Snabblagad kycklinggryta på 30 minuter

kyckling, gryta, svamp, färskost, snabbmat, middag på 30 minuter

Hej måndag och hej ett av mina bästa vardagsrecept:
Snabblagad kycklinggryta på 30 minuter.

En typisk Linnéa-rätt som du enkelt kan variera efter vad du har hemma eller är sugen på. Och dessutom blir den klart på cirka 30 minuter. Hur bra låter inte det?

kyckling, gryta, svamp, färskost, snabbmat, middag på 30 minuter

Grytan är gjord med smaksatt färskost som bas. Men det går såklart lika bra att byta ut den mot smaksatt créme fraîche.
Jag hade ett gäng champinjoner hemma som behövde ätas upp. Men du kan ha i paprika, vattenkastanjer, bambuskott- ja det man råkar ha hemma.

Ett annat tips när man vill att maten ska gå fort att laga, det är att använda purjolök istället för vanlig gul lök. Dessutom ger det en fin smak åt grytan!kyckling, gryta, svamp, färskost, snabbmat, middag på 30 minuter

Idag har det varit en sådan där dag när det gått i ett. Men fick hem två väldigt glada grabbar från fritids på eftermiddagen som drog igång en innebandymatch i hallen. Till valpens stora förtjusning som hela tiden snodde bollen av dom. Såklart. Men alla verkade ha himla kul. Och det är ju huvudsaken det!

Snabblagad kycklinggryta på 30 minuter:

ca 700 g kyckling (ta innerfilé eller lårfilé)
olja att steka i
10 cm purjolök
15 små champinjoner
200 g färskost med smak av vitlök och örter
ca 3 dl mjölk
2 tsk soja
1 msk fond (kycklingfond, oxfond, grönsaksfond- ta det du har hemma)
1 dl färsk basilika
salt & peppar

Skär kycklingen i bitar. Stek kycklingen i lite olja i en gryta eller stekpanna med högre kanter.
Strimla purjolöken, skölj vid behov. Låt den steka med kycklingen.
Skiva champinjonerna och ha i grytan. Stek tills kyckling och svamp börjar få lite stekyta.
Slå på färskost, mjölk, soja och fond. Låt allt koka på medelvärme tills kycklingen är helt klar.
Finhacka basilika och ha i grytan. Smaka av med salt och peppar. Späd med ev mer mjölk om det blir för lite sås.

Servera till ris, pasta eller bara en stor härlig sallad!

Gott, enkelt att variera och klart på 30 minuter.

Enklare än så här blir inte vardagsmaten.

51
Kommentera

4 recept att testa till helgens frukostar

Amerikanska bananplättar

Så står fredagen och den ljuva helgen för dörren. Idag fick barnen lite sovmorgon och åkte bil till skolan. Tänk vad 30 minuter extra sömn kan göra på morgonen. Båda vaknade faktiskt av sig själva och jag hann koka ägg till frukost. Härligt.

Till helgen vill man kanske äta sånt man inte riktigt äter i veckorna. Då passar det bra att tipsa om 4 recept att testa till helgens frukostar idag tycker jag!

Som amerikanska bananplättar. Fluffiga, goda och enkla att göra!
Snickerssmoothie

En annan favorit till helgen är att göra snickerssmoothie. Ni som följer mig på Instagram läste kanske om veckans fadäs när jag skulle servera smoothie till frukost i veckan. Det är varken lätt att vara barn eller förälder ibland!

Granola

Bland det lyxigaste jag vet är att ställa fram en burk med hemgjord granola på frukostbordet. Som en burk med kärlek liksom!

Jag har både cashewnötter och valnötter hemma från Vitaprana. Så funderar på att göra en omgång granola med dom i. Så gott! Just nu får ni 30% rabatt på Vitapranas sortiment hos Body Store om ni uppger LinneasskafferiVP30! Koden gäller fram till 14 juni 2021. Så passa på att fyll upp med både nötter, vitaminer och mineraler.

 

Kalljästa frallor med solrosfrön 3

Kalljästa frallor med solrosfrön, det kan ju vara ett av de godaste bröden att baka till helgen. Sätt degen kvällen innan, baka ut på morgonen och njut av härligt nygräddade frallor till frukost! MUMS!

Nu ska jag avsluta det sista jobben här innan barnen kommer med bussen från skolan. Sen är det HELG! Hur härligt?

Vädret ser inte ut att visa sig från sin bästa sida den här helgen. Men vad gör det? Kanske kan vi passa på att få något gjort inomhus? Vem vet?

13
Kommentera

Cookies med kola och choklad

cookies, chocolate chip cookies, kola, rollokola

I veckan kan jag ha bakat de absolut godaste chokolate chip cookies jag har skapat i detta kök. En variant av cookies med kola och choklad.

En kaka som blir aldelens seg i mitten tack vare kolan och frå knapriga, tunna kanter. SÅ GOTT!

Idag har jag haft en hysterisk huvudvärk hela dagen som kommer från nacken tror jag. Var så stel i nacken igår och det bara knakade så fort jag vred huvudet och idag kom huvudvärken som ett brev på posten. Vi hoppas att i morgon är en bättre dag!
cookies, chocolate chip cookies, kola, rollokola

I varje liten kaka gömde jag en bit Rollokola. Ni vet dom där med rött och guldigt papper? Det är ett av mina favoritgodisar och passar perfekt att ha i dessa kakor.

Jag tog precis så mycket deg att det täckte kolan. Kanske i storlek av en pingisboll. Mer deg till varje kaka än så behövs inte då det här är kakor som flyter ut väldigt mycket och blir tunna.cookies, chocolate chip cookies, kola, rollokola

Det är viktigt att du inte övergräddar kakorna. I min ugn blev 6 minuter helt perfekt. Men jag skulle råda dig till att följa min mormors råd. Grädda en provkaka! Då får du mer koll på hur länge kakorna behöver vara inne i just din ugn. Jag testade nämligen att grädda några kakor lite längre. Då höll de inte alls formen utan kolan inuti smälte för mycket och flöt ut.

Jag kunde grädda 8 kakor per plåt i min ugn. Men jag har också en 70 cm ugn, så mina plåtar är lite bredare än standard. Kanske får du plats med 6 stycken i en 60 cm bred ugn? Gräddar du en provkaka ser du hur mycket dom flyter ut 🙂

Cookies med kola och choklad, ca  22 st:

125 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 dl brunt farinsocker
1 stort ägg (rumstempererat)
1 nypa flingsalt
1/2 tsk vaniljpulver
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
ca 22-26 Rollokolor
ca 100 g chokladknappar eller annan choklad

Vispa det mjuka smöret med socker och farin tills det blir riktigt krämigt. Tillsätt ägg, salt och vanilj.
Blanda samman mjöl, bakpulver och bikarbonat. Rör ner det i smör och sockersmeten. Blanda till en jämn och fin deg. Forma till en avlång rulle, plasta in och låt vila i kylskåp i minst 30 minuter.

Tag av pappret på kolorna.

Skär av en bit deg och forma till en boll ungefär lika stor som en pingisboll. Tryck in en kola och täck den helt med deg. Platta ut den något. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 200°C i cirka 6 minuter. Kakan ska resa sig, sjunka ihop och börja få fin färg runt om på kanterna. Men inte bli bränd eller gräddas så mycket att kolan börjar rinna ut.
Tag ut och lägg ut chokladknappar på den varma kakan. Låt kakan svalna på plåten.

Dela degen i cirka 20 bitar och fyll alla med en rollokola. Upprepa enligt instruktionerna ovan.

Jag använde både mina plåtar och långpanna till dessa kakor. Så behövde jag inte vänta på att kakorna skulle svalna innan jag använde plåten igen.

Här hemma var Axel och hans kompis testpanel för kakorna som fick mer än godkänt!

 

12
Kommentera

Krämig smoothie med mango och kokos

Mango smoothie, smoothie, frukost, mellis, mellanmål

Här hemma är gröt mer regel än undantag när det kommer till frukost. Men, även denna grötälskande person kan förstå att det ibland är gott att äta något annat. Och kanske speciellt så här när det börjar bli varmare ute.
Jag vill att barnen ska ha en frukost i magen som håller dom mätta länge, jag vet själv hur hungrig jag blir om jag äter lite dåligt. Därför brukar jag försöka mixa ihop en lite mättande smoothie på morgonen. Idag blev det en extra krämig smoothie med mango och kokos.Mango smoothie, smoothie, frukost, mellis, mellanmål

Mina smoothies ser i grunden lika ut. Det vill säga banan, bär och växtbaserad mjölk.
Idag blev det alltså banan, mango och kokosmjölk. Och till det lite vanilj, bara för att det är så gott till. För att få lite extra kokossmak i dagens smoothie mixade jag även i lite kokos. Så gott!!
Använder man fryst banan kan du äta allt med sked istället. Det är också ett fint sätt att äta frukost på under sommaren tycker jag!

Olika sorters kokosmjölk/kokosgrädde har olika fetthalt. När jag gör frukost eller mellis till barnen använder jag helst en med lite högre fetthalt så dom får i sig mer energi.
Och såklart blir även smoothien mer krämig när du använder en fetare variant.

Krämig smoothie med mango och kokos 2 glas:

1 stor banan
ca 250 g fryst mango
1 dl riven kokos
1/2 tsk vaniljpulver
kokosmjölk (ca 2-3 dl)

Lägg banan, mango, kokos och vanilj i en blender. Tillsätt en skvätt kokosmjölk och mixa helt slätt. Späd sedan din smoothie med mer kokosmjölk till önskad konsistens.

Häll upp i två glas och servera direkt.

Så här när jag bara ska mixa smoothie till barnens frukost eller mellis brukar jag använda min lilla blender. Perfekt till två glas och inte så mycket disk som med min större från Kitchen Aid som jag annars använder.

 

10
Kommentera

Yoghurtmarinerad kyckling

kycklingklubbor, kycklingben, marinerad kyckling, kyckling i ugn

Åh idag bara måste jag dela med mig av den godaste kyckling jag lagat på väldigt länge här hemma. Nämligen yoghurtmarinerad kyckling.
Busenkelt och otroligt gott.kycklingklubbor, kycklingben, marinerad kyckling, kyckling i ugn

Jag gjorde det enkelt för mig och använde sju-kryddor som kryddbas tillsammans med yoghurten. Det är en orientalisk  kryddblandning som består av: kardemumma, vitpeppar, svartpeppar, kanel, muskot, ingefära och kryddnejlika. Om du inte orkar blanda egen finns det att köpa tex här. Otroligt användbart i väldigt många olika maträtter!

kycklingklubbor, kycklingben, marinerad kyckling, kyckling i ugn

Mina barn älskar när jag serverar olika kycklingdelar som klubbor och ben. Men det går såklart precis lika bra att marinera andra bitar av kyckling med denna marinad.

Idag är sista dagen på vår långledighet så här i Kristi Himmelsfärdshelgen. Och jag tror vi alla fick en smakbit av det sommarlov som ligger framför oss. Så otroligt skönt med några dagars ledigt! Men i morgon väntar måndag och spöregn. Så det är bara att kavla upp ärmarna och sätta fart!kycklingklubbor, kycklingben, marinerad kyckling, kyckling i ugn

Vill man inte använda sig av sju-kryddor kan du såklart krydda med annat. Curry, vitlök, örter- ja det mesta blir säkert gott. Men jag råder er att ge denna variant ett försök!

Yoghurtmarinerad kyckling 4 port:

ca 1,4 kg blandade kycklingdelar med ben
3 dl tjock, naturell yoghurt
2 tsk sju-kryddor
saft från 1 lime
salt
1 dl ekologiska russin

Blanda samman yoghurt, sju-kryddor, lime och salt i en stor bunke eller plastpåse (jag brukar använda en stor zip-påse).
Lägg i kycklingen och vänd runt så all kyckling täcks av yoghurten.
Lår marinera, gärna ett dygn om du har tid. Häll ut russin i en ugnsfast form, lägg sedan på kycklingen.

Värm ugnen till 200°c och ställ in kycklingen i cirka 30-40 minuter eller tills den är helt klar (detta beror lite på vilka kycklingdelar du väljer).

Servera nykokt ris, finhackad persilja, russin och en kall yoghurtsås till.

Mums vilken god middag det här blev. Den fick tummen upp av alla i familjen!

19
Kommentera