempererat vatten
1/2 msk honung
100 g hasselnötter
1 dl solroskärnor
2 st äpplen
1 msk salt
5 dl dinkelmjöl
ca 7 dl vetemjöl
solroskärnor, sesamfrön och salt att toppa med

Smula jästen i en bunke. Tillsätt olja och lite av vattnet. Rör tills all jäst har lösts upp. Ha i resterande mängd vatten och honung.
Hacka hasselnötterna och grovriv äpplena.
Blanda i nötter, solroskärnor, rivet äpple, salt och dinkelmjöl. Tillsätt hälften av vetemjölet.
Arbeta samman till en smidig deg medan du tillsätter resterande mängd mjöl. Arbeta degen i cirka 10 minuter.
Täck över bunken och låt jäsa i cirka 60 minuter.

Dela degen i 20 jämnstora bitar och rulla till runda bullar. Låt jäsa övertäckta i cirka 30 minuter till.
Pensla med vatten och strö över solroskärnor, sesamfrön eller flingsalt.
Grädda i 225 grader i cirka 15 minuter.

Testa också mitt fluffiga grötbröd,  hönökaka eller varför inte kalljäst zucchinibröd?

Ha nu en riktigt fin tisdag vänner!

11
Kommentera