Klassisk makaronipudding med kassler

makaronipudding, mat i ugn, mat i en form, middag, vardagsmat

Alltså, när åt man makaronipudding sist egentligen? Jag vet inte ens om jag lagat det tidigare? När jag var barn serverades Holgers makaronipudding i familjen Seidel ibland. En middag uppkallad efter min farbror. Jag gissar att han helt enkelt hade något rysligt bra recept på detta.

Men konceptet är inget jag tagit med mig i mitt vuxna liv.makaronipudding, mat i ugn, mat i en form, middag, vardagsmat

Men så tänkte jag här om dagen, att makaronipudding. Vore inte det gott? Innan jag visste ordet av stod jag där och skjutsade in en hel stor form i ugnen. För mycket kan man säga, men nog är det väl det himla fint med all denna 70 och 80-tals mat man lägger i en form och kör in i ugnen?makaronipudding, mat i ugn, mat i en form, middag, vardagsmat

Dock gjorde jag det största av alla misstag:
Jag skar löken i lite för stora bitar. Alltså normalstora för en normal människa. Gigantiska för en minimänniska med starka åsikter. Han åt nämligen med god aptit, tills han såg en lökbit. Då var det kört. Så nästa gång kanske jag till och med river löken. Det borde väl ändå funka?

Jag brukar köra på de här makaronerna med lite bönor i. Dom gillar vi!

I min barndom var lingonsylt det naturliga valet till denna maträtt. Men det har att göra med att lingonsylt är det naturliga valet till all slags mat enligt min käre far. Gillar man inte lingonsylt till kan man ha ketchup.

Jag blandar gärna lite ost i äggstanningen. Det ger en krämig och god makaronipudding!

Makaronipudding:

4 port makaroner
1 gul lök
300 g kassler
3 dl vällagrad ost

4 ägg
5 dl mjölk (vill du kan du byta ut 2 1/2 dl mot grädde)
svartpeppar
örtsalt

Koka makaronerna enligt anvisningarna på paketet. Häll av och låt ånga av.
Skala och finhacka löken. Stek den mjuk i en stekpanna med lite olja.
Tärna kasslern.

Varva makaroner, lök, kassler och ca 2 dl av osten i en ugnsfast form.
Vispa samman ägg, mjölk, peppar och örtsalt. Häll detta över makaronerna. Strö över osten som är kvar. Täck formen med aluminiumfolie och gratinera i 200°C i cirka 30 minuter. Tag av folien och låt gratängen få fin färg i cirka 10 minuter.

Servera med en god sallad, ketchup eller lingonsylt.

En riktigt lättlagad klassiker som vi garanterat kommer äta flera gånger i sommar!

24
Kommentera

Recept på vaniljkräm du enkelt gör själv

hemgjord vaniljsås, kokad vaniljsås, vaniljsås till tårta, vaniljsås till paj

Det är något lite magiskt över hemgjord vaniljkräm. Helt klart så mycket godare än vaniljsås du gör på pulver. Även om den också ibland fyller sin funktion.
Men har du tiden att baka en paj eller en tårta, då kan man ta sig den extra lilla tiden det tar att göra egen hemgjord vaniljkräm också,hemgjord vaniljsås, kokad vaniljsås, vaniljsås till tårta, vaniljsås till paj

Här är den första riktigt sommarlovsdagen för barnen. Isac fick skjuts till sommarfritids och var oerhört nöjd med det. Med väskan full av badkläder, solskyddsfaktor och förväntan. Medan Axel sov hos en kompis. Själv har jag betat av flera hundra olästa mail, betalat fakturor och försökt planera dessa sista skälvande dagar innan semestern. Boka in de sista mötena. Få iväg statistik från samarbeten och se till att det finns material att uppdatera blogg och instagram med inför en lång, härlig sommar.

hemgjord vaniljsås, kokad vaniljsås, vaniljsås till tårta, vaniljsås till paj

Den här vaniljkräm kan du använda både som tårtfyllning och som sås till tillexempel en god paj eller kaka. Jag brukar öka på mängden maizena något om jag ska ha den i en tårta. Då vill man ha en lite mer fast konsistens.

Om du upplever att din vaniljkräm blir för lös kan det ha med storleken på ägg att göra. Jag utgår alltid från ägg i storleken M/L i mina recept. Så använder du mindre storlek på äggen kan du behöva ha en äggula till i.

Recept på vaniljkräm:

1 1/2 dl grädde
1 dl mjölk
1/2 tsk äkta vaniljpulver
3/4 dl strösocker
3 äggulor (storlek M/L på äggen)
4 msk maizena (5 msk om du ska ha vaniljkrämen som fyllning)
50 g smör

Koka upp grädde, mjölk och vanilj i en kastrull. Tag av från värmen.
Vispa upp socker, äggulor och maizena. Häll lite av den varma gräddmjölken i äggvispet under omrörning. Häll sedan i allt äggvisp i den varma gräddmjölken. Vispa hela tiden.
Ställ tillbaka kastrullen på spisen och värm vaniljkrämen på låg värme tills den börjar tjockna under konstant omrörning så vaniljkrämen inte bränner fast i botten.

Häll vaniljkrämen genom en finmaskig sil för att få bort ev rester av ägg.
Tillsätt smöret i den fortfarande varma vaniljkrämen. Rör tills allt smör smält. Ha upp i en ren skål. Lägg över plastfolie och tryck ner den så den nuddar vaniljkrämen. Detta förhindrar att det bildas en hinna på vaniljkrämen. Ställ kallt.

Har du testat att göra rårörd vaniljsås? Passar ypperligt till tillexempel paj eller mjuka kakor. Otroligt gott och riktigt busenkelt att göra!

35
2 kommentarer

Goda rabarbermuffins med havregrynssmul

rabarmuffins, muffins, rabarber, havregryn

Idag bjuder jag på en gamal favorit här på bloggen. Nämligen goda rabarbermuffins med havregrynssmul. Första gången jag bakade dessa var 2014. Och jag vet att dom har varit en storfavorit hos många av er sedan dess!

rabarmuffins, muffins, rabarber, havregrynGrunden till dessa muffins är ett recept från min man Sebastians gammelmormor Ragnhild. Hon bakade en äppelkaka som är helt fantastiskt god. Här har jag tagit grunden till det receptet, men bakat i muffinsform och toppat med havregrynssmul. Som en liten hybrid mellan muffins och rabarberpaj kan man tänka sig.

rabarmuffins, muffins, rabarber, havregryn

Gillar man inte rabarber eller det är en annan säsong på året går det precis lika bra att använda blåbär, hallon, jordgubbar eller bitar av äpplen. Serveras som dom är eller kanske med en kula vaniljglass?
rabarmuffins, muffins, rabarber, havregryn

Idag är det 11 juni och det är inte bara fotbolls EM som börjar, nej barnen får också sommarlov idag! Vi var en sväng till skolan på morgonen med tårta till 3:ornas tårtbuffé och blommor till fröknar. Jag kan säga att skolgården framför det röda skolhuset med vita knutar myllrade av glada barn i fina kläder. Och ur högtalarna spelade personalen härlig sommarmusik. Så fint ❤️

Jag är så glad att mina barn får starta sina 4 första år i skolans värld på en liten landsbygdsskola. rabarmuffins, muffins, rabarber, havregryn

Vill man kan man byta ut hälften av strösockret mot muskovadosocker eller annat socker, för att få en lite mer kolaaktig smak.

Rabarbermuffins, 12 st:

3 dl strösocker
2 ägg
100 g smör
1 knivsudd vaniljpulver
3 dl vetemjöl

50 g smör
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl havregryn

ca 3 dl späd och fin rabarber, skuren i småbitar

 

Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Smält smöret och ha i vaniljen.

Rör ner det smälta smöret med mjölet i äggsmeten, blanda väl. Det blir en ganska tjock smet.

Smält smöret, blanda i socker och havregryn, rör om ordentligt.

Ställ ut muffinsformar i en muffinsplåt. Fördela smeten jämnt mellan formarna.

Ha i den skurna rabarbern. Strö över havregrynssmulet. Grädda i 180 °C  i cirka 15 minuter.

Servera ljumma med en stor klick vaniljglass, eller som klassiska muffins till eftermiddagsfikat!

55
Kommentera

5 recept på enkel sommarmat

Morot och zucchinibiffar

Insåg idag att barnen har 3 dagar kvar innan skolan slutar för terminen. Vilket innebär att det sedan är 1 vecka fritids för Axel och 2 veckor fritids för Isac som gäller. Sedan är det sommarlov. På riktigt. Och då gäller det att ladda upp med bra och god sommarmat. Mat som enkelt kan förberedas, snabbt lagas eller lätt tas med. Ifall man inte äter hemma. Därför tipsar jag idag om 5 recept på sommarmat.

Som morot och zucchinibiffar. Enkla att göra, goda att äta både kalla och varma vilket gör att dom passar perfekt att ta med iväg på picknick eller så.
Ceasarsallad wrap

Förra sommaren gjorde jag Caesarsallad-wraps. Och jisses så gott det blev! Är barnen inte så förtjusta i dressingen kan dom ju faktiskt ta den dressing dom gillar bäst. Här hemma skulle det garanterat bli vitlöksdressing eller hamburgerdressing. Och det är helt ok det.

ost och skinkpaj

Mormors bästa ost och skinkpaj är god att äta varm, men går precis lika bra att äta kall dagen efter. Så denna är perfekt att laga och ha i kylen så barnen lätt kan ta sig en bit till lunch eller om man snabbt måste plocka fram middag! Jag undrar om jag inte ska passa på och göra ett gäng pajskal och frysa in. Perfekt när man snabbt vill göra paj en varm sommardag!

Pastasallad med pesto och kyckling

Vår favorit på sommaren: pastasallad med pesto och kyckling. Med en färdiggrillad kyckling är lunchen/middagen inte alls långt borta!

Falsk ostkaka

I veckan åker mina zucchiniplantor ut i odlingslådorna. Och sedan hoppas jag på lika riklig skörd som förra året! Men tills dess får jag köpa zucchini i butik. Kanske blir det en falsk ostkaka här någon dag. Supergott och enkelt att ha till lunch varma dagar!

Nu ska jag ta och föreviga dagens middag. Som blir något så klassiskt som makaronipudding. Vilken konstig maträtt ändå. Men den brukar gå hem hos familjen!

 

 

9
Kommentera

Rabarbergröt på steel cut oats

inlägget innehåller annonslänkrabarbergröt, frukostgröt, gröt

Idag kokade jag en stor kastrull med rabarbergröt till frukost. Vilken lyx att äta tillsammans med smörstekta bitar av rabarber och hasselnötter.
Kanske är inte det något man står och grejar med en stressig vardagsmorgon riktigt. Men någon dag då man har lite extra gott med tid.rabarbergröt, frukostgröt, gröt

Jag satt nyss ute på altanen och jobbade. Men så kom ett sådant där riktigt sommarregn med blixtar och dunder som sällskap. Så jag fick springa in och dra ur internet och tv-apparater. Här ute på landet händer det att elektriska grejer går sönder när det åskar, så bäst att ta det säkra före det osäkra och dra ur.
rabarbergröt, frukostgröt, gröt

Jag hoppas den här regnskuren kommer skölja bort lite pollen, för nu är allt precis gult ute. Nu när jag kom in såg jag att hela datorn var täckt i gult pollen. Precis som telefonen..

rabarbergröt, frukostgröt, gröt

Jag vet inte vilket väder rabarber föredrar. Men den här kalla våren som övergick i högsommar verkar helt klart vara något som föll min rabarber i smaken. Jag har nog aldrig sett den så här stor! Jag kommer därför behöva hitta på en hel del rabarberrecept under försommaren för att kunna ta tillvara på så mycket som möjligt.

Jag älskar ju gröt. Och brukar på hösten göra äppelgröt. Vilket är storfavoriten. Tanken på att skära bitar av rabarber och låta koka med i frukostgröten slog mig, så det var bara att testa!rabarbergröt, frukostgröt, gröt

Den lite syrliga rabarbern passar utmärkt i gröten. Jag kokade min gröt på steel cut oats. Men du kan koka på havregryn eller varför inte risgryn? Jag försökte att inte röra om så mycket i gröten när jag haft i rabarberbitarna. På det viset höll sig rabarbern hel och fin.

Jag toppade min gröt med smörstekt rabarber om jag kryddat med kardemumma, vanilj och honung. En grymt god smakkombination om ni frågar mig!

 

Rabarbergröt 2 port:

2 1/2 dl steel cut oats
2 dl vatten
2 dl havremjölk (eller den mjölk du föredrar)
1 nypa salt

ca 3 dl rabarber i 2 cm stora bitar

Mät upp steel cut oats, vatten, mjölk och salt i en kastrull. Låt koka upp under lock. Ha i rabarbern och rör om. Sänk värmen och låt allt sjuda tills havren är mjuk, ca 20 minuter. Rör försiktigt om ett par gånger för att se till att gröten inte bränns vid.

Topping:

1 späd stjälk rabarber
smör att steka i
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 tsk mortlad kardemumma
ca 1 msk honung

Dela rabarbern på längden och sedan i cirka 5 cm långa bitar.
Hetta upp en stekpanna med smör och ha i rabarbern. Ha på vaniljpulver och kardemumma. Stek på medelvärme tills de mjuknar. Ringa sist över lite honung.

Toppa rabarbergröten med stekt rabarber och rostade hasselnötter.

Gröten håller ett par dagar i kylen. Perfekt att göra dubbel sats av och bara värma på morgonen. Orkar man inte steka rabarber (vem gör det en vardag liksom) så är det supergott att toppa med jordgubbssylt också!

Nu har regnet lättat här och solen kikar fram igen, ett klassiskt sommarregn som rensade luften. Så härligt!

 

14
Kommentera