Kryddig granola

müsli, frukost, granola
Vips å var det visst torsdag igen. Veckorna rusar som alltid fram, Men jag fick komma hem till ett helt nystädat hem idag. Alltså är det inte höjden av härlighet. Det var nog ett av våra bästa beslut, att ha hemstäd 2 gånger i månaden. Vi är hem en snabbis nu och ska se till att Axel och hans kompis Johannes äter lite extra mellanmål, sen är det fotbollsträning för dom och jag och Isac ska ha en liten myskväll här hemma bara vi två.
Och på tal om att det snart är helg. Hur fint vore det inte att kunna avnjuta lite hemgjord granola till helgens frukostar? Jag tycker det låter ljuvligt!
müsli, frukost, granola
Det bästa med att göra egen granola, det är att du kan smaksätta den precis som du vill. Ta bort något du inte gillar och addera något du tycker bättre om. müsli, frukost, granola
Själv smaksatte jag den här omgången granola med kanel, kardemumma och ingefära. Lite juliga smaker kanske men så gott tycker jag. Och passar utmärkt så här på hösten.
Jag brukar bara söta min granola aningens lite, lite med honung. Sen tycker jag det är gott att ha i russin i den färdiga granolan. Men ha för sjutton gubbar inte i det innan plåten går in i ugnen. Det har jag testat en gång, och det behöver ni inte göra om.
müsli, frukost, granolaListan på ingredienser kan ju kännas lång. Men jag brukar helt enkelt bara ta av vad som finns hemma. Nu hade jag en påse mandelspån som behövdes ätas upp. Nästa gång blir det kanske hackad mandel eller kokos istället. Det varierar liksom från gång till gång. Men grunden är densamme.
 
Kryddig granola:

4 dl havregryn
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1/2 dl vallmofrön
1 dl mandelspån
1 dl grovt hackade hasselnötter
1 msk kanel
3 tsk ingefära
3 tsk nymortlad kardemumma
1 dl vatten
1/2 dl honung
1/2 dl kokosolja
1 nypa salt
ev russin, tranbär eller annan torkad frukt.

Värm ugnen till 150°.
Blanda samman alla torra ingredienser.
Värm vatten, honung och kokosolja tills honung och olja smält. Häll detta över grynblandningen och rör om väl.
Jag brukar nästan massera in det så det bildas små klumpar. Dom är ju allra godast sen!
Strö över en nypa salt. Ha upp granolan på en bakplåtspappersklädd plåt.
Rosta i mitten av ugnen i cirka 45 minuter. Rör om då och då och håll koll så inget blir bränt.
Låt svalna helt på plåten. Blanda i valfria torkade bär. Ha upp på tät burk.
 
Perfekt till helgens härliga frukostar!
 
Vill man går det såklart bra att smaksätta med kakao, vanilj eller något annat gott!

10
Kommentera

Klassisk raggmunk

husmanskost, vardagsmat, potatis
En dag kom barnen hem och berättade att dom ätit något så himla gott i skolan. Raggmunk hette det! Där och då insåg jag att vi idag äter så mycket annan mat hemma, att delar av den klassiska husmanskosten liksom lätt glöms bort. Så jag lovade att vi skulle äta raggmunk även hemma någon dag här framöver.
 
Jag är ju som ni vet vid det här laget måttligt förtjust i pannkakor. Men när det kommer till raggmunk, då börjar vi snacka saker. Tack vare potatisen och tillbehören känns det betydligt mer som mat än som efterrätt.husmanskost, vardagsmat, potatis
Dock rynkade båda barnen lite lätt åt tallrikarna som jag dukade fram.
-VAD ÄR DET DÄR?
Raggmunken i skolan var betydligt mycket ljusare. Och smakade inte alls lika mycket potatis. Men efter att ha fått ställa om sina söta hjärnor till att dagens middag skulle se ut på detta vis åt båda två med god aptit. Jag såg till och med hur båda barnen norpade åt sig varsin kall raggmunk senare på kvällen.
Jag antar med andra ord att dom fick godkänt, husmanskost, vardagsmat, potatis
Precis som med de flesta recept kan man göra dom på en mängd sätt. Jag tycker det blir allra godast att göra på mjölk, mjöl, ägg och potatis. Sen blir dom extra goda om man smaksätter med lite örtsalt av något slag. Och såklart ska dom stekas i smör. Och ätas med lingonsylt, keso och bacon/fläsk för den som önskar.
husmanskost, vardagsmat, potatis
När man lagar klassisk mat som detta ändå är, då känner jag mig lite extra huslig och ger mina barn en bra grund att stå på. Som om ett gäng raggmunkar gör skillnad i vilka livsval barnen gör i framtiden. För hur ska barn som växer upp på raggmunk kunna hamna snett i livet senare liksom? Självklart vet jag att det ena inte har med det andra att göra. Men ni vet. En känsla man har sådär.
Raggmunk 4-6 portioner
3 dl vetemjöl
6 dl mjölk
2 ägg
1 tsk örtsalt
fast potatis, 800 g (ca 8 normalstora potatisar
smör att steka i
 
Blanda samman vetemjölet med hälften av mjölken till en klumpfri smet.
Ha sedan i resterande mängd mjölk. Knäck i äggen, ett i taget och rör helt slätt. Ha i örtsalt.
Riv potatisen och blanda den i smeten. Jag grovriver alltid potatisen, men vissa finriver allt, eller kanske hälften. För att potatisen ska smälta in lite mer i smeten och  undkomma skeptiska barnaögon.
Hetta upp en stekpanna (jag tycker pannkakslaggen funkar allra bäst!). Ha i en klick smör.
Mät upp lite drygt 1/2 dl smet och ha ut i stekpannan. Bred och platta ut smeten ordentligt med en stekspade. Ju tunnare raggmunk du får till, ju fortare går de att steka. Vänd raggmunken när den fått fin yta. Räkna med någon minut per sida.
 
Servera raggmunken med keso, lingonsylt och fläsk/bacon.
 
Gillar ni raggmunk?

13
Kommentera

5 recept på god vardagsmat

moussaka, gratäng, köttfärs, vegetarisk moussaka
Hej måndag och ny vecka. Efter förra veckans strålande vackra och lite dimmiga morgnar startar vi denna vecka med gråväder. Men det är faktiskt helt ok det också känner jag idag. Som om världen liksom får vila lite i allt det gråa. Idag startade jag dagen som jag alltid försöker göra, med en 5 km promenad och sen frukost. Så skön start på dagen ändå! I skrivande stund står en ny variant av silviakaka i ugnen och hunden snarkar ifrån korgen i hallen. Rätt så lugnt och harmoniskt här hemma med andra ord! Veckan är fullproppad med jobb, så känns ändå skönt med en liten lugn start tycker jag.
Idag tipsar jag om 5 recept på god vardagsmat. Som min moussaka, där jag istället för att varva auberginen la jag den i botten. Så fiffigt då det iaf finns ett barn här hemma som annars hade rynkat på näsan väldigt ogillande. Nu kan han istället enkelt bara peta bort bottenlagret. Smidigt värre ändå.
vegetariska sötpotatisbiffar med kikärtor
Sötpotatisbiffar med kikärtor kvalar också in som en favorit hos mig. Alla ingredienser mixas i matbreredaren, formas sedan till biffar och steks enkelt i lite olja i pannan. Som en lite annorlunda variant av potatisbullar kan man säga,
snabb middag, vardagsmat, lax i vitlökssås
Lax går alltid hem hos mina barn. Här har jag snabbt stekt laxen och sedan gjort en smarrig vitlökssås till. Vardagsmat som är klar på typ 20 minuter. Sånt gillar jag!
soppa, pumpa, middag, mat
Hösten är väl ändå soppornas tid ändå va? Här har jag gjort en smarrig pumpasoppa på rotfrukter och ingefära. Hur gott som helst!
snabb pastasås, mat, vardagsmat, middag
När snabblagad är budordet, då är det min snabblagade pastasås med ajvar som gäller. Få ingredienser, få moment men massor av smak. Precis så som vardagsmat måste vara ibland!
Nu hoppas jag ni får en himla fin start på veckan! Så hörs vi av i morgon igen, då har jag en riktig klassiker på gång till er <3

2
Kommentera

Frasig äppelpaj med smördeg och mandelmassa

smördegspaj, äppelpaj, paj på smördeg
Hej soliga septemberfredag! Jag hoppas solen skiner hos er också. Här ska jag avsluta det sista, sen hämta upp barnen vid skolan och åka in till stan en sväng, fika lite och fixa några ärenden. Sen blir det att åka hem, ladda om och åka till Pinchos i Uppsala med min bästa vän Anna och hennes familj. Ska bli så mysigt att göra något ihop!
Men förutom att det är fredag, vet ni att det är äpplets dag idag? Och vad passar då bättre att bjuda på än en frasig äppelpaj med smördeg och mandelmassa?
smördegspaj, äppelpaj, paj på smördeg
Jag älskar smördegspajer. Antagligen för att jag är lite lat av mig och gillar genvägar i köket. Hur smidigt ät det inte att bara ta fram färdig smördeg ur frusen, låta tina något, kavla ut och klä en form med? Fryst smördeg är något alla borde ha hemma i frysen. Det och broccoli. Då fixar man allt!smördegspaj, äppelpaj, paj på smördeg
Sen är ju en fyllning av mandelmassa, råsocker och härliga kryddor som kanel, ingefära och kardemumma rena drömmen. Så gott! Jag valde att göra min paj på äpplen. För att vår trädgård just nu kryllar av dom. Men har man inte äpplen till hands skulle jag föreslå att man tar kanske päron? Det vore också mums!
smördegspaj, äppelpaj, paj på smördeg
Förra helgen var vi hemma hos min kära bloggkollega Jessica på årets bästa inflyttningsfest, så den här helgen ska det bli skönt att bara vara hemma. Städa undan lite i trädgården, laga lite god mat, träna och bara vara. Det är liksom fint när man får en mix av allt, i lagom portioner här i livet.
smördegspaj, äppelpaj, paj på smördeg
Pajen är sådär himla enkel att baka. Med rätt få ingredienser och med utrymme för att freestyla lite om man så önskar. Med smaksättningen av fyllningen och med val av frukt. Sånt älskar jag verkligen!
 
Frasig äppelpaj med smördeg och mandelmassa:
1 fp fryst smördeg 400g
300 g mandelmassa
1/2 dl råsocker
3 ägg
2 tsk kanel
1 tsk mald ingefära
1 tsk nymortlad kardemumma
1/2 tsk vaniljpulver
1 nypa salt
ca 3 äpplen (beroende på storlek)
råsocker
1 ägg
Låt den frysta smördegen tina något, kavla ut och klä en pajform med smördegen. Har du köpt smördeg skuren i fyrkanter får man ”lappa ihop” så det täcker hela formen. Nagga botten och ställ svalt medan du gör fyllningen.
Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn. Ha i socker ägg och kryddorm. Vispa helt slätt med en elvisp.
Dela äpplena och kärna ur dom. Skär i tunna skivor.
Tag ut det kylda pajskalet och ha i fyllningen. Fördela äppelskivorna i fina mönster. Strö över lite råsocker. Pensla  kanterna på pajskalet med ett uppvispat ägg.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter. Tag ut och låt svalna något. Servera ljummen tillsammans med vaniljglass eller vaniljsås.
 
Hur gott som helst och ett himla bra sätt att fira äpplets dag på!

6
Kommentera

Kebabgryta

vegetarisk kebabgryta, gryta
Olika saker händer i ens liv. Som den gången min moster på ett mystiskt sätt fick tillgång till en herrans massa bananer som vi alla fick hjälpa till att ta reda på och frysa in. Eller som den här sommaren som gett oss zucchinis i 5-kilos klassen. Eller som i söndags. När Sebastian kom hem från sin mamma och hade med sig drygt 1 kg kebab vi var tvungna att göra något med inom de närmaste dagarna. Det kan vara law of attraction som spökar här tror jag. Att jag dras till mat. Och maten dras till mig. Vad tror ni?
Iallafall var jag ju tvungen att hitta på något med all denna kebab. Det fick bli kebabgryta med ris.
vegetarisk kebabgryta, gryta
Något jag inte ätit sen skoltiden tror jag. Och aldrig lagat som vuxen. Men jisses så enkelt det var. Klart på samma tid som riset kokar. Hur smidigt som helst. Dessutom kan du göra kebabgryta på vilken slags kebab du gillar bäst. Nöt, lamm, kyckling eller vego. Bara det är kebab liksom.
 
Idag verkar vi få ännu en varm och solig dag här. Härligt ändå, med lite kyliga morgnar och så kryper temperaturen upp mot 20 grader ändå under dagen. Sånt väder gillar jag! vegetarisk kebabgryta, gryta
Kebabgryta är som sagt busenkelt att göra. Jag tog helt enkelt lite av vad jag hade hemma och trodde skulle passa. Och det blev hur bra som helst! Jag frågade barnen, som då och då får kebabgryta i skolan om den var som skolans. Men dels är ju kebaben inte lika. Utan den där lite läbbiga tjocka varianten om ni mins? Och så sa Axel att deras brukar vara krämigare liksom. Jag antar att dom har i grädde eller någon form av créme fraîche i den. Det står än ju helt fritt om man vill ha i lite av.
 
Kebabgryta 4-6 portioner:
1 gul löK
2 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
2 fp á 400 g krossade tomater
ev lite vatten
2 hela paprikor (jag hade inlagd paprika på burk kvar sen en jobb som jag använde, supersmidigt!!)
1 buljongpulver
ca 500 g kebab (all sorts kebab funkar, även kyckling/vego)
tillbehör:
ris, sallad, persilja, gräddfil/ créme fraîche, feferoni, majs, bröd
Skala och strimla löken. Skala och finhacka vitlöken. Stek detta på medelvärme i lite olja tills löken mjuknat. Tillsätt tomatpuré och paprikapulver. Fortsätt steka en stund till. Ha sedan i krossade tomater och eventuellt lite vatten om det känns för tjockt. Låt koka upp och småputtra. Ha i paprika (antingen skuren i strimlor eller de inlagda) och buljongpulver. Stek kebaben i en stekpanna och ha i den i grytan. Låt allt koka upp igen och småputtra tills allt kokat ihop. Ca 10 minuter.
Koka undertiden riset.
Servera med ris, sallad, hackad persilja, gräddfil/créme fraîche, feferoni, majs, bröd
 
Vill du ha extra sting i din kebabgryta kan du tillsätta lite chiliflakes i grytan. Eller direkt på din egna portion.
 
 
 

23
Kommentera