ANNONS

Ugnsbakad kyckling med currysås

 I betalt annonssamarbete med Lönneberga
lönneberga, kyckling

När jag vill vara helt säker på att barnen ska äta, då blir det kyckling i currysås. En klassiker från min barndom som fortfarande står sig. Att kunna röra ihop en riktigt god currysås, det är en sådan sak som gör att jag känner mig grym i köket. Och inte behövs det några konstiga råvaror eller så. Utan en grym currysås kan du med all säkerhet laga av sånt du har hemma. Dessutom känns det som perfekt mat att laga en kylig vinterdag!

Råkar kylen/frysen innehålla en skvätt hemgjord och fin kycklingfond är det ju toppen. Men det brukar min sällan göra. Då funkar det fint att använda färdig kycklingfond på flaska.
currykyckling

För att få till en riktigt god currysås steker jag alltid kryddorna tillsammans med löken. Det gör att smakerna i kryddorna får chans att utvecklas mer och får en möjlighet att komma fram
Ett litet knep som kan vara bra att kunna. Och det gäller ju såklart inte bara när du lagar currysås. Utom varje gång du vill få ut lite mer av kryddorna.
Tillsätt även en skvätt grädde i såsen. För curry älskar fett!
Till detta brukar jag göra en djupdykning i frysen och plocka fram av de grönsaker som finns där. Jag brukar ofta ha broccoli hemma, så smidigt att bara värma på. Servera till de ris eller gryn du råkar har hemma. Passar lika bra till klassiskt basmatiris som quinoa eller havreris!

Ugnsbakad kyckling med currysås 4 port:

630 g Lönneberga Kyckling Lårfilé
2 msk curry
salt
olja
1 gul lök
2 msk curry
1 tsk chilipulver
smör
2 msk vetemjöl
ca 5 dl mjölk
1 dl grädde
1 msk koncentrerad kycklingfond
salt & svartpeppar

Värm ugnen till 200°C

Lägg lårfiléerna i en påse. Strö över curry och salt. Ringla över olja och blanda väl. Lägg ut på en ugnssäker plåt och stek i ugnen tills kycklingen är genomstekt, ca 25 minuter.

Skala och finhacka löken. Stek den mjuk i lite smör. Pudra över kryddorna och låt allt steka på medelvärme i några minuter. Blanda ut mjölet i lite av mjölken.
Häll resterande mängd mjölk i kastrullen med stekt lök. Slå på grädde och fond. Låt allt koka upp.

Slå sedan på mjölet som är utrört i mjölk. Koka på medelvärme tills såsen tjocknat.

Smaka av med salt och peppar.   

Servera med kokt ris, quinoa, mathavre eller vad ni gillar bäst och har hemma! Kokt broccoli och majs är också himla gott att ha till och finns ofta i frys och skafferi.

Här kan du läsa mer om Lönneberga och deras fina kycklingprodukter!

57
Kommentera

Ugnsbakad torskrygg med citron

 

inlägget innehåller annonslänktorsk i ugn, fisk i ugn,

Tisdagsfisken är den bästa fisken, eller vad säger ni?
Idag tänkte jag bjuda er på en ny favorit här hemma, nämligen ugnsbakad torskrygg med citron.

Lätt att göra och himla gott! Har du inte torskrygg hemma fungerar det ju såklart bra med bitar av lax eller annan fisk. Ta det du har hemma.torsk i ugn, fisk i ugn,

När jag stod där och skivade upp citronerna fick jag en känsla av försommar och flädersaft. Så tittade jag ut och insåg att det är full vinter ute. Massor av snö och lika många minusgrader. Men om bara några månader, då får jag skiva citronen till flädersaften. Eller varför inte till svartvinbärsbladssaften? Det blir grejer det! Men tills dess får vi njuta av att det faktiskt blev vinter i år. Igår köpte jag längdskidor, så idag ska vi åka efter skola och fritids. Hur härligt som helst!

torsk i ugn, fisk i ugn,

Jag tycker olika sorters fisk i ugn är bland de enklaste vardagsrätterna man kan laga. Se bara till att inte ugnsbaka fisken för varmt och för länge bara. Så blir det hur gott som helst!torsk i ugn, fisk i ugn,

 

Ugnsbakad torsk i ugn:

2-3 ekologiska citroner
6 bitar torskrygg
olja (gärna med citronsmak)
1 msk buljongpulver
salt
färsk persilja

Tvätta citronerna noga i ljummet vatten. Skär dom i tunna skivor.
Lägg ut i en ugnsfast form. Placera ut bitar av torskrygg på citronerna. Ringla över lite olja och strö över buljongpulver.
Salta lätt.
Finhacka persilja och strö sist över det.

Ugnsbaka i 150°C i cirka 20 minuter.

Servera med kokt potatis, ärtor och den här såsen.

Vardagsmat klar på cirka 30 minuter. Sån mat gillar jag!

 

Du vet väl att du även kan följa mig på Instagram & Facebook?

 

69
Kommentera

Hembakade ostfrallor

Ostfrallor, ostbullar, ostbröd,

Jag som aldrig riktigt gillat det här med att baka bröd, har helt plötsligt fått ett starkt sug. Att blanda jäst med vätska och mjöl för att sedan stå där med köket fullt av nybakat bröd. Och idag föll jag för känslan av hembakade ostfrallor.

Ostfrallor, ostbullar, ostbröd,

Ostfrallor är ju som vilka frallor som helst egentligen. Med den lilla skillnaden att de är toppade med ost. Vill man går det såklart fint att även ha i lite riven ost i själva degen. Ingen dömmer dig om du väljer att göra så.

Idag skiner åter igen solen från en vinterklar himmel. Som alltid är det extra skönt med fredag. Igen. Tyckte nyss det var helg. Den här veckan har gått med rekordfart tror jag.

Jag var lite trött när dessa bakades. Så jag arbetade igenom degen ordentligt i maskinen. Sedan formade jag degen till bollar direkt. Och lät dom jäsa bara en gång.

Ostfrallor, ostbullar, ostbröd,

Och det blev riktigt finfina frallor måste jag säga. Självklart kan du jäsa degen två gånger, precis som vanligt. Men jag gillar att stöka undan den delen direkt. Att få städa undan i köket och sedan bara ställa in plåten när ostfrallorna ska gräddas.

Jag tog en vällagrad ost med massor av smak. Det ger såklart massor av smak till frallorna. Gillar du det lite mildare, ja då tar du en ost med mildare smak helt enkelt.

Hembakade ostfrallor ca 16 st:

50 g jäst
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl mjölk
3 msk olja
1 msk sirap/honung
9-12 dl vetemjöl
1 tsk salt

ca 3 dl riven ost

Smula jästen i en bunke. Ljumma vattnet och blanda det med mjölken. Se till att det inte är varmare än 37°C.
Blanda vätskan med jästen och rör tills all jäst har lösts upp. Tillsätt olja, sirap och cirka 7 dl av vetemjölet. Arbeta snabbt ihop till en deg i maskin. Tillsätt mer mjöl, lite i taget medan degen arbetas. Ha sist i saltet. Arbeta degen till du får en smidig deg som släpper från kanterna.

Ha upp degen på mjölat bakbord.
Dela antingen degen i 16 lika stora bitar. Eller väg en degbit åt gången. Ca 80 g per degbit blir lagom till 16 frallor. Runddriv varje degbit (forma till en rund och slät bulle genom att lägga degbiten på bordet, kupa handen över brödet och tryck till medan du gör en cirkelrörelse med handen).

Placera ut alla degbollar på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i cirka 2 timmar. Gör du degen på kall degvätska kan bröden med fördel jäsa över natten på ett svalt ställe.

Pensla de jästa bröden med vatten och strö över ost. Grädda i 225°C i cirka 9-12 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Jag brukar alltid frysa in de frallor vi inte äter upp samma dag. Perfekt att ta fram ur frysen och tina försiktigt i micron.

 

Ni vet väl att ni också kan följa mig på Instagram & Facebook?

97
Kommentera

Pytt i panna med smak av taco

taco, plåtmat, middag,

Ibland, då måste maten vara sådär ruskigt lättlagad. Och gärna göras på sådant som råkar finnas hemma. Ja, och så ska den ju såklart vara god också. En ekvation som inte alltid går ihop. Hur man än försöker.
Men idag. Då blev det något åt det håller här hemma. Jag gjorde nämligen en pytt i panna med smak av tacos.taco, plåtmat, middag,

Jag gjorde min pytt i panna på quorn. Alltså hur smidigt är inte detta livsmedel? Har man inte quorn hemma går det såklart fint att använda bitar av kyckling istället. Men var då noga med att kycklingen blir helt genomstekt.
taco, plåtmat, middag,

Jag hade en stor sötpotatis hemma. Men du kan självklart använda vanlig potatis eller varför inte en butternutpumpa?  Jag gillar det lite söta man hittar i både pumpa och sötpotatis i kombinationen till tacokryddan.

taco, plåtmat, middag,

Jag lagade min pytt i panna i ugnen. Det är himla smidigt och ett enkelt sätt att laga mat till många på.  Ät med lite nachochips, mjukt tortillabröd och såklart salsa och gräddfil.

Pytt i panna med smak av taco 4 port:

1 rejäl sötpotatis (eller butternutpumpa eller vanlig potatis)
600 g quorn i bitar
2 påsar tacokrydda (eller gör egen och använd det)
olja
2 paprikor
ca 300 g majs
240 g tomater
örtsalt

tillbehör:
nachochips, salsa, gräddfil, färsk persilja, salladslök

Värm ugnen till 225°C.

Skala och skär potatisen i kuber (ju mindre bitar, ju fortare går det i ugnen).
Lägg ut på en plåt. Häll upp quornbitarna i en skål. Ha över tacokryddan och blanda väl så alla bitar är täckta av krydda. Fördela quornbitarna över sötpotatisen. Häll över den krydda som blir kvar i skålen. Ringla över olja och blanda runt.

Sätt in i ugnen i cirka 20 minuter. Rör om efter halva tiden.
Kärna ur och skär paprikan i bitar. Blanda paprika, majs och tomater i en skål. Häll detta över plåten med potatis och quorn. Rör om. Fortsätt ugnsbaka i cirka 10 minuter eller tills potatisen är mjuk.

Servera med nachochips, salsa, gräddfil, färsk persilja och salladslök.

En perfekt vardagsmiddag som du kan variera i det oändliga beroende på vad ni gillar och vad som råkar finnas hemma.

39
Kommentera

Så här enkelt gör du hemgjord mandelmassa

mandelmassa, hemgjord mandelmassa, hemmagjord mandelmassa, rostad mandelmassa

Att göra hemgjord mandelmassa är inte bara superenkelt. Det är makalöst gott också! Jag gör min på rostade mandlar som jag inte skållar innan. Dels för att jag i ärlighetens namn är lite för slö för det. Men också för att jag älskar färgen mandelmassan får.

Kolla bara in den djupa, nötiga färgen på min mandelmassa. Obeskrivbart gott!
mandelmassa, hemgjord mandelmassa, hemmagjord mandelmassa, rostad mandelmassa

Genom att låta mandlarna rostas i ugnen i cirka 10-15 minuter får du fram en väldigt god smak i mandlarna.

Jag tillsätter ingen vätska i min hemgjorda mandelmassa om jag inte direkt ska ha den i tillexempel semlor. Då vill man ha en lite rinnigare mandelmassa. Då spär jag med grädde till önskad konsistens bara.mandelmassa, hemgjord mandelmassa, hemmagjord mandelmassa, rostad mandelmassa

Hemgjord mandelmassa är perfekt att använda till semlor, kakor, bakelser- ja allt där du använder mandelmassa annars.

Idag skiner solen från en klarblå himmel här hemma och termometern visade härliga -13,5 i morse. Äntligen lite riktig vinter här!

Hemgjord mandelmassa:

200 g mandlar
ca 2 dl florsocker
2 äggvitor
ev osvispad grädde

Lägg ut mandlarna på en plåt. Rosta i 200°C i 10-15 minuter. Rör om efter halva tiden. Håll koll så att mandlarna inte bränns vid.
Mixa mandlarna i en matberedare. Tillsätt florsocker och äggvitor. Pulsera ihop till en fast massa. Späd eventuellt med grädde för lösare konsistens.

Förvara i tätslutande burk i kylen.

48
Kommentera