ANNONS

Rödbetsrisotto med fylld flankstek

I annonssamarbete med Villa Puccinirisotto, villa puccini, alla hjärtans dag,

Med alla hjärtans dag runt knuten vill jag passa på att tipsa er om en av mina favoriträtter, Nämligen rödbetsrisotto. Har ni inte testat det, då har ni något riktigt gott att se fram emot. Det lovar jag.

Till min rödbetsrisotto har jag gjort en flankstek, fylld med champinjoner, rosmarin och parmesan. Ett enkelt och himla gott tillbehör att servera till. Vill man göra en vegetarisk variant skulle jag smörsteka champinjoner med massor av vitlök och rosmarin och servera till. Så gott!

 Villa Puccini Chianti Classico Riserva 2014

Min resa med Villa Puccini fortsätter, och idag vill jag presentera Villa Puccini Chianti Classico Riserva.

Precis som tidigare vin är detta ett Italienskt vin från Toscana.

Många kanske tänker att risotto hör ihop med vitt vin, men genom att servera en bit rött kött som lamm eller nöt till din risotto fungerar det utmärkt till just detta röda vin.

För att möta upp det lite feta i risotton krävs ett rött vin med hög syra och strävhet, vilket är precis vad Villa Puccini Chianti Classico Riserva har. Serverar du ett vin med för lite syra och strävhet finns risken att risotton tar över helt och vinet känns tunt och platt.

Här kompletterar vinet och maten varandra väldigt bra, och tack vare vinet upplevs risotton lite lättare och inte lika tung.

 

risotto, villa puccini, alla hjärtans dag,

I år infaller alla hjärtans dag på en söndag vilket gör att många av oss förhoppningsvis har lite extra tid att lägga på matlagningen. Då är risotto ett perfekt val tycker jag. Ger man bara sin risotto tid, kärlek och massor av riven parmesan- ja då ger den tillbaka tusenfalt  i form av livets middag!

risotto, villa puccini, alla hjärtans dag,

Risotto fungerar ju som sagt även fint att servera precis som den är. Sammetslen och krämig, om den tillagas på rätt vis. Späd riset, lite i taget med buljongen och se till att det inte blir överkokt. Ha fortfarande kvar en liten, liten kärna i mitten.

Jag valde att göra en buljong av vattnet som jag kokade rödbetorna i. Den buljongen är sedan själva risotton kokad i.

risotto, villa puccini, alla hjärtans dag,

Vilken kärleksförklaring att servera en skål djupröd rödbetsrisotto och ett glas rött vin av toscansk karaktär så här till alla hjärtans dag, tycker ni inte?

risotto, villa puccini, alla hjärtans dag,

Rödbetsrisotto med fylld flankstek 4 portioner:

700 g färska rödbetor
7 dl vatten
1 buljongtärning
3 schalottenlökar
olja
3 dl risottoris
2 dl vitt vin
2 tsk torkad timjan
2 dl riven parmesan (eller annan vällagrad ost)
salt & svartpeppar

färsk rosmarin, flingsalt, manchego

Skala rödbetorna och skär dom i mindre bitar. Häll på vatten och lägg i buljongtärningen. Låt koka tills rödbetorna är genommjuka. Tag av några bitar till dekoration. Häll av vattnet (men spar det till kokningen av riset). Mosa de varma rödbetsbitarna med en stomp.

Häll rödbetsbuljongen i en kastrull och låt stå på medelvärme på spisen.

Skala och finhacka löken. Stek den i lite olja i en kastrull. Tillsätt sedan riset och fortsätt steka under omrörning i några minuter.

Slå på vinet och torkad timjan, låt det koka in. Sänk värmen.

Ös sedan 1 dl buljong i taget över riset. Låt vätskan koka in under omrörning innan du slår på nästa omgång buljong.

När riset är mjukt, men fortfarande har en lite hård kärna rör du ner den rivna osten och de mosade rödbetorna. Smaka av med salt och svartpeppar.

Toppa risotton med färsk rosmarin, flingsalt, bitar av kokt rödbeta, hyvlad manchego och fylld flankstek, skuren i skivor.

Fylld flankstek:

800 g flankstek
200 g champinjoner
ruccola
färsk rosmarin
ca 2 dl finriven parmesanost
smör att steka i

Lägg flanksteken på en skärbräda och banka ut den till ca 1/2-1 cm tjock skiva

Skär champinjonerna i tunna skivor. Fördela svamp, ruccola, färsk rosmarin och finriven ost över köttet och rulla ihop till en tight rulle. Knyt ihop rullen med steksnöre.

Hetta upp smör i en stekpanna och bryn köttet runt om. Lägg över i en ugnsfast form. Stick i en ugnstermometer.

Tillaga köttet i ugnen på 175°C tills innertemperaturen når 54°C. Tag ut och låt köttet vila under folie. Tag bort steksnöret och skär i skivor.

Hur firar du alla hjärtans dag i år?

43
Kommentera
ANNONS

Pytt i panna med kyckling

betalt annonssamarbete med Lönneberga
Lönneberga kyckling

När kylskåpet består av mängder av olika råvaror, men dom var för sig inte riktigt räcker till att utfodra hela familjen med. Då kan det lätt kännas som att man inte har en aning om vad man ska laga till middag. Men tillsammans kan faktiskt dessa råvaror bli en hel måltid-ja om man gör pyttipanna av det hela.
Att göra en pyttipanna på de rester och råvaror man har hemma i kylen är inte bara bra för plånboken, det är även bra för miljön, då det är dumt att slänga mat som faktiskt går att äta upp. Ett klassiskt kylskåprens med andra ord!
lönneberga kyckling
Idag hade jag just potatis, pumpa, palsternacka och lite svamp i kylen Och ett par kvistar grönkål som började se lite vissna ut. Grönsakerna skär jag alltid ner i ganska små bitar, då går de fort att tillaga i ugnen. Ett tips kan vara att slå på grillen sista stunden i ugnen. Då får grönsakerna lite mer yta.
Medan grönsakerna tillagas i ugnen steker jag Lönnebergas Kyckling Minutfilé i stekpannan. Kycklingen steks (precis som namnet säger) klar bara på några minuter. Hur smidigt som helst. Skär sedan ner den stekta kycklingen i bitar och blanda med de ugnsrostade grönsakerna. Ha upp i en stor form och servera med stekta ägg och min rivna rödbetssallad.
Är du orolig för att bli röd om händerna när du skalar och river rödbetorna? Ingen fara, Ta bara en citron, dela på mitten och skrubba fingrarna rena från rödbetsfärg. Tvätta sedan händerna och färgen är borta! Se till att ha ett förkläde eller kläder du inte är rädd om på dig. Det kan skvätta lite från rödbetorna när du river dom.
Det är inte någon exakt vetenskap i hur mycket av varje grönsak du har i. Jag brukar tänka att ca 1 kg grönsaker totalt brukar vara lagom till oss 4 i familjen. Sen om det är 500 g potatis eller 500 g morötter, det spelar inte så stor roll.

Pytt i panna med kyckling 4 port:

400 g potatis
300 g butternut pumpa
200 g palsternacka
1 gul lök
200 g svamp
1 tsk timjan
salt & peppar
olja

1 fp á 650 g Lönneberga Kyckling Minutfilé
olja att steka i
salt och peppar

4 st ägg

Skala och skär ner potatis, pumpa och palsternacka i små bitar. Skala och hacka löken. Skär svampen i bitar. Lägg ut allt på en stor plåt. Krydda med timjan, salt och peppar. Ringla över olja och blanda om väl. Ugnsbaka i cirka 30 minuter eller tills alla rotsaker känns mjuka. Rör om efter halva tiden.

Krydda kycklingen med salt och peppar. Skär i bitar. Stek i en upphettad stekpanna med olja tills de fått fin färg och är helt genomstekta. Ställ åt sidan och stek sedan äggen i samma stekpanna.

Riven rödbetssallad:

2 stora färska rödbetor
2 äpplen
2 msk olja
1 msk vitvinsvinäger
1 dl persilja
1 dl solroskärnor
salt

Skala rödbetor och äpple.

Grovriv på ett rivjärn. Ha upp i en skål och ringla över olja och vinäger. Hacka persiljan och ha i tillsammans med solroskärnor Smaka av med salt.
Blanda de stekta kycklingbitarna med de ugnsrostade rotsakerna. Servera med stekt ägg och den rivna rödbetssalladen.

Toppa gärna din kycklingpyttipanna med lite ruccola, grön eller svartkål.

Här kan du läsa mer om Lönneberga och deras härliga produkter.

21
Kommentera

Hembakad skogaholmslimpa

limpa, skogaholm, skogaholmslimpa

För att vara en person som inte är så förtjust i att baka bröd, har jag helt plötsligt börjat baka en hel del. Och tycker visst att det är riktigt kul! Mitt senaste experiment blev hembakad skogaholmslimpa.
limpa, skogaholm, skogaholmslimpa

Jag testade både att baka en klassisk limpa, men också en rund variant. Och jag tycker faktiskt den jag bakade i min runda springform blev bäst. Fråga mig inte varför. Men den blev enklare att skiva och smulade lite mindre.limpa, skogaholm, skogaholmslimpa

Här har snön fortsatt att falla under nästan hela dagen. Jag införskaffade ett par längdskidor förra måndagen och tänkte att nu kommer det väl börja töa direkt. Men det verkar som om vintern har oss i ett grepp!
Men jag åkte iaf 4 gånger förra veckan. Så himla härligt!
limpa, skogaholm, skogaholmslimpa

Visst är det fantastiskt att man kan baka lika bröd hemma som finns i affären, fast så mycket godare! Hur lyxigt är det inte med en tjock limpskiva, smör och en skiva ost på? Perfekt sysselsättning att göra tillsammans med barnen en dag man får lite långtråkigt. Vilket ju är lätt hänt så här i corona-tider!

Jag har inte penslat mina bröd med något. De fick en fin och mörk yta ändå.

Hembakad skogaholmslimpa 2 limpor:

50 g färsk jäst (gärna den ekologiska)
5 dl mjölk
100 g smör
1 dl sirap (mörk eller ljus, ta det du har hemma)
3 dl fint rågmjöl
9-11 dl vetemjöl
2 tsk salt

Smula ner jästen i en bunke. Ljumma mjölken till max 37°C och häll det över jästen. Rör tills all jäst löst upp.
Skär det mjuka smöret i kuber och ha i det tillsammans med sirap och allt rågmjöl.
Tillsätt vetemjölet, lite i taget och allt salt. Arbeta i maskin i cirka 10 minuter tills du får en smidig deg.
Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
Forma sedan degen till två limpor (eller i det här fallet en limpa och en rund brödkaka). Klä två formar med bakplåtspapper eller smörj som med smör. Lägg brödet i formarna, strö lite mjöl över bröden och täck över. Låt jäsa i 30 minuter till.

Grädda sedan bröden i nedre delen av ugnen i 200°C i cirka 45-50 minuter.

Jag brukar låta bröden vila i formarna i cirka 10-15 minuter innan jag tar ur dem och låter bröden svalna helt på galler.

 

Det bröd som inte äts upp samma dag skivar jag och lägger i frysen.

 

102
Kommentera

Fira nutelladagen med 7 underbara nuetellarecept

Nutellapraliner

Nutelladagen är här. En dag väl värd att fira. Eller hur?
Kanske genom att göra små, söta och underbart goda nutellapraliner. Superenkla att göra och himla goda!

Smördegshjärtan med nutella

En annan superenkel grej att göra så här denna fredag. Det är är nutellafyllda smördegshjärtan. Som en liten frasig bakelse, gott med en kula glass till kanske?Nutelladipp

Nutelladipp. Kanske det bästa av alla nutellarecept? Eller vad säger ni? Så gott att doppa kex, frukt och annat gott i. 3 ingredienser är allt du behöver till själva dippen. Enklare än så blir det knappt! Nutellasemlor 2

Har du lite mer tid att lägga denna dag på bakning, ja då kanske nutellasemlor är något för dig? Jag gör alltid mini-semlor. Jag tycker det blir allra godast så!Nutellagrottor

Nutellagrottor. Det är liksom hallongrottans lite godare kusin!  Små, söta och oemotståndligt goda.Nutellakladdkaka

Nutellakladdkaka gjord på 3 ingredienser och ungefär lika många minuter. Det låter galet, jag vet. Men det är helt fantastiskt. Jag lovar!

Hemgjord nutella

Är du inte förtjust i den fördigköpa, sötsliska versionen av nutella? Gör då en egen! Med några få ingredienser och en bra mixer fixar du det utan problem. Och gott som tusan blir det också!

 

Kommer ni fira nutelladagen idag? Här hemma vågar jag nog knapt föra saken på tal. Isac ÄÄÄLSKAR nutella och skulle utan problem kunna äta det varje dag. Så vi får se om jag ens upplyser honom om det. 🧡

Nu önskar jag er en finfin fredag i vintersverige!

Du vet att du kan följa mig både på Instagram & Facebook?

45
Kommentera

Köttbullar i Crock Pot

Köttbullar i Crock Pot, tomatsås

Ända sedan jag fick hem min första Crock Pot har jag sett olika recept om att slökoka köttbullar. Vilket har verkat smått, ja konstigt, rent av märkligt tycker jag. Det kan ju omöjligt bli bra i en Crock Pot.

Men, alla andra hade såklart rätt och jag tänkte fel. Köttbullar i Crock Pot blev en succé!Köttbullar i Crock Pot, tomatsås

Jag valde att koka mina köttbullar i en oemotståndlig tomatsås. Vilket kanske rent tekniskt gör dessa till frikadeller? Jag har i ärlighetens namn lite dålig koll på var gränsen går.

Men. Du slipper allt stekande, sönderfallande. Och du får en mjuk, smakrik köttbulle som skött sig helt själv i slökokaren medan du haft roligare saker för dig! Bra va?

Självklart kan du göra dessa köttbullar utan en slökokare. Sjud dom bara på låg värme i en gryta. Men i en slökokare slipper du passa ifall det börjar koka för mycket, eller för lite, bränner vid, kokar över.. ja ni fattar grejen.Köttbullar i Crock Pot, tomatsås,

Jag smaksatte mina köttbullar med fetaost och färska örter. Hur gott som helst om ni frågar mig!

Det här blir en rejäl omgång köttbullar som räcker till minst 6 personer. Blir det över? Frys in och ta fram när du inte orkar laga mat!

Köttbullar i tomatsås i Crock Pot:

1 kg nötfärs
2 dl mjölk
1 dl havregryn
1 stor gul lök
olja att steka i
3 vitlöksklyftor
färsk basilika och persilja
150 g fetaost
salt & svartpeppar

Blanda mjölk och havregryn i en skål. Låt stå och svälla.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Blanda samman de svällda havregrynen med lök och nötfärs.
Finhackad basilika och persilja, ha i det i färsen tillsammans med salt och svartpeppar. Forma till pingisbollsstora bollar. Skär fetaosten i bitar och tryck i en bit fetaost i varje boll.

Tomatsås:

1 lök
2 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
2 fp krossade tomater
1/2 dl balsamvinäger
salt & peppar

Skala och finhacka lök och vitlök. Om grytan till din slökokare kan stå på spisen, stek gärna löken så den blir lite mildare i smaken. Slå på tomatpuré och fortsätt steka en stund. Ha sedan i krossade tomater, balsamvinäger, salt och peppar. Lägg i alla köttbullar.

Sätt din Crock Pot antingen på hög i ca 4 timmar eller låg i ca 6. Tiden varierar såklart beroende på hur stora köttbullar du gjort.

En mycket lättlagad middag som snabbt blev en storfavorit hemma hos oss. Ja förutom hos Isac då. Som uteslutande äter enbart köpe-köttbullar.

Min Crock Pot är av denna modell. Och den är verkligen den bästa av de olika modeller jag testat hittills!

Du följer mig väl även på Instagram & Facebook?

33
Kommentera