5 vardagshjältar!

vego, middag, mat , recept
Jag vet inte hur det är hemma hos er. Men här kom verkligen vardagen som en rejäl komocka förra veckan. Inte för att jag inte var beredd. Inte för att veckan på något vis var dålig. Det var bara. Jobbigt. Att vakna av veckarklockan efter månader av sovmorgon. Att planera skjutsning, hämtning, kläder, jobb. Och så mat. Vad tusan vill man äta till middag?
Därför tänkte jag viga den första veckoplaneringen av mat hösten 2020 till 5 vardgashjältar. 5 recept som gör din vardag aningens lite enklare.
 
Som tillexempel min vegetariska lasagne med keso. Lätt som en plätt att göra. Du får in ett vegetariskt alternativ som ingen riktigt märker av är vegetariskt och det är supergott i matlåda.  Kan det bli bättre?
currykyckling, curry
En annan vardagsfavorit hemma hos oss är kyckling i currysås. Klart på 30 minuter, gott att äta med allt från ris, till havreris och bulgur eller vad man helst föredrar. Också supergott i matlåda!
treveckorssallad utan socker
En annan sak som är sådär otroligt smidigt att ha klart i kylen. Det är min treveckorssallad. Nu räcker den aldrig i tre veckor eller så här hemma. Men det är sjukt smidigt att bara ta fram och den passar utmärkt till de flesta maträtter. Har ni inte testat än, så gör det!
quorn, quorngryta
Äntligen är det aningens svalare ute. För grytor, det är min räddare i nöden när det kommer till vardagsmat. Speciellt om jag har råkat planera lite dåligt. Med lite mer än en handfull ingredienser slänger du ihop min ajvargryta. Här har jag använt quorn. Men ta det ni gillar bäst!
libapizza, pizza
Alltså ni, mina läsare, ni är fantastiska. I förra veckan la jag upp receptet på denna tacopizza på libabröd. Och redan i helgen var ni fler som testat och älskat den precis lika mycket som vi gjorde. Snabbt, enkelt och ett härligt sätt att äta både tacos och pizza på!
 
Jag hoppas jag känner mig lite mer redo för den här veckan än den förra. Men det tar nog ett tag innan man kommer in i alla rutiner ändå..

1
Kommentera

Tacopizza på libabröd

libapizza, pizza
Under många veckor har jag gått och funderat på detta recept. Att det borde bli hur gott som helst att göra tacopizza på libabröd. Men man är ju aldrig riktigt säker förrän man testat. Och mina vänner, låt mig presentera familjens nya favoritsätt att äta både pizza och tackos på: Tacopizza på libabröd!
libapizza, pizza
Under många år har jag använt tortillabröd som pizzabotten när man snabbt och enkelt vill få fram en lättsam kvällsmat. Men jag tycker libabröden slår tortillabröden flera gånger om. Det blir så mycket godare att göra pizza av dessa! Perfekt att ta till en fredag när man inte riktigt orkar laga mat, men heller inte är sugen på take away.
libapizza, pizza
Jag öste på av det som fanns hemma. Tacosås i botten, sedan valfri färs, riven ost och in i ugnen. Pizzan toppade jag sen med tomat, majs, babyspenat, nachochips och gräddfil. Lätt som en plätt och riktigt gott!
När vi åt detta klickade jag även på lite extra tacosås, för ännu mer smak liksom.  En ny familjefavorit som vi garanterat kommer äta fler gånger här hemma!
Receptet är enkelt att anpassa, ta vegofärs eller kycklingfärs om man inte äter nöt. Gräddfilen går att ta laktosfri eller mjölkfri.
 
Tacopizza på libabröd 4 st:
600 g färs (nöt, kyckling eller vego)
2 påsar tacokrydda
vatten
4 st libabröd
1 burk á 230 g tacosås (valfri styrka)
ca 4 dl riven ost (gillar du mer ostig pizza, ta mer ost bara)
majs
tomater
babyspenat
gräddfil
Nachochips
Bryn färsen i en stekpanna. Tillsätt tacokrydda och lite vatten. Bred ut ett tunt lager tacosås på varje libabröd. Fördela sedan köttfärsen och osten över de 4 pizzorna. Grädda i omgångar i 225°C i cirka 5-7 minuter eller tills osten smält. Själva brödet är ju färdiggräddat, så pizzan behöver bara bli varm.
 
Toppa pizzorna med majs, skivad tomat, spenat, gräddfil och nachochips. Skär upp och ät!
Självklart kan du ta de tillbehör du tycker passar allra bäst till tacos och ha på pizzan!
 

19
Kommentera

Cashewnötter med parmesan

snacks, kräftskiva, nötter, smaksatta nötter
Hej fredag, hej helg! Och hej det godaste snackset på länge. Nämligen cashewnötter med parmesan.
 
Jag fick massa parmesanost över efter ett samarbete i somras och tänkte att nu måste jag hitta på något kul med allt det här. Och vad kan vara godare än rostade cashewnötter med parmesan och örter? Perfekt snacks att göra till helgens kräftskiva. snacks, kräftskiva, nötter, smaksatta nötter
Jag smaksatte nötterna med parmesan och flingsalt. Sen strödde jag över lite färska örter över de varma nötterna. Så gott! Och dessutom väldigt enkelt att göra!
snacks, kräftskiva, nötter, smaksatta nötter
Att smaksätta nötter är ju faktiskt ett himla enkelt sätt att känna sig kreativ i köket. Utan att det behöver ta varken tid eller vara krångligt. Det är ju egentligen bara fantasin som sätter gränser. Men tänk på att använda naturella nötter av bra kvalité som bas.
 
snacks, kräftskiva, nötter, smaksatta nötter
Cashewnötter med parmesan:
300 g naturella cashewnötter
70 g parmesan
flingsalt
olivolja
färska örter
Lägg de naturella nötterna i en påse. Finriv parmesanen och blanda i den tillsammans med flingsalt. Ringla sist över olja och blanda allt väl. Se till att alla nötter täcks av olja och ost.
Värm ugnen till 200°C och klä en plåt med bakplåtspapper. Bred ut nötterna på plåten och rosta i cirka 15 minuter. Håll koll så att nötterna inte bränns vid. Olika ugnar kräver olika tid,
Tag ut nötterna ur ugnen. Strö över hackade färska örter. Låt nötterna svalna helt på plåten. Servera som snacks till ostbrickan, fredagsmyset eller varför inte till kräftskivan.

3
Kommentera

4 x choklad och serietips!

veganska jordnötstryfflar
Hur härligt är det inte med augustisommar? Varma härliga dagar, skönt i vattnet, men när kvällen kommer smyger sig mörkret på efter 22 och det är helt ok att kura inne. Efter månader med oändligt ljus känns augustimörkret ändå helt ok.  Igår kröp vi upp i soffan och slog på ett avsnitt av en ny serie jag sett reklam om på NETFLIX flera gånger nu. Nämligen Love on the Spectrum. En sån otroligt fin och mysig serie, iallafall så här ett avsnitt in vad det verkar som.
Till seriemyset är det ju alltid gott, med något gott liksom. Så idag tipsar jag om 4 härliga chokladrecept att mumsa på i soffan. Som jordnötstryfflar. Nu var det ett tag sedan jag gjorde dessa och det måste det bli ändring på! Perfekt att ha i kylen eller frysen och ta fram när suget sätter in,
alla hjärtans dag
En annan söt och fin liten boll att mumsa på är ju fyllda chokladbollar. Alltså hur gott?

En favorit denna sommar är ju helt klart dessa croissanter  fyllda med Dumle. Smular kanske lite i soffan, men det får det vara värt ändå!
 
baka i långpanna
Twixkakor. Funker precis lika bra till en kopp kaffe som små goda godisbitar. Mums, mums, mums!
 

6
Kommentera

Tzatziki med zucchini

tzatziki med squash
När livet ger dig zucchini i överflöd. Ja då får man ha zucchini i det mesta man äter. Tillexempel kan man byta ut gurkan i en klassisk tzatziki. Och istället göra tzatziki med zucchini. Och ska jag vara ärlig, så föredrar jag faktiskt den här varianten. Den har liksom lite mer smak än klassisk tzatziki.
tzatziki med squash
Hos oss stämmer verkligen orden att ”det växer så det knakar” in. Tydligen var hästdynga som brunnit i över 4 år helt rätt grej att plantera sina zucchiniplantor i. För vi har fått mer zucchini än man kan klara av känns det som. Och dessutom blir dom GIGANTISKA. Utan att för den saken bli tråkiga eller träiga. Zuccinin här på bilden är sommarens näst största hittills och vägde 3,3 kg.

Här är rekordet för i år. Nätta 4,9 kg vägde den här kompisen. Som vi fortfarande äter av fast vi plockade den 26 juli!
tzatziki med squash
Idag kör vi första riktiga arbetsdagen efter semestern. Barnen är på fritids. Premiär för Isac som avslutade förskolan tidigare i sommar och nu väntar spänt på att förskoleklass ska börja. Men jag släppte av barnen, pratade lite med fritidspersonalen och såg bröderna vandra iväg bredvid varandra. Och tror att lilla Isac får en trygg start på fritids med storebror vid sin sida. Även om det värker lite i mammahjärtat. Liten blir större.tzatziki med squash
Så jag har betat av massor av att-göra-grejer idag. Fakturerat, svarat på mail och jobbat i största allmänhet bara. Så skönt! Nu sitter jag på altanen och  njuter av lugnet. För om en stund är det dags att hämta hem barnen. Sen är det full rulle som vanligttzatziki med squash
Själva tzatzikin görs precis som vanligt. Förutom att du byter ut gurkan mot zucchini. Jag smaksätter gärna med lite färsk gräslök och örtsalt. Det ger himla god smak!
Tzatziki med zucchini:
ca 200 g zucchini
salt
4 dl turkisk/grekisk yoghurt (vi använder den laktosfria)
1 vitlöksklyfta (öka gärna mängden om du vill ha mer vitlökssmak)
2 tsk örtsalt
2 msk färsk gräslök
olivolja
Grovrov zucchinin och blanda med salt. Lägg i ett durkslag och tryck ut överflödig vätska. Efter en stund mjuknar zucchinin av saltet och det är enklare att få ut vätskan.
Ha upp yoghurt i en skål Pressa i vitlöken och rör i riven, avrunnen zucchini, salt och gräslök.
Bred ut tzatzikin på ett fat. Toppa med olja och lite mer färsk gräslök.
 
Jag fick lite över och blandade med kokt, kall färskpotatis. Det blev som en himla god potatissallad! Hur gott som helst!
Annars är den god att servera till grönsaksstavar, till bröd eller till grillat!

4
Kommentera