5 snabba och enkla middagar

Kebabgryta 3

Dags för en ny och härlig vecka. Och vad passar bättre än att planera in veckans middagar? För att underlätta vardagspusslet lite.
Idag tänkte jag tipsa om 5 snabba och enkla middagar, ja du hinner faktiskt laga dom på runt 30 minuter. Det finns faktiskt massor av mat du hinner få fram på bordet utan mer än 30 minuters ansträngning.

Som min kebabgryta. Jag brukar köpa kebab i förpackningar om 1 kg på ICA. Perfekt att ha i frysen och ta fram när man måste få fram en snabb middag.

Omelett

Har man mycket rester hemma, som inte riktigt räcker till en full middag. Då är omelett din vän!
I veckan gjorde jag en snabb variant till lunch. En fyllde jag med ost och skinka, en annan med fetaost. Men du kan ha i svamp, potatis, lök- ja det mesta funkar att fylla en omelett med. Gott, smidigt och en perfekt rätt att laga när kylskåpet är lite halvtomt sådär!

Quornstroganoff

Ska middagen gå fort och vara enkel att göra blir det oftast någon variant av gryta. Det är liksom bara så. Här har jag gjort en quornstoganoff. Ett fint vegetariskt alternativ till den klassiska korv stroganoffen!

Ajvarsås

Jag har alltid minst en burk ajvar hemma. Det har räddat så många middagar hemma hos oss. Med en burk ajvar kommer man så långt. Det kan bli en gryta, det kan funka som dressing eller här, tillsammans med kyckling och pasta. Det gäller att hitta dom bästa genvägarna! Snabb pastasås med kyckling och ajvar. MUMS!

Lax med asiatiska smaker

Här lägger jag upp en bild på en hel laxsida och du tänker att var det inte snabba och enkla recept den här veckan skulle bjuda på.
Jo, och det är faktiskt så att en laxsida inte behöver gå mer än 20 minuter i ugnen. Och på ett litet kick har du mat till ett helt kompani! Bra va? Här har jag en laxsida som fått massor av härliga asiatiska smaker. God och enkelt mat, helt enkelt.

7
Kommentera

Havregrynsgröt med fikon

havregrynsgröt med fikon, fikongröt

Hela sommaren har jag i smyg gått och väntat på en dag med svalare väder. Jag blev så att säga bönhörd när sommarvärmen tvärt beslutade sig för att försvinna lika hastigt som den svepte över oss i början på sommaren. Anledningen till min önskan om något svalare temperatur ute, jo jag ville testa att göra havregrynsgröt med fikon.havregrynsgröt med fikon, fikongröt

När nu morgonens temperaturer knapt når över 10 plusgrader på morgonen känns det väldigt passande att ta upp mitt grötkokande igen. Sagt och gjort, det blev havregrynsgröt med torkade fikon. Alltså ni anar inte hur gott detta blev.

En söt och mjuk gröt med lite kolatoner. MUMS! havregrynsgröt med fikon, fikongröt

Jag tänker att det är en gröt som går att utveckla. Perfekt att göra på katrinplommon och ge den som är lite hård i magen. Eller torkade aprikoser om man vill det. Men jag gillar verkligen smaken av fikon.
De liksom smälte ner i gröten.havregrynsgröt med fikon, fikongröt

Nästa gång ska jag nog låta havregryn och fikon stå och svälla över natten. Sedan tillsätter jag havremjölk och kokar gröten som vanligt på morgonen.

Havregrynsgröt med fikon 2 port:

2 dl havregryn
2 dl vatten
2 dl havremjölk
4 st torkade fikon
1 nypa salt

Häll upp havregryn, vatten och havremjölk i en kastrull. Klipp eller skär fikonen i små bitar. Ha i dom tillsammans med lite salt.
Låt allt koka upp, sätt på lock och sänk sedan värmen så gröten inte kokar. Låt gröten svälla i cirka 15 minuter eller tills havregrynen mjuknat helt. Du kan ev behöva tillsätta mer vätska beroende på vilken slags havregryn du använder.
Servera med iskall havremjölk, lite fikon klippt i småbitar och kanel.

En frukost helt i min smak verkligen!

Gillar du som jag också gröt? Testa då min äppelgröt på havreris, rabarbergröt på steel cut oats, eller min gröt på rågflingor!

Nu önskar jag er alla en finfin dag❤️

12
Kommentera

5 härliga kycklingrecept att inspireras av

kycklingbiffar

Kyckling, den ständiga räddaren i nöden hemma hos oss. Det finns alltid en förpackning i frysen att ta fram när fantasin och orken tryter.
Men för det betyder det inte att det är en tråkig och oinspirerande produkt. Nej just kyckling är en av de där livlinorna. Som kan bli gryta, biffar, ätas med sås eller göras hel i ugnen. Helt efter ork, tycke och smak.
Så idag bjuder jag på 5 härliga kycklingrecept att inspireras av. Kanske hittar du något nytt att testa?

Kycklingbiffar med pumpa tillexempel. Ett finfint alternativ till många av de klassiska kycklingrätter som ofta serveras.

Kyckling i Crock Pot, kycklinggryta,

Kycklinggryta i Crock Pot. Jag älskar att laga mat i min Crock Pot. Speciellt i dessa tider då många av oss fortfarande jobbar hemifrån. Då kan det vara så skönt att fixa iordning middagen vid lunch ungefär och bara slå på grytan vid lämplig tidpunkt. När sedan arbetsdagen är slut, ja då är middagen redan på g! Fantastiskt. Men självklart kan du göra denna kycklinggryta i en helt vanlig gryta också!

hel kyckling, kyckling i ugn

När hösten så sakta börjar komma krypande blir jag också sugen på annan slags mat. Gör en hel kyckling i ugn. En klassiker som alltid fungerar!Kyckling curry

Vardagsfavoriten nr 1 hemma hos oss. Det är iallafall kyckling i currysås. Barnen gillar och vi vuxna gillar. Dessutom är det lättlagat. Bättre blir det inte!cashewkyckling, kycklingcashew,

En favorit bland många er läsare är min cashewkyckling. Typ som på restauran, fast hemma! Har ni inte testat så rekommenderar jag er att skriva upp den på listan för framtiden.

Nu önskar jag er att kommande vecka blir fantastisk. Själv önskar jag att helgen varat minst en dag till. Det känns lite hårt att gå från sommarlovslediga dagar rakt in i vardagen så här.

 

4
Kommentera
ANNONS

Grillad biff med krossad potatis och rostade grönsaker

villa puccini, grillmiddag, mat, middag

Sensommargrillning, när alla de svenska råvarorna är på topp. Det är nog bland det bästa med den här tiden på året.
Oavsett om du odlar själv eller handlar i butik finns svenska grönsaker i överflöd.
Potatis, ärtor, morötter, zucchini, lök, kål- ja det är bara att välja och vraka.
Idag har jag tillsammans med Villa Puccini knåpat ihop en middag helt i min smak. Med en bit riktigt bra närproducerad biff och massor av goda tillbehör!

villa puccini

Idag serverar vi Villa Puccini till middagen. Jag gillar verkligen att det från och med i år är skruvkork på flaskorna.
Vinet har en kryddig smak med fatkaraktär och är gjord på 90% sangiovese och 10% merlot. Just sangiovese är en druva som ofta förekommer i toscanska viner. Man kan säga att det är lite av deras nationaldruva.
villa puccini, grillmiddag, mat, middag

Vid det här laget känner ni ju till lite hur jag tänker när jag parar ihop mat med vin. Att bara ösa på med massor av smör, grädde, kött och tänka att det måste ju gå bra ihop med ett rött, toscanskt vin, det är inte riktigt min melodi. Då kommer ett lite lättare vin som detta tappa all sin smak och nästan kännas blaskigt.

Istället plockar jag in tillexempel både kål, morötter och purjolök som efter tillagning blir mjuka och söta i smaken, vilket passar fint till vinet. Lite riven vällagrad ost över grönsakerna ger fin rund smak som möter upp vinet bra.

Vi hittar även en del syra i detta vin, då kan det vara en god idé att tillföra lite syra i maten. Här blev valet enkelt och ett gäng citroner åkte på grillen och pressades över grönsakerna.

villa puccini, grillmiddag, mat, middag

Med så många smakrika råvaror på tallriken klarar jag mig fint utan en sås eller liknande. Men känner du ändå att det vore gott med något mer till skulle jag göra samma salviasmör som ni hittar här. Det skulle också passa fint!villa puccini, grillmiddag, mat, middag

Grillad biff med krossad potatis och rostade grönsaker:

Grillad biff:

4 bitar biff i ca 2-3 cm tjocka skivor av bra kvalité
salt & svartpeppar

Tag fram köttet i god tid så det hinner bli rumstempererat. Klappa in salt och svartpeppar i köttet.
Förbered grillen så den är riktigt het, gärna 250-300 grader.
Lägg på biffskivorna på direktvärme över den varma glöden. Låt bitarna ligga ca 45 sekunder, vrid dom ett halvt varv och grilla ytterligare 45 sekunder. Vänd sedan skivorna och upprepa. På detta viset får du ett snyggt grillmönster och ett kött som är medium-rare. Vill du ha köttet mer stekt låter du det ligga några sekunder extra bara.
Låt köttet sedan vila i foliepaket i minst 10 minuter.

Rostade sensommargrönsaker:

1 huvud spetskål
1 knippe späda morötter
1 purjolök
1 zucchini
olivolja
flingsalt
1 dl finriven vällagrad ost
2 citroner
färsk persilja

Dela spetskålen i 8 jämna klyftor. Skölj och dela morötterna, låt gärna den närmsta biten av blast sitta kvar. Skölj och dela purjolöken i cirka 10 cm långa bitar.
Lägg ut allt i en ugnsfast form. Ringla över lite olja och flingsalt.

Rosta i 225°C i cirka 30 minuter eller tills spetskålen mjuknat helt.

Skär zucchini i skivor och sedan i fjärdedelar. Ringla över olja och salt. Rosta i en separat ugnsfast form i cirka 225°C i ca 20 minuter.

Dela citronerna och lägg dom på indirekt värme på grillen och låt de få fin färg.

Pressa citron över alla grönsaker.
Strö finriven ost över kål och morötter och finhackad persilja över zucchinin.

Krossad potatis i ugn:
ca 1 kg potatis, färskpotatis fungerar bra!
1/2 dl olivolja
flingsalt
färsk persilja
1 dl vällagrad ost

Koka potatisen helt mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av en stund. Lägg potatisarna i en ugnsfast form och tryck till dom med hjälp av baksidan på en träslev så de krossas lätt. Ringla över olja och flingsalt.

Ställ sedan in potatisen i ugnen och gratinera tills potatisen börjar bli krispig. 225°C i cirka 25 minuter.
Strö över lite färsk persilja innan servering.

 

13
Kommentera

5 recept på middagar som barnen gillar

köttbullar med parmesan och basilika

Första riktiga skolveckan efter sommarlovet väntar runt hörnet. Och jag känner att efter många, långa veckor av ledighet, obefintliga rutiner och allmänt bara ledigt känns det lite skrämmande att imorgon börjar verkligheten. Även om jag gillar rutiner och uppstyrda dagar. Så blir det väldigt pang på liksom.

En sak som kan underlätta den första veckan såhär är att tänka igenom vad vi ska äta. Och den här veckan får barnen önska mat. Förhoppningsvis har vi ett hinder mindre att ta oss över då.

Hemgjorda köttbullar finns alltid med på listan över favoritmaten. Här har jag smaksatt med både basilika och parmesan. Så gott! Gör det lite mer vardagsenkelt och servera pasta till.

Torsk i ugn

En favorit hos barnen sedan många, många år är torsk i ugn. Använder du fryst fisk, ta fram den på morgonen så den hinner tina ordentligt under dagen. Så tar denna middag bara runt 30 minuter att fixa ihop. Bra va?

kyckling, gryta, svamp, färskost, snabbmat, middag på 30 minuter

Mer snabba middagar som godkänts av barnen:
Snabblagad kycklinggryta på 30 minuter. 
Sist ville barnen slicka tallrikarna, bättre betyg än så får man ju knappt!

Vegetarisk lasagne med keso

Ett recept som både faller oss vuxna och barnen i smaken är min vegetariska lasagne med keso. Har ni snålt om tid i veckan man man med fördel göra den dagen innan. Och värma på den innan den ska serveras. Då blir den nästan som godast tycker jag!

potatismos, Crock Pot,

Barnen har önskat sig potatismos till middag någon dag i veckan. Och självklart kan den önskan uppfyllas. Jag fyller min Crock Pot med potatis och gör potatismoset direkt i den. Gott, krämigt och väldigt smakrikt blir det! Ni måste testa om ni inte gjort det än.
Till detta var det även en önskan om korv i ugn. Och, varför inte?

Med lite planering och framförhållning ska vi  nog alla klara oss igenom den här första veckan. Men jag gissar att på lördag morgon önskar vi alla ta lite sovmorgon 😅

Hoppas ni får en finfin start på veckan!

9
Kommentera