ANNONS

Krämig sås med kycklingbacon

kycklingbacon, gnocchi, middag, lönneberga kycklingbacon

Vad lagar man när man har riktigt bråttom men ändå är sugen på något gott? Jo man gör en krämig sås med kycklingbacon och serverar till en portion gnocchi.

Ja, det går såklart bra att ha annat än just gnocchi till, vi råkade ha en förpackning i kylen och jag tycker det är ett så gott alternativ till pasta ibland.kycklingbacon, gnocchi, middag, lönneberga kycklingbacon

Lönneberga Kycklingbacon är en nyhet i butiken. Ett kycklingbacon som går att använda precis som vilket annat slags bacon som helst. Den rökiga, lite salta smaken gör att den passar perfekt att ha som bas i en krämig sås tillexempel!

kycklingbacon, gnocchi, middag, lönneberga kycklingbacon

Förutom kycklingbacon har min sås fått smak av soltorkade tomater. Det är min livlina här hemma. Ett par skivor soltorkade tomater sätter nämligen piff på det mesta. Jag hade en förpackning havregrädde hemma och använde till såsen. Men det går såklart lika bra med vilken grädde du helst föredrar.

Krämig sås med kycklingbacon 4 port:

200 g (2 fp) Lönneberga Kycklingbacon
olja att steka i
1 gul lök
100 g soltorkade tomater
3 dl valfri grädde
100 g babyspenat
färsk basilika
salt & svarpeppar

4 port gnocchi

Skiva kycklingbaconet. Stek i olja tills allt bacon är stekt. Spar ca 1/4 av kycklingbaconet i stekpannan och knaperstek det ordentligt. Låt rinna av på ett hushållspapper.
Skala och skiva löken fint. Stek den mjuk. Ha i all bacon förutom den knaperstekta. Finhacka de soltorkade tomaterna och blanda i.
Slå på valfri grädde och låt allt koka ihop.
Koka gnocchin enligt anvisningarna på förpackningen.
Tag ca 1 dl av kokvattnet och slå i såsen.
Blanda i babyspenat.

Häll av gnocchin och blanda i den i såsen. Toppa med knaperstekt kycklingbacon och färsk basilika. Smaka av med salt och svartpeppar.

lönneberga kycklingbacon

14
Kommentera

5 recept på lättlagad vardagsmat

 

cashewkyckling, kycklingcashew,

Hej första måndagen efter påskledigheten. Här har vi alla haft ett härligt påsklov som nu övergått i vardag. Vilket alla kände sig riktigt pepp på.
De två vuxna i familjen pga väldigt mycket jobb och de två barnen pga de älskar skolan.
Den lilla valpen som flyttade hit i fredags är allmänt pepp på livet. Oavsett om det är måndag eller fredag verkar det som.

Nu vecka kräver lite ny matplanering. Vad sägs om min kyckling med cashewnötter? En rätt som blivit en storfavorit hos många har jag fått höra. Så kul!!

Ugnspannkaka

En riktig klassiker är ju pannkaka av olika slag. Denna vecka föll lotten på ugnspannkaka. Min mamma gräddar alltid i gjutjärnspannor. Det blir fina, fluffiga och genomgräddade pannkakor. Även om det är lite pyssel med det hela..Linsgryta

När jag får önska mat, då blir det ofta någon vegetarisk gryta. Varför inte min smöriga och krämiga linsgryta? Enkel att göra och räcker till både middag och matlåda!

Lax i citronsås

En storfavorit här hemma är lax i citronsås. Alltså det här är så bra vardagsmat! Lätt att göra och himla gott!

Morot och zucchinibiffar

Även om det föll massor med snö från himlen i natt och färgade hela världen vit så drömmer jag om sommaren och mina odlingar. Då blir det både morötter och zucchini så jag kan laga mina morot och zucchinibiffar på hemodlade grönsaker. Tills dess får jag hålla till godo med vad mataffären har att erbjuda i grönsaksväg.

kladdkaka, topping, choklad

Något litet sött är vi väl värda i veckan? Kanske en kladdkaka med kextopping? JA TACK säger jag 🙂

10
Kommentera

Flätade kanelbullar

kanelbulle, kanelbullar, flätade kanelbullarNär vårsolens strålar strilar in genom skitiga köksfönster känner jag alltid ett behov av att fylla frysen med bullar.
För det känns som om tillfällena då man fikar hemma blir 100% fler när våren och sommaren står för dörren. Idag testade jag att göra flätade kanelbullar. Och jag är tveksam till att jag kommer göra bullar på annat sätt än just detta framöver!

kanelbulle, kanelbullar, flätade kanelbullar

I skrivande stund sitter jag i bilden. Vi har 3 timmar kvar av 5 att avverka innan vi når målet. Vad vi ska göra kommer ni få veta i morgon.

Eftersom vi knapt rört oss utanför vår stadsgräns på ett år känns det extra kul att åka iväg. Och se något annat än den vanliga omgivningen runt oss.kanelbulle, kanelbullar, flätade kanelbullar

Jag gör alltid min vetedeg på kall degvätska. Dessa bullar blir allra finast om de gräddas i muffinsplåt. Men har du inte det går det såklart bra att lägga dom i bullformar. Ta gärna dubbla formar för att få bra stabilitet.

Flätade kanelbullar, ca 30 st:

50 g jäst
5 dl kall mjölk
1 ägg
150 g mjukt smör
3 tsk nymortlad kardemumma
1 dl strösocker
1 nypa salt
12-14 dl vetemjöl

fyllning:
200 g mjukt smör
4 msk kanel
1 dl strösocker
socker+vatten till sockerlag
pärlsocker

Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av degvätskan och rör tills allt jäst har lösts upp. Tillsätt sedan resterande mängd degvätska och ägget. Klicka i det mjuka smöret under omrörning. Ha sedan i kardemumma, socker och salt. Blanda i mjölet, lite i taget. Arbeta degen i maskin i cirka 5-7 minuter.
Täck över degbunken och låt jäsa i cirka 40 minuter i rumstemperatur. Jag ställer alltid in min degbunke i ugnen, utan värme såklart. Där jäser det på bra!

Rör ihop det mjuka smöret med kanel och socker till en slät kräm.
Kavla ut degen till en avlång rektangel på ett väl mjölat bord. Bred ut fyllningen med hjälp av en slickepott. Vik ett treslag genom att först vika ner den övre tredjedelen mot mitten. Vik sedan över den nedre tredjedelen in mot mitten. Kavla lätt över degen så alla luftbubblor försvinner och all fyllning sätts på plats.
Skär ca 3-4 cm breda remsor med hjälp av en pizzaslicer. Gör två snitt i varje remsa så du får tre delar (lämna cirka 1 cm högst upp så degen fortfarande hänger ihop.). Fläta remsorna och rulla ihop så du får båda ändarna ned. Lägg ut bullarna i  muffinsplåtar. Täck med plastfolie och låt jäsa i cirka 2 timmar.
Värm ugnen till 225°C och grädda bullarna i ca 8-10 minuter.
Pensla de varma bullarna med sockerlag och strö över pärlsocker.

Bullarna blir enkelt väldigt snygga och är busenkla att göra när man fått kläm på hur man gör!

16
Kommentera

Linsgryta med ajvar

vegogryta, linsgryta, vegansk gryta, vegetarisk gryta

Efter ännu en storätarhelg (visst kan storhelgerna kännas så ibland? Som ett enda långt smörgåsbord med mat uppdukat) känns det fint med lite  enkel vardagsmat. Barnen har önskat stuvade makaroner och falukorv till middag. Själv var jag mer sugen på linsgryta med ajvar.vegogryta, linsgryta, vegansk gryta, vegetarisk gryta

Just ajvar är något jag ofta ser till att ha hemma. Det sätter piff på det mesta liksom. Massor med smak utan att du behöver arbeta för det. Sån matlagning gillar jag!

Här hemma lapar vi i oss påsklovets lediga dagar. Axel körde jag in till stan för att spela fotboll med sin syssling. Isacs en klasskompis hämtade vi upp på fritids på väg hem och dom leker som bara 6-åringar kan.

Själv hade jag som alltid storslagna planer för dagen. Men efter att ha kommit hem med massor av matkassar insåg jag att en städning av kylskåpet fick nedprioritera alla andra saker på listan. Och innan jag viste ordet av var det dags att laga lunch till gänget. Vips så är klockan redan 14. Men lite jobb och trädgårdsfix borde jag ändå hinna med känner jag!vegogryta, linsgryta, vegansk gryta, vegetarisk gryta

Jag är väldigt svag för olika sorters linsgrytor. Min krämiga linsgryta är sedan tidigare en storfavorit som alla här hemma gillar. Den här blir lite mer uppstudsig i smaken. Inte lika silkeslen liksom. Speciellt inte om man använder sig av en starkare ajvar. Jag kör alltid på den milda. För barnens skull. Men det är ju en smaksak det.

Jag använder min stora gryta från Le Creuset när jag gör grytor som dessa. 4,2 L är är min och jag tycker den är så snygg att servera direkt ur. Nu såg jag att det dessutom är 31% rabatt på dessa grytor. Perfekt att passa på att fynda!

Jag använder havregrädde här. Men du tar såklart den grädde du brukar använda. Fördelen med en växtbaserad variant är att linsgrytan blir vegansk.

Linsgryta med ajvar:
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
2 msk paprikapulver
2 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
2 1/2 dl röda linser
ca 6 dl vatten
1 burk (ca 400 g) ajvar mild
2 dl havregrädde
1 dl färsk persilja
salt
saft från 1/2 citron

ett gott bröd, solroskärnor och färsk persilja att toppa med

Skala och finhacka lök och vitlök. Stek på medelvärme tills löken börjar bli genomskinlig. Tillsätt kryddor och tomatpuré. Fortsätt steka på svag värme.
Slå sedan på krossade tomater, linser och vatten. Koka i ca 15 minuter eller tills linserna känns mjuka men inte sönderkokta. Rör i ajvar, havregrädde och finhackad persilja, smaka av med salt och citron. Låt allt sjuda ihop några minuter.

Servera med ett gott bröd, färsk persilja och solroskärnor.

Lättlagad och god vardagsmat som dessutom räcker till många. Servera grytan som den är eller koka ris/havreris att ha till.

17
Kommentera

Kladdkaka till påsk

kladdkaka, påskdessert, påskefterrätt

Glad Påsk kära vänner!

Här skiner solen och det är lite kyligt i luften. Jag ska jobba undan lite och ta mig ut på en promenad innan ska vi ska åka in till Sebastians bror med familj för att fira lite påsk. Men först tänkte jag bjuda er på ett litet sista minuten tips inför påsk. Nämligen en kladdkaka till påsk.kladdkaka, påskdessert, påskefterrätt

Enklare än så här blir det inte. En klassisk kladdkaka i botten. Som jag sedan haft på ett lager smält choklad, massor av chokladägg och färgglatt strössel. En dessert som blir klar på bara ett litet kick och som är superenkel att göra. Perfekt om du råkat köpa hem massa påskgodis du inte riktigt vet vad du ska göra av 🙂kladdkaka, påskdessert, påskefterrätt

 

Kladdkaka till påsk:
150 g smör
1 dl strösocker
2 1/2 dl ljust muscovadosocker
1/2 tsk äkta vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
3 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 nypa salt

100 g choklad
påskägg i choklad till dekoration
strössel

Värm ugnen till 175°C.

Smält smöret i en kastrull. Rör ner de båda sockersorterna och vaniljen. Låt svalna. Knäck i äggen, ett i taget och rör till en lät smet. Blanda i vetemjöl, kakao och salt. Vänt försiktigt tills allt gått ihop.
Klä en form med avtagbar kant med bakplåtspapper. Häll i smeten och grädda i 175°C i cirka 12-15 minuter. Låt svalna helt. Gärna i kylskåp.

Smält chokladen och bred den över den kalla kladdkakan. Dekorera med chokladägg och strössel. Låt chokladen stelna helt.

Enkelt och dekorativt till påsk!

19
Kommentera