ANNONS

Kycklinggyros med tzatziki

 I betalt annonssamarbete med Lönneberga

Kycklinggyros

Att vara kreativ och laga mat på de råvaror man redan har hemma i sitt kök. Det kan vara en utmaning. Men ibland, då måste man bara släppa fram sin inre mästerkock och sätta fart!
Under 4 veckor kommer jag tillsammans med Lönneberga Kyckling ge dig massor av enkla och bra tips som gör att du kan ta din matlagning till nästa nivå. Utan krångliga metoder, ingredienser och avancerade köksprylar.
Mat som passar till många, mat som går supersnabbt att göra, eller varför inte mat som jag vet går hem hos barnen. Att en onsdag i januari trolla fram sådan mat på ingredienser som redan finns hemma, det är att vara en mästerkock tycker jag!

Lönneberga kyckling tunna innerfiléer
När jag har kort om tid, eller helt enkelt lite dåligt med inspiration. då blir det ofta någon form av kyckling i bröd hemma hos oss. Det är en rätt som enkelt går att få fram på bordet och kan serveras med de grönsaker och tillbehör som råkar finnas i kylen.
Dessutom är det ett perfekt tillfälle för barnen att hjälpa till hemma. Idag blev det kycklinggyros på Lönnebergas tunna innerfiléer. Har man snålt med tid passar dom här perfekt, då dom är lätta att skära i riktigt små bitar och sedan steks klart på ett litet kick. Utan att bli det minsta torr eller tråkig. Bara saftig och god.
Kycklinggyros 3
Till gyros, då blandar man ihop kryddblandningen av kryddor du ofta har hemma. Oregano, paprika, vitlökspulver, spiskummin och kanel.
Jag lägger kryddor, olja, citron och kyckling i en påse och låter kycklingen marinera en liten stund. Sen är den bara att steka på.
Kycklinggyros
Hemma hos oss finns det ofta någon form av pita, liba eller tortillabröd hemma. Det är liksom som en liten livlina tycker jag. Kycklinggyrosen serverar jag i någon form av bröd och de grönsaker som råkar finnas hemma.
Till detta är det gott med tzatziki. Idag gjorde jag den på zucchini, för det var det jag råkade ha hemma helt enkelt. Men det såklart bra att göra den på vanlig gurka, eller varför inte äpple, det blir också jättegott!

Kycklinggyros 4 port:

700 g  Lönneberga Kyckling Tunna innerfiléer
1 msk spiskummin
1 msk paprika
1 msk oregano
1/2 msk vitlökspulver
1/2 tsk kanel
salt

1/2 dl olivolja
saft från 1/2 citron

Strimla kycklingen fint. Lägg i en påse eller skål. Ha på kryddor, olja och citron. Blanda om väl.

Stek sedan kycklingen i en het stekpanna med lite olja i.

Tzatziki:

200 g gurka/äpple/zucchini
salt
4 dl naturell yoghurt
1-2 vitlöksklyftor
2 tsk örtsalt
olivolja

Grovriv gurka/äpple/zucchini och blanda med lite salt. Lägg i ett durkslag och tryck ut överflödig vätska. Ha upp yoghurt i en skål. Skala och pressa vitlöken. Blanda i den tillsammans med avrunnen gurka/äpple/zucchini och örtsalt.

Ringla över lite olja precis innan servering.

Grönsaker som finns hemma.

tortilla, pita eller libabröd

För att läsa mer om Lönnebergas kycklingprodukter, kolla in här!

69
Kommentera

Vackans mat 5 recept på vegetariska middagar

Linsgryta

Så var dagen här. Sista söndagen innan verkligheten drar igång på allvar hos oss. En dag jag väntat på med bävan och längtan. För visst är väl ändå jullovet skönt? Skrota runt i pyjamas hela dagen lång, ta en promenad, äta en knäck och kolla på en film.
Men. Det ska bli skönt med rutiner. Jag saknar mitt jobb. Så det känns ändå helt ok att ställa klockan, få iväg barnen och ha årets första jobbmöte kl 8 i morgon bitti!

Jag vet att många av er äter, eller vill äta mer vegetariskt i januari. December kan ha den inverkan på en. Därför viger jag årets första matsedel åt just 5 recept på vegetariska middagar.

Först ut är min supergoda linsgryta. Den lagade jag faktiskt här i mellandagarna. Jag bara kände att kroppen BEHÖVDE linsgryta. Alla åt med god aptit. Barnen inräknade! Ska ni testa en linsgryta i år, då rekommenderar jag denna!

Asiatiska vegobiffar i kokosmjölk

Har du en skvätt vegofärs i kylen? Ja men då måste jag tipsa om dessa asiatiska vegofärsbiffar i kokosmjölk. Klara på 30 minuter och så himla goda.

Morot och zucchinibiffar

Morot och zucchinibiffar. Perfekt till lite klyftpotatis eller en fräsch sallad.  Jag har gjort dessa på kikärtsmjöl. Vilket gör dom helt glutenfria.

Falafel på gula ärtor

Visste du att man kan göra falafel på helt vanliga torkade, gula ärtor? Om inte, så vet du nu. Och här har du dessutom ett recept på det!

Ajvargryta

En annan riktigt supersnabb klassiker hemma hos oss. Det är ajvargryta med quorn. Perfekt att göra när tiden är knapp men man ändå vill ha god och vällagad mat.

Nu ska vi avsluta kvällen här hemma med en stund framför tv´n. Barnen är i säng sen en stund tillbaka. Jag bara hoppas dom kan somna i skaplig tid. Även om vi alla råkade ta sovmorgon i morse, igen.. Men. Är det jullov. Så är det!

116
Kommentera

Hasselbackspotatis

hasselbackspotatis, hasselbacksrödbetor,

Får det lov att vara en form med rykande varma hasselbackspotatisar? Bästa tillbehöret till helgens middagar, om du frågar mig.

Vill man göra det extra gott, vilket man såklart vill, då gör man även en omgång med små fina hasselbacksrödbetor och lägger i bland potatisarna. Det blir både fint och mumsigt tycker jag!hasselbackspotatis, hasselbacksrödbetor,

Den allra godaste hasselbackspotatisen, den gör min pappa. Och hemligheten bakom dessa frasiga, gyllene knölar, det stavas smör.
Som så ofta annars när det kommer till matlagning.
Potatisarna ska få ett lager hyvlat smör innan de åker in i ugnen. Sedan ska dom ösas med smöret ett par gånger. Då blir ytan sådär frasig och god.

hasselbackspotatis, hasselbacksrödbetor,

Idag står det trettondag jul i kalendern. Inte en dag vi brukar fira här hemma. Men om man skulle känna för att fira lite extra så här mitt i veckan, då vore det väl passande att servera just hasselbackspotatis. Tycker ni inte?hasselbackspotatis, hasselbacksrödbetor,

Här hemma är det fortfarande jullovslunk som gäller. Även om vi försökte få upp hela familjen runt kl 8 i morse.
Jag jobbar lite, barnen spelar tv-spel och Sebastian är ute och tränar.

Men nu börjar både jag och barnen längta lite tillbaka till vardagen. Det ska bli riktigt skönt att kära igång på måndag! Ja förutom det här med att gå upp om mornarna då…

 

Hasselpackspotatis 4 port:

 

1 kg potatis i samma storlek (gärna några rödbetor också)
ca 50 g smör
flingsalt
ev smaksättning som fetaost, parmesan eller annat gott

Skala potatis och rödbetor. Skär dom i tunna skivor, men inte helt igenom. Lägg dom gärna i en träslev så ligger dom still.
Placera ut potatis och rödbetor i en ugnsform. Hyvla smöret med en osthyvel eller potatisskalare och placera ut detta över potatisarna. Strö över flingsalt.

Ugnsbaka i 225°C i cirka 45 minuter. Beroende på hur stora potatisar du valt kommer tillagningstiden att variera.

Ös potatisarna med det smälta smöret i formen 2-3 gånger under tillagningstiden. Vill du smaksätta hasselbackspotatisen kan du smula över fetaost eller finriva parmesan och ha över de sista 10 minutrarna av tillagningstiden.

Jag klippte över lite krasse och ärtskott på min hasselbackspotatis.

Ett gott tillbehör att servera till det allra mesta!

81
Kommentera

4 recept på enkla bröd att baka hemma

 

Kalljästa frallor med solrosfrön 3

Här hemma njuter vi fortfarande av ledigheten. Så jag tänkte passa på att tipsa er om 4 recept på enkla bröd att baka hemma. I dessa tider när man ändå ska hålla sig hemma kan man ju underhålla sig med lite bakning. Och varför inte baka en omgång eget bröd?

Mina kalljästa frallor med solroskärnor passar perfekt att sätta på kvällen och sen baka ut på morgonen till frukost!

Bröd med vita bönor

Vill ni sysselsätta er med något kul? Baka då en omgång lättbakade bröd med vita bönor. Dessa har jag stansat ut i form av runda kakor. Som passar perfekt att rosta när de inte smakar dagsfärskt längre. Fiffigt va?

Scones

Om det här med att jäsa degar inte riktigt är din grej. Då är kanske scones det? Jag har gjort dessa i form av hjärtan. Hur fint som helst tyckte barnen. Självklart behöver man inte hålla sig till hjärtan. Plocka fram pepparkaksformarna och låt fantasin flöda!Tunnbröd

Mjukt tunnbröd i stekpanna. Har du inte testat detta än har du något riktigt smarrigt framför dig. Jag lovar. Ingen jäst, ingen jästid. Hur bra låter inte det egentligen? 4 ingredienser är allt du behöver för att antingen fixa godaste brödet till soppan eller lyxigaste eftermiddagsfikat!

Den här veckan går lite på halvfart då barnen som sagt fortfarande har jullov. Men nästa vecka, då är vi tillbaka till 100% i vardagen igen. Med jobb, skola och allt vad det innebär.

 

Ha en finfin start på veckan mina kära vänner!

502
Kommentera

Så här blev mitt 2020

Ajvargryta

Så här några dagar in på det nya året är det alltid fint att blicka tillbaka på det gamla tycker jag. Fundera över året som gått. Vad var bra? Vad kan vi lämna bakom oss?

2020 är ett år som går till historien, på så många sätt. Men var året helt genomruttet? Såklart inte! Året har i matväg bjudit på mängder av god mat tillexempel:

I januari, då lagade jag den här superenkla och väldigt goda ajvargrytan med quorn. En så god vardagsrätt som ofta lagats här hemma sedan dess!

Semmelpaj

I februari känns det enda rätta att baka en lyxig semmelpaj, eller vad tycker ni?

Linnea seidel

I mars gick mina tankar kring corona-viruset så här. I mångt och mycket har dom inte förändrats speciellt.
Vi går inte in på mataffären hela familjen. Om vi måste gå in, sitter familjen kvar och jag handlar. Även om vi försöker online-handla så gott det går. Många, många, många fler har dött nu mot i våras. Vilket gör mig både ledsen och förtvivlad. Men du och jag kan inte göra annat än vårt bästa för att minska smittspridningen.

Förutom att tankarna kring corona upptog större delen av de vakna timmarna i mars. Så gjorde jag ugnsbakad gröt med blåbär, marmorerade ägg till påsk och gjorde en supersmarrig panerad torsk i ugn!

Nässelsoppa

April bjöd på vårkänslor och nässelsoppa. Så många av er hade aldrig lagat eller ätit detta. Men nu har ni snart en ny chans att laga denna delikatess!

Jag lagade även falafel på gula ärtor och lagade redan nu sommarens favoritlunch: pastasallad med pesto och kyckling. Som vi åt detta sommaren 2020!

Pannacotta med rabarber och vit choklad

Ljuva maj välkomnades med bland annat pannacotta med rabarber och vit choklad. Vad kan man inte älska med detta liksom?

Jag bakade även kalljästa frallor med solrosfrön, min favoritomelett och gjorde en ljuvlig fiskgratäng med citronsås.

Morot och zucchinibiffar

Juni och jag lagar morot och zucchinibiffar med händer som börjat få färg av försommarsol.

Mormors inkokta lax med kall dillsås lagas äntligen och hamnar här på Linnéas Skafferi, precis som jag får tid till att testa saft på svartvinbärsblad denna månad.

linnea seidel, linneas skafferi

Juli. Och jag tar min första riktiga semester. I hela mitt liv. Där dagar blir till veckor och veckorna faktiskt blev till 1 1/2 månad.  Vi hemestrade hejvilt i vårt närområde. Padlade kanot, spelade minigolf, lekte i lekparken och hade det rätt bra ändå.

Förutom att ha semester gjorde jag krispiga tunnbrödssticks och ljuvliga rabarberrutor.Kalljäst zucchinibröd

2020 var året vi åt vår vikt i zucchini här hemma. Så jag bakade bland annat kalljästa zucchinibröd. September bjöd även på fredagsfavoriten: tacopizza på libabröd och kladdkaksmuffins fyllda med snickers!

 

Pumpamunkar

I oktober, då friterade jag pumpamunkar som blev en totalsuccé! Höstens roligaste pyssel, helt klart!

Jag lagade köttbullar med parmesan och basilika och blandade ihop en varm och kryddig äppeldrink.

Torkade apelsinskivor

I november gjorde jag decembers mest lästa inlägg- hur du gör torkade apelsinskivor! Lätt som en plätt och väldigt användbart i juletid!

Glögginkokta päron, min bästa saffransdeg och pepparkakskladdkaka med choklad stod på menyn!

Julgodis 2

December står för dörren. Och jag önskar god jul med en hel låda av godsaker.

Trillar julköttbullar som tillagas i ugn, bakade mängder av mina skurna pepparkakor och ugnsrostade brysselkål!  

 

Skärmavbild 2020-12-22 kl. 10.04.40

2020, du har gjort mig lite mer ödmjuk inför livet. Under en period sinade jobben och framtiden såg allt annat än ljus ut. Men hösten kom tillslut, räddade upp en katastrofal vår och sommar.

Resor har blivit inställda, jobb uppskjutna eller helt enkelt borttagna ur kalendern.
Men vet ni, jag har aldrig sovit så mycket som 2020. På grund av att vi varit hemma så otroligt mycket och haft ett väldigt rutin på livet. Så har jag efter snart 13 år fått ordning på min sömn. Bara en sån sak liksom.

Nu ser jag fram emot 2021. Nästa vecka börjar jag så smått smyga igång jobbet igen för att vara tillbaka på helfart 11/1 då skolorna startar.

Jag önskar er allt gott inför det nya året. Och hoppas ni vill fortsätta hänga med mig på min resa här!

178
Kommentera