En ny vecka står för dörren. Och jag tänkte att det kunde passa bra med en fin litet inlägg med 5 vardagsrecept för veckan.
Så här på våren känns det som om en kastrull nässelsoppa är det allra bästa man kan äta, eller vad säger ni?
Fiskgratäng var riktigt länge sedan vi åt här hemma, så det måste vi nog ta och äta riktigt snart igen!
Min fiskgratäng med citronsås är en storfavorit här hemma.
Kycklinggryta i Crock Pot är ruskigt enkel mat att laga. Har du ingen slökokare hemma går det såklart lika bra att tillaga i en vanlig gryta! Men jag gillar att förbereda denna på lunchen och så är maten klar tills det är middagsdags. Så otroligt smidigt!
Linsgryta med ajvar är en ny favorit på min lista. Enkelt att göra, gjord på ingredienser jag för det mesta har hemma och himla god! Bättre kan det ju nästan inte bli!
Pizza på libabröd är räddaren i nöden när man inte riktigt orkar göra riktig pizza. Den här varianten av tacopizza på libabröd är så himla god! Ni bara måste testa!
Ska ni baka ett bröd i veckan så vill jag slå ett slag för hembakade hönökakor. Så himla gott!
Nu hoppas jag ni hittat lite inspiration för veckans alla middagar!
Ibland blir det så lätt att man hamnar i samma hjulspår. Ett paket köttfärs blir utan närmare eftertanke till köttfärssås som man serverar nykokt pasta till. Inget fel i det. Men ibland kan man helt enkelt bara vilja äta något annat.
Så var fallet här hemma när jag stod med ca 1 kg köttfärs som behövde ätas upp. Istället för den klassiska köttfärssåsen gjorde jag en köttfärs och potatisgratäng. Som gick hem hos hela familjen!
Här kan du såklart använda vilken färs du vill. Vegofärs fungerar precis lika bra om du vill göra en vegetarisk variant.
Jag la ett lager potatis i botten och ett på toppen. Mest för att jag var lite lat av mig och inte orkade varva. Men det gör du ju precis som du vill med.
Det här är sådan där mat som passar utmärkt att förbereda dagen innan eller kanske på lunchen om du också jobbar hemma nu. Antingen gör du klart den så du bara behöver värma på den när ni ska äta. Eller så förbereder du så pass långt att du gör allt utom att gratinera gratängen. Så smidigt!
Jag har lite svårt för mat som blir väldigt flottig och fet. Det är inte riktigt min grej. Men om du gillar det, ja då skulle jag ösa på med mer ost och byta ut mjölken mot grädde för en extra krämig köttfärs och potatisgratäng. Det är helt en smaksak det där.
Och nästa gång jag lagar detta, då smular jag nog även över lite fetaost. Det skulle nog bli himla gott.
Jag hade både palsternacka och morot i kylen som redan haft sina glansdagar. Perfekt att riva ner i en gratäng!
Köttfärs och potatisgratäng 6 port:
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 kg nöt eller vegofärs
1 palsternacka
3 morötter
1 dl rött vin
1 dl vatten
4 msk tomatpuré
3 msk oxfond
salt & svartpeppar
2 hackade färska örter (tex basilika och persilja)
ca 8 medelstora potatisar
200 g färskost
2 dl mjölk eller grädde
2-4 dl riven ost
Skala och finhacka lök och vitlök. Stek mjuk på medelvärme. Tillsätt färsen och stek den helt klar. Skala och finriv palsternacka och morötter. Ha i tillsammans med vin, vatten, tomatpuré och fond. Låt allt koka ihop i cirka 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och färska örter.
Skiva potatisarna, gärna på en mandolin (jag har den här och är supernöjd med den).
Varva potatis och köttfärs i en ugnsfast form, avsluta med ett lager potatis. Vispa ihop färskost med mjölk/grädde och häll det över potatisen. Toppa med riven ost.
Gratinera i 225°C i 30-40 minuter beroende på hur tjocka potatisskivor du har. Känn efter med en provsticka så potatisen är genomklar.
Just nu är det 30% rabatt på just den formen! Jag älskar den så och lagar ofta mat i min. Den har haft ett liv innan mig, men den kommer garantera hålla hela mitt liv också.
Idag har jag gjort årets godaste smörgåsar. Med hummus på svenska gula ärtor (japp, det går superbra att använda det till hummus!) och ett par skivor Lönnebergas extrarökta kyckling.
Den tunna extrarökta kycklingen är en nyhet hos Lönneberga och ett gott allternativ att ha på smörgåsen när man vill variera sig lite. Här hemma seglade kycklingen direkt upp som en favorit på mackan både till frukost och mellis hos hela familjen!
Kycklingpålägg brukar ofta vara rätt milda i smaken. Men tack vare att den rökts extra länge och får därför en riktigt härlig och mer kraftfull röksmak.
Förutom hummus och skivor av extrarökt kyckling toppade jag mina smörgåsar med groddar och hyvlad pressgurka.
Jag älskar verkligen groddar eftersom dom är i säsong året om. Och ruskigt enkelt att odla hemma själv.
Mängden vitlök i hummus, den har diskuterats på höjden och bredden. Mitt bästa råd- ta så mycket vitlök som du gillar! Detsamma gäller med mängden spiskummin. Smaka dig helt enkelt fram.
Smörgås med extrarökt kyckling 4 st:
hummus på gula ärtor:
2 dl gula torkade ärtor
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
saft från 1/2 citron
3 tsk spiskummin
ev lite vatten
salt
Blötlägg och koka ärtorna enligt anvisningarna på paketet. Låt rinna av helt. Mixa ärtor tillsammans med skalad vitlök, olja, citron och spiskummin helt slätt. Tillsätt ev lite vatten om din hummus känns för tjock. Smaka av med salt.
pressgurka:
1 gurka
salt
1 dl vatten
2 msk strösocker
2 msk ättika (12%)
Hyvla gurkan, lägg i en skål och strö över saltet. lägg gärna på en tyngd som en press över gurkan. Låt stå i cirka 30 minuter.
Blanda samman alla ingredienser till en lag. Rör om tills sockret har lösts upp. Häll lagen över gurkan.
Låt gärna gurkan stå i lagen över natten om du har tid!
4 skivor av ett grövre bröd
4 skivor Lönneberga Extrarökt Kyckling
groddar
pressgurka
Bred ett ordentligt lager med hummus på varje brödskiva. Vik ihop skivan med extrarökt kyckling och placera på hummusen. toppa med groddar och pressgurka. Servera direkt.
Så här i hemmajobbartider gissar jag att vi är fler som runt lunchtid börjar öppna och stänga kylen i jakten på något att stoppa i magen. Sällan eller aldrig finns tiden att ställa sig och laga riktigt lunch. Man vill åt något snabbt och enkelt. Iallafall gör jag det.
Då är det tur att det finns en del rätter du enkelt slänger ihop av vad som råkar finnas hemma. Som quesadillas tillexempel!
En kylskåpsrensning senare ser min lunch ut såhär:
Quesadillas med färskost, spelat, örter och ett ägg.
Man hade kunnat lägga till ett par skivor skinka om det fanns att tillgå, eller varför inte lite kyckling?
Ett perfekt sätt att ge gamla rester nytt liv!
Att stansa ut ett hål i form av ett hjärta är kanske överkurs. Men tänk så glad man blir av det ändå?!
Quesadillas, 2 st:
4 st tortillabröd
färskost
bladspenat eller annan sallad
blandade örter (frysta går bra)
2 dl riven ost
2 ägg
Bred ett lager färskost på två av bröden. Strö över bladspenat, hackade örter och ost. Jag brukar göra som en liten barriär längst ut med sallad, så inte ägget rinner ut.
Knäck på ett ägg och lägg på de kvarvarande tortillabröden som lock.
Stek u medlevarm stekpanna tills osten smält och ägget stelnat. Servera med sallad.
Annat som är gott att ha i är bitar av kyckling eller någon skiva med skinka.
Lättlagad lunch, varesig det är vardag eller helg.
Matpajer är något som jag under många år inte alls lagade. Det kändes gjort och inte alls som något jag längtade efter. Tills jag kom på hur otroligt BRA det är med matpajer.
Du kan i stort sett ha i vad du vill i ett pajskal, på med äggstanning och ost. Tada! Middagen är serverad.
Min mamma gör ofta en ost och skinkpaj som barnen ÄLSKAR. När det bjuds på mormors bästa ost och skinkpaj är lyckan total! Kanske är det ett recept att lägga upp även här? Vad säger ni?