Så här gör du eget havremjöl

Så här gör du eget havremjöl

inlägget innehåller annonslänk

En produkt jag aldrig köper, det är havremjöl. För hur mycket jag än älskar att förenkla och ta genvägar i köket så är just havremjöl något jag lägger några minuter på att mixa själv.
Det tackar både min plånbok och miljön mig för.

För om du börjar titta lite på förpackningarna och prislappen ser du snabbt ett par saker:

  1. Kilopriset. På färdigt havremjöl kan det ligga runt 75 kr/kg just nu. Vanliga havregryn kostar under 20kr/kg.
  2. Ursprung. Vi är odlar väldigt mycket havre i Sverige. Vilket gör att det är ett spannmål vi inte behöver importera. Men flera av de märken jag kollat på har just gjort havremjöl på havre från tex Tyskland och Danmark. Genom att mixa eget havremjöl vet du till 100% att det är svenska havregryn som inte fraktats långa sträckor.

Havremjöl använder jag till både pannkakor i ugn och tjocka pannkakor Och när barnen var riktigt små kokade jag gröt på mixade havregryn istället för att köpa färdigt grötpulver.

Allt du behöver är svenska havregryn och en mixer. Jag använde min helt vanliga mixer jag mixar smoothie i. Den funkar fint att mixa en mindre mängd i. (Finns här på kampanj just nu!)
Men ska du mixa mer än några deciliter kan en lite mer kraftfull mixer vara en god idé att använda. Jag har den här och den klarar att mixa det mesta!

Jag har upp valfri mängd havregryn i min mixer och mixar sedan till önskad struktur på mjölet. Ska jag göra gröt/pannkakor eller liknande behöver det inte varar så finfördelat. Men ska jag baka på det vill jag ha ett riktigt fint mjöl.
Förvara i burk med tätt lock. Klart!

7
1 kommentar

Back to Shcool- 5 enkla vardagsrecept

Back to Shcool- 5 enkla vardagsrecept

Här drog skolan igång idag. Och vardagen brakade igång med buller och bång. Tidiga morgnar, hämtningar och lämningar på träning, helger som försvinner bort i ett töcken av fotbollsmatcher och tvätthögar. Men jag måste säga att efter att barnen varit hemma i 10 veckor börjar man ändå längta lite efter den där vardagen. Där man vet hur dagarna ser ut, barnen ligger i sina sängar i skaplig tid och allt är som det brukar. Jag mår iallafall som allra bäst då.

Men så var det allt det här med maten. Sommarrestaurangen har serverat sitt sista all inclusive-mål och istället är det nu den här vardagsmaten som ska planeras och lagas. Därför kommer här Back to Shcool- 5 enkla vardagsrecept för dig att inspireras av.

Som ONE POT RISONI. En middag där allt lagas i en och samma form. Inget som steks innan eller kokas. Bara ner i formen och in i ugnen. Går att utveckla i det oändliga med olika smaker. Perfekt att göra dubbel omgång av och ha till matlådor i veckan.

skinksås, vardagsmat, snabbmat, pastasås

Här hemma blir det klassisk pasta med skinksås ikväll. Det är nämligen en av barnens favoriter och något jag ofta lagar så här till skolstarten. Inget som kräver så mycket engagemang varken från mig som måste laga eller för barnen att äta. Tryggt och gott i magen efter första skoldagen!

fisk i ugn, torsk i ugn, ugnsbakad torsk, fisk

Ugnsbakad torks i citronsås är en annan kär vardagsfavorit. Lätt att laga och här hemma uppskattas den av hela familjen.

När kycklingkebab är på bra pris passar jag på att köpa på mig några påsar. För det är grunden till den här supersnabba vardagsräddaren kycklingkebabgryta. Jag tror faktiskt inte ens det tar 20 minuter att laga den. Perfekt mat så här när man är lite segstartad i vardagsrutinerna.

lasagnesoppa, soppa, lasagne, lättlagat, middag, mat, vardagsmat

Jag vet att det inte riktigt är väder för soppor och grytor än. Men den här lättlagade lasagnesoppan kan man äta året om tycker jag! Lätt att göra till många och god i matlådan, de kriterierna gör att den kvalar in som vardagsfavorit redan i slutet på augusti tycker jag!

Har vardagen dragit igång hos er än?

2
Kommentera

Freezer meal prep- 2 recept på kyckling

Freezer meal prep- 2 recept på kyckling

Nu är vardagen på ingång och jag ser att vår kalender fylls på fortare än fortast. Ska den här hösten gå ihop behöver vi planera maten lite bättre.
För nog händer det att jag står där en stressig tisdag och inte har en aning om vad vi ska lyckas trolla fram till middag senare på kvällen.
Då tänker jag att ha lite kyckling färdigmarinerad i frysen inte kan vara helt dumt. Bara att steka på, köra i airfryer eller crock pot beroende på vad man vill ha det till.

Jag gjorde två varianter. En med citron, vitlök och örter och en sesamkyckling.
Minimalt med disk, allt blandas direkt ner i en zip-påse och det tar lite plats i frysen sen. Matlagning helt i min stil!

Jag använde kycklinginnerfilé här vilket jag tycker är en prisvärd och bra detalj.
Ta en den smaksättning du har hemma eller gillar bäst. Jag tycker de här två recepten är en bra grund att utgå ifrån. Men det är bara att tillsätta eller dra ifrån om det finns ingredienser du gillar bättre.

Kyckling med citron, vitlök och örter:

2 vitlöksklyftor
färsk basilika och färsk persilja
saft från 1/2 citron
700 g kycklinginnerfiléer
ca 2 tsk honung
1 msk lökpulver
1/2 dl olivolja
1 tsk salt

Skala och finhacka eller pressa vitlöken. Finhacka örterna.
Lägg kycklingen i en zip-påse och ha i örter och vitlök. Pressa över citron, ringla över honung och olja. Krydda med lökpulver och salt.
Blanda om väl och pressa ur all luft ur påsen. Skriv på innehåll och datum. Frys in.

Stek i stekpanna (och slå kanske på lite crème fraîche för en krämig kyckling), stek i airfryer eller kör i crock pot. Servera med ris, ugnsbakad potatis eller pasta.

Sesamkyckling:

700 g kycklinginnerfiléer
2 msk soja
3 msk sesamolja
1 msk risvinäger
1 msk honung
2 tsk mald ingefära
1 msk sesamfrön

Lägg kycklingen i en zip-påse. Ringla över soja, sesamolja, risvinäger och honung. Ha i ingefära och sesamfrön. Blanda runt allt ordentligt och pressa ur all luft ur påsen. Skriv på innehåll och datum. Frys in.

Låt tina i några timmar i rumstemperatur eller i kylen över dagen. Stek hastigt i en wookpanna, servera med ris eller nudlar. Toppa med salladslök.

Här hittar du fler härliga recept som går att förbereda i god tid!

6
2 kommentarer

Klassiska chocolate chip cookies

Klassiska chocolate chip cookies

Klassiska chocolate chip cookies

Klassiska chocolate chip cookies, ni vet sånna som är lite knapriga men ändå sega. Spröda i kanten och sega i mitten. Det får du när du bakar dessa. Jag smaksätter dom med mörk choklad, mjölkchoklad och en nypa flingsalt eller två. Så himla gott!

Klassiska chocolate chip cookies

I många recept när du bakar småkakor ska smöret vara kylskåpskallt eller mjukt. Men här smälter vi smöret först. Helt fantastisk då du faktiskt kan välja att bryna smöret för att få en riktigt härlig kolaton på dina kakor om du önskar. Så gott!

Klassiska chocolate chip cookies

Chocolate chip cookies kan såklart smaksättas hur som helst. Ha i nötter, olika sorters choklad och olika sorters socker.

Precis som med många kakor finns det olika sätt att baka dom på. Men jag gillar att göra mina såhär☺️

Klassiska chocolate chip cookies:

225 g smör
3 dl ljust muscovadosocker
1 dl strösocker
2 ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
flingsalt
200 g valfri choklad (jag tog 100 g laktosfri mjölkchoklad och 100 g mörk choklad för att göra dom laktosfria)

Smält smöret och låt det svalna något. Rör ihop smör, socker och ägg till en slät smet. Sikta sedan i mjöl, bakpulver, vanilj och en nypa flingsalt.
Hacka chokladen och ha i den. Rör ihop allt till en jämn deg. Forma till en avlång rulle och plasta in. Ställ kallt i minst 30 minuter.


TIPS! Du kan också frysa in degen, då är det bara att ta fram och baka när man är sugen på nybakade cookies.

Tag ut degen och skär i jämnstora skivor. Forma till bollar och lägg på bakplåtsklädd plåt. Toppa varje kaka med lite mer flingsalt.

Grädda i 175°C i cirka 10-12 minuter. Har kakorna flutit ut och fått en ojämn form brukar jag ta ett glas som är större än kakan och snurra det runt kakan när plåten och kakorna fortfarande är varma. Då formas de till runda och fina kakor.

Hur många kakor du får ut på en deg beror helt på hur stora du gör dom. Men jag fick ut 18 rätt stora kakor från detta recept.

Kakorna fick högsta betyg här hemma och kakburken blev tom innan jag han blinka. Dags att baka en ny omgång helt enkelt!

2
Kommentera

Kebab i långpanna

Kebab i långpanna

För några år sedan, när sommaren bjöd på högvärme som aldrig ville ge med sig. Då gjorde jag hemgjord kebab i långpanna. Kanske något av det smidigaste i matväg jag testat. Då åt vi väldigt mycket vegetariskt hemma och jag gjorde den därför på vegetarisk färs. Idag äter vi vanlig nötfärs och därför blev kebaben på nötfärs. Men många väljer att blanda i tex lammfärs i kebabsmeten.

Kebaben kan du krydda lite med de kryddor du gillar allra bäst, men jag tycker spiskummin, oregano, paprikapulver, lite chili och lökpulver är det som är godast! Tillsammans med färsk persilja och några droppar citron.
Jag river inte i någon färsk lök, utan använder endast lökpulver här. Det är en smaksak, men jag är lite lat och tycker det är himla smidigt!

Kebab i långpanna, ca 6 port:

1 kg nötfärs
3 msk lökpulver
2 tsk paprikapulver
1 tsk oregano
2 tsk spiskummin
1 tsk salt
1/2 – 1 tsk chili
1 msk citron
färsk persilja
1 röd lök
feferoni

Krydda färsen med lökpulver, paprikapulver, oregano, spiskummin, salt och chili. Pressa över citron och finhacka persilja och ha i. Blanda om väl. Olja en långpanna och tryck ut färsen i ett jämnt lager på plåten. Skåra färsen i mindre bitar, så går det enklare att dela den färdiggräddade kebaben sen.
Skala och skiva den röda löken och fördela den tillsammans med feferoni över kebaben.

Tillaga i ugnen på 250°C i cirka 15 minuter eller tills den känns klar.

Servera med ett gott bröd, sallad, tomat, gurka och en god sås.

Här är några av mina favoriter:

Paprikakröra med fetaost

Fräsch gurksallad

Tzatziki med zucchini

Krämig fetaostdip

9
Kommentera