Efter ett par dagar, eller är det kanske veckor med riktigt hett och varmt väder väntar några dagar med moln och regn hos oss. Och vad passar då bättre än att baka lite bröd? Det finns så mycket gott att baka som smakar så himla gott!
Kalljästa frallor är något av en favorit här hemma. Jag gillar det sättet att baka på. Kanske blir det en omgång av dessa till min födelsedagsfrukost på torsdag?
En klassisk ostfralla sitter väl aldrig fel? Gott till picknick, till soppa och till sallad. Eller precis som den är!
Sist ut är nog ändå favoriten. Kanske inte som frukostbröd. Men till i princip allt annat, min focaccia. Ni måste testa!
Äter ni bröd? Vilken sort är i så fall er favorit?
Vilka riktigt varma sommardagar vi haft sista tiden. Hur härligt som helst tycker jag. Idag är det lite svalare ute och då passar det fint att fylla upp kyl och frys med bra saker att ta till de här varma dagarna! Som tillexempel isglass med vätskeersättning tillexempel.
Igår var vi först och badade och sedan hade båda grabbarna fotbollsträning och jag insåg att dagen bjudit på väldigt mycket sol och aktivitet. Så innan Axel åkte till sin träning fick han ta ett glas vätskeersättning.
Men jag skulle tro att det är helt omöjligt att få i Isac ett glas vätskeersättning. Då är det tur att man kan göra isglass med vätskeersättning i. För vilket barn får man inte i en glass så här på sommaren liksom?
Olika sorters saft är olika stark. Men mitt råd är att blanda saften lite starkare än du har när du ska dricka den. Då blir det bra smak på isglassen sen.
Jag brukar göra egen vätskeersättning. Det är busenkelt för allt du behöver är vatten, salt och socker. Sedan är det bara att blanda lite extra stark saft av det. Allra godast blir det om man har i lite bär. Jag tog frysta bär direkt från frysen. Dels blir det gott, men också enkelt att stoppa i glasspinnar i så dom står stadigt.
Jag använde en muffinsform till glassform här. En variant med lite smalare men högre muffinsar som jag köpt på IKEA. Men du kan också frysa in i tillexempel plast eller pappersmuggar.
Isglas med vätskeersättning:
1 L vatten
6 ts socker
1/2 tsk salt
valfri saft
frysta bär
glasspinnar
Blanda vattnet med socker och salt. Rör tills allt socker har lösts upp. Blanda i koncentrerad saft. Den ska vara lite starkare än när du dricker den. Olika sorters saft blandas olika starkt. Så testa dig fram!
Ha upp i glassformar, muffinsformar eller muggar. Ha i frysta bär och stick i en glasspinne. Ställ in i frysen och låt frysa helt.
Perfekt att ta fram och äta varma soliga sommardagar!
Under de senaste åren har detta blivit min paradgrej. Att baka focaccia.
Påsk- Jag bakar en form focaccia och tar med!
Någons födelsedag- Kan jag bidra med en form focaccia?
Midsommar- Vore det inte gott med lite bröd till? Jag bakar en omgång focaccia. Det går ju fort och är enkelt!
Tidigare i våras gjorde jag ett samarbete med ett ostföretag där jag la upp mitt bästa recept på focaccia på Instagram, men jag tänkte att det faktiskt förtjänar att finnas även här på bloggen också.
Jag tycker det är allra godast att göra ett enkelt bröd som bara smaksätts med salt och olja. Eller som här, med smakrik ost och örter. Det är mina två favoriter!Mitt bästa tips när man bakar focaccia det är att inte snåla på olivoljan. När brödet får jäsa en andra gång i långpanna ringlar jag över en rejäl skvätt olja innan jag trycker ut den.
Focaccia med örter och ost:
50g jäst
6 dl vatten
1 dl olivolja
2 msk honung
2 tsk örtsalt
Ca 10-12dl vetemjöl
Lös upp jästen i vattnet. Blanda i olja, honung, salt och mjöl, lite i taget. Arbeta samman i cirka 5 minuter i maskin. Degen ska vara rätt kladdig.
Strö över lite mjöl och täck sedan bunken med plastfolie. Låt jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek. Eller ställ in bunken i ugnen och sätt på lampan (men ingen värme). Där jäser alla slags jäsdegar jättebra!
Ha upp degen i en oljad, ugnsfast form. Jag använde långpannan som hör till ugnen.
Ringla över lite olja och tryck ut den i formen med hjälp av fingrarna.
Låt jäsa under duk i cirka 30 minuter. Ringla över lite olja, örtsalt, färska örter och riven ost.
Grädda i 250 grader i nedre delen av ugnen i cirka 20-25 minuter.
Skär upp i rutor och ät nygräddat.
Jag har nu ställt ett par flaskor mousserande vin på kylning, Rotari Brut Riserva och Rotari Brut Rosé. Två av mina nya favoriter när det kommer till italienska, mousserande viner!
Mitt bästa tips när det kommer till midsommarafton (ja eller alla bjudningar man ska ha), det är att ställa fram ost, chark och olika sorters tilltugg. Det fungerar precis lika bra att starta festen med, som att servera efter maten och blir ALLTID väldigt uppskattat. Jag tycker det är otroligt trevligt att ställa fram fat med ost, lufttorkad skinka, frukt och oliver när gästerna kommer. Det blir alltid en härlig start!
Eftersom vinet vi dricker är från Italien körde jag på det italienska temat även i charken. Det finns massor av godsaker från Italien att välja bland.
Taleggio, en italiensk kittost som jag toppat med lite färsk gräslök
tunna skivor italiensk tryffelsalami
och såklart italiensk Prosciutto Crudo
olika sorters oliver
kex
ingen svensk midsommar utan jordgubbar, eller hur!
Med ett gott mousserande vin i glaset är detta allt som behövs för en riktigt härlig start på sommaren.
Rotari Brut Riserva och Rotari Brut Rosé är alltså mousserande viner som tillverkas på druvor som får växa på vingårdar vackert belägna vid foten av bergskedjan Dolomiterna. Vinet görs på Chardonnay och Pinot Noir-druvor, som väljs ut och plockas för hand.
Dessa mousserande viner tillverkas sedan enligt Metodo Classico. Vilket innebär att vinet får sin andra jäsning direkt på flaska och inte i ståltank som annars är väldigt vanligt.
Denna metod ger många fina, små bubblor som stannar kvar länge i glaset. Det blir helt enkelt väldigt bra kvalité på det mousserande vinet!
Vinet har lagrats i 3 år och går utmärkt att avnjutas redan nu, men fungerar precis lika bra att lagra längre om man önskar det.
Producenten Mezzacorona är ett kooperativ som grundades 1904 och har idag mer än 1500 kvalitetsmedvetna vinodlare och vinfamiljer som tillsammans förfogar över 2800 hektar bördig vinmark vid foten av de italienska Alperna. Mest kända är Mezzacorona för sina mousserande viner under namnet Rotari.
Rotari Brut Riserva och Rotari Brut Rosé hittar ni i Systembolagets ordinarie sortiment.
Alltså trenden med chips, löjrom, crème fraîche och rödlök har väl inte undgått någon de senaste åren? Vilket är helt förståeligt då det kan vara bland det godaste människan skapat förutom brynt smör då. Ja och så det här: Friterad färskpotatis!
Alltså gissa hur gott detta är? Jag toppade min friterade färskpotatisar med vispad färskost, tångkaviar och färsk gräslök. För att det var vad jag hade hemma. Men både löjrom, créme fraîche, smetana, rödlök och salladslök är sånt som fungerar fint att toppa dessa darlingar med.
Att fritera färskpotatis är inte alls svårt. Och att råka bränna vid dom känns rätt omöjligt. Då får du fritera på rätt hårt och länge skulle jag säga.
Jag brukar köpa en tvättad sort med små, fina och jämnstora potatisar. Det ger bäst resultat. Jag friterar alltid i en helt vanlig kastrull, ingen fritös behövs här inte.
Jag tänker att dessa blir ett fint inslag på midsommarbuffén i år kanske? Eller som tilltugg på sommarens grillkvällar?
Här hemma räknar jag ner dagarna tills jag går på någon form av semester på torsdag. Men har redan insett att min plan nog spricker. Dock ska de flesta stora jobben vara klara och inlämnade tills på fredag och sedan får jag ta sådant som dyker upp när det kommer helt enkelt.
Friterad färskpotatis:
1 kg jämnstora färskpotatisar
olja att fritera i
salt
200 g färskost
ca 80 g valfri rom
färsk gräslök
Tvätta potatisarna om de är jordiga. Koka potatisen mjuk.
Värm oljan i en kastrull till 175°C. Fritera potatisarna i omgångar tills de får fin färg och skalet börjar spricka något. Låt rinna av på hushållspapper. Salta.
Vispa upp färskosten med en elvisp. Klicka ut den över potatisen. Toppa med valfri rom och färsk gräslök.
Ett perfekt tilltugg att servera till ett glas bubbel innan middagen!