Pumpakaka med clementinglasyr


Finns det något jag tycker är riktigt gott, så är det pumpakaka. Som en lite godare kusin eller kanske syskon till morotskakan. Eller godare och godare. Kanske är det för att det smakar lite annorlunda än den klassiska morotskakan.
Jag gjorde små runda kakor idag, istället för en stor. Så fina, eller hur?

I fruktskålen låg en hel drös clementiner som behövde ätas upp. Perfekt då jag smaksatte glasyren med dessa. Det blev en fin smak tillsammans med pumpan och kryddorna. Har du inte clementiner hemma går det bra att ta tex apelsin istället.

Här hemma gick dessa åt i ett nafs och både stora som små barn gillade dom. 
Den här veckan kör vi höstlov här hemma. Axel har haft fotbollsläger på förmiddagarna, men det var sista dagen idag. Så i morgon väntar äntligen lite sovmorgon för oss alla. Så skönt att slippa stressa upp och iväg!Så läckra små formar tycker jag. Perfekt till höstens bakning då de faktiskt ser ut lite som just pumpor i formen. Eller hur!

Mjuk pumpakaka 12 st eller en stor form:

4 ägg
3 dl rörsocker
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
150 g smör
2 tsk ingefära
2 tsk kanel
1 tsk muskot
1 tsk kardemumma
ca 300 g riven Butter Nut-pumpa
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat skål.  Smält smöret och ha i alla kryddor i smöret. Skala och riv pumpan, blanda i det i smöret. Vänd försiktigt ihop mjöl och äggblandningen. Rör sist i smör och den rivna pumpan.
Smörj och bröa en form, ha i smeten och grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i cirka 15 minuter för de små formarna och  40 minuter för en stor. Kolla så kakan är helt klar med en provsticka innan du tar ut den. Låt svalna helt.
Till glasyren blandade jag helt enkelt lite florsocker med saften från några clementiner och orange ätbar färg.
En perfekt kaka att baka till Alla Helgona-helgen!
0
Kommentera

Varm och kryddig äppelmust

äppelmust, höst, dryck
Vilket riktigt regnruskigt väder vi har här idag. Typiskt sånt där höstväder man känner att man utan problem klarar sig utan. Iallafall känner jag så. Men, det finns ju ändå fördelar med allt! När det är riktigt ruskigt ute, då är det gott att värma sig med något inne.
Som min varma äppelmust! Värmande, kryddigt och bara helt underbart!
äppelmust, höst, dryck
Vi dricker ju väldigt mycket glögg här i Sverige, men det hör julen lite till. Så om man inte vill ha varm choklad, då kan det vara kul med ett annat alternativ så här under hösten. Varm äppelmust som smaksatts med kryddor och frukt. Så gott!äppelmust, höst, dryck
Jag köper äppelmust på 3 L. Perfekt att värma på, krydda upp och ta med ut i en termos eller varför inte servera när man kommer in från kylan?
äppelmust, höst, dryck
Jag älskar verkligen formen av stjärnanis. Kanske är det vår vackraste torkade krydda? Jag tror nog det. tyvärr har jag lite svårt för smaken av den. Det får i alla fall inte bli för mycket.
Den varma äppelmusten är fin att ställa fram precis som den är med alla kryddor och frukt i kastrullen/grytan. Så kan var och en ha upp i sin egna mugg.äppelmust, höst, dryck
I morgon när barnen slutar, då plockar vi upp dom och åker till Idre över helgen. Det ska bli så skönt att bara komma bort en helg, spela spel, ta en cykeltur eller två och bara vara. En fin start på höstlovet liksom!
Varm och kryddig äppelmust 2L:
2 L äppelmust
2 ekologiska äpplen
1 ekologisk apelsin
4 kanelstänger + fler till dekoration i glasen
1 bit färsk ingefära (ca 2 cm)
1 tsk nejlikor
1 tsk hel kardemumma
Ha upp äppelmusten i en kastrull (eller varför inte i din Crock Pot!). Lägg i kanelstänger och skalad ingefära. Lägg i nejlikor och kardemumma i en tepåse eller tesil och lägg i detta i äppelmusten. Tvätta och skiva apelsin och äpplen. Lägg i de mot. Spar några äppelskivor till dekoration. Låt sjuda tills äppelmusten är varm och har fått en kryddig smak.
Ha upp den varma musten i muggar. Dekorera med äppelskivor och kanelstänger.
 
Ett gott alternativ på hösten att värma sig med!

9
Kommentera

Pumpamunkar

munkar, pumpa, doughnut
Ingen har väl missat denna hösts bröd-trend på Instagram? Min kära bloggkollega Diana har bland annat gjort sin variant. URTJUSIGT! Men jag tänkte att varför nöja sig med bröd. Det borde ju gå att applicera på annat också. Som munkar?
Och visst gick det. Så beskåda: pumpamunkar!munkar, pumpa, doughnut
Jag är ju egentligen lite mer för bakning som går fort och är enkel. Men då och då kan det vara kul att göra något lite pyssligt. Som tar lite tid. Utan att det för den sakens skull behöver vara väldigt svårt.
Jag smaksatte min deg med lite härliga höstkryddor som kanel, ingefära och nejlika, Men det är ju helt en smaksak. Jag färgade även degen lite gul med gurkmeja, men alltså jag tycker den smaken slår igenom. Så även om själva degen blev fint gul, så hoppar jag nog över det nästa gång.
munkar, pumpa, doughnut
Vill man att dom är gula eller orangea inuti kan du ju såklart färga degen med karamellfärg, den ger ingen smak alls.munkar, pumpa, doughnut
De sockrade pumpamunkarna, dom har fått ett lager kanelsocker på sig. Hur gott som helst så här på hösten kände jag. Sen gick jag ut till ett av våra äppelträd och klippte loss lite tunna grenar som ändå växte åt fel håll. De blev ju perfekta pumpapinnar! Eller hur!
munkar, pumpa, doughnut
Det trixiga med att göra så här pass stora munkar, det är ändå att få dom helt färdiga rakt igenom. Se därför till att oljan inte är varmare än 180°C när du friterar. Då får de gå tills ytan är gyllene men även insidan är klar.
Har du ingen kökstermometer? Åk helt enkelt till närmaste mataffär och införskaffa en. Det och en våg är två väldigt bra redskap att ha till hands i köket
Pumpamunkar:
25 g jäst
3/4 dl strösocker
100 g smör
2 1/2 dl mjölk
1/2 tsk salt
6-8 dl vetemjöl
steksnöre
2 liter frityrolja
strösocker och kanel att rulla munkarna i
 
Sula ned jästen i en bunke.  Smält smöret. Häll i den kalla mjölken i smöret så det sjunker i temperatur. Det får inte vara varmare än 37°C.
Häll vätskan över jästen och rör tills all jäst lösts upp. Tillsätt sedan socker, salt och mjölet, lite i taget. Arbeta tills du får en smidig deg. Täck degbunken med plastfolie och låt jäsa i cirka 40 minuter.
Dela sedan degen i två delar och rulla ut. Dela varje korv i cirka 8 bitar och rulla till runda bollar.
Klipp till 4 lika långa bitar av steksnöret. Lägg ut snörena så att du får 6-8 tårtbitar. Placera en munkboll i mitten och knyt försiktigt ihop varje snöre på mitten. Tänk på att bollarna jäser. Så knyt inte allt för hårt.
Jag gjorde en lös knut av varje snöre. Sen knöt jag samman alla på slutet så det blev som en ”tofs” mitt på.
Låt bollarna jäsa övertäckta i 20 minuter till.
Värm upp oljan i en kastrull till cirka 180 “C.  Fritera munkarna i omgångar. Fritera tills de fått en fin gyllene färg runt om. Lägg upp de nyfriterade munkarna på ett hushållspapper. När de svalnat pillade jag försiktigt loss snörena och rullade dem sedan i kanelsocker.
Klipp till smala grenar att sticka i varje pumpamunk.
OBS! Ha ett lock till hands att lägga på kastrullen om det börja brinna!
 
 

4
Kommentera

Halloweenkaka

mockarutor, kärleksmums,
Med 12 dagar kvar till halloween känns det passande att bjuda på ett recept på Halloweenkaka. Eller vad säger ni?
I vanliga fall brukar vi ha en stor halloweenfest för barnen här i bygdegården i den by vi bor i. Vilket brukar vara superuppskattat av både stora och små. Men pga anledning så blir den inte av i år. Istället får vi helt enkelt fira lite hemma. Spöka ut huset, bjuda på något läskigt.
Jag bakade den här enkla halloweenkakan till förra fredagen och barnen tyckte det var den coolaste kaka de sett. Så vi smygstartade firandet lite genom att mumsa på den till fredagsfika.
mockarutor, kärleksmums,
Det här är verkligen en busenkel kaka. För i grund och botten är det ett helt vanligt recept på kärleksmums. Som med hjälp av lite Oreos, ett skelett och lite läskigt smågodis blev något precis lagom läskigt och coolt för barnen.
Skelettet hittade jag på ICA och jag tror de övriga döskallarna också är därifrån. Men annars brukar man hitta massor av Halloweendekorationer för en billig peng på typ Dollarstore.
Halloweenkaka:
200 g smör
2 dl mjölk
4 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 1/4 dl kakao
2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
 
glasyr:
150 g smör
7 dl florsocker
4 msk kakao
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 dl kaffe
dekoration:
i fp Oreos
1 skelett
döskallar
diverse läskigt godis
Smält smöret, ha i mjölken och låt det svalna. Vispa undertiden ägg och socker riktigt vitt och fluffigt med elvisp. Blanda samman de torra ingredienserna och sikta ner dom i äggvispet. Ha i smöret och mjölken och vänd försiktigt ihop till en klumpfri smet. Klä en form (ca 30×40 cm) med bakplåtspapper. Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen 175°C i cirka 20 minuter. Låt svalna helt.
Lossa kakan ifrån bakplåtspappret och vänd den upp och ner i samma form som du gräddat den i (jag tyckte det blev snyggare med den lite ruffare undersidan upp). Gör massor av hål i kakan med hjälp av en ätpinne eller liknande (så att glasyren kan rinna ner i kakan och göra den extra saftig).
Smält smöret. Blanda i florsocker, kakao, vanilj och kaffe vispa till en klumpfri och slät glasyr. Bred den över kakan.
Dela alla Oreos och skrapa bort den vita fyllningen. Lägg alla kex i en påse och mosa dom med hjälp av en kavel eller dylikt till ett pulver (detta ska föreställa jord). Strö det över all glasyr.
Diska av skelettet och döskallarna så de är helt rena. Tryck ner skelettet i glasyren så det ser ut som om skelettet är på väg upp ur jorden. Placera ut döskallar, godis och annat ätbart runt skelettet.
 
Klart!
 
Ett perfekt höstlovspyssel för barnen att vara med att baka och dekorera tänker jag! Låt fantasin flöda och dekorera med de läskigaste godiset ni hittar!
 
Firar ni Halloween?

7
Kommentera

5 värmande middagar att laga i veckan

 
 
 
vegetarisk kebabgryta, gryta
Hej ny vecka, hej måndag!
Idag vaknade vi upp till lite kallare väder här hos oss. Så jag fick pälsa på mig vinterjackan för första gången den här säsongen när jag gick med barnen till bussen i morse. BURRR så kallt det var! Sen har luften känts riktigt kylig hela dagen fast det faktist varit strålande fin dag. Så jag har känt mig mest fryssen. Men nu sitter jag nerbäddad i soffan och hoppas på att få upp värmen. Med dagens kyliga väder i minnet tänkte jag att det kan passa bra att tipsa om 5 värmande middagar att laga i veckan.
Vad sägs om min kebabgryta? Himla god och går på ca 30 minuter att laga! Bra va?
Villa Puccini, toscansk mat, rött vin , toscanskt vin
Det finns väl ingen mat som passar så bra att laga på hösten som en värmande god soppa? Och den här toskanska tomatsoppan är en riktig favorit. Rosta tomaterna i ugnen dagen innan, då går den här kvällsmaten att slänga ihop på ett litet kick! Hur gott som helst!
kycklingratäng med ajvar
En annan favorit här hemma, det är kycklingratäng med ajvar. Den här rätten går också på ca 30 minuter att laga och är så himla god. Det är något speciellt med kombinationen ajvar och fetaost.
fiskgratäng med blomkålsmos
Fiskgratäng med blomkålsmos. Det är väl riktig comfort food ändå? Mat som det liksom känns fint i magen att äta om ni förstår hur jag menar. Tröstande, varmt och bara härligt!
gulasch i crock pot
Jag undrar om det finns någon bättre höstmat än grytor som får sjuda länge, länge och sprida härliga dofter i köket? Varför inte göra en härlig gulash? Perfekt mat att värma frusna höst-kroppar med!
Nu blev jag riktigt sugen på härlig höstmat. Det finns ju så mycket gott att laga. Och framförallt att äta!
 
Vilken är din bästa höstmat?
 

1
Kommentera