Biscotti med smak av apelsin och pepparkaka

saffransbiscotti, pepparkaksbiscotti,
För ett tag sedan bakade jag två rejäla omgångar biscotti. En söt liten anspråkslös kaka som ändå förgyller ens dag. För visst är det ändå fint att kunna ta en liten kaka till kaffet? Jag gjorde två varianter. En biscotti med mandelmassa och apelsin. Och en med smak av pepparkaka. För står julen för dörren, ja då gör den!
saffransbiscotti, pepparkaksbiscotti,
Idag såg vi nästan solen här hemma hos oss. Eller, vi såg iallafall himlen en liten stund. Och när jag hämtade barnen på fritids såg jag lite, lite röd himmel. Alltså skymtade jag solnedgången. Det  var första gången på hela december. Jag hoppas verkligen att januari bjuder på mer sol än december. För allas våran skull.
 
Här hemma räknar vi ner till jullovet på fredag. Och jag tror vi är tröttare och tröttare för varje morgon som går. Som om vi känner av att ledigheten är nära nu. Att det inte är många dagar och timmar kvar.
saffransbiscotti, pepparkaksbiscotti,
Biscotti, en sådan där rysligt enkel kaka att baka. Den SKA liksom var vara lite torr.
Dock märkte jag att degen mådde bra av att ligga till sig ca 20 minuter innan den bakades ut. Så det ska jag alltid göra framöver!
 
Biscotti med smak av mandelmassa och apelsin, ca 40 st:
100 g smör
1 knivsudd vaniljpulver
2 dl strösocker
3 ägg
150 g mandelmassa
saft och skal från 1 ekologisk apelsin
2 tsk apelsinblomsvatten
1 tsk bakpulver
6 dl vetemjöl
100 g mandel
Smält smöret i en kastrull, ha i sockret. Rör om så att sockret smälter och låt allt svalna. Knäck i äggen, ett i taget och rör om ordentligt. Grovriv mandelmassan och ha i den.  Riv skalet av apelsinen och pressa i saften. Ha sedan i apelsinblomsvatten.
Blanda ut bakpulvret i mjölet och ha i cirka 2/3. Hacka mandeln och ha i den. blanda allt väl och ha sedan i resterande mängd mjöl. Degen kan vara rätt kladdig men skall vara glansig och fin. Lägg över en bakduk och låt degen vila ca 20 minuter.
Dela degen i två bitar och forma till längder. Platta ut dem ordentligt med hjälp av fingrarna. Grädda först i 180 grader i cirka 15 minuter, tag ut plåten ur ugnen och skär längderna i sneda bitar. Försök att vända dem med snittytan upp. Ställ in plåten i ugnen och sänk värmen till 125 grader. Grädda ytterligare 15 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt skorporna torka i eftervärmen tills ugnen är helt kall eller helst över natten. Förvara i burkar med tätslutande lock.
 
Biscotti med smak av pepparkaka, ca 40 st:
100 g smör
1 knivsudd vaniljpulver
2 dl farinsocker
2 msk pepparkakskrydda
3 ägg
1 tsk bakpulver
6 dl vetemjöl
100 g mandel
Smält smöret i en kastrull, ha i sockret. Rör om så att sockret smälter och låt allt svalna. Knäck i äggen, ett i taget och rör om ordentlig. Blanda ut pepparkakskrydda och  bakpulver i mjölet och ha i cirka 2/3. Hacka mandeln och ha i den. blanda allt väl och ha sedan i resterande mängd mjöl. Degen kan vara rätt kladdig men skall vara glansig och fin. Lägg över en bakduk och låt degen vila ca 20 minuter.
Dela degen i två bitar och forma till längder. Platta ut dem ordentligt med hjälp av fingrarna. Grädda först i 180 grader i cirka 15 minuter, tag ut plåten ur ugnen och skär längderna i sneda bitar. Försök att vända dem med snittytan upp. Ställ in plåten i ugnen och sänk värmen till 125 grader. Grädda ytterligare 15 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt skorporna torka i eftervärmen tills ugnen är helt kall eller helst över natten. Förvara i burkar med tätslutande lock.
Gott till glögg eller en kopp kaffe <3

4
Kommentera

Hemgjord Daim

recept, daim, julgodis, godis,
Hemgjord Daim. Det perfekta julgodiset att göra när man som jag, är lite ivrig. Inte riktigt orkar vänta på att saker och ting ska stå framme i och stelna i flera timmar. Utan när man helt enkelt bara vill få julgodiset klart och börja få äta.
Dessutom har vi en 9-åring här hemma som inte tål laktos, vilket gör att det mesta av den choklad som finns att köpa går bort. Men Daim går ju finfint att göra helt laktosfritt. Bara att använda laktosfria produkter. Så nu har jag en burk med Daim i frysen, perfekt att ta fram till jul. Eller ja, dom kommer garanterat vara uppätna innan dess.. Om jag känner den här familjen rätt.recept, daim, julgodis, godis,
Den här veckan är så sprängfylld med jobb inför den stundande ledigheten att det känns som om jag tog ett djupt andetag i går och inte kommer kunna andas ut ordentligt förrän på fredag. Då SKA allt vara inlämnat, godkänt och förberett. Alla fakturor ska ha skickats, alla kvitton ska vara på plats och alla räkningar i företaget betalade. Kameran och jag ska få en välförtjänt vila ifrån varandra. Det blir så kul att åter ses sen där när 2020 blivit 2021. För hur mycket jag än älskar  mitt arbete finns det inget bättre för kreativiteten än att få lite ledigt.recept, daim, julgodis, godis,
I år hoppas jag att vi får tid att göra julgodis, laga klart mat och greja i lugn och ro innan jul Utan stress eller panik för att inte hinna. Det är min plan och mitt mål.
Hemgjord Daim:

2 dl grädde (minst 35%)
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
100 g mjölkchoklad
1 tsk kokosolja
Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull. Låt koka upp och fortsätt koka till 145°C.  Klä en plåt med bakplåtspapper. Bred ut kolan i ett jämnt lager. Låt stelna helt.
När kolan stelnat helt, skär i lagom stora bitar. Smält chokladen (antingen i vattenbad eller försiktigt i micron). Blanda i oljan. Pensla kolabitarna med smält choklad och låt stelna helt. Förvara i en burk med tätslutande lock. Antingen i frysen eller kylen.
 

10
Kommentera

Ugnsrostad brysselkål

bryssekål i ugn, ugnsrostad brysselkål b
Något som verkligen förgyller julbordet, det är brysselkål. Och då pratar vi inte om överkokta mjuka små gröna bollar som mosas ihop bara man vidrör dom med gaffeln. Nej jag tänker på ugnsrostad brysselkål. Med olja, flingsalt och honung. Allra helst ska det vara helt färsk brysselkål, den håller sig fin i formen. Även om jag kan tycka att den frysta är något mindre besk i smaken. Antagligen för att den varit just fryst.bryssekål i ugn, ugnsrostad brysselkål b
Men ändå. Så föredrar jag den färska varianten.
Idag är det dagen innan lucia. Och vi har firat lite med Sebastians släkt. Ute. I regnet. Men barnen sjöng lite julsånger och vi åt risgrynsgröt, skinksmörgås och drack kaffe med lussebulle. Och alla fick liksom umgås. Från snart 4-åringen till 82-åringen. Så fint ändå. Man får liksom göra det allra bästa av situationen.  När nu allt är som det är.
bryssekål i ugn, ugnsrostad brysselkål b
Brysselkål. Det verkar vara en vattendelare. Vissa älskar. Andra A V S K Y R! Det verkar få som är där mittemellan.
Men för alla ni som älskar, ni måste testa detta, Vill man är det gott med lite rostad mandelspån i. Eller granatäpplekärmor. Eller solroskärnor. Ja ni fattar. Många saker kan vara goda att smaksätta och bryta av med.
Ugnsrostad brysselkål:
1 fp färsk brysselkål ca 500 g
olivolja
flingsalt
flytande honung
Ansa och dela brysselkålen. Lägg i en ugnsfast form. Ringla över olja. Strö på flingsalt och ringla över honung.
Ugnsrosta i 225°C i cirka 20 minuter eller tills brysselkålen är mjuka men ändå har lite, lite tuggmotstånd.

Perfekt på julbordet eller till som tillbehör till köttfärslimpa eller köttfärsbiffar.

10
Kommentera

Jordnötsbräck med choklad och flingsalt

jordnötsbräck-3

Idag tror jag att jag gjorde livets godaste julgodis. jordnötsbräck! Alltså varför har jag inte gjort detta förut?! Orimligt gott ändå!
Lätt att göra och det krävs inga konstiga eller speciellt många ingredienser. Allt som faktiskt krävs är socker, sirap, grädde och jordnötter. Ja och såklart choklad och en gnutta flingsalt.

jordnötsbräck, julgodis, knäck

Jag utgick faktiskt från ett klassiskt knäckrecept. Där man helt enkelt blandar 1 del grädde, 1 del sirap och 1 del socker. För att då kan man tillexempel passa på att göra annat kolagodis av samma smet. Som hemgjord Daim tillexempel. Den ska ju också vara knäckig och hård. Inte seg och mjuk. Jag gjorde helt enkelt en lite större sats kola, men fick på köpet två sorters julgodis. Av exakt samma ingredienser. Fiffigt va?

jordnötsbräck, julgodis, knäckLåt oss också prata en liten stund om hur ofantligt gott det var med jordnötter istället för mandlar i kolan! Alltså, i år blir det en omgång knäck med jordnötter. Jisses så mycket godare. Men jag måste nog även göra en variant med mandlar. Ni vet traditioner osv…
Idag har vi precis 2 veckor kvar till jul. Och i ärlighetens namn är det svårt att få till någon vidare julkänsla när snön liksom vägrar anlända. Men som det ser ut just nu väntar 10 dagar med moln och ett par plusgrader.. Jaja, jul blir det. Oavsett väder.
Men det känns som om vi har läget skapligt under kontroll. De flesta julklapparna är inhandlade. Och snart är alla stora jobb levererade för min del. Så den 18 går barnen på jullov och jag hoppas på samma sak. Även om bloggen såklart kommer att uppdateras. Så är det ändå nästan ledigt <3

jordnötsbräck, julgodis, knäck

Men så till receptet. Det här blir lagom till en omgång jordnötsbräck. Jag kör på 2 dl sirap, 2 dl grädde och 2 dl socker. Men vill du göra någon mer sorts godis skulle jag köra 3 dl av allt. Har du en riktigt stor gryta kan du köra på 4 dl. Men kom ihåg att det tar sin lilla tid då.
Bräcken kan du såklart smaksätta hur du vill. Röra ner polkagrisar kanske?

jordnötsbräck, julgodis, knäck

Men jag tyckte den här varianten. Med jordnötter, flingsalt och choklad blev oemotståndligt gott!
Eftersom vi har en i familjen som inte äter laktos körde jag på laktosfri grädde och laktosfri mjölkchoklad. Och det fungerade hur bra som helst <3

Jordnötsbräck
2 dl grädde (minst 35%)
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 dl saltade jordnötter
flingsalt
100 g choklad
1 tsk kokosolja (eller annan smakfri olja)

Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull. Låt koka upp och fortsätt koka till 145°C. Hacka nötterna grovt. Ha i dom och rör om väl. Låt allt koka upp till 145°C igen. Klä en plåt med bakplåtspapper. Bred ut kolan. Strö över flingsalt. Låt stelna helt i rumstemperatur.
När kolan stelnat helt, skär i lagom stora bitar. Smält chokladen (antingen i vattenbad eller försiktigt i micron). Blanda i oljan. Doppa delar (eller hela om du föredrar det) av jordnötsbräcken i chokladen. Lägg tillbaka på bakplåtspappret och låt chokladen stelna.

5
Kommentera

Pepparkakans dag 10 goda recept

kladdkaka, pepparkakssmak
9 december visar dagens kalender. Det innebär att Anna har namnsdag och att det är pepparkakans dag. En dag väl värd att fira tycker jag.
Min bästa vän heter Anna, så hon fick en chokladkaka med smaka av pepparkaka i tidig namnsdagspresent igår. Man måste ju fira allt som firas kan detta år. Eller vad säger ni?
Idag tänkte jag tipsa om 10 goda recept som passar fint här på pepparkakans dag. Som pepparkakskladdkaka med choklad. Ett måste att testa i jul!rulltårta, baka, jul, fika
 
Eller en drömrulltårta med pepparkaksfyllning. Den här var bara såå himla god!
Vill du fixa något enkelt, juligt och gott? Gör då mina pepparkaksdadlar. Kryddiga, söta och väldigt goda!
fudge, jul, julgodis
Pepparkaksfudge är ett himla gott godis att göra så här i december.
pepparkaksbollar, veganska, vegan
Söta, små och helt veganska. Japp. Det är dessa veganska pepparkaksbollar. Dessutom är dom vansinnigt goda och enkla att göra på sånt du med all säkerhet redan har hemmapepparkaksgrottor, småkakor, julkakor
Uppgradera de klassiska hallongrottorna och gör juliga pepparkaksgrottor med härlig fyllning. Antingen med Dumle eller mjölkchoklad med smak av pepparkaka. Så gott!
pepparkakssnittar
Pepparkakssnittar, eller pepparkakssnuttar som Axel kallade dom när han var barn är en himla enkel småkaka att baka så här till jul.
recept klassisk mjuk pepparkaka
Mjuk pepparkaka, ett måste till jul. Eller vad säger ni?
Chokladmousse med smak av pepparkaka. En riktigt god dessert som passar finfint så här i juletid!krämig pepparkaksglass dansukker, pepparkakor, jul glass
Krämig pepparkaksglass, som du gör helt utan glassmaskin. Receptet hittar ni här!
 
Firar ni pepparkakans dag? Om man inte orkar baka något går det ju helt klart lika bra med köpepepparkakor!
Och just ja, grattis alla med namnet Anna idag på er dag ❤️

3
Kommentera