Vinterns bästa grytor, soppor och gratänger

panzanella, ravioli
Här bjöd helgen både på minusgrader, frost och några fina snöflingor. Världen blev liksom lite krispig och vintrig med ens. Och jag önskar december kunde få vara så här nu. Med lite snö som faller pö om pö. Ni vet, sådär lagom så man måste skotta någon gång i veckan bara. Inte varje morgon för att ta sig ut. Det är min önskan just nu.
När vädret blir som det är nu. Då blir jag ofelbart sugen på viss mat. Sånt som är varmt och gott. Som värmer inifrån och ut. Som passar att göra mycket av så det räcker till matlådor och rester. Så man en annan dag i veckan helt enkelt bara kan värma på det som finns hemma. Sån matlagning gillar jag, Därför tipsar jag idag om vinterns bästa grytor, soppor och gratänger.
 
Som den här raviolin med spenatfyllning. Den tar en stund att göra i ordning, men är väl värd det! Makalöst gott och passar finfint att äta så här års!
vegogryta, vegansk gryta, linser, vegetarisk mat
Grytor som klarar sig lite själv på spisen. Det är väl ändå den bästa av middagar. Eller hur? Den här krämiga linsgrytan är både billig att göra och smakar gudomligt! Perfekt vintermat!
soppa, höst, mat
Mustig köttfärssopa är god att äta som soppa dag 1. Resterna passar finfint att göra köttfärssås eller varför inte lasagne på. Matlagning helt i min stil!
Sötpotatis och pumpagryta med saffransaioli
Gryta på sötpotatis och pumpa. Självklart kan du byta ut både pumpa och sötpotatis mot andra rotsaker och potatissorter. Ta av vad du har hemma eller gillar bäst. Vanlig potatis, morötter, palsternacka och kålrot är sånt jag också gillar att använda i den här grytan. Pricken över i är saffransaiolin!
soppa, rotsaker, rotsakssoppa
Mormors grönsakssoppa. Perfekt att laga så här års då rotsakerna fortfarande är i säsong och till bra pris!
kycklingratäng med ajvarKycklinggratäng med ajvar och fetaost är en riktig räddare i nöden när det kommer till vardagsmat. Den går fort att laga och hela familjen gillar den!
Vilken slags mat äter ni allra helst så här i vintertid?
 

0
Kommentera

Saffranskrans med vit choklad

grundrecept saffransdeg
Igår bjöd jag er på mitt bästa recept på grundrecept på saffransdeg. Och då passar det väl fint att tipsa er om vad ni kan göra med denna deg. Kanske är en saffranskrans med vit choklad ett gott alternativ till de klassiska lussebullarna?
Perfekt om man lite snabbt vill göra något gott att bjuda på.
saffransbröd, vetekrans, saffranskrans
Saffransbröd med vit choklad har blivit ett stående inslag varje jul hemma hos oss. Jag har säkert bakat dessa i 10 år nu. Jag tycker saffransbröd man fyller med något gott är så gott. Och den här varianten med vit choklad är en riktig höjdare! Och att göra en krans av degen istället för att skära dom i bullar blir fint och ser mer arbetat ut än vad det är.
Ha på fyllningen och rulla ihop till en tight rulle som du fäster ihop till en krans.
saffransbröd, vetekrans, saffranskrans
Klipp sedan snitt i kransen med hjälp av en sax. saffransbröd, vetekrans, saffranskrans
Klipp inte hela vägen igenom, utan låt kransen vara hel i botten. saffransbröd, vetekrans, saffranskrans
 
Vik sedan ut de klippta bitarna åt sidan. Varannan åt höger, varannan åt vänster.
Du kan välja att klippa smala bitar eller som jag, lite bredare. Gör som du vill. Gör du lite större bitar som på mina bilder blir kransen lite mer rustik.
saffransbröd, vetekrans, saffranskrans
Ser ni alla underbara bitar av vit choklad? Det här blir hur gott som helst! Pensla med uppvispat ägg och grädda sedan kransen.saffransbröd, vetekrans, saffranskrans
Vill du kan du strö mandelspån över kransen innan du gräddar den. Jag pudrade lite florsocker över den avsvalnade saffranskransen. Enkelt och fint.
En sats grundrecept på saffransdeg. Receptet hittar ni här.
fyllning:
200 g vit choklad
200 g mjukt smör
1 uppvispat ägg
När degen jäst till dubbel storlek. Dela den i två och kavla ut den ena till en rektangel på väl mjölat bord.
Finhacka den vita chokladen. Bred ut hälften av smöret på den utkavlade saffransdegen. Strö över hälften av den vita chokladen.
Rulla ihop till en tight rulle och färst ändarna till en rund krans. Gör snitt i kransen med hjälp av en sax. Vik de klippta snitten åt olika håll, en åt vänster, en åt höger och upprepa detta hela vägen runt om.
Pensla kransen med uppvispat ägg och grädda i 200°C i cirka 30 minuter. Tiden kan variera från ugn till ugn.
Kavla ut degbiten du har kvar och bred ut smör, ha på vit choklad. Rulla till en tight rulle. Skär aningen rullen i bitar lägg i bullformar. Grädda i 200°C i cirka 12 minuter. Eller upprepa instruktionerna ovan och gör en krans till.
 
Perfekt att fylla frysen med redan nu och ta fram till alla mysiga fikastunder i december. Bullarna med vit choklad är allra godast att äta lite ljumma, så värm dom gärna precis innan ni ska äta dom!
 
 

1
Kommentera

Grundrecept på saffransdeg


 
Under många år har jag experimenterat fram och tillbaka med olika sorters saffransdegar. Ett tag körde jag som många andra med kesella i degen. Men helt ärligt, jag tror inte bullarna blir saftigare för det. Däremot läste jag här om dagen om någon som tillsatte créme  fraîche i sin saffransdeg. DET däremot, det lät lite intressant. Om det inte är för syrligt liksom. För syrliga bullar vill vi inte ha.
Själva saffranet torkar ut bullarna, Därför är det bra att tillsätta mer fett (därav tanken med créme fraîche). Men det finns såklart andra sätt att råda bot på detta.
Här kommer mina bästa tips för att lyckas med saffransdegen:

  • Använd alltid rumstempererade råvaror. Mjöl, ägg, smör-ja låt allt stå framme tills de håller samma temperatur.
  • Byt ut en del av mjölken mot grädde. Då motverkar du att saffranet torkar ur degen.
  • Smält inte smöret, utan hyvla det kalla smöret med osthyvel. Då får det rätt temperatur på ett litet kick och blandar sig fint i degen. Smälter du smöret går det åt mer mjöl och det finns risk att bullarna blir torra.
  • Olika sorters mjöl kräver olika mycket vätska. Tillsätt därför inte allt mjöl från start. Arbeta degen, gärna i maskin och låt den hellre vara något för kladdig än för stum.
  • Baka på kall degvätska. Eller mät med termometer att din degvätska verkligen inte är varmare än 37°C.
  • Klassiska lussekatter i all ära. Men om du fyller dina saffransbullar med mandelmassa, smör, vit choklad eller något annat gott- ja då blir de garanterat saftiga och goda!
  • Vill du ha russin i degen? Lägg dom i blöt ett par timmar innan. Jag tycker det är gott att lägga dom i glögg.

 
Grundrecept på saffransdeg:
4 dl mjölk
2 dl grädde
1 g saffran (två kuvert)
50 g jäst
200 g mjukt smör
2 ägg
2 dl strösocker
1/3 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl
 
Värm 2 dl mjölk tillsammans med allt saffran. Genom att hetta upp saffranet frigörs smakerna lite extra.
Häll i resterande mängd mjölk och all grädde. Se till att degvätskan inte är varmare än 37°C. Använd termometer för att veta exakt.
Smula jästen i en bunke, slå på degvätskan och rör ut jästen helt. Tillsätt det mjuka smöret, ägg och socker. Rör ut saltet i lite av mjölet, arbeta sedan in mjölet, lite i taget. Arbeta sedan degen i maskin i cirka 15 minuter. Strö över lite mjöl och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 60 minuter.
En perfekt deg att använda till lussebullar, fyllda bullar eller vad man nu gillar bäst.
 
Håll utkik här i veckan, då kommer jag dela med mig av flera sorters saffransbullar som ni kan baka ut av denna deg!

7
4 kommentarer

5 goda pastarecept

pasta, toscana, Villa Puccini, middag, mat pasta
Tänk va, hur många olika pastarecept det finns. Den klassiska vardagsrätten spagetti med köttfärsås, lasagne, styvade makaroner- att variera pasta är verkligen inte svårt. Men ibland behöver man bara en fin liten påminnelse om att det finns många olika saker att laga. Därför tipsar jag idag om 5 goda pastarecept. Kanske hittar ni någon ny favorit?
En av mina favoriter, det är fyllda pastasnäckor. Så gott! vegetarisk köttfärssås, vegofärs, vegosås, vegetarisk pastasås
Den här pastasåsen är perfekt att laga när man inte har kyl och frys överfulla. Jag har nämligen drygat ut färsen rejält med morötter. Bra för plånboken men också för att få i kidsen lite extra grönsaker!
vego, middag, mat , recept
Lasagne, lasagne, lasagne. Du är så älskad ska du veta. Perfekt mat att laga till många eller som måste räcka till matlåda också. Den här varianten är gjord på keso. En storfavorit hos oss!vego, ajvarsås
Vegetariska köttbullar gjorda på svarta bönor i ajvarsås. Så gott och inte alls speciellt svåra att göra! Jag gillar att servera extra tunn pasta till. Den är så god!pastasås med ugnsrostade grönsaker villapuccini
Det finns pastasås, och så finns det pastasås. Den här varianten har jag gjort genom att först ugnsbaka grönsaker och sedan kokat ihop dom till en alldeles ljuvlig pastasås Hur god som helst!
Idag blev det halvdagsjobb då fritids var stängt idag. Isac kom hem och såg ut som om han rullat sig i leran. Men det hade han verkligen inte gjort. Han hade faktiskt gjort grusänglar…. Så det blev att dra igång tvättprojektet här hemma. Ytterkläderna kunde liksom stå för sig själva..
Nu ska jag ansluta till Sebastian och Axel som startade igång ett pussel igår kväll. Jag är lite för rastlös för att kunna sitta längre stunder, men ett litet tag kan jag göra dom sällskap iallafall.
 
Nu hoppas jag ni får en finfin start på denna vecka! Och kom ihåg att kolla in här under veckan då jag har massor av härliga recept inför första advent på g!

4
Kommentera

Saffranskokta och glöggkokta päron

inkokta glöggpäron, saffranspäron
Ibland ska man inte krångla till det. Ibland ska man helt enkelt bara låte de gamla klassiska recepten få ta plats och visa vad dom går för. Som saffranskokta päron, eller varför inte glöggkokta päron. Så genialiskt i all sin enkelhet. Dessutom doftar det underbart medan päronen kokar i sin lag. Hela huset fylls med fantastiska juldofter!
inkokta glöggpäron, saffranspäron
Jag gjorde både saffranspäron och glöggpäron. Jag kunde helt enkelt inte bestämma mig för vad jag var mest sugen på. Sen blir det ju så otroligt vacker färg på de båda varianterna. Eller hur?inkokta glöggpäron, saffranspäronPäronen är ätklara när de kokat klart. Men jag tycker de blir allra godast när de fått stå iallafall ett dygn och dragit åt sig av smakerna. Men har du upp päronen och lagen på väl rengjorda burkar klarar dom sig i alla fall 2 veckor i kylskåp. Säkert längre också, men det vågar jag inte lova..   inkokta glöggpäron, saffranspäron
De saffranskokta päronen fick ljuvlig smak av en skvätt apelsinblomsvatten. Det har en blommig doft och smak som passar ypperligt ihop med just saffran. En perfekt kombination helt enkelt!inkokta glöggpäron, saffranspäron
Jag kokade mina päron i lättvinsglögg idag. Men vill du går det såklart fint att använda en starkvinsglögg också. Tidigare har jag kokat päron i den här glöggen från Blossa, vilket också har varit helt makalöst gott!inkokta glöggpäron, saffranspäron
Jag tycker det passar finfint att servera lite lättvispad grädde till. Men det är också gott med en kula glass.
Päronen passar fint att ha som dessert nu under hösten och vintern, men gör sig även himla bra på julbordet!

Saffranskokta päron:
8 fasta päron (typ conference)
8 dl vatten
3 dl strösocker
1 påse (1/2g saffran)
1/2 tsk vaniljpulver
saft från 1 apelsin
ca 2 tsk apelsinblomsvatten
Skala päronen men spar den lilla kvisten om den finns kvar. Lägg päronen i kallt vatten så de inte blir missfärgade.
Blanda vatten, socker, saffran, vanilj och saft från 1 apelsin i en kastrull. Rör om tills allt socker har smält. Lägg i päronen och låt de sjuda under lock tills päronen mjuknat men fortfarande har lite motstånd i sig, ca 15 minuter beroende på storlek.
Lägg päronen i en väl rengjord burk och slå sedan lagen över. Låt svalna helt. Ha i lite apelsinblomsvatten. Smaka av och ha ev i lite mer.
Förvara svalt.

Glöggkokta päron:
8 fasta päron (typ conference)
750 cl glögg
1 dl strösocker
3 kanelstänger
1 tsk kardemummakärnor
Skala päronen men spar den lilla kvisten om den finns kvar. Lägg päronen i kallt vatten så de inte blir missfärgade.
Blanda glögg, socker, kanel och kardemumma i en kastrull. Rör om tills allt socker har smält. Lägg i päronen och låt de sjuda under lock tills päronen mjuknat men fortfarande har lite motstånd i sig. ca 15 minuter beroende på storlek.
Lägg päronen i en väl rengjord burk och slå sedan lagen över. Låt svalna helt. Förvara svalt.

Vill man ha i andra kryddor är det gott med stjärnanis, pommerans eller varför inte ingefära.
En perfekt juldessert du kan göra veckor i förväg.

6
Kommentera