Veckans mat v 39

pannkaka, picknick, vardagsmat,
En ny vecka står för dörren. Vi startar den med studiedag så barnen är hemma. Isac som precis börjat i förskoleklass tyckte det var otroligt orättvist att han inte fick gå på fritids idag. Medan Axel absolut ville vara hemma. Men jag tänker att det kommer bli timmar på fritids så det räcker ändå i höst. Så barnen fick en extra ledig dag idag. Det fina är ju att jag kan jobba undan lite här hemma på morgonen. För sen ska vi ut på äventyr en sväng!
Men ny vecka innebär ju också nya middagar som ska planeras och lagas. Och den här veckan har jag blandat nya recept med riktigt gamla goda godingar. Som ugnspannaka. När jag inte orkar laga mat men ändå vill pleasa barnen. Då blir det ugnspannkaka. Skär i bitar av skinka, potatis eller vad du råkar ha hemma i kylen som behöver ätas upp.
soppa, middag, enkel räksoppa, räksoppa med räkost
En riktigt gamal klassikerenkla räksoppa är denna . Har ni inte lagat den tidigare lovar jag att ni inte kan räkna ut grundingrediensen i den!
libapizza, pizza
För några veckor sedan slängde jag ihop ett gäng tacopizzor på libababröd. Som älskades både av familjen och alla er som redan hunnit testa. Perfekt mat om man vill lyxa till det lite mitt i veckan. Eller om man vill ha en riktigt enkel fredagsmiddag.
vegetarisk stroganoff, quornstroganoff
Vardagsfavoriten korv stroganoff- fast här i en vegetarisk variant med quorn istället. Ett enkelt sätt att få in en vegetarisk rätt under veckans dagar. Som inte är annorlunda än den mat man kanske är van att äta.
Villa Puccini, toscansk mat, rött vin , toscanskt vin
Förra veckans bästa recept. Toscansk tomatsoppa med kantarellsmörgås. Rosta tomater och lök kvällen innan. Då behöver du bara mixa och koka upp soppan samma dag som den ska ätas. Snacka om snabbmat!
Nu ska jag sätta fart på den här dagen! Jag hoppas ni alla får en riktigt härlig start på veckan!

3
Kommentera
ANNONS

Toscansk tomatsoppa med kantarellsmörgås

I  annonssamarbete med Villa Puccini
Villa Puccini, toscansk mat, rött vin , toscanskt vin

Hösten smyger sig så sakta på här. Med den stora eken utanför mitt köksfönster som börjar få gula och orangefärgade löv och mornar som har så hög och klar luft att det nästan gör ont att andas. I min trädgård frodas fortfarande tomaterna och varje planta ger nästan mer tomater än vi kan äta upp.

Mitt samarbete med det toscanska rödvinet Villa Puccini fortsätter under hösten och när jag satt och klurade på vilket nästa recept skulle bli så slog det mig, vad passar bättre så här på hösten än en värmande soppa på ugnsrostade tomater?

Villa Puccini, toscansk mat, rött vin , toscanskt vin

En hel plåt med tomater, vitlökar, salt, peppar, olja och basilika, redo att försiktigt rostas i ugnen. De hela vitlöksklyftorna får en otroligt söt och mild smak när man bakar dom i ugnen så här. Och passar perfekt att smaksätta allt från soppor till såser och potatismoset med!

Villa Puccini, toscansk mat, rött vin , toscanskt vin

Att just ugnsrosta tomaterna är ett himla bra sätt att få fram tomaternas naturliga sötma och mildra det lite beska som kan upplevas när man annars parar ihop tomater och vin. Att ta en tugga av en tomat och sedan en klunk vin, det är sällan en god idé. Men prova gärna! Att prova olika livsmedel till vin är det bästa sättet enligt mig att lära sig vilket vin som passar till vilken mat.
Genom att långsamt rosta tomaterna tillsammans med lök och vitlök och sedan mixa allt till en soppa, då är vi en bit på väg. Men för att få till den där lite rundare och mjuka smaken jag vill åt, då tillsatte jag även lite grädde.

villa puccini
Som jag brukar säga, välj gärna mat med samma ursprung som vinet. Alltså känns en toscansk tomatsoppa till en klassisk sangiovese (vilket är en av de mest vanliga druvorna i just toscanska viner) som en perfekt matchning. Eller hur?

Villa Puccini, toscansk mat, rött vin , toscanskt vin

Men just den övertygelsen behöver absolut inte gå till överdrift. För jag kan inte tänka mig något godare till ett glas vin av toscansk karaktär och en skål soppa än en grillad smörgås med smörstekta kantareller och svartkål. Även om det inte är det minsta toscanskt i det sistnämnda så passar det otroligt fint ihop!
Villa Puccini, toscansk mat, rött vin , toscanskt vin
Färgen på soppan ändras beroende på vilka tomater du använder. Gör du din soppa på enbart röda tomater, då får soppan en rödare färg. Här har jag mixat olika sorter och färger. Då fick soppan en mer orange färg.

Toscansk tomatsoppa med kantarellsmörgås, 4 portioner:

1 kg färska tomater
4 vitlöksklyftor
1 gul lök
salt
svartpeppar
olja
1 kruka basilika
2 dl grädde
1 msk buljongpulver
ev lite vatten

4 kvistar svartkål
olja att steka i
300 g kantareller
smör att steka i
1 bröd
salt

Dela alla tomater i tu och lägg ut på en ugnsfast form. Placera ut vitlöksklyftorna (med skal på). Skala och skär löken i strimlor och fördela på plåten. Krydda med salt och svartpeppar. Ringla över olja. Lägg på ett par kvistar av basilikan.

Ugnsrosta i 175°C i cirka 40 minuter eller tills tomaterna är helt genombakade och vitlöken blivit mjuk.

Plocka ur vitlöksklyftorna, lägg sedan tomat och lök i en mixer. Gör ett litet snitt i skalet på vitlökarna och kläm ut det mjuka innehållet. Lägg även ner detta i mixern, tillsammans med resterande mängd basilika. Mixa helt slätt.

Ha upp soppan i en kastrull. Ha i grädde och buljong, låt koka upp. Späd ev med lite vatten om det behövs.

Repa svartkålen och stek försiktigt i lite olja. Salta.
Skär ner svampen i mindre bitar och stek på medelvärme i en torr stekpanna. När vätskan kokat bort ur svampen, tillsätt lite smör och fortsätt steka tills svampen fått en gyllene färg. Smaka av med salt.

Skär brödet i skivor och stek i lite olja på medelvärme i en stekpanna tills det fått en fin yta på båda sidor. Strö gärna över lite salt. Några av brödskivorna skar jag i kuber och toppade soppan med tillsammans med den steka svartkålen.

Bred ett lager smör på de rostade brödskivorna, ha på en riklig mängd kantareller och servera till soppan.

En bättre start på hösten än så här får man inte!

 

7
Kommentera

Plommonkaka med glass

plommon, plommonpaj, plommon i madeira
Ibland är det bra tur. Att man har en granne med ett plommonträd som producerar plommon som om livet hängde på det. Ännu mer tursamt är det att nämnda granne helst ser att någon kommer och plockar alla plommon.
Så jag skickade upp ungarna i trädet och sen kånkade vi hem en hel hink med tjusiga plommon!
 
Men vad gör man då med en hink plommon. För som Axel brukar säga: man får äta max två plommon per dag. Annars får både man själv och omgivningen lida nästa dag….
Ja, för att komma runt just det problemet kan man baka sig en plommonkaka. Och servera glass till!plommon, plommonpaj, plommon i madeira
Under min barndom mins jag att mamma brukade göra plommon inlagda i madeira till hösten. Som sedan fick stå där längst in i kylen fram till jul Det var alltid något lite mystiskt över den där burken ingen fick röra på flera månader.
Med minnet av mammas plommon i madeira skapade jag så denna plommonkaka. Som man verkligen inte behöver vänta i flera veckor på att få äta.plommon, plommonpaj, plommon i madeira
Nej, den äts faktiskt med fördel när den är precis sådär ljummen och härlig. Ni vet så glassen liksom smälter ner över kakan. MUMS!
plommon, plommonpaj, plommon i madeira
Var kommer då Madeiran in i denna kaka kanske ni undrar? Jo, det är så att plommonen får marineras i en härlig Madeiralag där under täcket av härlig kaka. MUMS MUMS!
plommon, plommonpaj, plommon i madeira
Jag gillar när saker jag äter har kontraster. Som den här kakan. Med plommonen i botten som nästan lösts upp i vinet mot den hyvlade, knapriga mandeln på toppen. plommon, plommonpaj, plommon i madeira
När kakan gräddats halvvägs tog jag ut den och gjorde små gropar i kakdegen för att vätskan skulle få en liten chans att pysa ut liksom.
plommon, plommonpaj, plommon i madeira
 
Idag har jag och grabbarna passar på att ta tillvara på en del av de äpplen vi faktiskt fick i år och gjorde en omgång äppelmos. Från början var Isac inte alls speciellt glad i idén. Men efter en stund kom han också smygande och ville vara med. Ett perfekt pyssel att göra en stormig septembereftermiddag.plommon, plommonpaj, plommon i madeira
Plommonkaka med glass:

3 dl madeiravin
1 dl råsocker
2 kanelstänger
skal från 1 apelsin

ca 10-12 plommon

100 g smör
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk vanilj
1 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk råsocker
mandelspån

 
Blanda samman vin, socker, kanelstång och rivet skal från en apelsin i en stekpanna som tål ugnen (alt, koka ihop vin med övriga ingredienser och ha sedan över detta i en ugnsfast form).
Låg koka på medelvärme i cirka 10 minuter.
Dela  och kärna ur plommonen och lägg dom med snittytan upp i stekpannan med det kokta madeiravinet.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker och vanilj. Rör om och låt svalna något. Knäck sedan i ägget och blanda väl.
Rör i vetemjöl och bakpulver. Rör till en jämn deg. Fördela ut detta över plommonen (degen kommer tt flyta ut, så oroa dig inte om degen inte täcker plommonen helt).
Strö råsocker och mandelspån över kakan. Baka i 180°C i cirka 30 minuter. Tag ut kakan efter ca 15 minuter och gör små hål i degen så att ångan från vätskan kan komma ur.
Servera ljummen med vaniljglass!

0
Kommentera

5 recept på fisk

fisk i ugn, fisk, fiskrecept
Fisk är finfin vardagsmat som enkelt går att variera, beroende på vad man är sugen på liksom. Så idag hittar ni 5 recept på fisk här på Linnéas Skafferi.
Som torsk i ugn. En kär klassiker hemma hos oss som går hem hos de flesta. Ruskigt enkel är den att laga dessutom.
fiskbiffar, fisk, torsk, middag, mat
Fiskburgare är ett kul sätt att variera de vanliga fiskrecepten. Få ingredienser men supergoda. Bättre än så blir det väl inte ändå?
hel laxsida, lax i ugn, asiatisk lax
Förra veckans storfavorit här hemma blev den här laxen med asiatiska smaker. Lika gott en vardag som till fest. Servera med nykokt ris till.
lax i citronsås, fisk i ugn
Ett annat recept jag vet att ni är många som verkligen gillat under åren, det är den här laxen i citronsås. Sådär löjligt enkel att göra och makalöst god att äta. Bättre än så blir det ju inte!
panerad rödspätta
Hos mina barn är panerad rödspätta alltid ett säkert kort. Med kokt potatis och en riktigt god, kall sås till. Hur mumsigt som helst!
Nu ska jag strax trolla fram dagens middag här hemma. Sen tror jag att jag ska masa mig till gymmet en sväng ikväll. Jag har inte varit dit sen jag var hemma med feber nu sist. Men nu känns det som hög tid!
 
Jag hoppas ni alla får en himla fin måndagkväll vänner!

1
Kommentera

Lax med asiatiska smaker

hel laxsida, lax i ugn, asiatisk lax
 
Glad onsdag på er!
Jag hoppas ni alla haft en finfin vecka så här långt! Idag tänkte jag tipsa er om något riktigt gott vi åt här i veckan. Nämligen lax med asiatiska smaker. När jag lagar lax smaksätter jag ofta på liknande vis. Dvs citron med citron och örter. Och nu kände jag att det var dags för något helt annat!
hel laxsida, lax i ugn, asiatisk lax
Här hemma fortsätter vabbandet. Om man nu kan påstå att man vabbar en snorig 9-åring? Han sköter sig mest själv där från soffhörnet. Så man kan kanske inte påstå att jag vabbar, det blir mer jobb varvat med att kolla in hur sjuklingen mår. Men nu hoppas jag på att han snart är piggare så alla kan återgå till skola och jobb på riktigt.hel laxsida, lax i ugn, asiatisk lax
Jag valde att göra en hel laxsida. Dels för att det är ungefär 100 gånger godare än att köpa färdiga filéer. Det blir dessutom betydligt billigare. Så det finns bara saker att vinna på det hela.
När jag köper en hel laxsida brukar jag skära bort ändbitarna för att få en så pass jämn bit fisk som möjligt. De bitarna som blir över är perfekta att använda till fisksoppa eller fiskbiffar. Jag lägger bara dom bitarna i en påse och fryser in dom. Perfekt.
hel laxsida, lax i ugn, asiatisk lax
Till laxen åt vi potatis. För vi hade massor över sen helgen. Men allra godast blir det med ris till. Får du marinad över från fisken är det supergott att hälla över riset!
hel laxsida, lax i ugn, asiatisk lax
Jag tillagade även en plåt med bönor och morötter samtidigt som laxen. Min lax får dock gå lite kortare tid än vad grönsakerna behöver, så därför tycker jag det är enklast att lägga det på två olika plåtar/formar i ugnen.
Lax med asiatiska smaker:
1  laxsida ca 1 kg
2 vitlöksklyftor
1 tsk riven ingefära
4 tsk soja
1 tsk sesamolja
1 tsk risvinäger
1 krm sriracha
2 tsk flytande honung
ca 1 msk sesamfrön
persilja
 
Putsa laxen och se till att du har en så jämntjock bit du kan.
Skala och pressa/finhacka vitlök och ingefära. Lägg i en skål. Blanda i soja, sesamolja, risvinäger, siracha och honung. Blanda samman allt och fördela detta över laxen. Strö över sesamfrön. Ugnsbaka i 175°C i cirka 20 minuter. Strö över finhackad persilja över den varma laxen. Servera med ris och grönsaker.
Vill du ha lite mer hetta i laxen, tillsätt mer sriracha och lite chiliflakes.

15
Kommentera