Rabarbersirap till drinkar och desserter

Rabarbersirap till drinkar och desserter

Idag bjuder jag på ett väldigt användbart recept. Nämligen rabarbersirap, perfekt till sommarens alla drinkar och desserter.
För rabarbersirap är gott att ringla över riktigt god vaniljglass. Men det är också grunden till många enkla och fina drinkar!

Gör en rabarber sour med rabarbersirap som bas. Eller varför inte en rabarbermojito. Eller gör en stor kanna rabarberspritzer. Svalkande och gott!

Jag har testat några olika recept och föredrar den här varianten. Den tar lite längre tid men upplever att den får en mycket mer intensiv röd färg. Och förutom smaken så är det ju färgen man vill åt här.

Använd rabarber med mycket rött på stjälkarna. Om din rabarber är väldigt grön skulle jag rekommendera att slänga i ett par frysta hallon för att verkligen få till en härligt röd färg.

Rabarbersirap är inte som baksirap i konsistensen utan mer rinnig. Egentligen är det ju en väldigt koncentrerad saft bara. Så bli inte orolig om din sirap inte har sirapskonsistens. Det ska den inte ha, med den ska vara mer trögflytande än outspädd saft.

Så här års svämmar mångas trädgårdar över av just rabarber och vill man inte stå och koka saft är det här ett bra sätt att ta tillvara på lite av rabarbern. Rabarbersirap håller ett par veckor i kylen i en ren flaska. Men du kan också frysa in den i istärningar. Perfekt att ta fram och lägga i drinken!

Rabarbersirap ca 4 dl:

ca 1 kg rabarber
4 dl strösocker
5 dl vatten

Skär rabarbern i mindre bitar. Lägg i en kastrull och slå på socker och vatten. Låt allt koka upp och koka utan lock i ca 20 minuter. Sila ner sirapen i en ren kastrull. Låt den sedan koka i ca 20 minuter, tills den har en mer trögflytande konsistens. Ha upp på en väl rengjord flaska och förvara kallt.
Eller ha upp i större istärningsformar och frys in.

Till helgen kommer denna rabarbersirap få sällskap av lite bubbel i mitt glas. Så läskande och gott!

Vad gör du helst med rabarber?

19
11 kommentarer

Frozen yoghurt cheesecake bites

Frozen yoghurt cheesecake bites

Försommaren brakade in precis lagom till den sista snön försvann och nu känns det liksom helt orimligt att jag inte ens hunnit plocka undan tjocka vantar och mössor i hallen än. Känslan av att det snart ska bli sommarlov brukar kännas helt orimlig, men med en väderprognos som viskar om 27 grader till helgen känns det nästan långt till lovet nu.

Lagom till de tidiga, varma sommarvindarna tänkte jag passa på att tipsa på om dessa godingar. Frozen yoghurt cheesecake bites. Yoghurt, färskost och bär som toppas med lite vit choklad och digestivekex. Vill du kan du såklart doppa hela biten i choklad, så den blir helt täckt.

Själv tycker jag det blir lite sött. Men nästa gång ska jag absolut sätta i en glasspinne, då blir dom enklare att äta gissar jag.

Här kan du smaksätta med det du gillar bäst. Jag hade hallon i frysen så tog det. Men går såklart bra med vilken frukt som helst! Och i sommar kommer jag garanterat göra dessa med färsk frukt istället!

Frozen yoghurt cheesecake bites 10 större eller 16 mindre:

100 g färskost
200 g grekisk yoghurt
1 tsk honung
ca 3 dl bär

vit choklad
digestivekex

Blanda samman färskost, grekisk yoghurt och honung. Ha i bären och rör tills allt blandats väl.
Klä en plåt (som går in i din frys!) med bakplåtspapper. Klicka ut smeten i önskad storlek. Jag tog skeden och formade till mina något.

Smält choklad och ringla över, strö sen krossade digestivekex på toppen och frys in i ett par timmar.
Eller– ställ in yoghurtbitarna i frysen och låt de frysa helt. Smält choklad och doppa de frysta yoghurtbitarna i chokladen. Toppa med krossade digestivekex.
Frys in igen.

Äts med fördel direkt ur frysen som ett gott och fint alternativ till sommarens alla glassar!

Är du mer glassugen kan jag rekommendera att göra hemgjorda glassbåtar!

4
Kommentera

Recept på hemgjord vaniljvisp

Recept på hemgjord vaniljvisp

Vem har ätit årets första rabarberpaj än?

Ja ni är rätt många kan jag gissa. Och vi har hela härliga sommaren framför oss som bjuder på paj i alla dess former! Men till pajen, oavsett om det är äppelpaj, blåbärspaj eller rabarberpaj är det gott att ha något till. Som vaniljvisp. Och ibland är man lite trött och tar en på tetra från mataffären och känner sig helt nöjd med det.
Men oftast gör jag egen. För det är så jäkla gott och väldigt enkelt!

En handfull ingredienser och en elvisp är allt som behövs.

Receptet på hemgjord vaniljvisp är enkelt. Och blir fluffigt och krämigt. Jag brukar göra den och servera direkt. Men blir det över kan den behöva vispas upp innan den serveras.

Andra namn på detta söta och härliga tillbehör kan vara rårörd vaniljsås eller kallrörd vaniljsås. Vilken syftar till att såsen inte kokas utan vispas upp och är rå.

Hur många vaniljvispen räcker till beror helt på hur man äter sin vaniljvisp. Jag brukar äta paj med vaniljvisp och då räcker det utan problem till 6 portioner. Men jag vet att många föredrar att äta vaniljvisp med paj och då räcker den till färre portioner.

Hemgjord vaniljvisp 4-6 port:

3 äggulor
3 msk florsocker
1/2 tsk vaniljpulver eller 1 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Vispa upp äggulor, florsocker och vanilj vitt och pösigt. Vispa grädden fast i en separat skål. Vänd sedan ner grädden i äggvispet och rör om tills allt är blandat. Låt stå kallt om den inte serveras direkt.

Du kan enkelt göra laktosfri vaniljvisp genom att använda laktosfri grädde, det har jag använt här.

7
Kommentera

Klassisk rabarberpaj

Klassisk rabarberpaj

Nu är den ljuva tiden här, den som bjuder på rabarberpaj en solig eftermiddag utan att det finns någon mer anledning till det än att det är gott.
Ljuva, fina maj med blommande hägg och spirande förväntningar.

Och vad passar då bättre än att dela med sig av ett riktigt klassiskt recept på rabarberpaj? Ja du kan såklart ha vilken frukt eller bär som helst här i. Äpple, päron, jordgubbar. Ja du fattar grejen.
Ett bra grundrecept att utgå ifrån helt enkelt.

Receptet är från början min mammas. Och i hennes receptbok heter den paj från Toronto. Fråga mig inte varför. Men så heter den.
Genom åren har jag bakat mängder av varianter på just den här pajen. Så kanske är inte ens det här samma recept som mamma har längre?

Den här pajen gör du enkelt direkt i kastrullen som du smälter smöret i.
Du kan tillsätta lite havregryn i smeten- det brukar jag göra för det blir så gott!

Jag sockrar inte min rabarber så här tidigt på säsongen. Jag strör heller inget potatismjöl över. Men skulle jag tex ha i jordgubbar, blåbär eller hallon som innehåller mer vätska skulle det vara en god idé.

Klassisk rabarberpaj:

rabarber
150 g smör
1 1/2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
 
Skär rabarbern i slantar. Ha upp den i en pajform.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt socker och rör tills det löst sig något. Tag kastrullen från plattan och ha i mjöl, bakpulver och salt. Det skall bli en smulig massa.
Toppa rabarbern med pajdegen och grädda i 180 grader i cirka  30 minuter.

Rabarbern ska börja safta sig och bubbla.

Ett fint grundrecept på en klassisk rabarberpaj. Ett måste att ha i sitt receptregister!

7
Kommentera

htipiti- grekisk paprikaröra med fetaost

htipiti- grekisk paprikaröra med fetaost

Grillsäsongen är här! Vilket innebär att tiden för alla goda röror och såser också har anlänt. Jag bor i en familj där 2 personer skulle kunna äta bea till exakt ALL mat. En person som endast äter rhode islanddressing och kall dillsås.
Och så är det jag, som älskar alla kalla såser och röror som finns.

Min go to- röra är den här paprikaröran. Som är en variant på muhammara, en klassiker från mellanöstern. Jag har dock i solroskärnor istället för valnötter. Den har hängt med på otaliga midsommarfiranden, grillkvällar och födelsedagar.

Men idag bjuder jag alltså på den här grekiska varianten, med fetaost i. Mixa så slätt du önskar. Jag gillar när den är rätt välmixad och inte så stora bitar av varken fetaost eller paprika.
Jag öser gärna i massor av färska örter som basilika och persilja. SÅ gott!

Servera med grönsaker, till ett gott bröd eller till grillmiddagen. Så mumsigt!

htipiti- grekisk paprikaröra med fetaost:

ca 200 g grillad paprika
150 g fetaost
1 näve färsk basilika/persilja
2 msk olivolja
ca 1 msk citron
örtsalt

Lägg grillad paprika, fetaost och örter i en matberedare.  Ringla över oljan. Mixa till önskad konsistens. 

Smaka av med citron och salt.

6
Kommentera