Citronmarmelad med vanilj

citronmarmelad, citrusmarmelad,

Hej soliga torsdag!
Äntligen kan jag säga att det är torsdag, hela veckan har jag varit helt ute och cyklat när det kommer till vilken dag det är. Redan i tisdags var jag helt slut och redo för helg. Meen, det har bara varit att kämpa sig igenom hela veckan och idag är det ju dessutom skärtorsdag. Vilket innebär att det ligger en långhelg framför oss. Och sedan väntar påsklovet. Så här lagom till påsk tänkte jag tipsa om min citronmarmelad.citronmarmelad, citrusmarmelad,

Citrusfrukterna är ju fortfarande goda och det är ett ypperligt tillfälle att göra just marmelad. Jag har smaksatt min med lite vanilj, det bryter fint mot all syra. Sen använder jag alltid syltsocker. Det är så smidigt!
citronmarmelad, citrusmarmelad,

Jag kokar alltid citrusmarmelad på ekologiska citroner eftersom jag använder det yttersta skalet. Men se till att inte skrapa av det vita, innanför skalet det smakar väldigt beskt!

Citronmarmelad med vanilj 4 burkar:

1 kg ekologiska citroner
1 tsk vaniljpulver
4 dl vatten
1 kg syltsocker

Tvätta citronerna noga i ljummet vatten.
Riv av det yttersta, gula skalet.
Skär bort allt det vita på citronen och dela den sedan i små bitar.
Lägg alla citronbitar, citronskal, vanilj, vatten och socker i en kastrull.
Låt koka upp och koka i cirka 15 minuter. Skumma av vid behov.

Ha upp på rengjorda burkar.

Receptet går utmärkt att halvera.

En marmelad som passar fint på påskens alla frukostar, bruncher och ostbrickor!

 

6
Kommentera

Morotsbröd

bröd med rivna morötter, morotsfrallor

Lagom till påsk tänkte jag dela med mig av ett härligt, lättbakat och väldigt gott morotsbröd.
Som alltid kalljäser jag brödet. Det är så smidigt att blanda ihop degen på kvällen och sedan låta den jäsa i kylen över natten. På morgonen är det sedan bara att baka ut brödet och grädda av det. Perfekt för alla oss som bor många kilometer från närmaste bageri!
morotsbrod-3bröd med rivna morötter, morotsfrallor

Jag bytte ut lite av vetemjölet mot fint rågmjöl. Jag tycker det både ger fin färg och smak åt brödet. Men har du inte det hemma kan du ta samma mängd vetemjöl istället.

Under alla år har jag alltid tänkt att baka bröd, det är en exakt vetenskap. Tills jag upptäckte att kan man bara grunderna, så kan man experimentera, ändra om och lägga till hur mycket som helst.

bröd med rivna morötter, morotsfrallor

Jag valde att inte toppa mina bröd med något den här gången. Men det går såklart fint att ha solroskärnor, pumpafrön, sesamfrön eller annat gott på bröden. Det är ju en smaksak!

Morotsbröd:

1/2 paket jäst
6 dl kallt vatten
ca 150 g morötter
1/2 dl olivolja
ca 10 dl vetemjöl
ca 4 dl fint rågmjöl
salt

Blanda ut jästen i vattnet. Finriv morötterna och blanda i dom tillsammans med oljan. Tillsätt vetemjöl, rågmjöl och salt, lite i taget och arbeta degen i cirka 5 minuter.
Strö över lite mjöl på toppen av degen och täck den med plastfolie.

Låt jäsa i kylen över natten.
Tag ut ur kylen och forma degen till runda bollar. Placera ut på bakplåtspappersklädd plåt.
Sätt ugnen på 250°C och ställ in plåten med bröd när du kör igång ugnen.
Placera gärna en liten ugnsfast form med några istärningar i. Isen smälter och ger ifrån sig ånga som ger bröden en härlig skorpa.

Grädda i cirka 15-20 minuter (beroende på hur stora bröd du gjort och vilken ugn du har) eller tills bröden har en hård yta och har fått lite färg.

Vill man kan man smaksätta brödet med lite brödkrydda om man gillar det.

Perfekt bröd att baka och njuta av under påskledigheten!

22
Kommentera

13 gula recept på desserter till påsk

 

 

Påskmat med Villa Puccini

Nu står verkligen påsken för dörren och jag tänkte att det passar fint med ett helt inlägg med inspiration till deserter. Ja, det blev inte mindre än 13 gula recept på desserter till påsk!

Först ut är en storfavorit som enkelt görs i glas, nämligen citronmarängpaj i glas. Lätt att anpassa efter hur många ni är i sällskapet. Receptet hittar ni långt ner på sidan.

lemon curd, glass, påskdessert, fika, glass utan glassmaskin

Förra veckans stora favorit. Nämligen glass med lemon curd  som du gör helt utan glassmaskin. Men ändå blir världens mest krämiga och goda glass!

Cheesecake

En fryst cheesecake är aldrig fel och är dessutom riktigt enkel att förbereda. Dekorera med fina påskägg och choklad. Mer än så behövs inte!

ananaspaj, påskpaj, påskdessert, påskfika

Kanske påskens allra godaste efterrätt? Ja det är nog ananas och citronmarängpaj .  Den tror jag vi kommer äta på självaste påskafton!

Dessert i glas till påsk

Annars är jag som ni kanske märkt förtjust i det här med desserter i glas. Och därför hamnar denna påskdessert i glas självklart med på denna lista!Pavlova till påsk

Förbered en pavlovakrans och ta bara fram den och fyll med vispad grädde, mango eller lemon curd, färska bär och nötter. Så gott. Och vackert!

Vit chokladmousse

I små fina glas passar det finfint att servera vit chokladmousse med lemon curd.

Grillad ananas

Brukar ni också grilla till påsk? Passa då på att göra en fräsch och god dessert i form av grillad ananas. En riktig favorit hos mig!

Ananaspaj

Den klassiska efterrätten lättbakad ananaspaj platsar självklart som dessert till påsk tycker jag!

CitronkladdkakaCitrongul citronkladdkaka med lättvispad grädde eller glass. Enklare än så här blir det verkligen inte!

Citronrutor

Syrliga citronrutor är enkelt att göra en hel plåt av och lätt ta fram och njuta av i påsk!

Citronkaka med vallmo

Citronkaka med vallmo   är ett finfint alternativ till dig som vill ha mer av en kaka till påsk än en ren dessert. Enkelt men så otroligt gott!

Vaniljrutor

Precis som dessa vaniljrutor är. Rysligt goda och helt omöjligt att bara ta en ruta av!

 

Jag hoppas ni hittar lite inspiration till påsken här hos mig!

Ni vet väl att ni även kan följa mig på Instagram?

16
Kommentera

Glass med lemon curd- utan glassmaskin

inlägget innehåller annonslänk för Cervera

lemon curd, glass, påskdessert, fika, glass utan glassmaskin

Idag vill jag bjuda er på ett av de godaste recepten jag gjort denna vår. Dessutom hamnar det under kategorin mycket enkla recept också. Och det gör ju inte saken sämre direkt.
Här blev det alltså glass med lemon curd- helt utan glassmaskin.

lemon curd, glass, påskdessert, fika, glass utan glassmaskin

Låter inte det för bra för att vara sant egentligen?

lemon curd, glass, påskdessert, fika, glass utan glassmaskin

Jag brukar alltid få frågan vart min glasskopa är ifrån. Det var väldigt länge sedan jag köpte den. Men ni hittar en liknande här.

Glassen görs enkelt på bara några få ingredienser, du behöver inte röra i glassen var 15 minut men du får ändå världens mest krämiga och goda glass.

Jag konstaterade precis att det är 10 år sedan i år jag gjorde glass på det här viset för första gången. Efter det har jag faktiskt inte använt min glassmaskin en enda gång.

lemon curd, glass, påskdessert, fika, glass utan glassmaskin

Glassen blir tack vare lemon curden både söt och syrlig, en perfekt kombination om du frågar mig.

lemon curd, glass, påskdessert, fika, glass utan glassmaskin

Till den här glassen behöver du sötad kondenserad mjölk. Vilket inte är samma sak som karameliserad mjölk (dulce de leche). Båda sorterna finns att köpa i matbutiken och ser ofta väldigt lika ut. Så kolla noga så att du tar rätt. Det fungerar alltså inte att använda karameliserad mjölk för att få till den här krämiga glassen.

Du kan använda både hemgjord och köpt lemon curd. Men jag tycker den hemgjorda blir så mycket godare än varianten man kan köpa.
Här hittar ni mitt recept på lemon curd.

Glass med lemon curd:

5 dl vispgrädde
1 burk á 397g sötad, kondenserad mjölk
2 dl lemon curd 
färska bär och citronmeliss till dekoration

Vispa grädden tills mjuka toppar bildas. Ha i en burk sötad, kondenserad mjölk och fortsätt vispa tills allt är väl blandat.
Ha upp din lemon curd i en spritspåse. Gör du inte egen utan köper färdig på burk föreslår jag att du blandar ut den med lite vatten eller citronsaft så den blir lite mer smidig i konsistensen.

Ha ut ett lager glassmet i en avlång brödform. Spritsa ur lemon curd i två strängar. Upprepa tills du får slut på både glassmet och lemon curd. Avsluta med ett lager lemon curd. Tag en kniv eller något annat smalt och snurra runt i glassen så glassmet och lemon curd blir blandat i ett fint mönster. Ställ in i frysen i minst 4 timmar.

Tag fram och låt glassen tina cirka 20 minuter innan den ska ätas.
Dekorera med färska bär och citronmeliss.

 

30
Kommentera

Stuvad spenat

stuvadspenat

För någon vecka sedan fick jag ett sånt akut sug efter stuvad spenat. Jag vet ärligt talat inte när jag åt det sist. Vilket är himla konstigt  för det är inte bara himla bra för kroppen, det är ju så gott också. Dessutom lyfter lite stuvad spenat vilken tråkig middag som helst!

Som tur var hade jag en påse fryst spenat att plocka fram. Det blev pricken över i till vår middag.stuvadspenat-

Jag försökte få barnen med på tåget genom att visa nån filmsnutt på YouTube med Karl-Alfred som blev så stark av spenat. Dom tittade på mig med föga imponerad uppsyn och förstod inte alls hur ett mossigt filmklipp i dålig kvalité skulle få dom att äta den stuvade spenaten. Axel smakade och konstaterade att: nej, ingen favorit.

Men jag tänker som så, att en dag lär dom sig att uppskatta även stuvad spenat. Om jag bara fortsätter servera det, så en vacker dag är det liksom gott.
Så har det iallafall varit för mig under hela mitt liv, en dag smakade sillen på julbordet riktigt bra. För att inte tala om saker som oliver, starkare ostar och typ vin. Det sistnämnda fick jag jobba på bra länge innan jag lärde mig att uppskatta det. Finns bara viljan så 😉

Stuvad spenat:

450 g fryst, hackad spenat
25 g smör
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk (jag tog havremjölk)
salt och lite muskotnöt
ev en nypa socker

Låt gärna spenaten tina och pressa ur vätskan ur den tinade spenaten (om du inte hinner tina spenaten går det bra att lägga i den fryst också.)
Smält smöret i en kastrull och pudra över mjölet, späd med mjölk, lite i taget under konstant vispning. Låt koka upp till en tjock stuvning.
Ha i spenaten och låt allt koka på låg värme i cirka 5 minuter. Smaka av med salt, lite riven muskotnöt och eventuellt en nypa socker. Jag brukar hoppa över det, men många föredrar lite sötma i stuvningen.

Perfekt att servera med ett stekt eller kokt ägg och lite potatis. Gott till fisk och till korv!

MUMS!

18
Kommentera