Mustig köttfärssoppa

soppa, höst, mat
En dag som idag. När temperaturen bara precis tar sig över 10 graderssträcket och regnet hänger i luften. Då passar det fint att laga sig en stor gryta köttfärssoppa.
Det här är ett sånt där familjerecept som vi lagat i säkert 20 år nu. Upphovskvinnan till detta recept är min mamma. Som helt enkelt råkade läsa från två olika recept samtidigt. Och så var familjen Seidels köttfärssoppa uppfunnen.
Första gången Sebastian träffade mina föräldrar bjöd dom på den här soppan. Och tydligen har alla i min familj uppfört sig väl en gång i våra liv. För Sebastian fick intrycket av att i den här familjen, då är det skjorta på, fint bordsskick, inga armar på bordet och rak i ryggen som gäller. OM vi nu en gång uppfört oss så väl vid ett köksbord-ja då var det nog första och antagligen sista gången.
soppa, höst, mat
Han blev ganska snabbt varse hur landet egentligen ligger till. Att pappa helst går runt i t-shirt och kallingar. Och att både jag och min syster har en ful ovana att äta direkt ur grytorna. Utan att skämmas det minsta för det.
Men vi blev ju rätt hyfsade personer ändå verkar det som.
soppa, höst, mat
Köttfärssoppan, den är enkel att laga och blir klar på bara en halvtimme eller så. Men som många maträtter så vinner den på att få småputtra lite längre än det. Eller till och med lagas flera timmar tidigare. Och sedan värmas på precis innan man ska äta.
Sist gjorde jag två stora grytor. Så det räckte åt alla som ville ha matlåda dagen efter. Det blev även en skvätt över som passade perfekt att göra lasagne på.
Gör din köttfärssoppa på antingen vego eller nötfärs. Jag brukar för det mesta göra exakt efter receptet. Men idag hade jag även i lite riven palsternacka. Det har nämligen gått och blivit min nya favoritrotsak!
Köttfärssoppa 6 port:
600 g kött/vegofärs
1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor
2 stora morötter
2 palsternackor
1 burk salsa (valfri styrka)
5-7 dl vatten
3 msk oxfond
1 dl rödvin eller balsamvinäger
2 lagerblad
2 fp (ca 800g)  krossade tomater
salt & peppar
Finhacka lök och vitlök, bryn den tillsammans med färsen i en gryta. Skala och grovriv morötter och palsternacka. Ha i dem.
Tillsätt salsan, vatten, fond, rödvin, lagerblad och de krossade tomaterna. Krydda med salt och peppar.
Låt stå och småputtra i ca 10 minuter.
Späd soppan med mer vatten om den känns för tjock.
Soppan kan ätas på direkten och är på det viset en perfekt maträtt att bjuda på om man har lite snålt om tid. Men har man möjlighet att göra den ett par timmar i förväg, eller ännu hellre, dagen innan så blir den himmelsk! Värm bara på och späd med lite vatten. Servera ett gott bröd och en klick naturell yoghurt eller créme fraîche till.

22
Kommentera

Sega cookies med smarties

cookies, sega cookies, kakor, småkakor
Finns det något ljuvligare en sega cookies? Nej jag tror nästan inte det! Därför tog jag och bakade en omgång förra veckan, det var så länge sedan vi hade några hemma. Och det sa vips, slurp och så var det tomt och slut. Dom uppskattades med andra ord av familjen så nu är det bara att baka nya. Jag hade smarties i mina cookies den här gången. Vilket ju är himla gott! Men det funkar såklart lika bra att använda sig av hackad choklad eller chokladknappar.cookies, sega cookies, kakor, småkakor
Jag testade att grädda dom på två olika vis. En del av degen bakade jag ut till bollar och lät jag stå i kylen så de blev helt genomkalla. De flöt inte ut lika mycket och blev som en högre, mer kompakt kaka. God och lite seg sådär.
Den andra omgången kakor kylde jag bara ner degen, sedan rullade jag till bollar och gräddade. Dom flöt ut lite mer och blev något tunnare liksom. Och betydligt segare. Jag gillade den varianten bäst! Och det verkade det som om resten av familjen också gjorde, för de tog slut allra först. Men alla gillar ju olika 🙂
 
cookies, sega cookies, kakor, småkakor
Nu ska jag redigera lite bilder, skriva klart massor av texter och få ordning på en del filmsnuttar till en kund. Sen blir det att hämta barnen på fritids då Axel måste klippa sig idag. Skolfoto i morgon och då kan man inte vara långhårig!!! Är nog bäst att köra igång en omgång tvätt också, så bästa kläderna är tvättade till morgondagen..
 
Sega cookies med smarties, ca 15 stora eller 25 små:
200 g mjukt smör
2 dl rörsocker
1 ägg
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
Smarties
 
Vispa smör och socker fluffigt, tillsätt ägget och fortsätt vispa. Rör sedan i mjöl, bakpulver och vanilj. Ha i smarties. Arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Plasta in och låt vila ca 20 minuter i kylskåpet.
Tag ut och gör runda bollar av degen. Lägg ut på bakplåtspappersklädd plåt. Kakorna flyter ut något så se till att de har gott om utrymme.
Grädda på 180°C i cirka 10 minuter. Eller tills de fått fin färg.
Ett knep jag lärt mig av min fina vän Camilla, det är att låta kakorna vila 2-3 minuter på den varma plåten. Sedan lyfta av dom och låta dom svalna helt. Då blir dom perfekt sega rakt igenom!
 
Ha nu en finfin onsdag vänner!

3
Kommentera

5 vardgasrecept

husmanskost, vardagsmat, potatis
Hej måndag.
Nu är det verkligen helt mörkt på morgnarna när vi vaknar. Men innan barnen har hunnit iväg till bussen har det ljusnat. Så än behövs inga reflexvästar. Men antar att det bara handlar om dagar nu. Jag älskar verkligen hösten. Luften, färgerna, lugnet. Men så kommer mörkret. Både morgnar och kvällar kantas av mörker. Nej då behöver vi något som piggar upp. Kanske en planering av vardagsmaten för veckan som kommer?
För någon vecka sedan åt vi raggmunk här hemma. Och alla här hemma gillade det verkligen. Ett gott alternativ den den annars lite matfattiga pannkakan kanske?
 
vegetarisk köttfärssås, vegofärs, vegosås, vegetarisk pastasås
En annan klassiker som alltid går hem, det är pasta med köttfärssås. Ett bra tips där du både spar pengar men också får i dig en hel del grönsaker, det är att byta ut en del av färsen mot morötter eller andra rotfrukter. Gott för både mage, plånbok och klimat! Det blir en pastasås med morötter. Men kan precis lika bra gå under namnet pasta med köttfärssås.
quorn, quorngryta
Min favorit när det kommer till snabblagad vardagsmat. Det är när jag får laga något på quorn och ajvar. Maten känns vällagad och är god, men står klar på mindre än 30 minuter. Matlagning i min stil!

En fiskgratäng med citronsås, bättre mat än så i oktober kan man ju knappast laga va? Varmt, gott och liksom lite tröstande ändå. Eller vad tycker ni?
vegetarisk kebabgryta, gryta
Kebabgryta, även det ett sådant där härligt recept att laga. Supergott och precis lika enkelt! Dessutom passar det lika fint en onsdag som en fredag och går att laga på all slags kebab. Oavsett om den kommer från växt eller djurriket.
Den här veckan är fullsmockad med jobb. Så idag har jag bockat av massor med tråkigt pappersgöra nu på morgonen. Sen blir det lite fotografering och planering och strukturering av resterande vecka.
 
Hoppas ni alla får en fin start på denna måndag!

0
Kommentera

Fira kanelbullens dag med 6 goda recept

kalljästa kanelbullar
Kanelbullens dag. En av de där viktiga dagarna under hösten, eller hur? Idag har jag samlat ihop 6 goda recept att fira kanelbullens dag med!
Först ut är såklart helt vanliga klassiska kanelbullar. Hinner man baka det är det enligt mig dom allra godaste bullarna.
Snabba kanelbullar smördeg
Hinner man inte med klassiska kanelbullar men ändå vill ha en bulle, ja men testa då de här snabba kanelbullarna. Som en blandning mellan wienerbröd och kanelbulle. Makalöst gott och superenkelt att baka! Godast är dom när de är helt nygräddade. Så du måste tyvärr äta upp alla med omedelbar verkan. Synd.
hastbullar, hastkaka
Hastbullar är något jag mins från min barndom. Kanske var det någons mamma som brukade baka dom ibland. Jag är inte helt säker. På annat än att jag ätit dom som barn. Hur smidigt som helst går det att baka dessa. På mindre än 30 minuter har du dina bullar klara. Gör aningen en stor kaka och skär i skivor, eller gör bullar. Välj själv vad du gillar!

Vill man baka något annat med smak av kanelbulle, men som går betydligt fortare än klassiska kanelbullar, då är kanelbullesockerkaka ett bra recept. Kanske ska jag och Isac baka en sådan, dagen till ära?

Känner du att det här med att snurra snygga bullar inte är din grej? Gör du en butterkaka. Bullarna behöver inte vara vackra, dessutom fyller man den med vaniljkräm, så den blir alltid saftig och god. Ett säkert kort med andra ord!
silviakaka, sverigekaka, kanelbullens dag
Silviakaka med kanelbullefyllning är också ett smidigt sätt att tillgodose sitt behov av kanelbullar denna kanelbullens dag. En saftig och god kaka som är superenkel att baka!

Om du råkar få bullar över, gör då skorpor av dom. Perfekt då man inte vill låta några bullar gå till spillo. Eller hur!
2
Kommentera

Sverigekaka med kanelbullefyllning

inlägget innehåller Adlinkssilviakaka, sverigekaka, kanelbullens dag
Sverigekaka  är sedan länge en storfavorit. Så anspråkslös, men otroligt god. Med kanelbullens dag framför oss nu på söndag tänkte jag att varför inte testa att ge sverigekakan en lite ny variant på fyllning. För visst vore det gott med en saftig sockerkaka, fylld med kanelbullefyllning?
silviakaka, sverigekaka, kanelbullens dag
Och det var det såklart! Jag trodde egentligen inget annat heller. Förra gången, när jag gjorde en helt vanlig klassisk sverigekaka, då gjorde jag fyllningen på mjölk. Den här gången använde jag grädde. Självklart blev det godare med grädde. Allt blir väl egentligen godare med grädde va?silviakaka, sverigekaka, kanelbullens dag
Med grädden blev det som en tjockare kräm jag kunde breda på kakan, när jag använt mjölk så fick jag skeda ut fyllningen. Kanske att mjölkvarianten sögs upp och fördelades lite bättre av kakan än den med grädde. Men jag måste nog baka denna kaka några gånger till med de olika varianterna innan jag kan säga vad jag gillar allra bäst.
silviakaka, sverigekaka, kanelbullens dag
Idag skriver vi första fredagen i oktober i kalendern. Och jag märker att hösttröttheten har drabbat oss. Som den alltid gör så här en bit in på hösten. Barnen som tidigare varit pigga och glada efter en dag på skola och fritids är nu ofta rätt trötta. Och vi alla är svårstarade om morgnarna. Så nu är det läge att ladda upp med lite bra D-vitamin tror jag. Det, zink, magnesium och Omega 3 tillhör de vitaminer och mineraler vi brukar äta här hemma för att hålla oss pigga och glada. Såg att Body Store just nu har 20% på alla vitaminer och mineraler från Great Earth. Perfekt så här på hösten att ladda upp med lite vad kroppen behöver!silviakaka, sverigekaka, kanelbullens dag
Den urtjusiga formen jag använt till min sverigekaka är från Nordic Ware och som av en händelse såg jag att Cervera har 20% rabatt på alla deras produkter just nu! Så skynda fynda för jag kan varmt rekommendera deras formar. Lägga att diska och kakorna fastnar verkligen inte i dom.
 
silviakaka, sverigekaka, kanelbullens dag
Sverigekakan tjänar verkligen på att stå en stund efter du lagt ihop den. Så fyllningen liksom hinner safta till kakan. Baka nu, ät lite senare. Om ni kan hålla er!
Sverigekaka med kanelbullefyllning:
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl hett vatten
fyllning:
100 g smör
1 dl grädde eller mjölk
1 tsk mortlad kardemumma
3 tsk kanel
2 msk rörsocker
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Sikta i mjöl och bakpulver. Blanda i det varma vattnet och rör till en jämn smet. Smörj och bröa en form. Ha i smeten och grädda i 180°C i cirka 35 minuter. Låt svalna i formen.
Smält smöret i en kastrull. Slå i grädde/mjölk, mortlad kardemumma, kanel och socker.
Dela kakan i två bottnar. Skeda/bred över fyllningen på båda bottnarna. Lägg ihop kakan och låt den gärna vila i kylen ett par timmar eller så.

4
Kommentera