Halloween väntar runt hörnet, nämligen nästa söndag 31/10 och vad passar bättre än att ladda upp med en hel drös lättbakade recept inför kommande högtid? 7 enkla recept till halloween, vilket vill du helst testa?
Kanske en något lite läskigare variant av kärleksmums? En halloweenkaka som garanterat gör succé, det lovar jag!
Bjud på superenkla och lagom läskiga mumiepajer av smördeg och nutella. Lätta att göra och väldigt effektfulla med de ätbara ögonen!
Höstens bästa sangria serverar du i lagom läskiga glas. Även här har ett gäng ögon fått göra stor skillnad i effekt!
Sangrian kan du göra både med och utan alkohol.
Vill du göra något riktigt snabbt och enkelt till halloween? Varför inte piffa till ett gäng munkar? Kul för barnen att pyssla med också!
Halloweenpannacotta? Ja tack! Även här kan du dekorera hur du vill, med olika läskiga, ätbara tillbehör. 👀
Vilken succé skulle inte dessa halloweencookies göra, hos alla? Orkar man inte baka egna cookies är det helt ok att ta färdigköpta och dekorera.
De allra enklaste spökena gör du av marshmallows och ätbar färg. Sedan kan du i princip dekorera vilken kaka eller tårta som helst!
Jag tycker man ska ta alla tillfällen i akt att fira saker, speciellt så här på hösten. En högtid man inte behöver göra mer av än vad man orkar. Köpa en pumpa, sminka sig lite läskigt och baka något kul. Det räcker gott och väl 🎃 Ett perfekt tillfälle att göra något tillsammans.
Hösten är här och med den kommer alla fantastiska grytor. Långkok som får puttra till perfektion på spisen. Idag har jag gjort en dykning i det toscanska köket och hittat inspiration till en gryta vid namn stracotto alla fiorentina.
Det ska erkännas, min italienska är inte vad den borde. Även om jag en gång lyckats förklara för en dam i en liten italiensk matbutik att jag undrade om dom hade grillspett i trä, men det är en helt annan historia..
Men, stracotto betyder rätt och slätt överkokt. Inte för att det är något överkokt med den här grytan. Jag skulle föredra ordet långkokt om vi nu måste översätta.
Om man tänker på en toscansk gryta, ja då är det lätt att även tankarna svävar iväg till det här med vin.
För vilken toscansk gryta som fått puttra i timmar på spisen kräver inte sin skvätt med vin?
Att tillsätta vin i en gryta som denna gör hela skillnaden. Det tillför syra men framförallt smak.
I Toscana betyder ordet ”governo” att en viss mängd av druvorna är torkade. Detta ger bland annat vinet en djupare färg. Precis som de vinerna från Villa Puccini jag tipsat om tidigare här, består även detta vin till större delen av Italiens signaturdruva, sangiovese. Men här har man även tillsatt 10% ciliegiolo och 10% cabernet sauvignon.
Det fina med att laga toscansk mat är att det inte behöver vara så invecklat och avancerat. Några få råvaror med hög kvalité får helt enkelt göra jobbet.
Den här grytan är tomatbaserad. Därför valde jag att förutom morötter även ha i lite butternutpumpa. Den tillsammans med morötterna dämpar lite av syran i såsen.
Sen är det viktigt att låta tomatsåsen puttra riktigt länge på spisen, då får den en helt annan, fylligare och sötare smak.
För att köttet ska klara av att koka länge är det en god idé att skära det i rejäla bitar och kanske inte i små grytbitar som vi är vana vid.
Villa Puccini Governo är ett vin jag tycker är gott att dricka precis som det är. Du hittar inte lika mycket strävhet i detta vin som de andra två från Villa Puccini jag skrivit om här på Linnéas Skafferi.
Däremot finns en del syra i vinet, och därför passar mitt potatismos otroligt fint till.
Istället för den klassiska kombinationen av gräddmjölk och smör i potatismoset har jag haft i färskost. Har ni inte testat detta är det något ni måste göra. Så himla gott! Potatismoset blir inte riktigt lika tungt utan jag upplever det lättare och otroligt gott. Testa!
Stracotto alla fiorentina- en toscansk köttgryta:
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 selleristjälkar
olja att steka i
800 g högrev
salt & svartpeppar
3 msk oxfond
1 dl rött vin, gärna Villa Puccini Governo
800 g krossade tomater
1 nypa strösocker
1 stor morot
ca 150 g Butternuttpumpa
persilja
Skala och skiva lök och vitlök tunt. Skiva selleri och ha i.Stek mjuka i lite olja. Skär ner köttet i bitar, höj värmen och lägg i dom i grytan och stek tills de fått fin yta. Krydda med salt och peppar. Ha i oxfond, rött vin, krossade tomater och en nypa socker.
Låt grytan puttra på medelvärme i 2-3 timmar. Tomatsåsen ska tjockna och mörkna. Köttet ska bli mört men inte koka sönder.
Skala och tärna morot och pumpa fint. Blanda i och låt koka i ytterligare cirka 15 minuter. Smaka av med mer salt och peppar.
Krämigt potatismos med färskost:
1 kg potatis
salt
200 g naturell färskost
ca 3 dl mjölk
örtsalt
Skala potatisen och koka den mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och mosa potatisen lätt med en potatisstomp. Tillsätt färskost och mjölk. Mosa potatisen till ett slätt mos. Smaka av med salt.
Servera grytan tillsammans med moset och massor av färsk persilja.
Alltså visst blir det mesta lite kul om man bara sätter dit ett par ögon? Det blir liksom genast så levande. Idag blev det ett gäng mumiepajer av smördeg till halloween, som självklart dekorerades med just- ätbara ögon.
De små smördegspajerna fyllde jag med nutella idag. Av den enkla anledningen att mina barn fullkomligt älskar nutella. Men gillar man inte det går det såklart bra att fylla pajerna med valfri sylt.
Vore det inte kul att göra ett gäng mumiepajer av smördeg till halloween och servera ljumma med en kula vaniljglass? Så gott känner jag!
Till mina mumiepajer behövs bara några få ingredienser, det är fördelen när man använder sig av färdig smördeg.
De här små smördegspajerna med nutella kan med fördel förberedas och förvaras i kylen tills de ska ätas.
Sedan är det bara att pensla på och grädda av i ugnen innan de ska ätas!
Mumiepajer av smördeg till halloween 8 st:
4 ark smördeg
nutella
ägg eller mjölk att pensla med
ätbara ögon
Dela 2 av arken i 8 lika stora bitar. Resterande ark smördeg skär du i remsor.
Klicka ut två klickar nutella i mitten av varje smördegsplatta.
Täck över nutellan med remsor av smördeg.
Förvara i kylen fram till gräddning.
Pensla mumierna med uppvispat ägg eller mjölk. Grädda i 200°c i cirka 15 minuter eller tills de börjar få fin färg.
Låt pajerna svalna något. Fäst sedan ätbara ögon med hjälp av lite kristyr. Servera med en klick god glass.
Lagom läskigt och kul såhär till halloween tycker jag.
Under helgen som var tappade de flesta träd här hemma alla sina löv. Som i ett trollslag liksom. Höst. På riktigt. Ingen återvändo alls. Så, då får man göra det allra bästa av situationen och omfamna hösten. Göra den till något bra.
Kanske genom att blanda höstens godaste äppeldrink?
Här pratar vi en drink av det enklare slaget, men hur god som helst!
En god karamellikör och en riktigt bra pääeljuice/must kommer du långt på nämligen!
Och visst är det fint att sockra kanterna så här? Jag använde rörsocker istället för vanligt strösocker. Det kändes bra både smakmässigt med även till utseendet.
Jag har blivit helt kär i den här äppeljuicen jag hittat på ICA. Smakar liksom lite mer som äppelmust. Jag använde sorten jag länkar till, men hittar du inte just den rekommenderar jag att du tar en bra äppeljuice/must av fin kvalitet. Kanske inte äppeljuicekoncentrat…
Min äppeldrink är alltså av det enklare slaget. Men jag är heller inte någon bartender. Med några skivor äpple och ett par kanelstänger och sockrad kant känns det ändå väldigt lyxigt. Och en perfekt drink så här när hösten är här, på riktigt!
Snitta limen och dra den runt kanten på glasen. Häll upp socker på ett fat och täck glasets kanter med socker.
Häll upp likören i glasen. Fyll på med äppeljuice/äppelmust. Lägg i tunna skivor av äpple och kanelstänger i glasen. Servera direkt.
Är kyckling ett vanligt förekommande inslag i menyn hos er? Här med.
Men kanske är det dags att förnya sig lite, testa något nytt? Därför tänkte jag idag tipsa om 5 recept på kyckling för er att testa i höst.
Snabb kycklingryta på lite av de saker jag hittade hemma i kylen. På 30 minuter står en vällagad middag på bordet. Hur bra är inte det ändå?
Åh, min yoghurtmarinerade kyckling gjorde succé här hemma! Ni bara MÅSTE testa det här! Mina barn älskar kycklingklubbor och kycklingben och gillade detta väldigt mycket.
Kycklingfiléer i tomatsås, toppat med massor av ost. Gissa hur otroligt gott det här är!? Så skönt med mat som sköter sig själv i ugnen medan man hinner diska undan och duka. Matlagning jag verkligen gillar!