Äppelgröt på havreris

inlägget innehåller adlinksäppelgröt, gröt, havreris
Det största tecknet på att hösten verkligen är här, det är när jag får koka den första kastrullen med äppelgröt. När jag var barn kokade mamma den alltid på grötris. Vilket är himla gott. Men under de senare åren har jag själv använt steel cut oats, för att jag personligen gillar det bättre. Det mättar bra och känns skönare för både kropp och miljö att äta.
Så i år kom det en nyhet i hyllorna, nämligen havreris. Något vi bytt ut nästan allt ris mot här hemma. Och under sommaren har jag gått och tänkt, att äppelgröt måste bli perfekt att koka på havreris.
äppelgröt, gröt, havreris
Och visst hade jag rätt. Kanske blev det till och med godare på havreris än vanligt ris. Det blev liksom matigare. Så idag blir det äppelgröt, både till frukost och lunch.äppelgröt, gröt, havreris
Jag passade på att plocka in lite fallfrukt från trädgården idag. Det går år ca 1 L äppelbitar och det fick jag utan problem ihop av den frukt jag hade liggandes på gräsmattan. Har man möjlighet blir det himla gott att ta olika sorters äpplen. Det ger precis som i äppelmos en fin och god smak!
Jag kokar alltid min äppelgröt på havremjölk, Det blir himla mumsigt tycker jag, men det är ju en smaksak. Det går precis lika bra med den mjölk man gillar bäst.
Här kan ni läsa mer om just havreriset.
 
Äppelgröt på havreris:
4 dl havreris
6 dl vatten
ca 8 dl valfri mjölk (jag använde havremjölk)
1 L äpplen (skurna i bitar)
2 kanelstänger
 
Lägg havreris, vatten och valfri mjölk i en Crock Pot eller en gryta. Kärna ur äpplena och skär dom i små bitar, cirka 1×1 cm. Lägg i äpplena och kanelstängerna.
Sätt din Crock Pot på låg och 4 timmar på timern. Vill man göra sin gröt under natten går det såklart bra att låta gröten stå på eftervärme sista stunden tills man ska äta.
Eller, koka gröten på låg värme i cirka 40 minuter. Rör om då och då så inte gröten fastnar i botten.
Äppelgröten håller minst 4 dagar i kylen, så nu har jag min frukost klar för ett par dagar framöver här!
 
 

19
Kommentera

5 enkla höstmiddagar

inlägget innehåller adlinksquorn, quorngryta
Måndag och ny vecka för dörren.
Även om september hittills verkar bjuda på finväder och sol så känns det ändå att det är höst ute. I skuggan är det svalt och på kvällarna blir det mörkt som aldrig förr. Precis som försommarens ljusa kvällar förvånar mig tar septembermörkret mig på sängen. Varje år.  Men för att mota undan de där mörkret något kan man laga lite härlig höstmat. Som min supersnabba ajvargryta med Quorn. Lättlagad och så god!
vegetarisk lasagne med halloumi, spenat
En annan favoriträtt att laga så här på hösten, det är lasagne med halloumi. Himla gott! Min fina gryta som passar utmärkt att även köra i ugnen är det just nu  31% rabatt på!  Skynda att fynda!

Gratänger på hösten passar som handen i handsken. Och fiskgratäng, det är något alla här hemma gillar! Jag tycker om den här, med citronsås extra mycket.
soppa, rotsaker, rotsakssoppa
Ikväll önskade Isac middag. Och då föll det på fruktsoppa som han alltid säger. Även om han menar rotfruktssoppa… Mormors variant på grönsakssoppa är sedan barndomen en storfavorit!
kyckling med pesto och fetaost
Kyckling med pesto, det är riktigt snabblagad och god mat som passar fint så här i september.

Till soppa, grytor och gratänger passar det alltid fint med lite hembakat bröd. Mina kalljästa frallor med solrosfrön går alltid åt som smör i solsken här hemma.
På tal om matsedlar och veckoplanering av mat. Har ni sett att min fina, kära bloggkollega Zeina nu kommer ut med sin tredje bok. Som handlar om just veckoplanering av mat! ”Veckans matsedel- Middagsrecept från olika delar av världen” finns nu att förbeställa här! En kokbok jag verkligen ser fram emot!

3
Kommentera

Falsk ostkaka

ostkaka med zucchini, squash
Inte har ni väl börjat tröttna på mina zucchinirecept än va? Nej jag tänkte väl det. Känns skönt att höra. För det ligger ett par till på lut måste jag erkänna. Idag blev det så dags att dela med sig av receptet på falsk ostkaka. Alltså vänner. Gillar ni ostkaka. Då gillar ni det här! Det smakar precis som ostkaka. Fast den är gjord på zucchini. Jag har haft ett recept på detta rätt länge i min ägo. Och blivit tipsad om den flera gånger. Men på riktigt. Ostkaka med zucchini i. Kan det ens vara gott?!ostkaka med zucchini, squash
Jag ställde mig ytterst tveksam till detta. Men blev såklart motbevisad vid första tuggan av denna ljuvliga lilla sak. ostkaka med zucchini, squash
Zucchinin kokas och mixas sedan helt slät. Nästa gång ska jag antingen skala zucchinin eller se till att mixa skalet lite bättre. Inte för att det smakade konstigt eller så. Nej mer för att det blir snyggare utan massa stora bitar av grön zucchini på ytan tänker jag. Falsk ostkaka smakar precis lika härligt, nötigt och sött som vanlig ostkaka. Det blir liksom inte en maträtt bara för att det är zucchini i den.
ostkaka med zucchini, squash
Jag har som sagt ett recept jag utgått ifrån. Men jag har ändrat lite, så det passar min smak bättre. Jag gjorde min falska ostkaka på mjölk, men du kan byta ut hälften av mjölken mot grädde om du vill.
 
Falsk ostkaka med zucchini:
1 L tärnad zucchini
5 dl mjölk
5 msk vetemjöl
4 ägg
3/4 dl rörsocker (eller vanligt strösocker)
1 nypa salt
ca 40 st sötmandlar
ett par droppar bittermandelarom
smör till formen
 
Lägg den tärnade zucchinin i en kastrull med rikligt med vatten. Låt koka under lock tills zucchinin mjuknat. Häll av vätskan och låt zucchinin ånga av ordentligt och svalna något.
Mixa zucchinin helt slät med en stavmixer.
Vispa ihop mjölet med lite av mjölken tills det blir klumpfritt. Tillsätt sedan resterande mängd mjölk, ägg, socker och salt.
Hacka mandlarna fint (jag sparade ca 10 mandlar som jag grovhackade för att få mer textur). Tillsätt de hackade mandlarna. bittermandel och den mixade zucchinin.
Smörj en form och häll i smeten.
Grädda på 200°C i cirka 45 minuter.
Låt ostkakan svalna helt. Servera med lättvispad grädde och lite sylt. En perfekt sensommar eller höstdessert att bjuda på så här års!

9
Kommentera

Kalljäst zucchinibröd

nattjäst, kalljäst, frallor
Jag fortsätter att skörda zucchini här hemma. Och i takt med att jag skördar lär jag ju också hitta på saker att använda dessa grönsaker till. Som tur är finns det en hel del godsaker man kan göra. Som kalljäst zucchinibröd. Jisses så saftigt och gott det blev. Sen gör det inte saken sämre att brödet är otroligt lättbakat. Du behöver bara röra ihop det på kvällen och sedan låta det jäsa över natten. på morgonen har du en fin, men lite kladdig deg som bakas ut till brödbitar och gräddas av. Hur lyxigt som helst!nattjäst, kalljäst, frallor
Nu sitter jag här hemma i köket och jobbar, men strax ska jag hämta barnen på skolan. Axel ska klippa sig och Isac till sin farfar. Då ska vi passa på att fixa lite inför Isacs födelsedag på lördag. Jag som mamma blir alltid lite extra känslosam såhär i närheten av barnens födelsedagar. Och inte blev det bättre när nära vänner till oss fick barn i morse. Så mycket känslor kring allt och det blev både en och två tårar fällda här hemma när vi fick reda på att hon äntligen var ute och alla mådde bra.
nattjäst, kalljäst, frallor
Men för att återgå till bröden. Dom är superenkla att göra. Du rör som sagt bara ihop degen. Som inte är speciellt lös innan den får jäsa. Men zucchinin släpper ifrån sig lite vätska. Så när degen väl ska bakas ut är den av den lite kletiga sorten. Men det är i sin ordning. Jag brukar bara ha ut riktigt med mjöl på bänken och försiktigt skära degen i bitar. Degen behöver inte knådas eller drivas till bollar. Bara läggas på plåten. Lätt som en plätt!
 
Jag har bakat ett par varianter av detta i sommar. Och den här varianten blev allra bäst. Sen är det svårt att ange exakt mjölmängd när man bakar med zucchini. Då de kan innehålla olika mycket vätska. Men som jag skrev tidigare ska degen vara rätt fast på kvällen, för att sedan bli kladdig när den är redo att bakas ut.
1/4 paket ekologisk jäst ca 12 g
4 dl kallt vatten
2 msk valfri olja (jag brukar ta olivolja, men ta den du gillar bäst)
1 nypa strösocker
200 g riven zucchini
1 tsk salt
ca 8 dl vetemjöl
frön, flingsalt mm att toppa bröden med
Lös upp jästen i lite av vattnet. Rör tills all jäst löst upp. Ha sedan i resten av vattnet, olja och socker. Grovriv zucchinin och ha i den. Tillsätt mjölet och saltet, lite i taget under omrörning. Degen skall fortfarande vara rätt lös. . Täck bunken med plastfolie och låt stå framme medan du röjer av i köket. Ställ sedan in bunken i kylskåpet. Låt stå över natten.
Tag fram degen och sätt ugnen på 250°C. Ställ in en långpanna längst ner i ugnen. Ha upp degen på välmjölat bord. Degen är nu rätt lös. Och det är som det ska vara. Dela i 12 lika stora bitar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Strö ev över lite solroskärnor på brödbitarna. När ugnen är varm, ställ in plåten med bröd och ha i ett glas med kallt vatten i långpannan under. Stäng ugnsluckan fort så ångan stannar kvar. Eller så har du en modernare ugn med ångfunktion. Då använder du helt enkelt den!.
Grädda i ca 15 minuter eller tills bröden fått fin färg på både under och ovansida. Låt svalna på galler. Perfekt till helgens frukostar!
 
 

4
Kommentera

Kladdkaksmuffins fylld med snickers

kladdkaksmuffins, muffins, kladdkaka
Låt mig presentera något av det godaste jag bakat på länge. Nämligen kladdkaksmuffins fyllda med snickers. Alltså gissa hur gott det här blev?
När Frida la upp att hon fyllt kladdkaksmuffins med kärleksmumsglasyr tänkte jag att hon kanske är den smartaste människan jag vet. För det lät som rena rama drömmen. Så tänkte jaga att man måste ju kunna fylla kladdkaksmuffins med annat också?
kladdkaksmuffins, muffins, kladdkaka
Och eftersom snickers är typ det bästa jag vet blev valet enkelt!
kladdkaksmuffins, muffins, kladdkaka
Kladdkaksmuffins får ju en naturlig liten grop. Som passar ypperligt bra att fylla med diverse godsaker. Som kolasås, nötter och choklad tillexempel…
kladdkaksmuffins, snickers,
Om man nu inte vill fylla sina muffins med något är de fantastiskt goda att äta precis som dom är. Utan fyllning.
kladdkaksmuffins, muffins, kladdkaka
När jag gräddar muffins använder jag  a l l t i d  en muffinsplåt. Det är trixet för att få fina muffins som inte flyter ihop. Äger du ingen plåt kan jag rekommendera dig att köpa en. Annars kan man testa att ställa ihop två eller flera pappersformar för extra stadga.
Kladdkakemuffins fyllda med snickers ca 12 st:
150 g smör
2 dl strösocker
1 1/2 dl ljust muscovadosocker
1/2 tsk äkta vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
3 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 nypa salt
Värm ugnen till 175°C.
Smält smöret i en kastrull. Rör ner de båda sockersorterna och vaniljen. Låt svalna. Knäck i äggen, ett i taget och rör till en lät smet. Blanda i vetemjöl, kakao och salt. Vänt försiktigt tills allt gått ihop.
Placera ut pappersformar i en muffinsplåt. Fördela smeten jämnt mellan formarna. Grädda i 175°C i cirka 12-15 minuter. Muffinsen ska fortfarande vara riktigt kladdig i mitten. Låt svalna helt. Gärna i kylskåp.
 
Snickersfyllning.
1 1/2 dl jordnötter
ca 200 g karamelliserad mjölk (1/2 burk)
100 g choklad
flingsalt
Hacka jordnötterna. Ha up den karamelliserade mjölken i en skål. Värm något i micron, då blir det enklare att röra den helt slät.
Blanda samman nötter och karamelliserad mjölk. Fyll muffinsarna med kolasmeten. Ställ i frysen i cirka 30 minuter. Smält sedan chokladen och bred ett tunt lager över. Toppa med hackade nötter och flingsalt.
Låt kladdkakemuffinsarna stå kallt fram till servering.
 
Vill du inte göra muffins utan en stor kladdkaka? Gör receptet enligt ovan, grädda i en springform i cirka 20 minuter.
Dubbla receptet för fyllning och bred det över kakan. Ställ kallt. Toppa med smält choklad.
 
 

4
Kommentera