Hela sommaren har jag i smyg gått och väntat på en dag med svalare väder. Jag blev så att säga bönhörd när sommarvärmen tvärt beslutade sig för att försvinna lika hastigt som den svepte över oss i början på sommaren. Anledningen till min önskan om något svalare temperatur ute, jo jag ville testa att göra havregrynsgröt med fikon.
När nu morgonens temperaturer knapt når över 10 plusgrader på morgonen känns det väldigt passande att ta upp mitt grötkokande igen. Sagt och gjort, det blev havregrynsgröt med torkade fikon. Alltså ni anar inte hur gott detta blev.
En söt och mjuk gröt med lite kolatoner. MUMS!
Jag tänker att det är en gröt som går att utveckla. Perfekt att göra på katrinplommon och ge den som är lite hård i magen. Eller torkade aprikoser om man vill det. Men jag gillar verkligen smaken av fikon.
De liksom smälte ner i gröten.
Nästa gång ska jag nog låta havregryn och fikon stå och svälla över natten. Sedan tillsätter jag havremjölk och kokar gröten som vanligt på morgonen.
Havregrynsgröt med fikon 2 port:
2 dl havregryn
2 dl vatten
2 dl havremjölk
4 st torkade fikon
1 nypa salt
Häll upp havregryn, vatten och havremjölk i en kastrull. Klipp eller skär fikonen i små bitar. Ha i dom tillsammans med lite salt.
Låt allt koka upp, sätt på lock och sänk sedan värmen så gröten inte kokar. Låt gröten svälla i cirka 15 minuter eller tills havregrynen mjuknat helt. Du kan ev behöva tillsätta mer vätska beroende på vilken slags havregryn du använder.
Servera med iskall havremjölk, lite fikon klippt i småbitar och kanel.
Kyckling, den ständiga räddaren i nöden hemma hos oss. Det finns alltid en förpackning i frysen att ta fram när fantasin och orken tryter.
Men för det betyder det inte att det är en tråkig och oinspirerande produkt. Nej just kyckling är en av de där livlinorna. Som kan bli gryta, biffar, ätas med sås eller göras hel i ugnen. Helt efter ork, tycke och smak.
Så idag bjuder jag på 5 härliga kycklingrecept att inspireras av. Kanske hittar du något nytt att testa?
Kycklingbiffar med pumpa tillexempel. Ett finfint alternativ till många av de klassiska kycklingrätter som ofta serveras.
Kycklinggryta i Crock Pot. Jag älskar att laga mat i min Crock Pot. Speciellt i dessa tider då många av oss fortfarande jobbar hemifrån. Då kan det vara så skönt att fixa iordning middagen vid lunch ungefär och bara slå på grytan vid lämplig tidpunkt. När sedan arbetsdagen är slut, ja då är middagen redan på g! Fantastiskt. Men självklart kan du göra denna kycklinggryta i en helt vanlig gryta också!
När hösten så sakta börjar komma krypande blir jag också sugen på annan slags mat. Gör en hel kyckling i ugn. En klassiker som alltid fungerar!
Vardagsfavoriten nr 1 hemma hos oss. Det är iallafall kyckling i currysås. Barnen gillar och vi vuxna gillar. Dessutom är det lättlagat. Bättre blir det inte!
En favorit bland många er läsare är min cashewkyckling. Typ som på restauran, fast hemma! Har ni inte testat så rekommenderar jag er att skriva upp den på listan för framtiden.
Nu önskar jag er att kommande vecka blir fantastisk. Själv önskar jag att helgen varat minst en dag till. Det känns lite hårt att gå från sommarlovslediga dagar rakt in i vardagen så här.
Sensommargrillning, när alla de svenska råvarorna är på topp. Det är nog bland det bästa med den här tiden på året.
Oavsett om du odlar själv eller handlar i butik finns svenska grönsaker i överflöd.
Potatis, ärtor, morötter, zucchini, lök, kål- ja det är bara att välja och vraka.
Idag har jag tillsammans med Villa Puccini knåpat ihop en middag helt i min smak. Med en bit riktigt bra närproducerad biff och massor av goda tillbehör!
Idag serverar vi Villa Puccini till middagen. Jag gillar verkligen att det från och med i år är skruvkork på flaskorna.
Vinet har en kryddig smak med fatkaraktär och är gjord på 90% sangiovese och 10% merlot. Just sangiovese är en druva som ofta förekommer i toscanska viner. Man kan säga att det är lite av deras nationaldruva.
Vid det här laget känner ni ju till lite hur jag tänker när jag parar ihop mat med vin. Att bara ösa på med massor av smör, grädde, kött och tänka att det måste ju gå bra ihop med ett rött, toscanskt vin, det är inte riktigt min melodi. Då kommer ett lite lättare vin som detta tappa all sin smak och nästan kännas blaskigt.
Istället plockar jag in tillexempel både kål, morötter och purjolök som efter tillagning blir mjuka och söta i smaken, vilket passar fint till vinet. Lite riven vällagrad ost över grönsakerna ger fin rund smak som möter upp vinet bra.
Vi hittar även en del syra i detta vin, då kan det vara en god idé att tillföra lite syra i maten. Här blev valet enkelt och ett gäng citroner åkte på grillen och pressades över grönsakerna.
Med så många smakrika råvaror på tallriken klarar jag mig fint utan en sås eller liknande. Men känner du ändå att det vore gott med något mer till skulle jag göra samma salviasmör som ni hittar här. Det skulle också passa fint!
Grillad biff med krossad potatis och rostade grönsaker:
Grillad biff:
4 bitar biff i ca 2-3 cm tjocka skivor av bra kvalité
salt & svartpeppar
Tag fram köttet i god tid så det hinner bli rumstempererat. Klappa in salt och svartpeppar i köttet.
Förbered grillen så den är riktigt het, gärna 250-300 grader.
Lägg på biffskivorna på direktvärme över den varma glöden. Låt bitarna ligga ca 45 sekunder, vrid dom ett halvt varv och grilla ytterligare 45 sekunder. Vänd sedan skivorna och upprepa. På detta viset får du ett snyggt grillmönster och ett kött som är medium-rare. Vill du ha köttet mer stekt låter du det ligga några sekunder extra bara.
Låt köttet sedan vila i foliepaket i minst 10 minuter.
Dela spetskålen i 8 jämna klyftor. Skölj och dela morötterna, låt gärna den närmsta biten av blast sitta kvar. Skölj och dela purjolöken i cirka 10 cm långa bitar.
Lägg ut allt i en ugnsfast form. Ringla över lite olja och flingsalt.
Rosta i 225°C i cirka 30 minuter eller tills spetskålen mjuknat helt.
Skär zucchini i skivor och sedan i fjärdedelar. Ringla över olja och salt. Rosta i en separat ugnsfast form i cirka 225°C i ca 20 minuter.
Dela citronerna och lägg dom på indirekt värme på grillen och låt de få fin färg.
Pressa citron över alla grönsaker.
Strö finriven ost över kål och morötter och finhackad persilja över zucchinin.
Krossad potatis i ugn: ca 1 kg potatis, färskpotatis fungerar bra! 1/2 dl olivolja flingsalt färsk persilja 1 dl vällagrad ost
Koka potatisen helt mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av en stund. Lägg potatisarna i en ugnsfast form och tryck till dom med hjälp av baksidan på en träslev så de krossas lätt. Ringla över olja och flingsalt.
Ställ sedan in potatisen i ugnen och gratinera tills potatisen börjar bli krispig. 225°C i cirka 25 minuter.
Strö över lite färsk persilja innan servering.
Första riktiga skolveckan efter sommarlovet väntar runt hörnet. Och jag känner att efter många, långa veckor av ledighet, obefintliga rutiner och allmänt bara ledigt känns det lite skrämmande att imorgon börjar verkligheten. Även om jag gillar rutiner och uppstyrda dagar. Så blir det väldigt pang på liksom.
En sak som kan underlätta den första veckan såhär är att tänka igenom vad vi ska äta. Och den här veckan får barnen önska mat. Förhoppningsvis har vi ett hinder mindre att ta oss över då.
En favorit hos barnen sedan många, många år är torsk i ugn. Använder du fryst fisk, ta fram den på morgonen så den hinner tina ordentligt under dagen. Så tar denna middag bara runt 30 minuter att fixa ihop. Bra va?
Ett recept som både faller oss vuxna och barnen i smaken är min vegetariska lasagne med keso. Har ni snålt om tid i veckan man man med fördel göra den dagen innan. Och värma på den innan den ska serveras. Då blir den nästan som godast tycker jag!
Barnen har önskat sig potatismos till middag någon dag i veckan. Och självklart kan den önskan uppfyllas. Jag fyller min Crock Pot med potatis och gör potatismoset direkt i den. Gott, krämigt och väldigt smakrikt blir det! Ni måste testa om ni inte gjort det än.
Till detta var det även en önskan om korv i ugn. Och, varför inte?
Med lite planering och framförhållning ska vi nog alla klara oss igenom den här första veckan. Men jag gissar att på lördag morgon önskar vi alla ta lite sovmorgon 😅
Idag bjuder jag på köttfärspiroger. Något som är perfekt att ha i frysen och plocka fram till små och hungriga magar som snabbt behöver mättas.
Det går såklart att fräsa på massor av grönsaker eller använda vegofärs som fyllning om man inte vill ha vanlig köttfärsfyllning.
Här slukar vi de absolut sista timmarna av sommarlovet i stora tuggor. På tisdag förstaklass för Isac och Axel flyttar upp till mellanstadiet. För Isac blir dagarna inte helt annorlunda då han är kvar på samma skola, med en fröken han känner, fritids och kompisar från förskoleklass.
Axel däremot byter allt. Klass, klasskompisar, skola, tider, lärare- ja allt blir nytt och spännande. Och såklart lite läskigt. Iallafall tycker mamman det!
I och med att Axel får lite ändrade tider i skolan blir det nu tightare mellan skolan och fotbollen. Och jag inser att jag måste fylla frysen med matlådor och sånt som enkelt går att ta fram och ätas innan träningen två dagar i veckan.
Då blir mina köttfärspiroger ett bra alternativ!
Köttfärspirogerna går ju att smaksätta lite efter vad ni gillar bäst. Kanske med tacokrydda? Eller massor av färska örter? Eller ta kycklingfärs och smaksätt med curry!
Ja ni fattar hur jag tänker här va?
Jag gillar som ni vet att kalljäsa degar. Och min pirogdeg är inget undantag. Den tar en lite längre stund att jäsa, men jag gillar resultatet.
Jag valde att inte pensla mina prioger med ägg eller mjölk, men det är helt en smaksak. Gör som DU vill.
Köttfärspiroger ca 20 st:
25 g jäst
3 dl kall mjölk
100 g mjukt smör
1 ägg
1 nypa strösocker
ca 8-10 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen helt har lösts up. Ha i det mjuka smöret i små bitar, ägg och socker. Tillsätt 6-7 dl vetemjöl och salt. Arbeta samman i cirka 10 minuter till en smidig deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl ifall degen känns för kladdig. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, det brukar ta cirka 1 1/2-2 timmar.
Ha upp degen på mjölat bord och arbeta igenom degen. Dela den sedan i ca 20 bitar som du formar till bollar. Låt dessa jäsa i ytterligare 20 minuter under duk.
fyllning:
400 g nötfärs, vegofärs eller kycklingfärs
ca 10 cm purjolök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
400 g (1 fp) krossade tomater
1 msk torkad oregano
2 morötter
1 msk oxfond
1/2 dl balsamvinäger
salt & svartpeppar
riven ost, ca 200 g
1 ägg
Fräs nötfärsen i en stekpanna. Finhacka purjolök och vitlök. Tillsätt tomatpuré och krossade tomater. Låt allt koka ihop medan du skalar och river morötterna. Ha i detta tillsammans med oregano och oxfond. Sjud kättfärsen så att mycket av vätskan kokar bort.
Smaka av med balsamvinäger, salt och svartpeppar.
Kavla ut varje degboll till en rundel och fördela köttfärsen (ca 2 msk på varje). Strö över lite riven ost. Pensla kanterna med uppvispat ägg. Vik över degen och nyp eller tryck ihop kanterna. Låt vila på en plåt i cirka 20 minuter.