Crème Brûlée

dessert, efterrätt, nyårsdessert, nyårsefterrätt

Nyårsafton nalkas. Här väntar vi in den allra sista dagen av 2020 medan årets första, riktiga snö faller ute. Och i ugnen, där går de sista två av årets nyårsdesserter klart. I år blir det Crème Brûlée.

Som ni kanske märkt har jag och bloggen flyttat. Efter 4 år på underbara Loppi var det helt enkelt dags att testa vingarna. Jag är inte en person som gillar stora förändringar. Ordet trygghetsnarkoman, det känns varmt och skönt. Men ibland måste man prova något nytt. Och för er blir bloggen precis som den alltid varit. Full med inspiration och recept. Ni använder samma adress som tidigare. Men utseendet är lite annorlunda. Och det kommer ändras lite här framöver också.

Men jag är helt övertygad om att det kommer blir superbra här på Allt om mat!dessert, efterrätt, nyårsdessert, nyårsefterrätt

Crème Brûlée, det är en finfin dessert att bemästra. För den känns sådär lagom avancerad, men är i grund och botten rätt lätt att göra.
Dessutom kan du förbereda den lång tid i förväg. Låt den bara stå i kylen och bränn av den sen när det är dags att servera.

Jag brukar låta dom stå framme en liten stund innan jag bränner av dom. Så dom inte är helt kylskåpskalla.

dessert, efterrätt, nyårsdessert, nyårsefterrätt

Crème Brûlée är gott att smaksätta med olika saker som:

  • rivet apelsinskal
  • lakritspulver
  • citron
  • likör
  • kaffe

Det är verkligen bara fantasin som sätter gränser.

Fyll alla formar lika mycket, annars gräddas de ojämnt. En lägre form är att föredra framför en högre. Ju högre form, ju längre tid i ugnen.

Créme Brûlée med smak av vanilj 6 port:

1 vaniljstång
5 dl grädde (minst 36%)
1 dl standardmjölk (3%)
1 dl strösocker
1 ekologisk apelsin
5 stora äggulor (M/L)
strösocker till garnering

Värm ugnen till 150°C

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda grädde, mjölk och vanilj i en kastrull.
Låt sjuda (inte koka) i ett par minuter. Plocka ur vaniljstången.

Rör undertiden ihop äggulor och socker.  Detta ska inte vispas, bara röras ihop.

Slå i lite av den varma gräddmjölken över ägg och socker,  under konstant omrörning. Vispa detta en stund tills gräddmjölken kommer ner i temperatur. Häll sedan tillbaka detta i gräddmjölken du har i kastrullen, under omrörning. Sila allt ifall det bildats någon liten äggklump.

Ställ ut portionsformar i en långpanna eller plåt med höga kanter.

Fyll portionsformarna till 3/4. Häll sedan hett vatten i långpannan/formen så att vattnet når lite drygt halva kanten på formarna.

Ställ in i nedre delen av ugnen och grädda i 40-60 min (beroende på storlek på formar). Låt stelna helt i kylskåp.

Strö lite socker över créme bruléen. Bränn snabbt av med en gasbrännare. Servera direkt.

 

58
Kommentera
ANNONS

Matåret 2020

I annonssamarbete med Villa Puccini

midsommarmat, midsommar

Så här års passar det fint att se tillbaka på året som gått. En tillbakablick. Kanske blev 2020 inte riktigt som just du, jag eller någon tänkt sig. Men ser man tillbaka, nog fanns det många fina stunder att plocka fram ändå?

villa puccini

I år blev i stort sett alla inplanerade resor inställda. Därför är jag ändå glad att man hemma från sitt kök kan besöka hela världen. Precis där från mitt köksbord. Genom att uppleva mat och vin från olika delar av världen, på det viset kan man också resa.

Villa Puccini​ är ett riktigt klassiskt toscanskt vin, gjort på druvan Sangiovese som är Toscanas stolthet. ​Idag vill jag ta med er på min

matresa jag gjort ihop med ​Villa Puccini​ under året som gått. Självklart med ett ​gäng recept som passar extra bra till Villa Puccini.

panzanella, ravioli

I februari,  då lagade jag och några vänner den här helt underbara raviolin tillsammans. Ravioli med spenatfyllning som fått koka i härlig tomatsås i ugnen. Så makalöst gott vill jag lova! Perfekt mat att laga med vänner och sedan njuta av tillsammans!

påskmiddag, påskbrunch, påskbuffé

Påsken. Alltid lika efterlängtad. Efter en lång vinter är liksom påsken den där viktiga milstolpen att ta sig förbi för att det verkligen ska få bli vår ute. Och hur firar man in den bäst om inte med lite god mat och gott vin av toscansk karaktär?
Tortellini med ugnsrostade grönsaker och varmrökt lax, miniomeletter med svamp, lök och ost, bönsallad och en helt ljuvlig citronmarängpaj i glas lagades till denna påsk.

påskmiddag, påskbrunch, påskbuffé

Kan ni tänka er en vackrare påskdessert än denna? Den funkar faktiskt precis lika bra att bjuda på till påsken som till det kommande nyåret. Sätt i ett sprakande tomtebloss och desserten är fixad!

 

midsommarblommor, midsommar, blommorSom sig bör, efter vår kommer sommar. Och vilken midsommar vi fick i år. Med rekordvärme! Vi firade hemma i trädgården, där blommorna slokade i sina vaser och svetten rann längst ryggraden. Men visst blev det en midsommar att minnas!

midsommarmat, midsommar

Vi är alltid några familjer som firar tillsammans. Alla tar med lite olika saker. Men det man vill grilla, kött, fisk eller fågel, det brukar var och en stå för. I år gjorde jag ​grillade kycklingspett​. Och trots att jag gjorde spett på över ett kilo kyckling till mig och mina barn var det inte ett enda kycklingspett kvar när middagen var slut. Så vi var många som fick njuta av dom i år. Efter det var det en stående önskan från barnen under resten av sommaren. Snälla kan vi äta grillade kycklingspett?

Förutom mina kycklingspett så dukade jag tillsammans med Villa Puccini upp en helt ljuvlig svensk midsommar med toscanska smaker. Visst är det härligt, att med maten kunna ta en av våra svenskaste traditioner och låta Toscana sätta smak på den? Underbart säger jag!

 

Som ett sött och enkelt avslut på min svenska midsommardröm med toscanska smaker gjorde jag en zabaglione med sommarbär. Även om vi nu är i de sista, skälvande dagarna på december kan jag utan problem förnimma smaken av svenska, solmogna jordgubbar. Kan ni?

Villa Puccini, toscansk mat, rött vin , toscanskt vin

Hösten kom. Och vi fick genom maten än en gång resa i vårt inre med hjälp av mat och vin. Drömma som solmogna toscanska tomater, varma höstdagar,  mörka kvällar och kanske en varm skål soppa till middag?

Jag rostade årets sista skörd med tomater och gjorde en helt underbar soppa på dom. Eftersom vi nu inte fysiskt kunde ta oss till Toscana fick jag plocka in det i köket. Och det blev en fullträff om jag får säga det själv!

Höst här hemma i Sverige är ju inte riktigt höst utan en kantarellsmörgås eller två. Även om nu kantarellsmörgåsar inte är det minsta toscanskt- så är det himla gott till just denna soppa!

 

Villa Puccini, toscansk mat, rött vin , toscanskt vin

Ja, år 2020 blev väldigt annorlunda. Men vet ni, annorlunda kan också bli himla bra. Under 2021 kommer jag fortsätta resa med ​Villa Puccini​ i den underbara mat- och vinvärlden. En resa jag ser riktigt mycket fram emot! Du hänger väl med mig?

36
Kommentera

Varm choklad med chokladbomber

chokladbomb, varm choklad,

God fortsättning i stugorna.
Jag hoppas att ni alla haft en himla fin julhelg. Det har då vi haft. Mat i massor, julklappar i mängder och ett lagom firande med de närmaste. Det är så mysigt att vara i den här lilla mellandagsbubblan. Den är liksom lite helig för mig. Jag bokar helst inte in något alls under dessa dagar. Utan äter helst upp all julmat, tar promenader, äter julgodis, tränar lite, kollar på film och spelar spel. Sen när nyårshelgen väl är över har man umgåtts till 1000% och det känns helt ok att skolan sen ska börja för barnen och allt återgå till den vanliga vardagslunken. Men än så länge är det jullov. Och jag tänkte tipsa om ett kul pyssel att göra tillsammans. Nämligen varm choklad med chokladbomber.

chokladbomb, varm choklad,

Detta har varit et grej under hösten. Man gör en chokladbomb, fylld med diverse godsaker. Släpper ner den i varm mjölk och så öppnar sig chokladhöljet och ut kommer marshmallows, kakao, socker, polkagrisar- ja allt man fyllt sin chokladbomb med.

chokladbomb, varm choklad,

Många gör sina chokladbomber från grunden. Genom att pensla silikonformar med choklad och sedan fylla och gjuta ihop. Men jag är ju lite bekväm av mig. Så jag tänkte att det måste ju funka lika bra med kinderägg. Och visst gjorde det!

chokladbomb, varm choklad,

Det är lite pillrigt att få upp kinderäggen utan att de går sönder. Men jag värmde en liten kniv och pillade/bröt försiktigt. Då lossnade de två delarna från varandra och jag kunde ta ur innehållet. Sedan fyller du hälften av chokladäggen med sånt du gillar:

  • Lite kakao för mer chokladsmak
  • minimarshmallows
  • polkagriskross
  • pepparkakskrydda
  • socker

Ja ta och smaksätt med vad du gillar bäst!

chokladbomb, varm choklad,

Du ”limmar” enkelt ihop chokladhalvorna genom att koka upp vatten och ha upp i en skål. Lägg på en assiett/tallrik och låt den bli varm. Den del av kinderägget du inte har fyllt lägger du med snittytan ner mot den varma tallriken några sekunder så chokladen börjar smälta. Tryck sedan försiktigt ihop den fyllda chokladhalvan med den du värmt. Låt stelna i kylskåp minst 15 minuter.chokladbomb, varm choklad,

Ett kul jullovspyssel att göra tillsammans med barnen. Eller varför inte överraska barnen med dessa!
Men ett litet tips: köp några extra kinderägg. Ifall något råkar gå sönder….chokladbomb, varm choklad,

Varm choklad med chokladbomb 3 st:

 

3 kinderägg
minimarshmallows
kakao
pepparkakskrydda
polkagrisstänger

 

Dela försiktig kinderäggen med en varm kniv. Tag ur innehållet.
Fyll 3 av de 6 halvorna med kakao, marshmallows och pepparkakskrydda.
Koka upp vatten och ha upp i en skål. Lägg på en assiett/tallrik och låt den bli varm. Den del av kinderägget du inte har fyllt lägger du med snittytan ner mot den varma tallriken några sekunder så chokladen börjar smälta. Tryck sedan försiktigt ihop den fyllda chokladhalvan med den du värmt. Låt stelna i kylskåp minst 15 minuter.

Värm mjölk och låt var och en sänka ner sin chokladbomb i den varma mjölken och sakta se chokladen smälta och innehållet välla ut i mjölken. Rör om väl, stick i polkagrisstänger och toppa ev med mer minimarshmallows.
Servera direkt!

21
Kommentera

God Jul

GOD JUL alla fina, kära, underbara läsare här på Linnéas Skafferi.
Idag är dagen här, den som jag arbetat mot i så många veckor- ja månader nu. Och jag har plockat ihop en hel låta med godsaker åt er att njuta av.

Ett perfekt sätt att ge bort lite julgodis och kakor på. Att blanda flera sorter i en burk. Ställa i en hyacint. Dekorera med torkade apelsiner och stjärnor.

Jag skulle vilja tacka er alla som då och då kikar in här hos mig. Som testar mina recept och lämnar en liten kommentar. Tack för att just du är här!
Och jag hoppas att ni alla på ett eller annat vis kan få lite julefrid detta år <3 Trots att livet är som det är just nu.

 

Min låda med godsaker. Den har jag fyllt med följande:

Dekorera sedan burken med blommor, skumtomtar, julkulor och polkagrisar. Fint, enkelt och en väldigt uppskattad julgåva. Jag lovar!

Nu återstår det bara för mig att önska er alla en riktigt god och fin jul <3

11
Kommentera

Rischoklad med smak av pepparkaka

julgodis,

Hej och glad dan före dopparedan!
Barnen var helt stirriga i går. ”Bara två dagar kvar till juuuul” Som vuxen hade jag fullt sjå med att baka havrekex, göra massor av små, små inbakade flätor som ska ge det lockigaste av hår till julafton, koka knäck och tyda farmors recept på stollen. Men jag tror och hoppas gårdagens förberedelser gick bra. Idag har jag en rejäl lista på saker att bocka av. Men eftersom jag vaknade redan 6.30 idag så känns det som om det inte är det minsta stressigt.
Lite mer julgodis ska tillverkas. Kanske en omgång till av min rischoklad med pepparkaka.julgodis,

Rischoklad, det måste väl ändå vara det enklaste julgodiset du kan göra. julgodis,

Allt som behövs är ju egentligen puffat ris, choklad och lite, lite kokosolja. Sen valde jag att ha i pepparkakskrydda och krossade pepparkakor. Bara för att jag hade det hemma.julgodis,

Rischoklad är även ett perfekt godis att låta barnen göra. Ingen het kola som ska kokas. Hjälps åt att smälta chokladen. Gör det i vatten bad på spisen eller försiktigt i micron. Sen är det bara att blanda ihop allt. Klicka ut i formar eller gör som jag-ha ut smeten i en bakplåtsklädd form och låt stelna i kylen. Enkelt och så gott!

 

Rischoklad med pepparkaka:
200 g choklad
1 tsk kokosolja
5 dl puffat ris
2-2 tsk pepparkakskrydda
5 pepparkakor till dekoration

 

Smält chokladen och ha i kokosoljan och rör helt slätt. Blanda sedan i puffat ris och pepparkakskrydda. Smaka av smeten och se hur mycket krydda just du vill ha i.
Ha upp i en form med bakplåtspapper. Krossa pepparkakorna och strö dom över. Låt stå svalt och skär sedan i rutor.
Alternativt ha upp smeten i små kakformar. Toppa med krossad pepparkaka.

Gott och himla enkelt att göra till jul, lite så här i sista minuten ändå!

 

7
Kommentera