Ostfyllt bröd med vitlök och örter

ostbröd, fyllt bröd, vitlöksbröd

Min kalender visar onsdag och det känns som om det passar fint med ett gott, enkelt recept att tipsa om inför den kommande helgen kanske? Nämligen ett ostfyllt bröd med vitlök och örter. Supergott att äta precis som det är som tilltugg till ett glas bubbel, eller varför inte servera till höstens alla härliga soppor och grytor?

Det fina med detta bröd är att det passar utmärkt att använda ett dagsgammalt bröd. Det behöver inte vara färskt. Så kolla om mataffären har bröd kvar sen gårdagen och köp för en billig peng. Bra va?ostbröd, fyllt bröd, vitlöksbröd

Jag har fyllt mitt bröd med ost, vitlök, lite salladslök och örter. Men ta av sådant du gillar och har hemma.

Ostfyllt bröd med vitlök och örter:

1 bröd tex lantbröd
150 g smör
2 vitlöksklyftor
3 stjälkar salladslök
ca 1 dl blandade färska örter, jag tog basilika och persilja
ca 250 g lagrad ost

Värm ugnen till 225 grader. Skär brödet i ett rutmönster.
Smält smöret och pensla detta i alla springor i brödet. Skala och finhacka vitlök. Hacka salladslök och färska örter. Riv osten.
Spar lite salladslök, örter och ost att toppa brödet med. Blanda samman allt och fördela detta i alla springor i brödet.
Grädda i cirka 15 minuter eller tills brödet får en krispig yta.
Strö över lite riven ost, salladslök och örter. Servera direkt.

Som sagt, perfekt att äta precis som det är, till ett glas bubbel kanske. Eller varför inte till förrätssoppan, grytan eller bara för att det är så himla gott!

Hoppas ni får den härligaste av onsdagar!

10
Kommentera

Recept på världens godaste jordnötstryfflar

Recept på världens godaste jordnötstryfflar

Jordnötstryfflar

Det finns vissa recept som ligger mig lite extra varmt om hjärtat. Som dessa jordnötstryfflar. Så enkla att göra och så ofantligt goda!
Jag som ofta tycker att vanligt godis och choklad lätt blir på tok för sött tar hellre en dadelboll eller en (ok där ljög jag, jag har aldrig lyckats ta bara en…) jordnötsboll till fredagsgodis.Jordnötstryfflar

Ofta kan ingredienslistan bli lång på godsaker som dessa. Men dom innehåller faktiskt bara 4 ingredienser:
-jordnötssmör
-dadlar
-kokos/mandelmjöl
-choklad

Ja och så lite flingsalt om man vill det! Bra va?
Jordnötstryfflar

Till påsk har hag gjort en variant där jag formar smeten till ägg istället. Perfekt när energin behöver fyllas på eller att ta till eftermiddagskaffet.

Dom håller sig allra bäst i frysen, jag tycker tom de blir som godast då.

I vanliga fall brukar jag göra mina jordnötstryfflar på kokosmjöl, men idag var det slut här hemma och jag använda mandelmjöl istället. Det gick precis lika bra!

Jordnötstryfflar ca 20 st:
200 g jordnötssmör (jag brukar köra på det här)
6 st dadlar
ca 1 dl kokos/mandelmjöl
150 g mörk choklad (vegansk för veganska bollar)
flingsalt

Mixa jordnötssmör och urkärnade dadlar i en matberedare. Tillsätt kokosmjölet och mixa till en slät smet. Den ska vara så pass kladdig att den går att rulla till bollar, men bollarna ska hålla ihop fint. Känns det för kladdigt, tillsätt en matsked mer kokosmjöl.
Rulla till bollar och ställ in i frysen i cirka 30 minuter.
Smält chokladen och doppa de kalla bollarna i chokladen. Toppa varje tryffel med lite flingsalt.
Jag förvarar mina tryfflar i frysen, för jag tycker de är allra godast då.

 

Andra goda recept på temat jordnötssmör hittar ni här:

Kladdkaka med jordnötsringar och choklad, amerikanska jordnötskakor, jordnötsbräck med choklad och flingsalt.

Energibars med jordnötssmör

 

12
Kommentera

Ugnsbakad spetskål

Ugnsbakad spetskål, kål i ugn, bakad kål

Förra veckan hittade jag små fina huvuden av lila spetskål i mataffären. Och jag kunde bara inte låta bli att köpa några stycken. Vi äter mycket kål här hemma, spetskål och vitkål finns alltid i kylen. Därför är det så underbart när det dyker upp andra sorters svenskodlad kål också.
Jag ugnsbakade spetskålen med lite parmesan och olja. Sedan toppade jag den med rostade solros och pumpakärnor. Och så lite färska örter på det.Ugnsbakad spetskål, kål i ugn, bakad kål

Ett fint tillbehör till det grillade köttet, istället för grillat kött, till en sallad eller kanske istället för potatis? Jag kan välja att äta ugnsbakad spetskål till det mesta.Ugnsbakad spetskål, kål i ugn, bakad kål

Smaken blir mjuk, lite söt och väldigt god!
Ugnsbakad spetskål, kål i ugn, bakad kål

Idag har vi hemstäd, så snart flyr jag huset några timmar. Tänkte passa på att hinna lunchträna och sedan jobba lite från Sebastians jobb en stund.
Torsdagar innebär fotbollsträning för Axel så det dräller in ett gäng grabbar som sedan ska iväg på träning.
Ugnsbakad spetskål, kål i ugn, bakad kål

Att göra ugnsbakad spetskål är verkligen inte svårt och du kan toppa den lite med vad du själv gillar.
Nötter eller frön är gott för att ge lite textur.
Ost är gott för det ger lite sälta och smak.
Du kan ringla över brynt smör- ugnsbakad kål och brynt smör är bästa kompisar!
Eller ringla över en god dressing- välj själv det du gillar bäst.

Ugnsbakad spetskål:

1 huvud spetskål (rött eller vanligt spelar ingen roll!)
olivolja
ca 1/2 citron
ca 1 tsk örtsalt
2 dl finriven parmesan

1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
olja att steka i
1 tsk örtsalt
färska örter

Dela spetskålen i 6 delar. Lägg ut i en ugnsfast form.
Ringla över olja, saft från citron och örtsalt. Massera in i kålen. Strö över osten och rosta i ugnen i 200°C i cirka 30 minuter eller tills kålen är helt mjuk.

Rosta solros och pumpakärnor i lite olja, Tillsätt örtsalt och finhackade färska örter. Strö detta över den ugnsbakade spetskålen.

KLART!

9
Kommentera

Barnens favoritfisk- torsk i ugn

Barnens favoritfisk- torsk i ugnTorsk i ugn, fisk i ugn

Barnens favoritfisk-torsk i ugn. Ett recept som hängt med sedan jag var ett barn faktiskt, ja eller iallafall ung tonåring. Då lagade mamma det alltid av torskblock. Så här 20 år senare brukar jag använda mig av torskrygg. Men det är ju helt en smaksak. Det går precis lika bra med torskblock. Det enda viktiga är att man ser till att fisken tinat helt och är torr.

Torsk i ugn

Det känns lite galet att det är 1 september idag. Jag har liksom krampaktigt hållit fast i känslan av sommar och inte riktigt velat acceptera att hösten smyger sig på. Men det är bara att gilla läget och hoppas på att hösten blir mild och fin!

Torsk i ugn, fisk i ugn

Torsk i ugn:

800 g torsk
3 dl creme fraiche
2 msk hackad dill (fryst går bra)
2 msk kaviar (typ kalles kaviar)
1-2 tsk citronpeppar
salt

Lägg torsken i botten på en ugnsfast form. Blanda samman créme  fraîche, dill, kaviar, citronpeppar och salt. Häll detta över fisken. Ställ in i ugnen på 220 °C i cirka 25 minuter eller tills fisken är genomkokt.

Se till att fisken är helt tinad, annars blir såsen väldigt vattnig.
Och det gillar jag inte riktigt. Jag har testat att ta citron och svartpeppar, men tycker det blir godare med citronpeppar, Det blir en lite bättre smak helt enkelt.

När jag har en öppnad creme fraiche-burk brukar jag faktiskt blanda allt i burken direkt. Då blir det mindre disk, sånt däremot, gillar jag.

Servera med gröna ärtor, potatis eller blomkål och broccoli.

Enkel vardagsmat som hela min familj älskar. Testa den du också!

Fler goda recept på fisk hittar du här!

29
Kommentera

Seg och mjuk kaka med björnbär

mjuk kaka med björnbär, björnbärskaka, kaka i långpannaI veckan stod det en burk med björnbär på trappen och väntade på mig när jag kom hem. Det är bra fint att ha grannar som hör av sig och frågar om man vill ha några liter. Det tackar vi för Gun!
Av björnbären bakade jag sensommarens godaste kaka. En seg och mjuk kaka med björnbär. Lätt att baka och nog hamnar den på top 3 godaste kakor jag bakat i år.

mjuk kaka med björnbär, björnbärskaka, kaka i långpanna

En sån här kaka där kanterna blir sega och lite hårda, men mitten är mjuk och saftig. Trixet är att undergrädda kakan något och sedan låta den stå i kylen några timmar så den kallnat helt. Då blir den som allra godast tycker jag.

mjuk kaka med björnbär, björnbärskaka, kaka i långpanna

Idag skiner solen från en klarblå himmel och vi vaknade till frost på gräsmattan. Lite väl tidigt kan jag tycka. Det är ju bara i slutet av augusti.
Men morgonpromenaden var frisk, klar och helt underbar. Jag älskar verkligen luften och lukten av höst om morgonen.

Kakan kan ätas precis som den är, men visst är det gott med en klick glass eller vaniljsås till också!

Seg och mjuk kaka med björnbär, ca 15 bitar:

2 ägg
3 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
3 dl vetemjöl
100 g smör
ca 3 dl björnbär (eller andra bär, blåbär eller hallon är också gott!)
smör och ströbröd till formen
1/2 dl socker att ha på smeten

topping:

50 g smör
1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl

Vispa ägg, socker och vanilj riktigt vitt och pösigt. Sikta i vetemjölet. Smält smöret och ha i det, rör till en jämn, klumpfri smet med en slickepott. Det ska vara en rätt fast smet.

Smörj och bröa en form, ca 25×35 cm och bred ut smeten i formen. Fördela bären över kakan. Spar gärna en kant runt om där du inte har på bär.

topping:
Smält smöret och ha i socker och vetemjöl. Rör till en smulig topping. Strö detta över björnbären. Strö socker över kanterna.

Grädda i 180°C i cirka 20 minuter. Kakans kanter ska vara fasta men den får gärna vara lite kladdig i mitten fortfarande.
Låt kakan svalna och sedan stå kallt i minst 4 timmar. Gärna över natten.

En enkel men otroligt god kaka att servera så här när sensommaren verkligen är här!

16
Kommentera