Friterad färskpotatis

friterad färskpotatis

Alltså trenden med chips, löjrom, crème fraîche och rödlök har väl inte undgått någon de senaste åren? Vilket är helt förståeligt då det kan vara bland det godaste människan skapat förutom brynt smör då. Ja och så det här: Friterad färskpotatis!

Alltså gissa hur gott detta är? Jag toppade min friterade färskpotatisar med vispad färskost, tångkaviar och färsk gräslök. För att det var vad jag hade hemma. Men både löjrom, créme fraîche, smetana, rödlök och salladslök är sånt som fungerar fint att toppa dessa darlingar med.
friterad färskpotatis

Att fritera färskpotatis är inte alls svårt. Och att råka bränna vid dom känns rätt omöjligt. Då får du fritera på rätt hårt och länge skulle jag säga.

Jag brukar köpa en tvättad sort med små, fina och jämnstora potatisar. Det ger bäst resultat. Jag friterar alltid i en helt vanlig kastrull, ingen fritös behövs här inte.friterad färskpotatis

Jag tänker att dessa blir ett fint inslag på midsommarbuffén i år kanske? Eller som tilltugg på sommarens grillkvällar?

Här hemma räknar jag ner dagarna tills jag går på någon form av semester på torsdag. Men har redan insett att min plan nog spricker. Dock ska de flesta stora jobben vara klara och inlämnade tills på fredag och sedan får jag ta sådant som dyker upp när det kommer helt enkelt.
friterad färskpotatis

Friterad färskpotatis:

1 kg jämnstora färskpotatisar
olja att fritera i
salt

200 g färskost
ca 80 g valfri rom
färsk gräslök

Tvätta potatisarna om de är jordiga. Koka potatisen mjuk.
Värm oljan i en kastrull till 175°C. Fritera potatisarna i omgångar tills de får fin färg och skalet börjar spricka något. Låt rinna av på hushållspapper. Salta.

Vispa upp färskosten med en elvisp. Klicka ut den över potatisen. Toppa med valfri rom och färsk gräslök.

Ett perfekt tilltugg att servera till ett glas bubbel innan middagen!

 

16
Kommentera

9 härliga rabarberrecept att testa i sommar!

rabarmuffins, muffins, rabarber, havregryn

Än är det högsäsong för rabarber! Så passa på att göra så mycket du kan av denna underbara växt som frodas i så många trädgårdar. Och råkar du inte ha någon trädgård, eller rabarber heller för den delen finns det garanterat någon i din närhet som har!

Vad sägs om rabarbermuffins med havregrynssmul? En himla god kaka att baka till helgens midsommarfika!rabarbergröt, frukostgröt, gröt

Eller gör min rabarbergröt till frukost någon regnig dag på semestern!Rabarberbellini

En svalkande rabarberbellini i sommarhettan är aldrig fel!

Rabarberrutor

Ska du baka en sak i sommar så rekommenderar jag starkt dessa rabarberrutor. Så goda. Så enkla!

Pannacotta med rabarber och vit choklad

Rabarberpannacotta med vit choklad är en favorit som passar finfint att avsluta middagen med! Testa du med!  Rabarbermarmelad

Rabarbermarmelad. Gott på ungefär allt! På rostad smörgås, på scones, i kakor och rulltårta.Knäckig rabarberkaka

Sebastians gamelmormor Ragnhild lämnade efter sig ett recept på äppelkaka som är den godaste jag ätit. Det visade sig gå precis lika bra att göra den med rabarber! En rabarberkaka helt enkelt!Pocherad rabarber

Pocherad rabarber nötcrumble och vit choklad är en finfin dessert att bjuda på i sommartider!

Rabarberdricka

Ett måste varje sommar är Guns rabarberdricka. Ruskigt enkel att göra och otroligt god!

3
Kommentera

Klassisk makaronipudding med kassler

makaronipudding, mat i ugn, mat i en form, middag, vardagsmat

Alltså, när åt man makaronipudding sist egentligen? Jag vet inte ens om jag lagat det tidigare? När jag var barn serverades Holgers makaronipudding i familjen Seidel ibland. En middag uppkallad efter min farbror. Jag gissar att han helt enkelt hade något rysligt bra recept på detta.

Men konceptet är inget jag tagit med mig i mitt vuxna liv.makaronipudding, mat i ugn, mat i en form, middag, vardagsmat

Men så tänkte jag här om dagen, att makaronipudding. Vore inte det gott? Innan jag visste ordet av stod jag där och skjutsade in en hel stor form i ugnen. För mycket kan man säga, men nog är det väl det himla fint med all denna 70 och 80-tals mat man lägger i en form och kör in i ugnen?makaronipudding, mat i ugn, mat i en form, middag, vardagsmat

Dock gjorde jag det största av alla misstag:
Jag skar löken i lite för stora bitar. Alltså normalstora för en normal människa. Gigantiska för en minimänniska med starka åsikter. Han åt nämligen med god aptit, tills han såg en lökbit. Då var det kört. Så nästa gång kanske jag till och med river löken. Det borde väl ändå funka?

Jag brukar köra på de här makaronerna med lite bönor i. Dom gillar vi!

I min barndom var lingonsylt det naturliga valet till denna maträtt. Men det har att göra med att lingonsylt är det naturliga valet till all slags mat enligt min käre far. Gillar man inte lingonsylt till kan man ha ketchup.

Jag blandar gärna lite ost i äggstanningen. Det ger en krämig och god makaronipudding!

Makaronipudding:

4 port makaroner
1 gul lök
300 g kassler
3 dl vällagrad ost

4 ägg
5 dl mjölk (vill du kan du byta ut 2 1/2 dl mot grädde)
svartpeppar
örtsalt

Koka makaronerna enligt anvisningarna på paketet. Häll av och låt ånga av.
Skala och finhacka löken. Stek den mjuk i en stekpanna med lite olja.
Tärna kasslern.

Varva makaroner, lök, kassler och ca 2 dl av osten i en ugnsfast form.
Vispa samman ägg, mjölk, peppar och örtsalt. Häll detta över makaronerna. Strö över osten som är kvar. Täck formen med aluminiumfolie och gratinera i 200°C i cirka 30 minuter. Tag av folien och låt gratängen få fin färg i cirka 10 minuter.

Servera med en god sallad, ketchup eller lingonsylt.

En riktigt lättlagad klassiker som vi garanterat kommer äta flera gånger i sommar!

24
Kommentera

Recept på vaniljkräm du enkelt gör själv

hemgjord vaniljsås, kokad vaniljsås, vaniljsås till tårta, vaniljsås till paj

Det är något lite magiskt över hemgjord vaniljkräm. Helt klart så mycket godare än vaniljsås du gör på pulver. Även om den också ibland fyller sin funktion.
Men har du tiden att baka en paj eller en tårta, då kan man ta sig den extra lilla tiden det tar att göra egen hemgjord vaniljkräm också,hemgjord vaniljsås, kokad vaniljsås, vaniljsås till tårta, vaniljsås till paj

Här är den första riktigt sommarlovsdagen för barnen. Isac fick skjuts till sommarfritids och var oerhört nöjd med det. Med väskan full av badkläder, solskyddsfaktor och förväntan. Medan Axel sov hos en kompis. Själv har jag betat av flera hundra olästa mail, betalat fakturor och försökt planera dessa sista skälvande dagar innan semestern. Boka in de sista mötena. Få iväg statistik från samarbeten och se till att det finns material att uppdatera blogg och instagram med inför en lång, härlig sommar.

hemgjord vaniljsås, kokad vaniljsås, vaniljsås till tårta, vaniljsås till paj

Den här vaniljkräm kan du använda både som tårtfyllning och som sås till tillexempel en god paj eller kaka. Jag brukar öka på mängden maizena något om jag ska ha den i en tårta. Då vill man ha en lite mer fast konsistens.

Om du upplever att din vaniljkräm blir för lös kan det ha med storleken på ägg att göra. Jag utgår alltid från ägg i storleken M/L i mina recept. Så använder du mindre storlek på äggen kan du behöva ha en äggula till i.

Recept på vaniljkräm:

1 1/2 dl grädde
1 dl mjölk
1/2 tsk äkta vaniljpulver
3/4 dl strösocker
3 äggulor (storlek M/L på äggen)
4 msk maizena (5 msk om du ska ha vaniljkrämen som fyllning)
50 g smör

Koka upp grädde, mjölk och vanilj i en kastrull. Tag av från värmen.
Vispa upp socker, äggulor och maizena. Häll lite av den varma gräddmjölken i äggvispet under omrörning. Häll sedan i allt äggvisp i den varma gräddmjölken. Vispa hela tiden.
Ställ tillbaka kastrullen på spisen och värm vaniljkrämen på låg värme tills den börjar tjockna under konstant omrörning så vaniljkrämen inte bränner fast i botten.

Häll vaniljkrämen genom en finmaskig sil för att få bort ev rester av ägg.
Tillsätt smöret i den fortfarande varma vaniljkrämen. Rör tills allt smör smält. Ha upp i en ren skål. Lägg över plastfolie och tryck ner den så den nuddar vaniljkrämen. Detta förhindrar att det bildas en hinna på vaniljkrämen. Ställ kallt.

Har du testat att göra rårörd vaniljsås? Passar ypperligt till tillexempel paj eller mjuka kakor. Otroligt gott och riktigt busenkelt att göra!

35
2 kommentarer

Goda rabarbermuffins med havregrynssmul

rabarmuffins, muffins, rabarber, havregryn

Idag bjuder jag på en gamal favorit här på bloggen. Nämligen goda rabarbermuffins med havregrynssmul. Första gången jag bakade dessa var 2014. Och jag vet att dom har varit en storfavorit hos många av er sedan dess!

rabarmuffins, muffins, rabarber, havregrynGrunden till dessa muffins är ett recept från min man Sebastians gammelmormor Ragnhild. Hon bakade en äppelkaka som är helt fantastiskt god. Här har jag tagit grunden till det receptet, men bakat i muffinsform och toppat med havregrynssmul. Som en liten hybrid mellan muffins och rabarberpaj kan man tänka sig.

rabarmuffins, muffins, rabarber, havregryn

Gillar man inte rabarber eller det är en annan säsong på året går det precis lika bra att använda blåbär, hallon, jordgubbar eller bitar av äpplen. Serveras som dom är eller kanske med en kula vaniljglass?
rabarmuffins, muffins, rabarber, havregryn

Idag är det 11 juni och det är inte bara fotbolls EM som börjar, nej barnen får också sommarlov idag! Vi var en sväng till skolan på morgonen med tårta till 3:ornas tårtbuffé och blommor till fröknar. Jag kan säga att skolgården framför det röda skolhuset med vita knutar myllrade av glada barn i fina kläder. Och ur högtalarna spelade personalen härlig sommarmusik. Så fint ❤️

Jag är så glad att mina barn får starta sina 4 första år i skolans värld på en liten landsbygdsskola. rabarmuffins, muffins, rabarber, havregryn

Vill man kan man byta ut hälften av strösockret mot muskovadosocker eller annat socker, för att få en lite mer kolaaktig smak.

Rabarbermuffins, 12 st:

3 dl strösocker
2 ägg
100 g smör
1 knivsudd vaniljpulver
3 dl vetemjöl

50 g smör
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl havregryn

ca 3 dl späd och fin rabarber, skuren i småbitar

 

Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Smält smöret och ha i vaniljen.

Rör ner det smälta smöret med mjölet i äggsmeten, blanda väl. Det blir en ganska tjock smet.

Smält smöret, blanda i socker och havregryn, rör om ordentligt.

Ställ ut muffinsformar i en muffinsplåt. Fördela smeten jämnt mellan formarna.

Ha i den skurna rabarbern. Strö över havregrynssmulet. Grädda i 180 °C  i cirka 15 minuter.

Servera ljumma med en stor klick vaniljglass, eller som klassiska muffins till eftermiddagsfikat!

55
Kommentera