Ugnsbakad torsk i citronsås

fisk i ugn, torsk i ugn, ugnsbakad torsk, fisk

Antalet recept på fisk i ugn man kan ha kan aldrig bli för många. Bästa vardagsmaten som sköter sig själv i ugnen. Här har jag gjort en ugnsbakad torsk i citronsås. Vill man kan man spritsa mos runt om- vips har man en fiskgratäng.

Isac muttrade märkbart irriterad över att det fanns sås på hans tallrik med mat. Han äter helst fisken precis som den är, med potatisen lätt mosad och en klick smör.
Men, när middagen var avklarad var även såsen på pojkens tallrik uppäten. Bättre betyg än så kan jag inte få!
fisk i ugn, torsk i ugn, ugnsbakad torsk, fisk

Jag älskar att göra fisk med citronsås. Det blir fräscht och gott tycker jag. Man kan välja att koka såsen och ha på sidan om. Men fisken får en sån himla fin smak om den får tillagas i såsen.

Enkel och god vardagsmat, precis som man vill ha det!

Ugnsbakad torsk i citronsås, 4-6 port:

ca 800 g torsk (torskrygg eller filé brukar jag använda)
örtsalt
fryst dill

2 dl créme fraîche (valfri fetthalt)
2 dl valfri grädde (jag tog havregrädde, men ta den grädde ni har hemma)
3 msk hummerfond
örtsalt
fryst dill
saft från 1/2 citron

Tina fisken helt och torka den torr.
Lägg ut fisken i en ugnsfast form.
Strö örtsalt och fryst dill över fisken.

Koka upp créme fraîche, fond, örtsalt och dill i en kastrull. Låt småkoka i cirka 5 minuter. Pressa sist i saften från en halv citron. Smaka av om du eventuellt behöver tillsätta mer fond, salt, dill eller citron.
Häll såsen över fisken och ugnsbaka i 200°C i cirka 20 minuter eller tills fisken är helt klar.

Vill man kan man även toppa torsken med räkor innan man slår på såsen. Det blir också väldigt gott!

Servera med potatis, broccoli och kokta ärtor, det är mina favoriter!

En enkel och god vardagsrätt att testa!

 

28
Kommentera

Höstens bästa gröt- äppelgröt

risgrynsgröt, gröt, äppelgröt

Ni vet dom där recepten man bär med sig från barndommen, som sällan är något extra eller speciellt. Men dom rymmer hela ens uppväxt i en enda tugga? Så är det med äppelgröt för mig.risgrynsgröt, gröt, äppelgröt

Något som alltid kokades så här när hösten svepte in och träden blev fulla i äpplen. Då gjorde mamma äppelgröt.

Idag var jag över till grannen och plockade lite äpplen, sen gjorde jag dubbel sats äppelgröt. En del åkte raka vägen hem till min mormor och morfar och en del hem till mina föräldrar.risgrynsgröt, gröt, äppelgröt

Gör du mycket gröt som inte går åt på en gång, frys in det som blir över! Det fungerar utmärkt att ta fram och tina när man snabbt vill ha en portion äppelgröt eller två.

Äppelgröt:
4 dl grötris
8 dl vatten (ev lite mer)
10 dl äpplen
2 kanelstänger

Mät upp ris och vatten i en kastrull, låt koka upp och småputtra under lock i ca 10 minuter. Dela äpplena och kärna ur dem. Skär ner dem i mindre bitar, skalet får gärna vara kvar om de är obesprutade äpplen, annars skalar du dem.

Blanda i äppelbitar och kanelstängerna i gröten. Rör om då och då och späd eventuellt med mer vatten. Låt koka i ca 30 minuter eller tills ris och äppelbitar är helt genomkokta. Sockra efter smak (jag brukar inte sockra alls) och servera med massor av kanel och kall mjölk.

Eller gör äppelgröten i din crock pot. Tillsätt bara lite mer vätska. Sätt temperaturen på låg och låt allt puttra på i cirka tre timmar. Rör om då och då.

Jag har även testat att göra äppelgröt på havreris och på steel cut oats i min Crock Pot. Två varianter på denna gröt som också är himla goda!

Nu önskar jag er en fortsatt strålande fin septemberdag! Vilket väder vi har va🤩 Helt underbart!

25
Kommentera

Recept på min bästa gröna ärtsoppa!

ärtsoppa, soppa, grön ärtsoppa

ÄNTLIGEN har jag fått till ett bra recept på grön ärtsoppa. Jag vet inte hur många gånger jag testat och blivit besviken. Men nu, nu har jag hittat receptet. Nu behöver jag inte testa flera varianter.

Min kära man Sebastian äter det allra mesta jag serverar. Men hans inställning till soppa är att man äter det för att få äta mjuk smörgås till maten.
Igår blev det ugnspannkaka till soppan och han valde faktiskt bort en andra portion pannkaka för att ta en skål soppa till. Det tror jag aldrig hänt tidigare.
ärtsoppa, soppa, grön ärtsoppa

Så jag får väl säga att det verkligen var ett bra betyg! Vad är då hemligheten med denna soppa?
Jo nr 1: jag hade lite selleri hemma som måste ätas upp. Så jag hade i en stjälk. Det gav massor av god smak.
nr 2: jag tog purjolök istället för gul lök. Det gjorde också skillnad i smak.
nr 3: jag tog av någon deciliter av ärtorna och hade i dom efter jag mixat soppan slät. Det gjorde att smaken av ärtor liksom kom fram mer. Dessutom gav det soppan härligt tuggmotstånd!
ärtsoppa, soppa, grön ärtsoppa

Jag botaniserade i brödlådan och hittade ett korvbröd som sett bättre dagar och en skiva bröd som blivit kvar efter morgonens frukost. Kanske inte något att hänga i julgranen tycker ni. Men det blev till fantastiskt goda krutonger som också gjorde sitt till för att lyfta dagens middag måste jag säga!

Grön ärtsoppa:

1 selleristjälk
20 cm purjolök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
300 g gröna ärtor (frysta funkar utmärkt)
2 grönsaksbuljongtärningar
ca 6 dl vatten
ca 2 dl valfri grädde (jag tog havregrädde)
örtsalt
1 msk citronsaft

Skiva selleri, purjolök och vitlök. Stek mjuka i en gryta i lite smör.
Tillsätt ärtorna (tag av ca 2 dl), buljong och vatten. Låt detta sjuda i cirka 10 minuter eller tills ärtorna mjuknat helt. Mixa helt slätt. Tillsätt grädden och smaka av med örtsalt och citron. Tillsätt de hela ärtorna.

krutonger:

ca 2 skivor valfritt bröd
olivolja
örtsalt
vitlökspulver

Skär brödet i fyrkanter. Ha i brödbitarna i en stekpanna, ringla över olja, salt och vitlökspulver. Blanda väl. Rosta tills krutongerna fått en fin gyllene yta.

Servera den gröna ärtsoppan med krutonger och ärtskott.

Vi åt även det här goda, fluffiga grötbrödet till. Ni bara måste testa det!

15
Kommentera

Fluffig, mjukt och saftigt grötbröd

grötbröd, recept på bröd, brödrecept

I veckan såg jag ett nytt slags grötbröd på mataffären. Som alltid vänder jag på förpackningen för att läsa innehållsförteckningen. En vana jag har. Den sitter liksom i ryggmärgen nu. Men när innehållsförteckningen är lika lång som barnens önskelista inför jul och innehåller ord jag inte ens vet vad dom betyder, då får dom behålla sitt bröd.

Istället blev jag inspirerad att baka ett eget grötbröd. Ni vet sådär fluffigt, mjukt och saftigt att man omöjligt bara kan äta en bit.

grötbröd, recept på bröd, brödrecept

Jag gjorde en del av brödet som ett brytbröd i en långpanna. Bar att forma bullar och lägga i en ugnsfast form. Då får bröden liksom hjälp av varandra att jäsa upp till fluffiga brödbitar.

grötbröd, recept på bröd, brödrecept

Jag hade ett par äpplen som behövde ätas upp i fruktskålen. Så jag passade på att riva i dom i degen också. Det är himla gott med äpple i bröd tycker jag. Det ger inte bara en god smak, utan det blir saftigt och gott av det också!

grötbröd, recept på bröd, brödrecept

Halva degen formade jag till bullar och la i en ugnsfast form, den andra halvan vek jag ihop till en limpa istället. Båda gick precis lika bra. Så antingen kan du välja att göra 24 st brödbullar eller två limpor av degen. Välj själv.

grötbröd, recept på bröd, brödrecept

När man bakar på havregrynsgröt kan det vara extra svårt att ange exakta mått på hur mycket mjöl degen vill ha. Det beror lite på hur mycket vätska gröten innehåller.
Jag tycker det blir allra bäst att koka gröt, låta den svalna något och baka brödet på det. Så har jag gjort här.
Var därför lite uppmärksam på degen och anpassa mängden mjöl efter hur ”blöt” degen känns.

Saftigt grötbröd, 24 bullar eller 2 limpor:

3 dl havregryn
6 dl vatten
1 tsk salt

3 dl vatten
1/2 dl olivolja
2 dl solroskärnor
2 äpplen
25 g jäst
4 dl dinkelmjöl
ca 10 dl vetemjöl
2 tsk salt

Blanda samman havregryn, vatten och salt i en kastrull. Låt sjuda under lock till en gröt.
Ha i kallt vatten, olja och solroskärnor. Om du använder en assistent eller annan köksmaskin till att arbeta degen i, ha nu upp degvätskan i en degbunke.
Dela och kärna ur äpplena och riv dom grovt. Blanda i.
När degvätskan inte är varmare än 37 °C, ha i jästen och rör tills den lösts upp helt. Tillsätt sedan allt dinkelmjöl och vetemjölet, lite i taget. Ha sist i saltet.

Arbeta i cirka 10 minuter till en lite kladdig deg. Strö mjöl över degen och täck med plastfolie. Låt jäsa cirka 60 minuter i rumstemperatur.

Stjälp ut den jästa degen på välmjölat bakbord. Dela degen i 24 bitar. Forma till bollar och lägg i ugnsfasta formar. Täck över och låt jäsa ytterligare 40 minuter. Här fungerar det bra med en långpanna, en springform, eller i stort sett vilken ugnsfast form som helst.

Eller: Dela degen i 2 delar på väl mjölat bord. Tryck ut den ena  degbiten till en cirka 2 cm tjock rektangel. Vik ihop degen i ett treslag. Vik alltså in ena kortsidan mot mitten, vik sedan över den andra kortsidan. Som ett litet paket. Detta ger dig en avlång limpa med ett vik mitt på som spricker upp snyggt i ugnen sedan. Lägg i brödformar, eller som jag gjorde idag, tog en ugnsfast form bara.
Täck över med plastfolie och låt jäsa 40 minuter.

Värm ugnen till 250°C. Sätt in bröden, i nedre delen av ugnen och sänk värmen till 225°C. Grädda i cirka 30 minuter eller tills bröden känns klara.

Idag tog jag äpple i bröden. Men det är gott att riva i zucchini, ha i lingon eller det du gillar bäst att smaksätta bröd med! Låt fantasin flöda.

24
Kommentera

Barnsligt goda cookies med Kinder choklad

kakor med kinder choklad, småkakor, cookies,

För ett tag sedan svepte det förbi ett inlägg på sociala medier där någon bakat cookies med Kinder choklad. Och jag kände att här har vi något. Något jag måste göra en variant av.
Så det fick bli en omgång barnsligt goda cookies med Kinder choklad.

Barnsligt goda cookies med Kinder choklad

Jag tycker det blir riktigt gott att använda sig av ljust muscovadosocker när man göra kakor av det här slaget. Det ger en fin kolaton till kakorna. Jag kompletterar gärna med en gnutta flingsalt mot allt det söta. Det bryter av fint.Barnsligt goda cookies med Kinder choklad

I vanliga fall brukar jag alltid ha i någon form av nötter. Men idag ville jag testa hur de här kakorna blev bara med chokladen. Och det är nog en smaksak hur man vill ha det. Jag gillar tuggmotståndet det ger med nötterna i. Så nästa gång har jag nog i det.

Nu sitter jag på tåget på väg hem från Stockholm. Jag har på riktigt inte åkt tåg hit sen i februari 2020. Jag mins att vi skulle ha ett event där i mars som vi ställde in pga den ökade smittspridningen. Och sedan dess har det inte funnits så stor anledning att åka. Men idag gästade jag RIX fm och pratade om bra tips när det kommer till att göra veckoplanering när det kommer till vardagsmat. Superkul!
kindercookies-32

Mina stackars barn har haft de här kakorna hemma på köksbänken och inte fått smaka. Snacka om att frestas! Men livet hos oss är hårt. Ofta får man inte smaka innan jag har hunnit ta alla bilder. Men nu är det fritt fram att äta.

Barnsligt goda cookies med Kinder choklad, ca 25 st:
125 g mjukt smör
2 dl muscovadosocker (vanligt strösocker går också bra)
1/2 tsk vaniljpulver
1 ägg
1 nypa flingsalt
1 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
ca 150 g Kinder Maxi choklad

ev 1 dl hackade hasselnötter

Blanda snabbt ihop alla smör, socker och vanilj. Tillsätt ägg, salt, bakpulver och mjöl. Arbeta inte degen mer än nödvändigt. Skär chokladen i bitar och rör tillsammans med hasselnötter.
Spar lite choklad till dekoration.
Vänd ihop till en deg.

Forma degen till en rulle och plasta in. Låt vila i kylen i minst 30 minuter. Degen ska ha blivit helt kall och fast.
Skär sedan rullen i 25-30 skivor. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 175 grader i 7-12 minuter, beroende på hur stora du gör dom.

Dekorera de nygräddade kakorna med bitar av Kinder Maxi choklad.

OBS! Det är viktigt att kakdegen blir helt kall i kylen. Är degen för varm kommer kakorna att flyta ut och inte hålla formen alls.

Barnsligt gott, för stora som små!

Ni vet väl att jag finns på Instagram också?

Såg att Zofia hade ett superfin recept på chocolate chip cookies hos sig ni måste kika på.

10
Kommentera