Kycklingbiffar med riven pumpa

kycklingbiffar,

Idag vill jag tipsa er om ett supergott recept på kycklingbiffar med riven pumpa. Tack vare att jag rev i lite pumpa blev biffarna riktigt saftiga och goda. Det är också rätt smart då man drygar ut smeten så det blir flera biffar av det hela.

Att göra biffar av kyckling är väldigt tacksamt. Antingen kan du ta färdigmald kycklingfärs, eller göra som jag, ta lårfilé av kyckling och mixa i matberedaren. Det är en ypperligt bra detalj att använda till detta då den är lite fetare än tillexempel bröstfiléerna. Den har dessutom ett bättre kilopris. Bra va?kycklingbiffar

Biffarna kan du smaksätta med vad du har hemma. Vitlök, ingefära, lime, chili eller kanske en tesked röd pesto? Här finns liksom inga gränser.
Jag hade vitlök, örter och lime i mina den här gången vilket blev supergott.kycklingbiffar

Kycklingbiffarna kan du sen servera med ris och sallad. Eller som vi gjorde i pitabröd, med massa goda grönsaker och en tzatziki. Succé!

Här har våren tag sig en liten paus och bjuder på 0-gradigt väder och snö. Men vi fick ett par riktigt fina dagar nu innan med massor av sol och det kändes nästan, nästan som om sommaren lurade runt hörnet. Men det gjorde den ju såklart inte.

Till sommarlovet tänker jag mig att jag ska förbereda massor av middagar och luncher och ha klara i frysen. Då behöver man bara ta fram, fixa en sallad till och maten är klar. Dessa kycklingbiffar kommer garanterat hamna på den listan!

Kycklingbiffar med riven pumpa 4 port:

ca 600 g lårfilé av kyckling
2 vitlöksklyftor
1 röd lök
500 g pumpa (eller sötpotatis)
2 ägg
2 skivor vitt, torrt bröd (eller 1 dl ströbröd)
1 dl hackad persilja
2 tsk örtsalt
saft från 1 lime

Montera knivarna i en matberedare. Lägg i kyckling, skalad vitlök och lök. Mixa snabbt till en slät färs. Skala och riv i pumpa. Tillsätt ägg, bröd eller ströbröd, persilja, örtsalt och lime. Mixa ihop till en slät smet.
Provstek gärna en liten bit färs och smaka av. Tillsätt ev mer salt och lime.
Smaka inte på den råa färsen!

Forma färsen till biffar, skölj gärna händerna med kallt vatten med jämna mellanrum så blir det enklare att forma fina biffar. Stek på medelvärme till biffarna fått fin yta eller är helt genomstekta.

Ett alternativ är att låta biffarna få fin yta i stekpannan och sedan köra in dom i ugnen på 150°C i cirka 10 minuter eller tills de är helt genomstekta.
Ju större biffar du gör, ju längre tillagningstid.

Servera med sallad, ris eller pitabröd och en god tzatziki.

 

11
Kommentera

Hembakad hönökaka

hönökaka, hembakad hönökaka, hembakat bröd, mjukt bröd

Jag har länge funderat på att testa på att göra hembakad hönökaka. Barnen älskar de runa bröden man kan köpa i butik, och då är det fint att ibland kunna erbjuda samma, fast hembakat. Perfekt att ha i frysen!

hönökaka, hembakad hönökaka, hembakat bröd, mjukt bröd

På tisdagar har Axel nästan alltid med sig 1-2 kompisar hem efter skolan. För dom har tidig fotbollsträning. Då brukar jag passa på att utnyttja dessa gossar som testpanel, framförallt på nytt mjukt bröd jag bakar. 10 åriga grabbar är förvisso för det mesta väldigt hungriga, så det mesta slinker ner. Men, dom är också väldigt ärliga och svarar gärna på hur saker och ting smakar.

Igår var inget undantag och min hembakade hönökaka fick mer än godkännt!
hönökaka, hembakad hönökaka, hembakat bröd, mjukt bröd

Jag testade att baka två stora rundlar som jag delade i två, ni vet som den klassiska hönökakan ser ut. Men jag gjorde resten av degen till små bollar som jag kavlade ut. Och jag tycker dom blev allra bäst faktiskt. Även om barnen tyckte de stora smörgåsarna var bra, då man inte behövde hålla på och bre så många smörgåsar..

Receptet räcker till 4 stora kakor eller ca 16 små. Men du kan utan problem dubbla receptet om du vill baka mer när du ändå är i gång.

De bröd som inte äts upp samma dag fryser man med fördel in då de lätt blir torra dag två.

Kavla inte ut bröden allt för tunt, utan låt dom gärna vara 1/2 cm tjocka.

Hönökaka:

25 g jäst
3 dl kall mjölk
50 g mjukt smör
1/2 dl ljus sirap
3 dl rågsikt
1 tsk salt
ca 4 dl vetemjöl

Smula ned jästen i en bunke och tillsätt all mjölk. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt det mjuka smöret, sirap och rågsikt. Blanda i salt och 3-4 dl vetemjöl. Rör ihop till en smidig deg. Tillsätt ev mer mjöl om det behövs.
Arbeta degen i cirka 5 minuter i maskin. Täck bunken och låt jäsa i cirka 2 timmar.

Dela degen i 4 bitar. Kavla antingen ut dessa till runda kakor. Eller fortsätt att dela degen så du har 16 jämnstora degbitar. Kavla ut med vanlig kavel. Avsluta med att kavla degbitarna med kruskavel. Har du ingen sådan så nagga degen ordentligt.

Låt jäsa ytterligare 30 minuter på bakplåtspappersklädda plåtar.

Grädda i 250°C i  cirka 5-7 minuter för stora bröd och 3-5 för de mindre. De ska gräddas hastigt i varm ugn och alla ugnar är olika. Så håll koll så bröden inte blir brända!

 

 

För mer inspiration, glöm inte att följa mig både på instagram & facebook!

19
4 kommentarer
ANNONS

Hasselbackskyckling med fetaost och färska örter

Lönneberga kyckling, kycklingbröstfilé, hasselbackskyckling

Idag har jag lagat något jag gått och funderat på riktigt länge. Nämligen hasselbackskyckling fylld med fetaost och färska örter.
Jag menar, hör bara hur gott det låter! Som tur var levde verkligheten upp till mina förväntningar och det blev en riktig 10-poängare.

Jag fyllde mina bröstfiléer från Lönneberga med fetaost och färska örter. Nästa gång ska jag testa mozzarella och tomat, det blir nog också riktigt gott!

Lönneberga kyckling, kycklingbröstfilé, hasselbackskyckling

Lönneberga kyckling har tagit fram helt nya förpackningar. Helt plötsligt tar en förpackning med 700 g kyckling inte upp lika mycket plats som tidigare!  Förutom att den är gjord av minst 57% mindre plast än tidigare är den riktigt enkel att öppna- ingen sax behövs, du river bara av överdelen och vickar enkelt ur kycklingen på skärbrädan eller ner i stekpannan/ugnsformen. Smidigt va?Lönneberga kyckling, kycklingbröstfilé, hasselbackskyckling

Jag serverade min hasselbackskyckling tillsammans med världens busenklaste pastasallad. Färsk pasta (ta den du föredrar, jag tog en ravioli med basilikasmak), körsbärstomater, balsamvinäger och färsk spenat är allt som behövs. Äts med fördel halvljummen sådär.

Hasselbackskyckling med fetaost och färska örter         4 port:

700 g Lönneberga Kyckling Bröstfilé
2 dl finhackade örter (jag tog basilika och persilja)
olja att steka i
150 g fetaost
svartpeppar
ca 1 dl finriven ost

Ha upp kycklingfiléerna på en skärbräda och torka dom helt torra. Gör små snitt i varje bröstfilé, kycklingen ska fortfarande sitta ihop, så skär inte hela vägen igenom.
Finhacka örterna och stek mjuka i lite olja.
Mosa i fetaosten i de varma örterna och blanda väl.

Lägg filéerna i en ugnsfast form. Klicka i lite fyllning i varje snitt på kycklingfiléerna. Krydda med svartpeppar. Strö över finriven ost. Gratinera på 180°C i cirka 20 minuter eller tills de är genomstekta.

Färsk pastasallad:

4 port färsk pasta
500 g tomater
olja att steka i
ca 3 msk balsamvinäger
salt
60 g babyspenat

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Dela tomaterna på mitten och stek dom hastigt i lite olja. Tomaterna ska precis mjukna men inte bli för mosiga. Slå på balsamvinäger och smaka av med salt.

Rör i den nykokta pastan och blanda i babyspenat. Servera till hasselbackskycklingen.

 

12
Kommentera

Veckans mat- 5 recept på husmanskost

Köttbullar med parmesan och basilika

Ny vecka står för dörren och vad passar då bättre än att bjuda på lite inspiration inför veckans middagar? Idag tänker jag mig 5 recept på husmanskost. För visst är det något speciellt med de klassiska, välkända smakerna och rätterna? Mer husmanskost åt folket helt enkelt!

Köttbullar är alltid ett vinnande koncept. Här jag smaksatt dom med parmesan och basilika. Perfekt att servera till en portion pasta!

Fiskgratäng med citronsås

Fiskgratäng med citronsås. Alltså det här är SÅ GOTT!
Om du som jag arbetar hemifrån i dessa tider är detta det perfekta receptet då du enkelt kan förbereda några av momenten under lunchen. För att sedan lätt kunna fixa iordning middagen. Så smidigt! Kolla in receptet för att se hur jag gör!stuvadspenat

Stuvad spenat. Något jag blev akut sugen på här för någon vecka sedan. Så gott att servera till fisk, korv, potatis-ja det är mycket som blir bra mycket godare med lite stuvad spenat till!

Klassisk raggmunk

I helgen tog jag och stekte en hel drös raggmunk på vår muurikka. Sedan flyttade vi ut utemöblerna i solen och njöt av årets första utelunch.  Det kändes så lyxigt. Raggmunk stekt i smör. MUMS! Nu kanske jag inte tar fram muurikkan en helt vanlig vardag. Men dom precis lika bra att steka inne i stekpannan. Ett väldigt gott alternativ till att laga pannkaka tycker jag!

Kyckling i currysås

Något som alltid går hem i denna familj är kyckling i currysås. Så ruskigt enkelt att göra och det uppskattas av hela familjen. Här har jag ugnsbakat kycklingen och gjort en currysås till. Lättare än så här blir vardagsmaten knappast!

Rabarberrutor

En riktig klassiker är dessa syltrutor! De är nog mina favoriter! Lätta att baka i långpanna och du kan variera dom i det oändliga. Här har jag haft rabarber i. Men så här års funkar det ju bra med tillexempel lingonsylt.

Hur känner du inför husmanskost? Är det tråkigt och trist eller har du som jag en förkärlek till det?

8
Kommentera

Hasselbackspumpa med pesto på solroskärnor och fetaost

Butternut, pumpa, hasselbacks

Idag tänkte jag bjuda på ett riktigt fin tips så här till helgen. Nämligen hasselbackspumpa. Så otroligt smidigt och väldigt gott!
Pumpa har ju en rätt söt smak och då kan det vara gott att bryta av med något salt. Så jag gjorde en pesto på det jag råkade ha hemma, vilket blev solroskärnor, fetaost och persilja. MUMS!
Egentligen får man kanske inte kalla det pesto när man bytt ut i princip alla ingredienser mot något annat. Men det struntar jag i 🙂

Butternut, pumpa, hasselbacks

Den här pumpan var odlad i Sverige och hur härligt är det inte att kunna äta svenskodlade råvaror så här i april! Är du den som i vanliga fall gillar att äta sötpotatis när ni tillexempel grillar är butternut ett otroligt bra alternativ att ta till. Speciellt om den odlats här i Sverige.

Och det är så, ju mer svenskodlat vi köper i våra butiker, ju bättre kommer tillgången på svenskodlat att bli. För 5 år sedan fanns det inte  svenskodlad pumpa att köpa på ICA där jag handlar. Medan den nu har funnits sedan i höstas ända fram till nu.

Hasselbackspumpa 4 port:

1 st butternutpumpa, ca 1 kg
olja
örtsalt

Skala pumpan och dela den längst med. Gröp ur kärnhuset (kärnorna går fint att rosta i ugnen om man vill).
Skär tunna skåror i pumpan, inte hela vägen igenom. Ringla lite olja på en plåt och lägg på pumporna. Ringla olja öven över pumporna. Strö över salt. Ugnsbaka i 200°C i cirka 30 minuter eller tills pumpan är helt mjuk. Tiden varierar  något beroende på hur stora pumpor du har.

Pesto på solroskärnor och fetaost:

2 dl solroskärnor
1 dl olja
1 vitlöksklyfta
2 dl grovt hackad färsk persilja
150 g fetaost
salt

Mixa solroskärnorna i en matberedare. Tillsätt olja, vitlök och persilja. Fortsätt mixa tills allt är finfördelat. Smula i fetaosten och pulsera snabbt några gånger så den blandas i. Bred detta på den varma hasselbackspumpan.
Eller servera i en skål bredvid.

Hasselbackspumpa är ett perfekt tillbehör till grillat.
1kg pumpa räcker lagom till ca 4 portioner. Men eftersom jag alltid brukar laga lite extra mat gör jag minst 1 1/2 till 4. Är alltid livrädd att maten inte ska räcka till 😅

Nu önskar jag er en finfin lördag!

7
Kommentera