ANNONS

Kycklingfiléer i tomatsås

I betalt annonssamarbete med Lönneberga
kyckling i ugn, kyckling med ost

Krossade tomater och pasta. Två av våra mest förekommande ingredienser i skafferiet verkar det som. Här blir de en härlig kycklingrätt som passar utmärkt att äta i matlådan dagen efter! Kanske blir till och med tomatsåsen lite, lite godare dag 2? Dessutom är receptet riktigt enkelt att dubbla om ni blir många eller om ni behöver ett helt gäng matlådor till dagen efter. Och så här i januari, en av de fattigaste månaderna på året känns ju matlåda helt rätt, eller hur?

Grunden är en enkel tomatsås som tas till nya nivåer genom att tillsätta lite röd pesto. Jag har alltid en burk hemma i kylen, för det sätter smak på de flesta tomaträtter. Har man inte det hemma kan man ta lite ajvar relish, ja eller varför inte chili eller sweet chilisås. Bara det är något med lite extra smak i!

Jag steker alltid lök, tomatpuré, kryddor och andra smaksättare en stund på medelvärme. Det gör att smakerna kommer fram så mycket bättre! Så hoppa inte över det.

kyckling i ugn, kyckling med ost
Till tomatsåsen har jag hastigt brynt Lönneberga Kyckling Bröstfiléer. Sedan får de gå klart i tomatsåsen i ugnen.
Toppa sedan kycklingfiléerna med valfri ost. Mozzarella är gott. Men fetaost är också ett bra alternativ. Har du inte det hemma? Testa att riva över lite vanlig ost eller varför inte klicka ut färskost över kycklingen! Det fungerar det med. Koka valfri pasta och ha till och middagen är serverad!

Kycklingfiléer i tomatsås och ost 4 port:

4 st Lönneberga Kyckling Bröstfilé, 700 g
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olja att steka i
2 msk tomatpuré
3 msk röd pesto
3 msk balsamvinäger
ca 800 g krossade tomater
1 msk grönsaksbuljongpulver
2 tsk torkad oregano
2 tsk torkad basilika

1 fp mozzarella eller fetaost

Värm ugnen till 225°C

Skala och finhacka lök och vitlök. Stek mjuk i lite olja i en ugnsfast gryta. Tillsätt tomatpuré, röd pesto och balsamvinäger. Fortsätt steka några minuter till. Ha sedan i krossade tomater, buljongpulver, oregano och basilika. Låt småkoka medan du steker kycklingen hastigt på båda sidor i en het stekpanna. Kycklingen ska få fin stekyta.

Lägg ner filéerna i tomatsåsen och ha på skivad mozzarella eller smulad fetaost. Gratinera i ugnen i cirka 25 minuter.

Servera med kokt pasta och valfri sallad.

Här kan ni läsa mer om Lönneberga och deras härliga produkter!

175
Kommentera

Mannagrynspudding

mannagrynspudding, rester gröt, mannagrynsgröt

Året är 2021 och jag skriver om mannagrynspudding. Någonstans har trender kommit och gått och kanske har nu cirkeln slutits? För helt plötsligt känns det helt rätt att låta en pudding ta plats här hos mig.

2021 känns det nämligen mer relevant är någonsin att ta tillvara på de rester man råkar få över hemma. Och om man råkar få en skvätt mannagrynsgröt över- ja då passar det finfint att göra just pudding på det. Ja du kan såklart göra mannagrynspudding utan att ha rester från gröt kvar också.

mannagrynspudding, rester gröt, mannagrynsgröt

När det kommer till matlagning. Då heter min största konkurrent Jeanette . Och hon arbetar som kock på mina barns skola. Barnen kommer hem och pratar om all god mat hon lagar, när jag försöker mig på rynkar Isac på näsan och säger:
-Det smakar inte alls som när Jeanette gör det!

Häpp.

Men det känns ändå fint. Att kocken i skolan lagar så bra mat att den ofta konkurrerar ut den mat som serveras här hemma<3
mannagrynspudding, rester gröt, mannagrynsgröt

En dag kom så Isac hem och berättade om något helt fantastisk de fått till mellanmål. Efter 100 frågor från mig kunde jag tillslut lista ut att dom fått mannagrynspudding till mellanmål.

Och jag kan ju inte vara sämre än Jeanette. Jag måste också göra mannagrynspudding.

Mitt starkaste minne av denna rätt är hur den serverades inom vården när jag arbetade där. Med slemmiga små russin i. Och saftsås till. Just saftsås har aldrig varit min grej, inte som barn, inte som vuxen. Och de små slemmiga russinen, ja dom hoppade jag också över här. Istället smaksatte jag med vanilj. Och så serverade jag hallonsylt till.

Sen till 1000000-kronors frågan. Dög min mannagrynspudding? Var den lika god som i skolan?

Den smakade inte lika, men den var jättegod. Och med det nöjer jag mig.

Mannagrynspudding 4 port:

6 dl mjölk
1 dl grädde (kan uteslutas och öka på mängden mjölk)
1 1/2 dl mannagryn
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
2 ägg

Koka upp mjölk och grädde. Vispa i mannagrynen och fortsätt vispa undertiden gröten kokar för att undvika klumpar och att det bränns vid. Sjud tills gröten tjcoknat. Tag kastrullen från värmen och vispa i vanilj, salt och ägg.
Smörj en form (helt vanliga glasmatlådor funkar toppen, då kan du enkelt försluta med lock om inte allt går åt!)
Ha i gröten, grädda i cirka 20 minuter i 200 grader.
Ju högre form du har, ju längre tid i ugnen.

Jag kan tänka mig att det är gott att ha i en skvätt hackade mandlar i puddingen. Någon som testat det?

Vill du laga mannagrynspudding på överbliven gröt?

Rör då bara i en skvätt grädde och 1-2 ägg beroende på hur mycket gröt du har kvar och gräddar enligt receptet ovan.

 

151
8 kommentarer

5 vardagsrecept du lagar på 30 minuter

Ajvarsås

Här kickar vi igång andra arbetsveckan för året. Och jag känner att denna vecka kräver 5 vardagsrecept du lagar på 30 minuter! Hur känner ni?

Som min snabba ajvarsås med pasta. Serveras med kyckling eller quornbitar. Enkelt och supergott!

 

Torsk i ugn

Tisdagsfisk är ett måste, eller vad säger ni? Min torsk i ugn är ett av de mest uppskattade recepten här på Linnéas Skafferi.

 

Quornstroganoff

Korvstoroganoff kan göras på många vis. Och jag gör inte min lika varje gång. Den här varianten, gjord på créme fraîche gillar min man Sebastian allra bäst! Här har jag gjort en Quornstroganoff– ett enkelt sätt att få in en vegetarisk middag mitt i veckan så här.

 

Omelett

Torsdagar innebär allt som oftast torsdagsrester hemma hos oss. Har man skralt med rester kan man ta det man ändå har, och göra en omelett av det! Ett himla bra sätt att ta reda på de rester och skvättar som finns i kylen tycker jag.

Kebabgryta 1

Fredagsmys med lättlagad kebabgryta. Hur bra låter inte det? Gör gärna en extra stor omgång, då räcker det till lunch på lördagen också. Superfiffigt!

Ni vet väl att ni också kan följa mig på Instagram och Facebook?  Där uppdaterar jag dagligen med inspirerande recept!

Nu önskar jag er en himla fin start på veckan!

69
Kommentera

Lättbakat kalljäst bröd i långpanna

Lättbakat kalljäst bröd i långpanna

God morgon lördag!

Idag har jag ett sånt där himla bra recept att bjuda er på. Nämligen lättbakat kalljäst bröd i långpanna. Enklare än så här blir det inte att bjuda familjen på nybakat bröd!

En sån här deg som bara röres ihop. Ingen knådning. Ingen passning när det kommer till jästider. Har man en skvätt rivna rotfrukter över- ja då kan man med fördel ha i dom. Eller fick du havregrynsgröt över från morgonens frukost? Ha i den.

Du vet väl att du även kan följa mig på Instagram och Facebook?
Lättbakat kalljäst bröd i långpanna

Sen får allt jäsa direkt i långpannan i kylen över natten. På morgonen är det bara att ta fram plåten och ställa in den i ugnen samtidigt som du slår på ugnen. Grädda sedan bröden och på ett litet kick har du frukostbröden klara. Fiffigt va?

Här bjuder januari på ännu en vinterdag. Vi har planerat in en tur till pulkabacken i helgen. Annars blir det mest fix här hemma på barnens rum då vi fick en IKEA-leverans i veckan med dörrar till bokhyllor, lampor och lite annat till deras sovrum.
Lättbakat kalljäst bröd i långpanna

Lättbakat kalljäst bröd i långpanna, ja alltså mer lättbakat än så här blir det knappast inte.

Jag hade i en skvätt rågmjöl, för det fanns hemma. Men det går precis lika bra att bara baka på vetemjöl om man vill det.

Brödet går såklart fint att toppa med solroskärnor, flingsalt, sesamfrön eller lite havregryn. Om man så vill.

 

Lättbakat kalljäst bröd i långpanna:

5 dl vätska (havremjölk, vatten, mjölk- ta det du har hemma)
25 g ekologisk, färsk jäst
1/2 dl olja
1 msk honung
2 dl rågmjöl
ca 8-10 dl vetemjöl
2 tsk salt

Rör ut jästen i degvätskan. Tillsätt olja, honung och allt rågmjöl. Ha  sedan i vetemjöl och rör till en lätt kletig deg. Tillsätt saltet. Klä en långpanna (ca 30×40 cm) med bakplåtspapper och häll ut degen i den. Strö över vetemjöl och tryck ut degen i formen. Plasta in ugnsformen och låt stå i kylen över natten.

OBS! Se till att din ugnsform får plats i kylskåpet innan du har i degen. Får den inte plats går det såklart bra att grädda i två lite mindre formar.

Tag ut formen ur kylen. Skär brödet i rutor med en mjölad kniv. Slå på ugnen till 225°C. Tag av plasten från formen och ställ in den i den kalla ugnen. När ugnen sedan blivit varm, grädda brödet i cirka 20 minuter eller tills det är helt klart.

Servera rykande färskt med smör, ost och marmelad. Bröd som blir över förvaras bäst i frysen. Jag brukar antingen tina det försiktigt eller dela bröden och rosta dom. Så gott!

78
Kommentera
ANNONS

Hel kyckling i ugn med toscanska smaker

I annonssamarbete med Villa Puccini

hel kyckling, kyckling i ugn

 

Vi har tagit oss en bra bit in i januari nu. Som bekant är detta den månaden på året det ekar allra mest tomt i våra plånböcker. Kanske, bara kanske gick man över den satta julklappsbudgeten.

Visst är det då himla tur att det finns otroligt god mat att laga som ändå inte kostar skjortan? Mitt bästa tips i januari, det är att laga hel kyckling i ugn. Lättlagat, fint för plånboken och framförallt: otroligt gott! Idag blev det en hel kyckling i ugn med toscanska smaker.

Just hel kyckling kan man ofta fynda till extrapris. Är den färsk brukar jag köpa ett helt gäng och lägga i frysen.

villa puccini

 

 

Under 2021 fortsätter min härliga resa tillsammans med Villa Puccini. För er som inte hängt med under åren jag rest i matens, vinets och Toscanas underbara värld (ja, vi har varit ner till det område i Toscana som Villa Puccini produceras i!)

Villa Puccini är ett Italienskt vin, närmare bestämt från Toscana. Nytt för i år är att flaskan har fått en skruvkork, vilket jag tycker är himla bra!

Under året kommer jag ta fram recept till 3 av Villa Puccinis viner, och vi börjar med detta.

Många kanske tänker att ett rött vin av toscansk karaktär passar bättre till rött kött som nöt eller lamm. Men om man tänker till lite kring hur maten tillagas och vilka tillbehör man har till, då går det hur bra som helst.

För att möta upp syran i detta vin har jag tillsatt lite citron, både i smöret och i såsen. Potatisen har fått sin beskärda del av smör och i såsen hade jag en skvätt grädde. Allt detta för att det är himla gott, men också för att möta den strävhet i vinet. I vinet finner ni toner av bland annat salvia, vilket är den ört jag haft som inspiration till denna rätt och som ni hittar i både kryddsmöret och såsen.

Av de tre viner vi kommer testa under året, är Villa Puccini 2015 det rundare och lättare i stilen, vilket gör att det passar väldigt bra att para ihop med denna lite lättare middag

hel kyckling, kyckling i ugn

Min kyckling, den har fått sig en rejäl omgång av mitt kryddsmör. Ett kryddsmör med smak av salvia, rosmarin, vitlök, salt och citron. Det går inte att beskriva hur otroligt fint detta passar till just kyckling. Och mina smaklökar, dom tar mig genast tillbaka till de toscanska kullarna, översållade av vinodlingar så långt ögat når. När vi var ner till Toscana gjorde vi nämligen en helt underbar sås med smak av just salvia. Det fick utgöra inspirationen till denna maträtt.

hel kyckling, kyckling i ugn

Till min ugnsbakade kyckling med toscanska smaker serverade jag potatis (perfekt januarimat även det, en råvara som oftast redan finns hemma och gör den inte det kostar potatis inte många kronor kilot.) Potatisen skar jag i rustika bitar och ugnsbakade med lite av de örtsmör jag fick över från kycklingen. När sedan kyckling och potatis gått klart i ugnen strödde jag ut potatisbitarna runt om i formen med kyckling. Där fick de suga upp mycket av alla de härliga smakerna från kycklingen. Så gott!

 

hel kyckling, kyckling i ugn

Det känns fint att få samla familjen kring en januarimiddag som denna. Där smakerna från den färska rosmarinen och den färska salvian känns så lyxiga.

Hel kyckling i ugn med toscanska smaker:

1 hel kyckling 1 1/2-2 kg
50 g mjukt smör
1 kvist färsk rosmarin
4 kvistar färsk salvia
2 vitlöksklyftor
örtsalt
1 hel ekologisk citron
1 hel gul lök

Värm ugnen till 200°C.

Klappa kycklingen helt torr med hushållspapper.
Ha upp smöret i en skål. Finhacka rosmarin, salvia och vitlök. Blanda i detta i smöret tillsammans med örtsalt och ca 1 msk citronsaft. Rör om väl. Gör små snitt i skinnet på kycklingen med en vass kniv. Gnid in 2/3 av örtsmöret runt om på kycklingen.

Skala och skär löken i klyftor. Skär citronen i bitar. Fyll kycklingen med lök och citron.

Stick in en stektermometer till benet. Stek i ugn tills innertemperaturen når 82 °C. Låt kycklingen vila i minst 15 minuter. Har du ingen termometer brukar man räkna ca 1 timme per kilo när det kommer till kyckling.

Ös gärna kycklingen någon gång under tillagningstiden.

Ugnsbakad potatis:

ca 1 kg fast potatis
kryddsmör (se recept ovan)
örtsalt

Tvätta potatisen och skär den i rustika bitar. Lägg i en ugnsform. Klicka ut resterande mängd örtsmör från kycklingen. Salta med örtsalt. Baka potatisen i 200°C i cirka 40 minuter.

Örtsås till kyckling:

sky från kycklingen
2 msk vetemjöl
ca 3 dl mjölk
1 dl grädde
1 msk kycklingfond
1 tsk torkad mejram
färsk salvia
örtsalt
citron

Tag av lite sky från formen med den ugnsbakade kycklingen.
Häll detta i en kastrull. Pudra över mjöl och vispa ihop detta helt klumpfritt på medelvärme. Tillsätt mjölk under konstant omrörning tills du har en tjock sås. Späd med lite grädde och ev mer mjölk om såsen känns för tjock. Smaka av med kycklingfond, torkad mejram, finhackas salvia, örtsalt och lite färsk citron.

 

Lägg potatisen runt om den ugnsbakade kycklingen och låt den suga upp alla underbara smaker från formen. Servera tillsammans med såsen.

76
Kommentera