Kyckling i ugn med pesto

 

kyckling med pesto

Idag bjuder jag på lättlagad kyckling i ugn med pesto.
Ett recept som går att variera i det oändliga och servera till vad man känner för. Kanske pasta? Kanske potatis i ugn? Eller bara en stor och härlig sallad- välj själv.
kyckling med pesto

Idag har vi firat nationaldagen genom att kolla på Axels en hemmamatch i fotboll, gått på valpkurs, tagit stora steg fram i ett bygge av attefallshus, tagit ett kvällsdopp och ätit varma mackor till kvällsmat på altanen. En söndag då allt gått i ett och jag landade här i soffan i 22-tiden.  Efter att ha gått en sväng i trädgården, vattnat lite här, rensat lite ogräs där och slängt på en näve gödsel där det kan behövas.

I fredags var jag och köpte sommarblommor som jag tänkt plantera både lördag och söndag. Men den här helgen har det gått i ett verkligen. Kanske finns tiden i morgon kväll istället?
Kyckling i ugn med pesto

Idag har det varit så varmt hela dagen, säkert upp mot 28°C. Så härligt. Men då gäller det att ha lättlagad mat att ta till. För är det något jag inte gillar så är det att spendera tid i köket när det är varmt!

Den här rätten med kyckling passar därför ypperligt att göra en sommardag som denna.

Kyckling i ugn med pesto 4 port:

4 st bröstfiléer av kyckling
250 g tomater
1 röd lök
150 g fetaost
ca 100 g pesto
salt & svartpeppar
färsk basilika
färsk persilja

Bryn kycklingfiléerna hastigt i en het stekpanna tills de får fin färg.
Lägg tomater och klyftad rödlök i en ugnsfast form. Skär fetaosten i bitar och placera ut den över tomaterna. Lägg på kycklingfiléerna och klicka över pesto. Strö över salt och svartpeppar.
Värm ugnen till 175°C och ställ in formen med grönsaker och kyckling. Stek i ugnen i cirka 25 minuter eller tills kycklingen är helt klar.

Strö över hackad färsk persilja och basilika.
Servera med pasta, potatis eller en sallad.

Middagen är klar!

12
Kommentera

Mormors bästa ost och skinkpaj

ost och skinkpaj

Om min mamma ska laga något som får barnbarnen att jubla, då är det ost och skinkpaj som gäller. Isac har helt sonika döpt detta recept till mormors bästa ost och skinkpaj och det finns få maträtter som får hans lilla mage att kurra som denna.
ost och skinkpaj

Det är verkligen inget särskilt med den här pajen. Förutom att den är rysligt god! Och med det kommer man ju långt.ost och skinkpaj

Som vanligt har jag varit och petat lite, lite i receptet. I ärlighetens namn vet jag att mamma inte heller gör helt efter originalet. Det är för många år sedan nedskrivet i den svarta boken med röd rygg som rymmer hela barndomen. Både i att alla recept är samlade där, men även för att det till många av recepten finns en liten dagboksanteckning. Om väder, vind, vad vi barn gör och andra små, små utdrag ur livet.ost och skinkpaj

Denna paj är precis nu lagom att laga till oss på en familj med 4 personer. Men jag tänker att om 3 år, då kommer den inte räcka till. Då får jag helt enkelt ta och göra två!

Mormors bästa ost och skinkpaj 4 port:

3 dl vetemjöl
125 g kallt smör
4 msk kallt vatten

4 ägg
3 dl mjölk
1 tsk örtsalt
ca 250 g rökt skinka
3 dl riven ost (jag brukar använda en vällagrad prästost, mamma tar ofta hushållsost och båda blir gott!)

Skär smöret i små kuber och blanda snabbt ihop det med mjölet. Tillsätt vattnet, lite i taget och arbeta ihop till en deg. Klä en pajform med degen och nagga botten. Ställ kallt i cirka 30 minuter.

Lägg i ett bakplåtspapper över pajdegen och häll på torkade gula ärtor. Detta gör att pajdegen inte reser sig när du förgräddar pajskalet.
Grädda i 225°C i cirka 15 minuter.
Vispa undertiden ihop ägg, mjölk och salt.
Lyft bort bakplåtspappret med de torkade ärtorna (låt dessa svalna så kan du återanvända dom nästa gång du gör paj!).
Fördela skinkan över pajskalet och slå på äggstanning. Toppa med riven ost.

Jag gjorde lite extra pajdeg så det räckte till att dekorera pajen också. Men det är en smaksak. Grädda i 200°C i cirka 30 minuter eller tills pajen fått fin färg.

En otroligt god och lättlagad paj, i all sin enkelhet.
Godast är den när den fått stå till sig i en halvtimme eller så.

Servera med en stor, god sallad.

19
Kommentera

5 goda recept på vardagsmiddagar

Quornstroganoff

Hej måndag,
När jag vaknade till i morse kl 5 kunde jag inte riktigt reda ut om det var söndag eller måndag. Vilken dag det egentligen var. Om man kunde sova vidare eller om klockan skulle ringa om en timme. Efter en stunds funderande insåg jag att det var det senare alternativet. Men. Solen skiner, barnen hade shorts på sig till skolan och det känns ändå som det kommer bli en himla bra dag.

Idag tänkte jag tipsa er om 5 recept på goda vardagsmiddagar. Sånt som kan vara bra att inspireras av och kanske testa på i veckan.
Som Quornstroganoff, en vegetarisk variant på den klassiska korvstroganoffen. Gott och väldigt lättlagat!

Torsk i ugn

En klassiker sedan många, många år är denna torsk i ugn. Nu var det ett bra tag sedan vi åt den här hemma. Så den hamnar på veckans lista!

Hemmagjord kebab

Jag tänkte skriva förra sommaren, men insåg att det till och med var sommaren innan det, alltså 2019 som jag en mycket varm och klibbig sommardag svängde ihop den här kebaben. På bara ett litet kick gick det och gott blev det! Just den här varianten blev vegetarisk, men jag har även gjort med nötfärs. Så gott. Så enkelt!

cashewkyckling, kycklingcashew,

Cashewkyckling är en storfavorit på restaurang. Men, det är faktiskt superenkelt att laga till hemma. Och det blir så himla gott! Ni måste testa.

Köttbullar med parmesan och basilika

Testa något nytt och krydda köttbullarna med parmesan och basilika. Så gott med lite annan smak på köttbullarna tycker jag!

Jag hoppas ni hittar lite inspiration till veckans alla middagar!

Nu ska jag ta tag i veckans planering. Samarbeten som ska fotograferas och levereras, nya recept som ska testas och utvärderas. Ja veckan fylls snabbt med arbete känner jag.

Ha en himla fin vecka ❤️

15
Kommentera

Tacobiffar med mango och avokadosalsa

köttfärsbiffar, taco, tacos

Halloj i regniga Sverige! Hur kan det komma så mycket regn på en och samma dag? För att lysa upp tillvaron denna gråa dag i maj tänkte jag bjuda er på tacobiffar med mango och avokadosalsa.
Färgglatt och så himla gott!

salsa

Jag älskar verkligen salsa gjord på mango och avokado. Mitt trix är att alltid ha i små, små bitar av gurka. Det ger en härlig knaprighet åt salsan. Utan att för den sakens skull smaka speciellt mycket. Ja inte mer än vad gurka brukar smaka.köttfärsbiffar, taco, tacos

Tacos brukar vara något som går hem hos de flesta. Och jag tänkte, varför inte ta smaken av tacos och göra det till ett lite enklare format. Något som passar mer att äta en vardag (även om det i ärlighetens namn säkert tar längre tid att göra biffar än att bara steka tacofärs…)
Vill man inte göra dom på nötfärs går det precis lika bra med kycklingfärs eller vegofärs. Ta det ni gillar bäst eller varför inte variera er lite?

Jag serverade havreris till mina tacobiffar. Men du kan såklart göra potatis i ugn, vanligt ris eller servera med sallad i något bröd.

Tacobiffar med mango och avokadosalsa:

800 g nötfärs, kycklingfärs eller vegofärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 påse tacokrydda

Skala och riv lök och vitlök. Blanda det med färs och tacokrydda. Forma till biffar och stek dom i lite olja eller smör tills de fått fin yta på båda sidor.
Lägg sedan alla biffar i en ugnsfast form och stek klart dom i ugnen på 200°C i cirka 15 minuter (det beror på hur stora biffar du gjort).

3 avokado
ca 500 g mango
1/2 gurka
2 lime
2 msk olja
chiliflakes

Skala och skär avokado och mango i bitar. Skär gurkan i något mindre bitar. Blanda ihop tillsammans med saften från 2 lime, olja och lite chiliflakes.

 

Servera tacobiffarna med salsa, grönsaker, havreris och lite gräddfil.

Enkel och god vardagsmat som passar de flesta små och stora smaklökar!

12
Kommentera

Snabblagad kycklinggryta på 30 minuter

kyckling, gryta, svamp, färskost, snabbmat, middag på 30 minuter

Hej måndag och hej ett av mina bästa vardagsrecept:
Snabblagad kycklinggryta på 30 minuter.

En typisk Linnéa-rätt som du enkelt kan variera efter vad du har hemma eller är sugen på. Och dessutom blir den klart på cirka 30 minuter. Hur bra låter inte det?

kyckling, gryta, svamp, färskost, snabbmat, middag på 30 minuter

Grytan är gjord med smaksatt färskost som bas. Men det går såklart lika bra att byta ut den mot smaksatt créme fraîche.
Jag hade ett gäng champinjoner hemma som behövde ätas upp. Men du kan ha i paprika, vattenkastanjer, bambuskott- ja det man råkar ha hemma.

Ett annat tips när man vill att maten ska gå fort att laga, det är att använda purjolök istället för vanlig gul lök. Dessutom ger det en fin smak åt grytan!kyckling, gryta, svamp, färskost, snabbmat, middag på 30 minuter

Idag har det varit en sådan där dag när det gått i ett. Men fick hem två väldigt glada grabbar från fritids på eftermiddagen som drog igång en innebandymatch i hallen. Till valpens stora förtjusning som hela tiden snodde bollen av dom. Såklart. Men alla verkade ha himla kul. Och det är ju huvudsaken det!

Snabblagad kycklinggryta på 30 minuter:

ca 700 g kyckling (ta innerfilé eller lårfilé)
olja att steka i
10 cm purjolök
15 små champinjoner
200 g färskost med smak av vitlök och örter
ca 3 dl mjölk
2 tsk soja
1 msk fond (kycklingfond, oxfond, grönsaksfond- ta det du har hemma)
1 dl färsk basilika
salt & peppar

Skär kycklingen i bitar. Stek kycklingen i lite olja i en gryta eller stekpanna med högre kanter.
Strimla purjolöken, skölj vid behov. Låt den steka med kycklingen.
Skiva champinjonerna och ha i grytan. Stek tills kyckling och svamp börjar få lite stekyta.
Slå på färskost, mjölk, soja och fond. Låt allt koka på medelvärme tills kycklingen är helt klar.
Finhacka basilika och ha i grytan. Smaka av med salt och peppar. Späd med ev mer mjölk om det blir för lite sås.

Servera till ris, pasta eller bara en stor härlig sallad!

Gott, enkelt att variera och klart på 30 minuter.

Enklare än så här blir inte vardagsmaten.

51
Kommentera