Pepparkakskladdkaka med choklad

kladdkaka, pepparkakssmak

Det finns en smakkombination som de senaste åren blivit mig riktigt kär. Och det är när smaken av pepparkaka och choklad förenas. I mitt tycke uppstår då magi! Så därför är det ingen skräll att just pepparkakskladdkaka hamnar rätt högt upp på min lista av saker jag gärna fikar till jul.
Den här gången tillsatte jag även 100 g choklad. För allt blir ju så mycket bättre med lite extra choklad.

kladdkaka, pepparkakssmak

Här har det blåst storm i natt och hela förmiddagen. Grannens spalock hade blåst all världens värld. Och rätt som det var knäcktes ett av våra äppelträd utanför köksfönstret. Det bara vickade omkull. SÅ trist och tråkigt. Allt på trappen har blåst omkull, sönder och bort. Vilket jäkla busväder alltså. Sen kom hagel och snö. Men nu har det både slutat snöa och blåsa. Vilket märkligt väder liksom!

kladdkaka, pepparkakssmak

Kladdkakan har jag dekorerat med spritsade pepparkakor. Visst blir det lite roligare så.? Orkar du inte baka egna pepparkakor går det precis lika bra att spritsa färdiga pepparkakor och sätta runt om som en krans. Enkelt men ack så effektfullt. Allra finast blir om du ”limmar ihop” alla pepparkakor till en krans. Men, det blir lite trixigt att skära igenom pepparkakorna då. Så jag la bara ut dom runt om liksom. När jag sen skar bitar fick varje bit med sig en pepparkaka.

kladdkaka, pepparkakssmak

Vi fikade den här igår och barnen blev helt lyriska. Dom tyckte det var hur gott som helst! Den godaste kladdkaka dom smakat.
Allra bäst blir den om den får stå över natten (eller dagen) i kylen och liksom stena helt. Då blir konsistensen perfekt!
 
Pepparkakskladdkaka med choklad:
2 ägg
3 dl strösocker
125 g smör
100 g choklad
1 1/2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 knivsudd äkta vanilj
ca 2 msk pepparkakskrydda
 
Rör samman ägg och socker. Smält smöret och blanda det med hackad choklad. Rör tills all choklad har smält. Häll detta över ägg och socker. Sikta i mjöl, kakao, vanilj och pepparkakskryddorna. Rör allt till en jämn smet.
Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ha i smeten. Grädda i 180°C i 15 minuter. Kanden ska vara fast och ha stannat, men mitten ska vara riktigt kladdig fortfarande.
Låt kladdkakan svalna och förvara i kylskåp tills den ska ätas.
Dekorera pepparkakor med glasyr och placera ut runt kanten på kladdkakan innan den äts.
Servera glass eller en klick lättvispad grädde till.

3
Kommentera
ANNONS

Ugnsbakad lax fylld med blåvitmögelost

I betalt annonssamarbete med Wernersson Ost. 

Jag fortsätter mitt härliga samarbete med Wernersson Ost. För visst kan vi enas om att livet blir bra mycket härligare att leva när livet innehåller ost. Inte sant?
Idag bjuder jag på ugnsbakad lax fylld med blåvitmögelost. En rätt som är busenkel att tillaga, men känns riktigt lyxig att servera.

För att sätta riktig smak på min lax har jag valt att använda en blåvitmögelost vid namn Bavaria blu Rich & Creamy. Och det här osten lever verkligen upp till sitt namn. Men en härlig smak och underbar krämighet är den lite mildare än osten jag använde till pajen med blåmögelost, svamp och lök.
Ostarna från Bavaria är tillverkade på förstklassig mjölk från kor som betat i de bayerska alperna. Dessutom är ostarna handtillverkade och innehåller inga tillsatser eller konserveringsmedel. Hur bra låter inte det?

Bavaria Blu tillverkas av familjeföretaget Bergader Privatkäserei som grundades redan 1902.  I samlingen finns tre sorters blåmögelostar. Den jag använde till pajen var en ren blåmögelsot-Tasty Blue. Med allra mest blåmögelsmak. Idag har jag använt Bavaria Blu Rich & Creamy till mitt recept. En blåvitmögelost med lite mildare smak men med otroligt härlig krämighet, Bavaria Portion, som även det är en blåvitmögelost har jag tagit fram ett recept till som kommer här framöver.
Alla tre ostar är extra krämiga tack vare den härliga fetthalten på 44%. Du hittar dessa ostar i välsorterade dagligvarubutiker.
I det här receptet har jag parat ihop några kompisar som verkligen gillar varandra. Stekt lök, stekt bladspenat, krämig blåmögelost, salt och så rosépeppar. Just rosépeppar tycker jag passar ofantligt bra till en krämig blåmögelost! Vackert är det också.
Jag använde färsk lax med skinnsida kvar. Det tycker jag blir allra bäst till det här.
 

Ugnsbakad lax fylld med blåmögelost:

4 st laxfiléer gärna färsk med skinnsidan kvar
1 gul lök
200 g färsk spenat
Blåmögelost Bavaria Blu Rich and Creamy 175 g
rosépeppar
citron
salt
solroskärnor

Tag fram laxen och låt den ligga i rumstemperatur i cirka 30 minuter.
Skala och finhacka löken. Stek löken mjuk och genomskinlig i en stekpanna. Tillsätt ca 150 g färsk spenat och fortsätt steka tills spenaten mjuknat helt. Tag bort från värmen och mosa ner osten. Blanda om tills du har en krämig sås. Smaka av med krossad rosépeppar och citron.

Gör ett snitt i varje laxfile, så det bildas en liten ficka. Fyll varje laxbit med fyllning.

Ringla lite olja i en ugnsfast form och placera de fyllda laxbitarna i formen. Strö lite salt och krossad rosépeppar på laxens ovansida.

Ugnsbaka laxen i 175 °C i cirka 15 minuter. Täck över formen med lite folie och låt laxen stå cirka 10 minuter innan servering.
Strö ut resterande mängd bladspenat runt om den ugnsbakade laxen. Strö över solroskärnor, salt, rosépeppar och lite bitar av Bavaria Rich and Creamy (eller klicka ut lite av fyllningen över spenaten om du fick över).
Servera krämigt potatismos eller pasta till!
 
En middag av njuta av tillsammans med närmaste familjen nu i höst!

1
Kommentera

Veckans mat- 5 lättlagade vardagsmiddagar

quorngryta, curry, vegan, vego
Varför är det så långt mellan måndag och fredag, när det är så kort mellan fredag och måndag?
Lite så kändes det i morse måste jag säga. Då hade nog hela familjen velat ligga kvar i alla fall en timme till i våra varma, sköna sängar. Men som tur var kom alla upp utan större problem. Mysfrukost med tända ljus och utan tjafs. Det är sånt som gör måndagar fina ändå. Isac undrade om vi inte kunde införa måndagsmys. Precis som vi har fredagsmys liksom.. Vi får väl se vad detta måndagsmys ska innehålla. Men jag har mina aningar när det kommer från den lilla pojken…
 
En ny vecka betyder en ny planering av veckans mat. Här hemma känner jag att alla är rätt trötta om kvällarna nu. Så därför blir det: Veckans mat- 5 lättlagade vardagsmiddagar denna vecka. Det känns helt rimligt.
Som min currygryta med quorn. Lättlagat och rysligt gott. Fördelen med quorn är att den bara behöver bli varm. Inte stekas klar som kött eller kyckling, Det gör den här grytan till en riktig lättlagad middag!
snabb middag, vardagsmat, lax i vitlökssås
Lax i krämig vitlökssås. Finfin vardagsmat som passar att äta till potatis eller ris.
vardagsmat, middag, pasta
En riktig klassiker är ju stuvade makaroner med korv. Isac älskar makaroner i sås som kan kallar dom eftersom han aldrig riktigt mins vad det heter. Men vi förstår ju vad han menar. Genom att göra stuvade makaroner känns maten liksom lite mer ”lagad” än om man bara serverar kokta makaroner till.
vegetarisk stroganoff, vego, middag, vardagsmat
Lättlagad linsstroganoff som just den dagen gick hem hos alla i familjen. Billig mat som går fint att ha i matlåda dagen efter.
vegetariska enchiliadas, enchiladas kyckling, enchiladas quorn
Fredagsfavoriten: enchiladas. Laga den på vad som råkar finnas hemma i kyl och frys. Perfekt sådär på fredagen när man inte riktigt orkar tänka på vad för slags mat man ska laga.
Nu hoppas jag ni alla får en finfin start på denna vecka!

0
Kommentera

Saffranssemla med vit chokladgrädde

semla, julsemla, saffranssemlor, vit choklad
Det finns ett par saker som passar lite sådär extra bra ihop.
Tillexempel saffran och vit choklad. För er som inte vet det har saffran två bästa kompisar. Den ena heter socker, den andra heter fett. Två kompisar som gör att själva saffranet blommar ut och blir något aldelens fantastiskt!
Därför brukar jag ofta hitta på sätt att kombinera just saffran med vit choklad. För det blir himla fint. Och gott. Otroligt gott! Så när jag skulle fylla ett gäng saffranssemlor tänkte jag: vad passar bättre än att ha i lite  vit chokladgrädde? Saffranssemla med vit chokladgrädde. Hur gott liksom?
semla, julsemla, saffranssemlor, vit choklad
Idag skriver vi fredagen den 13 november i kalendern. Ute var det 6 grader varmt i morse kl 6.30 och barnen åkte till skolan i tunna höstjackorna. Jag har faktiskt inte  köpt nya vinterkläder till barnen än. Kanske kommer det inte ens behövas om denna vinter blir som förra?
semla, julsemla, saffranssemlor, vit chokladAtt göra saffranssemlor är himla enkelt. Jag brukar göra mina i mini-format. Dels tycker jag det blir lite mer lagom mot en stor semla (det tycker jag alltid när det kommer till semlor). Men så är det också himla gulligt med små munsbitar liksom. Perfekt att ha till glöggminglet kanske? Som 2020 inte blir av i någon större utsträckning. Men för det kan man ju ha glöggkväll med närmaste familjen? Eller hur?
Gillar man inte mandelmassa behöver man faktiskt inte fylla semlorna med annat än vit chokladgrädde. Det funkar ypperligt.
Saffranssemla med vit chokladgrädde: 
25 g jäst
1 pkt (0,5 g) saffran
2 1/2 dl mjölk
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
ca 8 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
4 dl vispgrädde
150 g vit choklad
200 g mandelmassa
1 dl mjölk
Smula ned jästen i en bunke. Blanda saffran och mjölk i en kastrull. Låt sjuda en stund. Mjölken får sedan svalna till fingervarmt (37°C). Häll saffransmjölken över jästen och rör tills all jäst lösts upp helt. Tillsätt det mjuka smöret i bitar, socker, ca 3/4 av mjölet och saltet. Arbeta till en smidig deg och tillsätt ev mer mjöl om degen är för kletig. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk.
Baka ut degen och dela den i två bitar. Dela sedan varje deg i 15 bitar så du totalt har 30 bitar med deg. Forma till släta bollar. Låt jäsa ytterligare 30 minuter på en bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda i 250°C mitt i ugnen i 5-7 minuter. Låt svalna helt.
Värm grädden, den får inte koka. Finhacka chokladen och rör i den i den varma grädden. Låt chokladgrädden svalna helt i kylskåp.
Vill du fylla semlorna med mandelmassa? Riv den och blanda ut med mjölken.
Skär ut ett litet lock på varje bulle. Gröp ur lite av innehållet. Fyll gropen med mandelmassa.
Vispa upp den kalla chokladgrädden tills den blir fluffig. Om du inte fyllt din semla med mandelmassa kan du spritsa i lite chokladgrädde i semlan. Spritsa sedan på chokladgrädden på varje semla och lägg på locket. Pudra över florsocker.
 
Semlorna går självklart bra att frysa in och ta fram när man känner ett sug efter saffranssemlor!

1
Kommentera

Så enkelt gör du torkade apelsinskivor

apelsiner, torkad frukt, torkad apelsin
För någon vecka sedan la min fina vän Helena Lyth ut ett inlägg om torkade apelsinskivor. Jag blev så inspirerad att jag var tvungen att göra mina egna. Som barn uppvuxen med föräldrar som drev eget trädgårdscenter under 90 och 00-talet har jag fått min beskärda del av torkade apelsinskivor, kanelstänger, fula små tomtar, kottar och annat som hörde dessa år till. Många är de julgrupper som gjorts och för att liksom piffa upp dom passade det finfint att sätta dit några torkade apelsinskivor, en tomte och ett band.
apelsiner, torkad frukt, torkad apelsin
Men nu har det runnit lite vatten mellan broarna från min barndom tills nu. Så nu känns det helt rätt att åter släppa in de torkade apelsinskivorna i mitt liv igen.
-Men vad ska du göra med alla dom där?!
sa Sebastian när jag var klar med omgång två. Tja, vad kan man INTE göra med torkade apelsiner, tänker jag?

  • Låta ligga framme i en skål, bara för att det är fint.
  • Ha till att dekorera en krans med.
  • Använda i vinterns alla drinkar.
  • Dekorera julklapparna med.

Ja ni ser, användningsområdena är oändliga.
apelsiner, torkad frukt, torkad apelsin
Att torka apelsiner är inte alls svårt. Det trixigaste är nog att leta fram tålamodet. Så alla apelsiner verkligen blir helt torkade. Annars kan dom lätt mögla. Och det vill man ju inte!
Men har apelsinerna inte torkat helt i ugnen, låt de ligga i rumstemperatur tills de är helt torra.

apelsiner, torkad frukt, torkad apelsin

Mina torkade apelsinskivor kommer användas till en del styling nu i jul. Men jag har tänkt göra en krans att sätta på dörren i helgen. Och kanske får några dekorera den. Det vore fint,
Jag förvarar mina apelsinskivor i en tom kompostpåse i papper. Jag tänker att där är det mörkt, men ändå luftigt. Så om det fortfarande finns lite fukt kvar i någon skiva borde de inte mögla.
apelsiner, torkad frukt, torkad apelsin
Torkade apelsinskivor i ugn:
3-4 apelsiner (beroende på hur stora dom är)
en vass kniv

Skär apelsinen i lika tunna skivor (ju tjockare du skär, ju längre tar det i ugnen för dom att torka). Lägg ut på en plåt med bakplåtspapper.

Apelsinerna blir mindre när dom torkat, så det gör inget om apelsinskivorna nuddar varandra lite, men lägg dom inte på varandra.Täck apelsinerna med en handduk och försök att få ur så mycket fukt som möjligt ur dom.

Torka på 100°C i 3-5 timmar. Det beror helt på hur mycket fruktsaft som finns i apelsinerna. Jag öppnade luckan några gånger under tiden för att släppa ut fukt. Stäng sedan av ugnen och låt apelsinerna ligga kvar i ugnen tills de är helt torra. Gärna över natten eller så.

Förvara i en papperspåse tills du ska dekorera drinkar, göra en krans eller girlang av dom.

29
Kommentera