6 goda våffelrecept att testa på våffeldagen

inlägget innehåller reklamlänkar för Cervera

Våfflor med spenat

25 mars står för dörren. Vilket innebär att det är dags att damma av våffeljärnet och grädda ett gäng våfflor. Vilken tur att det finns en hel uppsjö av olika recept på just våfflor,  jag har tagit fram 6 goda våffelrecept att testa på våffeldagen. Allt från frasiga spenatvåfflor med lax till våfflor med glass och chokladsås. Det finns något för alla smaker med andra ord!

Ni är fler som undrat över mitt våffeljärn. Vilket märke det är och vart man kan köpa det. Det blir superfina, hjärtformade våfflor av det! Just nu är det 35% rabatt på det! Så kolla in det och alla andra fina våffeljärn som är på bra pris nu inför våffeldagen!

Som en fräsch liten förrätt är dess spenatvåfflor som jag toppat med färskost och lax. Våfflor helt i min smak!glutenfria våfflor, våfflor gjorda på havre

Vill du gör klassiska våfflor, fast aningen lite mer matiga? Testa att göra våfflor på havremjöl. Precis lika gott som på vetemjöl, men mättar bättre!Halloumivåfflor

Våfflor kan också passa fint som tilltugg.  Vilket är precis vad dessa halloumivåfflor gör. Salt, krispigt, frasigt och så himla gott!Våfflor med kikärtor

Visste du att det går precis lika bra att göra våfflor på kikärtsmjöl som på vete eller havremjöl? Våfflorna får en himla fin lite gulare ton. Men lika god smak som klassiska våfflor! Testa!Våfflor

Äggfria våfflor? Javisst, inga problem! Byter du dessutom ut mjölken mot växtbaserad mjölk blir dom även mjölkfria. Bra va?
Här har jag toppat våfflorna med en ädelostkräm och blåbärssylt. SÅ GOTT!

Våfflor

Vi avslutar väl på topp? Med våfflor som du serverar både glass och chokladsås till?

Låter inte det himla bra va?

Vilka slags våfflor föredrar du? Ska det vara med sylt och grädde? Eller kanske glass? Eller är du lite mer som jag och föredrar något mera salt på din våffla, som färskost och lax?

Hur du än väljer att äta dina våfflor så hoppas jag din våffeldag blir god och njutfull!

Ni vet väl att ni även kan följa mig på Instagram?

27
Kommentera

Havrevåfflor

glutenfria våfflor, våfflor gjorda på havre

Våffeldagen närmar sig med stormsteg. Och vad passar inte bättre än att bjuda på ett nytt recept på denna lilla älskade rätt.
Idag blir det nämligen våfflor gjorda på havremjöl- alltså havrevåfflor.

Som att servera havregrynsgröt till kvällsmat, fast i en lite roligare förpackning.glutenfria våfflor, våfflor gjorda på havre

Ni vet väl att ni även kan följa mig på Instagram?

Jag brukar göra mina våfflor på havremjöl istället för klassiskt vetemjöl. De blir lite matigare och mer mättande. Dessutom blir de glutenfria om du använder glutenfria havregryn. Perfekt om du har allergiker hemma!

Havremjöl finns att köpa i affären. Men jag brukar alltid mixa mitt egna. Det är bara att lägga havregryn i en mixer och mixa till ett slätt mjöl.

glutenfria våfflor, våfflor gjorda på havre

Våfflorna gräddar du precis som du gräddar våfflor gjorda på vetemjöl.
Jag brukar alltid låta smeten stå och svälla 30 minuter. Det gör jag oavsett om jag lagar på vete eller havre. Men just havremjölet behöver den där stunden för att det ska bli en tjock och härlig smet.

Jag använder havremjölk till våfflorna, det ger en god smak. Men du väljer såklart själv vilken slags mjölk du har i.

Havrevåfflor:

5 dl mjölk av valfri sort
3 dl havremjöl
2 ägg
1 nypa salt
1 krm vaniljpulver
1 1/2 tsk bakpulver

Gör så här:

Blanda hälften av mjölken med allt havremjöl och de båda äggen. Vispa till en klumpfri smet. Tillsätt sedan resterande mängd mjölk, salt, vanilj och bakpulver.
Låt smeten stå och svälla minst 30 minuter.

Smörj ett våffeljärn med smör och grädda gyllene våfflor.
Precis som när du gräddar våfflor på vetemjöl är det viktigt att inte öppna våffeljärnet för tidigt. Utan låt våfflan få en fin, krispig yta.

I några av våfflorna blandade jag i färska blåbär i smeten innan jag gräddade dom. Det blev mums!

Vad har du helst till dina våfflor? Grädde, sylt och bär eller något mer matigt alternativ?

Nu ska jag ta en lunchpromenad i solen. Så härligt!

 

145
Kommentera

Laxpaj med spenat och sparris

paj, påsk, matpaj, påskmat

I veckan blev det paj här hemma hos oss. Och inte vilken paj som helst. Nej det blev en laxpaj med spenat och sparris.
Vilket ju är en riktig klassiker. Men det förstår man ju, det är en himla god kombination!

paj, påsk, matpaj, påskmat

Vårigare än så här blir det ju nästan inte! En perfekt paj att laga till påsk känner jag, vad tycker ni?paj, påsk, matpaj, påskmat

Ett tips för att få pajen att lyfta och bli extra god, det är att använda en riktigt god ost till pajen. Antagligen toppar du den med Västerbottensost- alltså en ost med rejäl smak.

Eller så går du på en annan linje och tar en lite mildare ost på toppen, men har tillexempel smulad fetaost i själva pajen. Eller varför inte getost? Ta det du gillar bäst helt enkelt!paj, påsk, matpaj, påskmat

Paj med både färsk dill och färsk gräslök, vårens första sparris och såklart lax och spenat.
En riktigt matig och god paj som passar perfekt att servera precis som den är med en god sallad och lite bröd, eller som del av en buffé.

Jag gör alltid lite mer pajdeg än vad som är normalt. Dels för att jag starkt ogillar när man har för lite pajdeg att arbeta med. Men det ger mig också möjlighet att göra fina dekorationer till själva pajen. Får du deg över går det perfekt att plasta in degen och lägga den i frysen.

Laxpaj med spenat och sparris:

pajdeg:

225 g kallt smör
4 1/2 dl vetemjöl
salt
kallt vatten

Skär smöret i kuber och blanda snabbt ihop med vetemjöl och salt. Tillsätt lite vatten tills pajdegen går ihop. Kavla ut degen och klä en pajform med lös kant. Spar lite deg till att dekorera pajen med. Nagga botten och ställ kallt i 30 minuter. Täck degen med ett bakplåtspapper och ha i torra gula ärtor eller liknande (de torkade ärtorna gör att pajdegen inte hasar ner från sidorna och att bottnen inte jäser upp.). Förgrädda pajskalet i 225°C i cirka 20 minuter.

fyllning:

1 purjolök
130 g färsk babyspenat
salt
500 g lax
1 dl finhackad gräslök och dill
3 ägg
3 dl mjölk
1 msk citron
ev 150 g fetaost
100 g riven vällagrad ost (tex Västerbottensost)
4 sparrisar

Strimla purjolöken fint och stek den mjuk i en stekpanna. Tillsätt babyspenaten och stek den helt mjuk. Salta. Låt detta svalna. Finhacka sedan spenat och purjolök.
Skär laxen i mindre bitar och lägg ut stekt spenat, lax och finhackade örter i pajskalet.
Vispa ihop ägg, mjölk och lite citron.
Häll detta i pajskalet. Strö över den rivna osten. Dela sparrisen och dekorera med den.

Jag kavlade ut resterande mängd pajdeg och skar i långa remsor som jag sedan flätade och la runt om pajen.

Grädda i 225°C i cirka 35 minuter.

En riktigt matig och god paj som passar perfekt så här på våren!

117
Kommentera

Ananas och citronpaj med maräng

inlägget innehåller annonslänkar

ananaspaj, påskpaj, påskdessert, påskfika

Det här är en idé jag gått och funderat på länge. Att ta det bästa receptet på lättbakad ananaspaj till en ny nivå.
Nämligen genom att tillsätta ett lager maräng som man bränner av. Jag råkade dessutom ha en skvätt lemon curd över hemma. Så då blev det helt enkelt en ananas och citronpaj med maräng.
Perfekt så här inför påsk och allt kände jag!

ananaspaj, påskpaj, påskdessert, påskfika

Idag fick jag till en sån där himla fin paj. Ni vet, när degen blir perfekt och allt bara blir rätt. Det är ju inte alltid det händer.

Pajdegen till denna paj tillagar du direkt i kastrullen där du smälter smöret. Vilket gör det här till en smidig paj att baka då det blir minimalt med disk. Ska jag vara helt ärlig brukar jag faktiskt skrapa ur degen så noga ur kastrullen att det går att göra själva fyllningen i samma kastrull. Smidigt va!
ananaspaj, påskpaj, påskdessert, påskfika

Jag älskar pajer man toppar med maräng. Det är så tillfredsställande att bre ut marängen och sedan bränna av.

Vill man så går det såklart bra att spritsa ut marängen också.

ananaspaj, påskpaj, påskdessert, påskfika

Att investera i en liten smidig brännare är väl värda pengar tycker jag. Så bra att ha hemma. Jag har en liknande brännare som denna hemma och den fungerar hur bra som helst! Sen köper jag bara gas på tex ICA och fyller på vart efter det tar slut. Just nu var det 20% rabatt på den modellen, så passa på att fynda så du kan bränna av märängdesserter till påsk!ananaspaj, påskpaj, påskdessert, påskfika

Tack vare marängen går pajen fint att äta precis som den är. Annars föredrar jag en kula rigtigt fin vaniljglass till.ananaspaj, påskpaj, påskdessert, påskfika

Jag brukar göra denna paj i den här formen. Enkel att ta ur och det blir himla snyggt när man serverar. Men nu när jag kollade runt hittade jag de här formarna, som liksom är perforerade. I den tänker jag att pajskal bakas riktigt krispiga och fina! Den står helt klart på inköpslistan!

Ananas och citronpaj med maräng:

Pajdeg:
150 g smör
1 dl socker
3 dl mjöl (jag brukar ha i lite mer för en fastare pajdeg, men det är en smaksak)
2 tsk bakpulver

Fyllning:
2 dl creme fraiche
1 tsk vaniljpulver
1 dl strösocker
2 ägg
2 små burkar krossad ananas (á 230g)
1 dl lemon curd

3 äggvitor
2 dl strösocker

Smält smöret i en kastrull och ställ det åt sidan. Rör i socker, mjöl och bakpulver när smöret svalnat något. Tryck ut degen i en pajform, 24 cm med löstagbara kanter.
Blanda crème  fraîche , socker, vanilj och ägg i en bunke. Låt ananasen rinna av i en finmaskig sil, blanda sedan ananasen och lemon curd med resten av fyllningen. Fyll pajskalet och grädda i 175 grader i 30 minuter eller tills pajen har stannat och inte är rinig i mitten. Jag brukar grädda pajen lite längre ner i ugnen för att kanterna inte skall brännas vid.
Låt svalna helt. Gärna i kylen över natten.

Vispa äggvitorna i en ren och torr bunke. Tillsätt sockret lite i taget och vispa tills alla sockerkristaller smält.
Tag lite av marängen mellan tumme och pekfinger. När du inte känner några sockerkristaller längre är marängen klar.

Bred ut marängen över pajen. Bränn av med en gasbrännare.

Pajen håller sig i kylen ett par dygn, men marängen är allra bäst och godast när den serveras nyvispad.

274
Kommentera

Krämigt potatismos i Crock Pot

potatismos, Crock Pot,

En sak jag länge velat testa, det är att göra potatismos i min Crock Pot. Det är ju så smidigt att förbereda när man har gott om tid. Och så blir det en otroligt god smak när man tillagar just potatis i en slökokare. Som om potatisen får en lite djupare smak. Jag kan helt klart säga att detta är det krämigaste och mest smakrika potatismos jag ätit på väldigt länge!potatismos, Crock Pot,

Kanske är det att potatisen inte kokar. Ja orsaken till att det blir himla gott kan jag inte riktigt reda ut här. Men gott blev det!

Igår hade barnen studiedag, så vi fick en långhelg. Med andra ord har jag trott att det är måndag hela dagen idag, istället för tisdag. Otroligt förvirrande och lite irriterande. Antagligen kommer jag vara i olag hela veckan innan det här rättar till sig.potatismos, Crock Pot,

Du vet väl att du också kan följa mig på Instagram & Facebook?

Till potatismoset äter vi hemgjorda fiskpinnar i ugn idag. En riktigt god tisdagsmiddag med andra ord!

Hur länge din potatis måste gå i din slökokare beror på två saker:

  • Vilken sorts potatis du använder. Olika sorter behöver koka olika länge för att bli klara.
  • Hur stora bitar du skär potatisen i. Stora bitar behöver längre tid än mindre.

Ett litet tips är också att se till att du slår bort all vätska och sedan låter potatisen ånga av en stund innan du gör mos av det.

Krämigt potatismos i Crock Pot ca 4 port:

drygt 1 kg potatis (jag hade nog runt 1,4)
1 grönsaksbuljong
3 dl vatten

50 g smör
1 1/2 dl mjölk/grädde
salt
gräslök

Skala potatisen och skär den i bitar (jag hade medelstora potatisar och delade dom i 4 bitar).
Lägg all potatis i en Crock Pot eller annan slökokare. Smula sönder en buljongtärning i ca 3 dl vatten och värm det.
Häll den varma buljongen över potatisen.

Sätt din Crock Pot på hög. Min potatis var helt mjuk efter 4 timmar. Men det kan både gå fortare och ta längre tid beroende på hur stora bitar potatis du gjort och vilken sorts potatis.

Häll av all buljong (den är perfekt att spara och kanske koka soppa på?). Lägg tillbaka all potatis i grytan och låt den ånga av en liten stund. Mosa potatisen med en potatisstomp.
Värm mjölken/grädden.
Blanda i smör och varm mjölk/grädde och fortsätt mosa ihop till ett slätt och klumpfritt mos.

Jag toppade mitt mos med lite färsk gräslök och en klick smör. Så gott!

Förutom till hemgjorda fiskpinnar så är ju potatismos himla gott att servera till köttbullar!

Nästa gång ska jag testa att lägga i några skalade vitlöksklyftor i potatisen- det tror jag kommer bli toppengott!
Vad tror du?

194
Kommentera