Hårt tunnbröd mina vänner. Det är väl något speciellt med det ändå? Igår var det restfest till lunch och då fanns det bland annat kokt färskpotatis, sill och hårt tunnbröd på menyn. Alltså det är ju en sådan delikatess. Jag kan liksom inte sluta äta!
Det finns ju färdigbakat hårt tunnbröd som är himla gott. Men, det är något speciellt med det hembakade. Det får en annan smak. Och det är inte alls speciellt svårt att baka själv. Har man en bra baksten eller pizzaugn skulle jag köra bröden i ugnen. Men nu har jag inte det. Så jag steker bröden i min gjutjärnspanna. Det fungerar det med!
Lägg kryddorna i en mortel och mortla till ett fint pulver. Lös upp jästen i vattnet. Ha i sockret och ca 1 tsk av de mortlade kryddorna.
Rör ut saltet i rågmjölet och ha u det. Arbeta sedan in mjölet, lite i taget. Arbeta degen i maskin i cirka 10 minuter. Täck över och låt jäsa 60 minuter.
Dela degen i ca 20 bitar. Kavla ut riktigt tunt på mjölat bord. Nagga varje bröd med kruskavel gaffel.
Värm en torr gjutjärnspanna och stek bröden i 2-3 minuter per sida.
Låt svalna på galler.
Gott till ungefär allt, med lite smör, flingsalt och en skiva ost på. Eller varför inte lite färsk gräslök! MUMS!
Har ni sett hur blåbärsbuskarna dignar av blåbär just nu? Jag har i flera dagar tänkt plocka blåbär, men det har varit så otroligt varmt och massor med mygg. Och man känner inte precis för att klä på sig massor av kläder när det är 28 grader varmt ute.
Men nu när temperaturen sjunkit lite kanske det skulle passa perfekt med lite blåbärsplockning!
Jag har laddat upp med 5 härliga recept med blåbär för oss alla att inspireras av.
Idag dukar jag upp härliga picknickmackor tillsammans med Lönneberga.
Visst är det underbart att göra iordning lite goda smörgåsar och ta med ut i det gröna. Som jag har längtat efter just detta!
Idag har jag använt mig av Lönneberga Lindösalami peppar, Lönneberga Basturökta skinka och Lönneberga Extrarökt Kyckling i mina smörgåsar.
Ät gott- Gör gott-
För varje såld Lönnebergaprodukt under v16-33 2021 skänker Lönneberga pengar till Majblomman som arbetar för att motverka barnfattigdomen i Sverige. I dag lever var tionde barn i Sverige i ekonomisk utsatthet.
Lönneberga räknar med att skänka minst 600 000 kronor genom försäljning av pålägg, kyckling och korv. Du kan bidra både genom att välja Lönneberga i butik eller ge ett bidrag i deras insamlingsbössa. Hur mycket vi tillsammans har samlat in kan du följa på lonneberga.se/blomstertid. Vilket himla bra initiativ tycker jag!
Mina barn älskar bagels, därför kändes det helt rätt att använda dom till barnens favoritsmörgås. Ok, ska jag vara ärlig är jag rätt förtjust i den här varianten också. Det är något barnsligt gott med kombinationen bagel, naturell färskost, sallad, gurka och några skivor av Lönnebergas Basturökta skinka. Det är enkla, rena smaker, som passar oerhört bra ihop!
Visste du att just Lönnebergas Basturökta skinka är det pålägg som säljer allra bäst i Lönnebergas sortiment? En riktig klassiker som passar i alla lägen!
Lönnebergas Lindösalami har seglat upp och blivit en storfavorit, speciellt hos äldsta sonen Axel. Får han välja tar han gärna några skivor salami på sin smörgås.
Jag tänkte det skulle vara gott och passa fint att göra en baguette med en härlig röra på just Lönnebergas Lindösalami. En röra med smak av soltorkade tomater, lök och ruccola. Och såklart skivor av salami. Det här är vad jag kallar en picknickmacka!
Lönneberga Lindösalami finns i 3 olika smaker och jag har använt den med smak av peppar här.
Dessa tre finns numera alltid i vår kyl. Redo att tas fram till både frukost och mellis. Med bra råvaror som grund är det enkelt att plocka ihop till en god picknick. Då krävs inte så mycket krusiduller. Ett gott bröd, goda pålägg och lite frukt så är man en bra bit på väg!
Sedan tidigare har jag gjort en smörgås med hummus på gula ärtor, groddar och Lönneberga Extrarökt Kyckling. En mättande och himla god smörgås som med fördel serveras på ett lite grövre bröd.
Dela alla bagels. Bred ett rejält lager färskost på både över och underdelen. Krydda med örtsalt. Lägg på salladsblad på de fyra underdelarna. Lägg sedan på 2 skivor Lönneberga Basturökt skinka på varje. Skiva gurka och lägg på. Klipp sist krasse och strö över. Lägg på överdelen som lock.
Baguetter med röra på soltorkade tomater och Lönneberga Lindösalami:
200 g naturell färskost
1 dl naturell turkisk yoghurt
1 liten röd lök
135 g soltorkade tomater i olja
ca 1/2 dl färsk gräslök
örtsalt
svartpeppar
1 baguette
ruccola
Lönneberga Lindösalami peppar
Blanda samman färskost med naturell yoghurt. Skala och finhacka löken. Häll av oljan och finhacka de soltorkade tomaterna och gräslöken.
Blanda i de båda löksorterna och tomaten i färskoströran. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt gärna detta stå i kylen någon timme så kommer smakerna fram bättre.
Dela baguetten i 4 lika stora bitar.
Fördela skivor av Lönnebera Lindösalami i bröden. Lägg i ruccola och ha sist i färskoströran.
Tack vare att salamin ligger som ett skyddande lager blir inte brödet uppblött, vilket betyder att du kan göra iordning de här picknickmackorna i god tid innan. Bra va?
Packa med något gott att dricka och lite olika sorters frukt och din picknick är klar. Härligt värre!
Jag är i grunden en rätt bekväm människa. Lat är inte den korrekta beskrivningen. Men mer bekväm. Det ska gå smidigt, vara enkelt. Lättillgängligt liksom. Det är därför jag ofta skapar recept som är just det. Bekväma, enkla, smidiga. Som det här receptet på köttfärslimpa.
Min farmor gör alltid köttfärslimpa i en rund glas eller porslinsskål som hon kör in i ugnen. Tillsammans med riset hon också tillagar så. Och det blir så otroligt gott.
Tyvärr har jag inte riktigt koll på hur hon brukar göra, men tog iaf inspiration från hennes sett att göra köttfärslimpa. Och använde här en stekpanna som klarar ugnen. Men det går såklart bra med vilken form som helst.
Jag hittade en burk Ajvar i kylen som behövde ätas upp. Så dagens köttfärslimpa fick smak av ajvar, vitlök, fetaost och persilja. Lättlagat och gott!
Var noga och finhacka, eller ännu hellre: riv löken. Stora bitar av lök i köttfärslimpan är det inte bara Isac som ogillar.
Den här köttfärslimpan blir ju lite tunnare än en klassisk köttfärslimpa. Så den behöver inte riktigt lite lång tid i ugnen. Min blev klar på ca 25 minuter. Men det beror såklart på vilken storlek på formen man har.
Köttfärslimpa med Ajvar och fetaost 4 port:
700 g nötfärs, vegofärs eller kycklingfärs
1 dl havregryn
2 dl mjölk
2 ägg
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl finhackad persilja
2 tsk örtsalt
1 dl Ajvar
150 g fetaost
Blanda havregryn och mjölk. Låt stå och svälla i cirka 10 minuter. Blanda om väl så havregrynen mosas sönder. Du kan även använda havremjöl om du har det hemma.
Knäck i äggen och ha i köttfärsen.
Finhacka lök och vitlök. Rör i tillsammans med persilja, salt och ajvar.
Blanda allt noga. Tryck ut hälften av färssmeten i en rund ugnsform. Smula över fetaosten och tryck sedan ut resterande mängd färs som ett lock.
Värm ugnen till 200°C och låt köttfärslimpan gå i cirka 25 minuter, beroende på hur stor form du använt kan den behöva gå några minuter extra.
En lättlagad middag du så här i sommartider kan förbereda, låta stå i kylen och bara köra in i ugnen när det är dags att äta. Ofta kan det kännas enklare att förbereda middagen på morgonen när köket inte är så varmt än. Dessutom brukar jag vara så otroligt varm och trött framåt eftermiddag/kvällen att jag inte orkar laga mat.
Till hösten ska ni få min alltid lika uppskattade variant på köttfärslimpa med trattkantareller och senap. Den är alltid lika populär!
Under sommaren går nog mitt intag av småkakor upp med 100% skulle jag gissa. Kanske för att kakburken ofta är fylld med en eller annan sort. Man vet ju inte om det svänger förbi någon på kaffe eller så.
Här om veckan bakade jag en burk havreflarn. Som jag toppade med lite flingsalt. Men alltså, gissa hur otroligt gott det här blev?
Havreflarn är ju för många en stor favorit. Otroligt enkla att baka och barnsligt goda. Lägg ihop dom två och två med smörkräm eller nutella emellan, doppa ena halvan i choklad eller ät dom precis som dom är. Man gör precis som man önskar och orkar med.
Det finns nog lika många recept på havreflarn som det finns havreflarnsbakande människor. I veckan tänkte jag kolla i mormors receptbok om hon har något bra recept. Men så länge får receptet från 7 sorters kakor fungera helt utmärkt.
Värm ugnen till 200°C.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt havregryn, vetemjöl, socker, grädde, sirap och bakpulver. Rör till en jämn smet.
Klicka ut smeten med hjälp av skedar på en bakplåtspappersklädd plåt.
Kakorna flyter ut en hel del. Så gör gärna en provkaka först för att se hur mycket just din smet flyter ut och hur stora dom blir. Jag fick plats med 8 st på varje plåt.
Strö lite flingsalt över varje kaka innan de gräddas.
Grädda i 5-7 minuter. Håll koll så de inte bränns vid!
Låt kakorna sedan svalna på plåten innan du försiktigt lossar dom.
Jag tycker man förvara havreflarn i en lufttät burk, eller i frysen allra bäst. Jag gillar havreflarnen när de är sådär lite halvtinade. MUMS!