Saffranskladdkaka med vit choklad

kladdkaka med saffran och vit choklad
Idag behöver vi något solgult som lyser upp den gråa dagen. Eller vad säger ni? Vore det inte fint med en saffranskladdkaka?
Är man sugen på att baka med saffran, men ändå inte vill sätta en saffransdeg- då är det här ett himla bra alternativ. Dessutom är den i stort sett omöjlig att få torr och tråkig. Ja det är om du råkar grädda den för länge då.kladdkaka med saffran och vit choklad
Jag gräddade min saffranskladdkaka i en fyrkantig form med löstagbar kant. Kul med en liten annan form en den klassiska runda tänkte jag. Till kladdkaka är det ju alltid gott med grädde eller glass. Varför inte spritsa ut grädden runt om kanten på kakan. Och sen dekorera med frysta lingon. De syrliga lingonen blir en fin kontrast till den söta kakan!
 
Nu ska jag snart se till att Axel plockar ihop sina fotbollsgrejer och så ska jag köra in killarna på fotboll. Medan dom tränar ska jag och min kompis Anna passa på att ta en promenad. Det är ju liksom så man får passa på att umgås nuförtiden. Utomhus och med avstånd, Det känns liksom märkligt. Att inte kunna/vilja gå in hemma hos sin bästa kompis sen 26 år. Men vi får göra det bästa av situationen helt enkelt. Och ute går det ju bra att ungås. Fint att få lite motion på köpet ändå! Det kan behövas efter denna kaka 🙂
kladdkaka med saffran och vit choklad
Just saffran och vit choklad är en himla fin kombination tycker jag.
 
Saffranskladdkaka med vit choklad:
 
150 g smör
1/2 g saffran (1 påse)
1 krm vaniljpulver
100 g vit choklad
2 dl strösocker
3 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
Lägg smör, saffran och vanilj i en kastrull. Värm till smöret har smält helt. Hacka undertiden den vita chokladen. Tag kastrullen från plattan och rör i chokladen. Låt den smälta i det varma smöret. Blanda i socker och rör om. Ha i äggen, ett i taget. Blanda sist i mjölet och rör helt slätt. Klä en form med löstagbar kant med bakplåtspapper och ha i smeten. Grädda i 200°C i cirka 15 minuter. Låt kakan svalna helt, gärna i kylskåp ett par timmar eller över natten.
Dekorera din saffranskladdkaka med spritsad grädde och frysta lingon.

5
Kommentera

En decemberönskan

inlägget innehåller adlinks.
Jag plockade n påse full. Med det jag önskar mig av december. Risk finns att det är just dom här sakerna som får göra mig sällskap under decembers julledighet.
När jag föräter mig på ekologiska pepparkakor från GILLE. Helt klart de godaste köpe-pepparkakorna. Och ska det drickas julmust. Då är det  Zeunerts julmust som gäller. Inte alls lika sötsliskig. Så god! Jag brukar till och med spara undan några flaskor varje jul. För de smakar som allra bäst när de fått stå till sig ett år tycker jag!
Ekologiska apelsiner finns alltid här hemma så här års. Antingen att skala och äta, eller varför inte  att ha i bakning eller sätta nejlikor?
 
Naglarna, dom målar jag i rött. Hela december. Sen får den färgen vila tills nästa jul. I år har jag helt fastnat för ett urfint från Essie och ett från O.P.I
Om jag inte sippar på julmust, då kand et vara gott med en liten mugg glögg.  Jag gillar den här alkoholfira, ekologiska från BLOSSA. Precis som med julmusten är inte den här lika söt som saftglögg kan bli ibland. Så god!
 
fyllda lussebullar, lussebullar med fyllning
Många är de lussebullar jag tänkt äta denna julledighet. Frysen är full nu. Men tror jag kommer behöva baka en omgång till innan jul. Har man väl tagit upp en påse tar den slut på ett litet, litet kick. Mina fyllda, snurrade lussebullar har varit väldigt populära här hemma. Testa dom du med!
Vi tänder såklart massor av ljus nu. Det BEHÖVS! Mina finfina ljusstakar som min fina vän Katja har gjort står framme året om här.
Böckerna att läsa under julledigheten är även de många. Jag har både köpt på mig, men även lånat en del böcker. Som jag ohämmat kommer frossa i. Sen hoppas jag att det kommer ligga en eller annan bok under granen i år. Det vore fint!
Böcker jag tänker börja med under december är:
 

Har ni inte läst de tidigare böckerna i de två sistnämnda kan jag med varmt hjärta rekommendera dom!
Vad fyller du din decemberpåse med för önskningar?
 

1
Kommentera
ANNONS

Vintersallad med blåvitmögelostdressing

I betalt annonssamarbete med Wernersson Ost. 

kycklingsallad, blåmöggelost, couscoussallad
Om någon frågar, vilken mat som är min favoriträtt. Då svarar jag oftast någon form av sallad. Vore det bara me, myself and I som jag skulle ta hänsyn till i matfrågan, ja då skulle nog min matlagning bestå av olika sorters sallad. Tänk er en varm sommardag och en grekisk sallad. Eller som nu en kall decemberdag, vad passar bättre än en saffransdoftande vintersallad med blåvitmögelostdressing? Det är matigt, varmt och oemotståndligt gott!
kycklingsallad, blåmöggelost, couscoussallad
Det fina med att laga en sallad, det är att du verkligen kan bygga underbara broar mellan olika smaker och texturer. Här möter söt och mjuk pumpa krispiga granatäppelkärnor. Den saffransdoftande couscousen blir en kontrast till valnötternas knapriga textur. Eftersom den här rätten innehåller ganska många söta inslag, så passar det ypperligt att ringla över en dressing gjord på Bavaria Blu. kycklingsallad, blåmöggelost, couscoussallad
Bavaria Blu tillverkas av familjeföretaget Bergader Privatkäserei som grundades redan 1902.  I samlingen finns tre sorters blåmögelostar. Tidigare har jag använt Bavaria Blu-Tasty Blue. En ren blåmögelost, den med allra mest smak till en matig och god paj. Till mitt recept på fylld lax använde jag Bavaria Blu Rich & Creamy. Det är en blåvitmögelost med lite mildare smak Idag har jag använt Bavaria Portion. Även det är en blåvitmögelost som passar riktigt fint till min dressing i detta recept.
Alla tre ostar är extra krämiga tack vare den härliga fetthalten på 44%. Du hittar dessa ostar i välsorterade dagligvarubutiker.
Ostarna från Bavaria är tillverkade på förstklassig mjölk från kor som betat i de bayerska alperna. Dessutom är ostarna handtillverkade och innehåller inga tillsatser eller konserveringsmedel. Hur bra låter inte det?
kycklingsallad, blåmöggelost, couscoussallad
Fördelen med recept på sallad, det är att dom är otroligt enkla att anpassa efter vad just du tycker om. Välj de nötter du gillar bäst eller har hemma. Både mandel och hasselnötter skulle vara fint. Har du inte grönkål hemma? Ta bladspenat istället. Det enda du inte ska byta ut, det är dressingen!
 
kycklingsallad, blåmöggelost, couscoussallad
 
Saffransdoftande vintersallad med blåvitmögelostdressing 4 port:
Saffranscouscous:
4 port couscous
1 msk grönsaksfond
25 g saffran (1/2 paket)
1olja
Mät upp vatten enligt förpackningen.  Ha i grönsaksfonden och låt koka upp. Rör sedan i saffran, couscous och olja. Låt stå minst 5 minuter under lock. Fluffa upp couscousen med hjälp av en gaffel.
Kyckling:
4 st kycklingfiléer
örtsalt
svartpeppar
smör att steka i
Torka kycklingen helt torr. Krydda med salt och peppar. Stek kycklingen i smör tills den fått fin färg runt om. Låt sedan kycklingen gå klart i 200°C varm ugn i 20 minuter eller tills innertemperaturen är 70°C. Låt vila under folie innan de skärs upp.
Pumpa:
ca 700 g buternutpumpa (eller sötpotatis)
salt
olivolja
Skala och skär pumpan i bitar. Strö över salt och ringla över lite olja. Ugnsbaka i 200°C i cirka 30 minuter eller tills pumpan är helt mjuk.
Sallad:
3 kvistar grönkål
olivolja
salt
citron
1 granatäpple
ca 100 g valnötter
1-2 päron (beroende på storlek)
 
Repa grönkålen och skär den i mindre bitar. Ringla över olja och salt. Pressa över citron och massera in allt väl i kålen. tag ur alla kärnor ur granatäpplet.
Skiva päronet tunt och stek skivorna mjuka.
Blåvitmögelostdressing:
150 g (en fp) Bavaria Blu Portion
2 dl naturell yoghurt
2 tsk vitvinsvinäger
1 msk majonnäs
1 tsk vitlökspulver
salt
ev lite mjölk/vatten
Mosa blåvitmögelosten fint med en gaffel. Blanda i resterande ingredienser och rör till en slät dressing. Känns dressingen för tjock kan du spä den med lite vätska.
Blanda kålen med couscous och ugnsbakad pumpa. Fördela i 4 skålar/tallrikar. Strö över granatäpplekärnor och valnötter. Skär kycklingen i bitar och lägg ut tillsammans med päronskivor på tallrikarna. Ringla över blåvitmögelostdressingen och servera direkt.
 
Vilken dressing är din favorit att ha på sallader?

2
Kommentera

Lax i ugn med saffran

lax i ugn med saffran
För någon vecka sedan blev jag påmind om min lax i ugn med saffran av Paula som lagade den. Ett recept som funnits på bloggen ett tag men jag kände att det var dags att uppdatera bilderna lite.
En superenkel variant på lax i ugn som du enkelt gör med hjälp av en burk crème fraîche som är smaksatt soltorkad tomat och saffran. En himla god kombination om di frågar mig. Sen har jag även tillsatt lite Keso. För att det är gott och det passar fint till tycker jag.
En perfekt vardagsrätt som blir himla god i matlåda dagen efter.
lax i ugn med saffran
Nu har familjen landat i soffan här hemma. Vi har som varje december börjat kolla igenom Sunes Jul. Undrar om den julkalendern någonsin kommer bli omodern liksom. Fast den har 30 år på nacken tycker barnen att den är bra. Även om det er ut lite som ”förr i tiden” 🙂
Innan skolan har vi kollat på årets julkalender, som fått tummen upp av hela familjen. Har ni kikat på den något?
 
Lax i ugn med saffran:
8 st laxfiléer
1 burk crème fraîche, smaksatt med saffran och soltorkade tomater
2 msk tomatpuré
250 g keso
1 paprika
färsk persilja
salt och peppar
saft rån 1/2 citron
Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form. Blanda  crème fraîche, tomatpuré och keso i en burk. Finhacka paprikan och blanda i den. Klipp i lite färsk persilja och smaka av med salt, peppar och lite citron. Bred detta över laxen. Ställ in i ugnen på 200 °C i cirka 20 minuter eller tills laxen är helt klar.
 
Nu önskar jag er en fin andra december!
 

2
Kommentera

Fyllda lussebullar

fyllda lussebullar, lussebullar med fyllning
Min relation till klassiska lussebullar, den är lite sådär. Jag älskar smaken av saffran. Men, en helt vanlig, klassisk lussebulle blir lätt lite torr och tråkig. Få är de lussebullar jag ätit som faktiskt varit riktigt goda. Men de är ändå något speciellt med de där snurrade bullarna. Så jag tänkte, varför inte testa att göra fyllda lussebullar?
fyllda lussebullar, lussebullar med fyllning
Genom att kavla ut degen, bre på smör, vanilj, lite socker och vika ihop degen. Precis som när man gör klassiska kanelbullar. Men istället för att snurra remsorna till bullar, snurrade jag dom till lussekatter. Får jag säga det själv blev det himla fint. Och så himla gott! Lussebullar 2.0 kallar jag dom för!
fyllda lussebullar, lussebullar med fyllning
Precis innan servering pudrade jag bara över lite florsocker. Fint va?
Alla som hittills smakat tyckte mina fyllda lussebullar var hur goda som helst. Så det tar jag som ett bra betyg! Jag valde att fylla med bara smör, vanilj och socker. Enkelt. Men det går såklart bra att fylla med riven mandelmassa och smör, kanske riva över lite apelsinskal? Här finns  en stor utvecklingspotential känner jag!
Jag använder mitt grundrecept för saffransdeg, som ni hittar här.
Fyllda lussebullar:
1 sats saffransdeg
200 g mjukt smör
1 1/2 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
ägg till pensling
florsocker att pudra över de färdiga lussebullarna
När degen jäst klart, dela den i två bitar och kavla ut på väl mjölat bord. Blanda ihop smör, socker och vanilj, gärna med elvisp till en mjuk och smidig smet. Bred ut hälften över den utkavlade saffransdegen. Vik degen dubbel och kavla ut degen något. Skär degen i cirka 1 1/2-2 cm breda remsor. Tvinna varje remsa som till en vanlig bulle. Snurra sedan ihop till formen av klassiska lussebullar och lägg ut på en bakplåtspappersklädd plåt. Täck med bakduk och låt jäsa i cirka 20 minuter. Upprepa med resterande mängd deg.
Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 250°C i cirka 8 minuter eller tills lussebullarna fått fin färg. Olika ugnar ger olika resultat. Så du kan behöva justera tiden efter just din ugn!
De fyllda lussebullarna går fint att frysa in och sedan tina försiktigt i ugn eller micro. Pudra lite florsocker över innan servering. Bullarna är som godast precis ljumma!
 

5
Kommentera