Toscakaka med cornflakes

Toscakaka, toscakaka utan nötter,

Låt mig presentera toscakaka med cornflakes. Istället för ett kolatäcke med nötter har jag haft i frasiga cornflakes.
Det kan vara det godaste jag bakat på länge.Toscakaka, toscakaka utan nötter,

Till jul näthandlades det. För att hålla oss undan alla andra så här i coronatider. Alla ni som näthandlat vet hur det är. Ibland blir det fel. Istället för den vanliga förpackningen cornflakes kom det hem nära på 1 KG. Vet ni hur stor förpackning cornflakes det är?Toscakaka, toscakaka utan nötter,

Väldigt stor kan jag tala om. Speciellt för en familj som sällan äter just cornflakes. Så jag tänkte att om vi inte ska ha kvar den här förpackningen till midsommar- då måste jag hitta på något!Toscakaka, toscakaka utan nötter,

Resultatet: en toskakaka med cornflakes. Perfekt för den som råkar ha ett storpack cornflakes hemma. Eller kanske mer troligt: är allergisk mot nötter.

Toscakaka, toscakaka utan nötter,

Den här kakan höll sig saftig i formen under flera dagar och smakade alldeles ljuvligt till en klick lättvispad grädde kan jag tala om.
Men när jag la kakan i en burk mjuknade toscatäcket efter en liten stund. Så gör inte om det. Kakan klarar sig alltså bättre i det fria 🙂
Toscakaka, toscakaka utan nötter,

Jag smaksatte själva kakan med brun farin istället för klassiskt strösocker. Det gav en ännu härligare  kolaton till kakan. Det rekommenderas varmt!

Toscakaka med cornflakes 20 generösa bitar:

150 g smör
3 ägg
2 dl brun farin (eller muscovadosocker)
1 1/2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
en nypa salt

glasyr:
1 dl ljus sirap
3 msk vetemjöl
2 dl strösocker
1,5 dl grädde
75 g smör

ca 6-8 dl cornflakes

Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och brun farin riktigt pösigt. Blanda samman bakpulver, mjöl och salt. Sikta ner det i äggsmeten och vänd försiktigt ihop till en klumpfri smet med hjälp av en slickepott.

Klä en plåt (ca 20 x 30 cm) med bakplåtspapper. Häll i smeten och grädda i 175°C i cirka 20 minuter. Kakan ska fortfarande vara lite kladdig. Gör hål i kakan lite var stans med hjälp av en ätpinne eller dylikt (detta för att lite av glasyren ska rinna ner i kakan och göra den ännu saftigare).

Blanda samman alla ingredienser förutom cornflakes till glasyren medan kakan står i ugnen. Låt sjuda under omrörning tills den tjocknat, ca 10-15 minuter. Ha i cornflakes.
Häll glasyren över kakan och fortsätt grädda i ytterligare 10 minuter eller tills den fått lite färg.

Pudra lite florsocker över kakan innan du serverar den med lättvispad grädde.

Om jag var du skulle jag passa på att baka den här kakan till helgen <3

 

 

 

 

78
Kommentera

Laga cashewkyckling som på restaurang, fast hemma!

cashewkyckling, kycklingcashew,

En storfavorit när man ska beställa asiatisk mat är helt klart cashewkyckling. Det brukar sällan bli fel faktiskt. Men visste du att det faktiskt är ruskigt enkelt att laga hemma?

Har man bara koll på vilka ingredienser man ska ha till såsen går det riktigt fort att laga detta. På cirka 30 minuter har du middagen på bordet. Härligt va?! Har du broccoli hemma, ha i det. Slantar av morötter är också gott att ha i. Ta helt enkelt lite av det du har hemma. Och framförallt- grönsaker du tycker om. Det är det viktigaste!

cashewkyckling, kycklingcashew,

Här hemma sitter vi i karantän sen några dagar. Sebastian fick ett positivt svar i helgen och jag väntar nu på mitt. Men vi har vart rätt lika sjuka, så jag antar att jag också hunnit ha det. Även om vi nu verkar ha klarat av det värsta.

Efter att ha spenderat de senaste tre dagarna utslagen på soffan känns det idag riktigt skönt att vara på benen. Jag har faktiskt inte sovit en enda gång sen jag vaknade i morse. En stor seger!

cashewkyckling, kycklingcashew,

Cashewkyckling 4 port:

sås:
1 dl oystersås
1/2 dl ljus soja
1 msk fisksås
1/2 dl vatten
2 msk sesamolja
2 msk sweet chilisås
3 tsk majsstärkelse

700 g kycklinglårfilé
chiliflakes
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
2 röda paprikor
2 salladslökar

2 dl neutrala cashewnötter
sesamfrön

Gör så här:
Blanda samman alla ingredienser till såsen. Ställ åt sidan.
Skär kycklingen i bitar, krydda med chili. Stek i olja. Tag ur kycklingen och ställ åt sidan.
Skala och skär löken i strimlor. Skala och finhacka vitlöken. Låt den steka tillsammans med, lök och finriven ingefära tills löken är mjuk. Skär paprikan och ha i den. Häll över såsen och låt allt koka i cirka 10 minuter. Ha sedan i kycklingbitarna och cashewnötter. Låt allt koka ihop i cirka 5 minuter.
Finhacka salladslök och strö den över kycklingen tillsammans med lite sesamfrön.
Servera med kokta nudlar eller ris.

Lättlagad vardagsmat som passar familjen fint!

 

77
Kommentera

11 recept du behöver till fettisdagen

 

Semmelsmoothie

Så är vår kära, kära semmeldag äntligen här. Inte för att vi svenskar egentligen håller på oss. Väntar och längtar på att få sätta tänderna i den där ljuvliga vetebullen med mandelmassa och fluffig grädde då på utsatt dag. Nej nuförtiden äter vi ju faktist semlor lite när som.

Och inte håller vi oss till att äta en klassik semla heller. Nej gärna i så många olika varianter som möjligt ska dom serveras.
Som en semmelsmoothie. Har ni testat? Hur gott som helst!Saffranssemla

Till jul gjorde jag små saffranssemlor med vit chokladgrädde. Gissa hur gott det var? Och jag slår vad om att fler av er har saffran hemma kvar sen i julas. Så sätt igång. Baka!Semmelpaj

På top 3 av mina favoriter när det kommer till semmelvarianter hamnar absolut min lyxiga semmelpaj. Frasigt pajskal, smakrik och krämig fyllning och så len grädde på toppen. Bättre än så här blir det inte! NI MÅSTE TESTA!Semmelcheesecake

En annan kär vän som också kvalar in på top 3 godaste semmelvarianter, det är min semmelcheesecake. Bara baka den, ok?

Semmelmunkar

Vill man göra det rysligt enkelt för sig så här i semmeltider. Då köper man färdiga munkar och gör semmelmunkar av. Ni kommer tacka mig efter att ni testat detta. Ok?Semmelmuffins

Vill man komma så nära en semla man bara kan. Utan att behöva vänta på degar som ska jäsa. Ja då rekommenderar jag dig att göra semmelmuffins. I ärlighetens namn kanske godare än den klassiska semlan. Men det vågar jag inte säga högt!SemmelrulltårtaRulltårtssemla. Alltså jag googlade ihjäl mig efter något recept, men hittade inget, då för 4 år sedan när jag bakade den här. Synd och skam. Mer rulltårtssemla åt folket tycker nämligen jag!

mandelmassa, hemgjord mandelmassa, hemmagjord mandelmassa, rostad mandelmassa

För att få de absolut bästa förutsättningarna för just ditt semmelbak, oavsett om det består av en kladdkaka eller en klassisk semla. Då föreslår jag att du gör din egna mandelmassa. Du kommer aldrig någonsin vilja äta köpt mandelmassa efter detta. Jag lovar dig!
semmelsockerkaka, semla, semmlor, sockerkaka med mandelmassa, sockerkaka med kardemumma

Semmelsockerkaka, lika gott som det låter faktiskt!

Semmelkladdkaka

Och den sista av mina top 3 favoriter när det kommer till semlor. Nämligen semmelkladdkaka. En sån här blir det hemma hos oss idag. Jag tänkte låta barnen få baka själva. Det fixar dom galant tänker jag.

Nutellasemlor 2

Sist och ja faktiskt minst: en liten härlig nutellasemla. Självklart kan du fylla den med hemgjord mandelmassa också. Du väljer ju helt själv här ❤️

 

Vilken semla föredrar du till denna fettisdag?

44
Kommentera

5 härliga kycklingrecept att laga

Kycklinggyros

Kyckling- enkel och lättlagad vardagsmat. Men det kan också bli himla god mat att äta till helgen.

All salgs kyckling i bröd är nödmat här hemma. Sånt som går snabbt och enkelt att fixa av ingredienser som vi ofta har hemma. Som kycklinggyros. Så gott och enkelt!

Nuggets med dippsås

Nu var det länge sedan jag lagade kycklingnuggets här hemma. Kanske är det läge att plocka fram det receptet och göra barnen glada. Det brukar nämligen vara en av deras favoriter! Jag gör mina i ugnen. Lätt och smidigt!Kyckling i currysås

En annan storfavorit hos barnen, det är utan tvekan min kyckling i currysås. Lättlagad vardagsmat som går hem hos familjen. Sånt gillar jag!hel kyckling, kyckling i ugn

Till helgen, då passar det fint att laga en hel kyckling i ugn. Här har jag smaksatt med massor av härliga örter, vitlök och smör. Bättre än så här blir det inte!

Kyckling i Crock Pot, kycklinggryta,

En superenkel vardagsrätt är min kyckling i Crock Pot. Självklart kan du även laga den i en vanlig gryta om du inte äger någon slökokare.

Vilket är ditt favortirecept när det kommer till kyckling?

141
Kommentera

Cookies till alla hjärtans dag

cookies, kakor, alla hjärtans dag

Kärleksfulla cookies till alla hjärtans dag, låter inte det fint?

I år firas kanske alla hjärtans dag annorlunda än andra år. Kanske är man van att gå ut och äta middag, kolla på bio eller göra något annat kul. Men så här i coronatider får vi göra det bästa av situationen. Och fira hemma. Kanske genom att överraska  din kärlek med ett gäng goda cookies?

Mina cookies påminner om maryland cookies. Om ni vet vilka jag menar? De här som finns att köpa färdiga i en röd förpackning i mataffären? De här kakorna blir något större- men precis lika goda. Om inte godare.

cookies, kakor, alla hjärtans dag

Jag har haft både vanlig choklad och vit choklad i mina. För att jag älskar den kombinationen. Men du kan såklart bara ha vanlig choklad, eller mörk choklad, eller vit, eller.. ja ni fattar va? Hasselnötter ger en härlig smak i kakorna. Men även dom går att byta ut mot mandlar, jordnötter eller någon annan nöt man gillar eller råkar ha hemma!

Degen räcker till 25-30 kakor, beroende på hur stora du gör dom.
Kakdegen går även fint att skära i bitar och sedan frysa in. Då kan du enkelt grädda kakor när suget faller in!

Mina cookies har jag dekorerat med hjärtformat strössel och rosa chokladknappar. Men det gör man ju som man vill med. Chokladknapparna lägger jag alltid på när kakorna är nygräddade. Annars finns risk att de får en lite ful, bränd yta i ugnen.

Cookies till alla hjärtans dag 25-30 st:

125 g smör
2 dl strösocker (eller muscovadosocker för mer kolasmak)
1/2 tsk vaniljpulver
1 ägg
1 nypa flingsalt
1 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
60 g vit choklad
60 g mjölkchoklad
1 dl hackade hasselnötter

chokladknappar och strössel till dekoration

Blanda snabbt ihop alla ingredienser förutom choklad och nötter. Arbeta inte degen mer än nödvändigt.Hacka chokladsorterna grovt och rör i chokladen tillsammans med hasselnötter. Vänd ihop till en deg.

Forma degen till en rulle och plasta in. Låt vila i kylen i cirka 30 minuter. Skär sedan rullen i 25-30 skivor. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 175 grader i 7-12 minuter, beroende på hur stora du gör dom.

Dekorera de nygräddade kakorna med chokladknappar och strössel.

Låt kakorna vila på den varma plåten i cirka 10 minuter innan du lyfter över dom på ett galler och låter kakorna svalna helt där. Förvara i burk med tätslutande lock.

92
Kommentera