Fredag. Oavsett om det varit lov eller inte, så är fredag ändå fredag. Skönt med helg liksom.
Och kanske passar det utmärkt just denna helg att baka lite hemgjord pizza? Vill man inte göra en klassisk med med tomat, så är pizza bianco en storfavorit hos mig.
Självklart använder jag mig av min bästa kalljästa pizzadeg. Låt den jäsa i rumstemperatur ett par timmar. Eller i kylen över natten. Degen ger en fin pizzabotten med fluffiga och goda kanter, precis som jag gillar det.
Hur tjocka du väljer att göra pizzorna är en smaksak. Men jag gillar när bottnen blir lite, lite tjockare och kanterna jäser upp och blir fylliga och får en knaprig yta.
Pizza bianco med päron 4 pizzor:
1 omgång pizzadeg
100 g färskost
1/2 msk torkad basilika
salt & peppar
parmesanost
2 päron
flagad mandel
flytande honung
Baka pizzadegen enligt receptet ovan. Forma 4 runda pizzor.
Blanda samman färskost och kryddor. Bred detta över bröden. Strö över ost. Skiva päronen i tunna skivor. Fördela över pizzorna.
Grädda i 275°C i cirka 10-15 minuter.
Strö flagad mandel över pizzorna och ringla över honung. Ät direkt!
Så var sportlovet här för vår del. Även om jag är tvungen att jobba måndag och tisdag den här veckan så är Axel hemma, medan Isac går på fritids. Barnen är mycket nöjda med arrangemanget och jag hoppas hinna jobba klart allt jag måste på de här två dagarna.
Och jag tänkte att idag tipsar jag om 7 recept som passar finfint att göra på lediga dagar.
Varför inte pannkakasmuffins på kikärtor. Väldigt uppskattade av alla här hemma till frukost, enklare lunch eller mellis!
Köp hem en förpackning eller två med libabröd och du har lunchen eller middagen klar på ett litet killevipp! Här har jag gjort en tacopizza som hittills alla som ätit älskat!
Pimpa upp de vanliga pannkakorna och gör äppelpannkakor istället! Har du testat?
Min favoritlunch är utan tvekan omelett. Så enkelt att göra av det som råkar finnas hemma. Barnen brukar föredra skinka eller något sånt i. Medan jag gärna har rödbetor, fetaost och något grönt i min. MUMS!
Kanske inte ett recept i sig. MEN, något kul att göra tillsammans på lovet. Att odla ärtskott är superenkelt och på bara några dagar börjar dom gro och man kan se små gröna skott!
Nice cream milkshake– milkshake gjord på frysta mixade bananer istället för glass. Jag lovar att fet här gör succé hos både stora som små! Jag smaksatte min med hallon, men ta de bär du gillar bäst. Blåbär, jordgubb eller kanske mango blir också supergott!
Har ni redan haft lov eller går ni som vi på lov denna vecka?
Alltså mina käraste vänner. Det här bara måste ni baka till helgen: Kladdkaka med kextopping. Ljuvligt kladdig kladdkaka, toppad med ett lager choklad med kex i. Det är chokladigt, mjukt, salt och knaprigt. Allt på en och samma gång!
Och ett perfekt sätt att använda upp de där överblivna kexen som ligger i sin plastförpackning och smular sönder. Jag vet att dom finns även hos dig!
Jag hade ett gäng salta kex hemma. Men det går såklart lika bra att använda digestivekex om du har det.
Här är det äntligen fredag efter en lång och ganska tung vecka känns det som. Men idag skiner solen och förhoppningsvis blir humöret lite bättre av det. Helt galet att det nyss var -15 och massor av snö ute, när det idag är barnmark, fågelsång och en starkt lysande vårsol.
Att göra en perfekt kladdkaka kräver lite övning. Alla ugnar är olika och det gäller att få till den där exakta kladdigheten där kakan inte är rinnig. Men heller inte för torr.
Mitt bästa tips är att hellre låta kladdkakan bli lite för lös och sedan låta den stå och stanna till helt i kylen över natten.
Se till att kanterna runt om kladdkakan har stannat men mitten ska fortfarande vara riktigt kladdig, nästan ogräddad liksom. Då får du till den bästa kladdkakan.
200 g choklad (jag tycker det är gott att ta 100g mörk och 100g mjölkchoklad)
ca 100 g kex
1 tsk kokosolja
Smält smöret i en kastrull. Rör ner de båda sockersorterna och vaniljen. Låt svalna. Knäck i äggen, ett i taget och rör till en lät smet. Blanda i vetemjöl, kakao och salt. Vänt försiktigt tills allt gått ihop.
Klä en form med avtagbar kant med bakplåtspapper. Häll i smeten och grädda i 175°C i cirka 12-15 minuter. Låt svalna helt. Gärna i kylskåp.
Smält chokladen i vattenbad. Krossa kexen. Blanda i kex och kokosolja i den smälta chokladen och blanda väl.
Bred detta över den kalla kladdkakan.
Det finns några små guldkorn till recept jag haft i min ägo i många, många år.
Mitt recept på pizzadeg är ett sådant. Tyvärr kan jag inte ta åt mig äran. Receptet har jag fått av en kollega jag hade när jag var i 20-årsåldern. Som i sin tur fått det av en pizzabagare.
Det allra bästa med detta recept, det är att du kalljäser degen. Alltså kan du göra degen redan dagen innan ni ska baka ut pizzorna. Låt degen bara jäsa i en rymlig bunke i kylen.
Otroligt smidigt och himla gott!
Förutom att ha ett bra recept på pizzadeg, så finns det några andra knep att ta till för en riktigt lyckad hembakad pizza:
Använd gärna en pizzasten. Har du ingen? Sätt då in plåten i ugnen när du slår på ugnen. Då är plåten riktigt varm direkt när pizzan kommer på.
Grädda pizzorna riktigt varmt! Jag kör alltid på högsta värme, är du rädd att kanterna blir brända, sätt pizzan i nedre delen av ugnen.
Flytta över den utbakade pizzadegen på ett bakplåtspapper, då blir det mycket lättare att skjuta över pizzan på den varma plåten/pizzastenen.
Ju längre tid din pizzadeg ska jäsa- ju mindre jäst behöver du.
Tryck ut degen med fingrarna, kavla inte. Vill du ha fluffiga kanter pressar du ur all luft ur degen om du använder en kavel.
Som barn uppvuxen på 90-talet serverades alltid hemgjord pizza utkavlad i långpannan. Men det är ju bara att konstatera- de här pizzorna blir så mycket godare!
När din deg jäst klart, forma den till 4 bollar och låt jäsa övertäckta i cirka 15 minuter i rumstemperatur.
Beroende på hur länge du vill jäsa din deg finns några olika sätt att göra denna deg.
Långjäsning: använd 15 g jäst och kallt vatten. Låt degen jäsa i en rymlig bunke täckt med plast i kylen. Bör jäsa minst över natten. Men gärna ett dygn.
Mellanjäsning: använd 25 g jäst och kallt vatten. Låt degen jäsa i en rymlig bunke täckt med plast i rumstemperatur i ca 2 timmar.
Recept på världens bästa pizzadeg 4 runda pizzor:
4 dl vatten
6 msk olja 25 g jäst 2 tsk salt 2 tsk socker ca 8-10 dl mjöl (du kan byta ut 3 dl vetemjöl mot durumvete)
Häll vatten och olja i en rymlig bunke. Smula sönder jästen och rör i den tills jästen lösts upp. Arbeta in salt, socker och mjöl.
Arbeta degen i cirka 10 minuter. Den ska släppa från kanterna och vara lätt kladdig.
Jäs antingen minst 12 timmar i kyl över natten eller ca 2 timmar i rumstemperatur.
När degen jäst klart, dela den i 4 bitar och forma till runda bollar.
Värm ugnen till 275°C och ställ in en plåt eller din pizzasten.
Låt jäsa under bakduk i 15 minuter. Tryck sedan ut till runda pizzor, flytta över till bakplåtspapper och ha på valfri topping. Grädda tills kanterna börjar få fin färg, ca 10 minuter.
Det finns massor av olika bakstenar och pizzastenar. Den här från bakstenen verkar himla bra då den absorberar upp fukt från det du lägger på. Kanske vore en idé att testa?
Nu vecka för dörren. Och med det, en hel ocean av middagar att laga kan det kännas som. Men misströsta icke vänner. Det finns massor av god mat att laga. Man ska bara komma på VAD.
Idag tipsar jag om 5 recept på god vardagsmat att laga i veckan. Som min vegetariska lasagne. Den får jag flera meddelanden om i veckan att ni testat att laga. Och för många blir det en storfavorit!
Idag har snön börjat smälta bort här hos oss. Fåglarna kvittrade och här och där kunde jag känna doften av vår! Och direkt blev jag sugen på nässelsoppa. Här där jag bor lär det dröja ett tag innan vi kan laga denna soppa, men så länge kan man använda spenat istället. Gott nog!
Quinoabiffar, en enkel vardagsrätt som går att variera i det oändliga. Jag smaksatte mina biffar med falaffelkrydda här. För att det är så himla gott. Ät med sallad och kanske ugnsrostad potatis till. MUMS!
Veckans fisk: ugnsbakad torskrygg med citron. Ibland ska man inte krångla till det mer än nödvändigt. Bra råvaror med god smak, då är halva jobbet redan fixat!
Nu önskar jag er en fin söndagskväll. Själv sitter jag och jobbar ikapp en del saker jag inte klarat av att fixa i veckan när vi har varit i karantän.
Men, kvällens svåraste uppgift är nog att få barnen i säng i rimlig tid efter en vecka isolerade hemma.. Dom är inte trötta på kvällarna och sover gärna om mornarna… Önska oss lycka till 🙂