Min bästa pasta med köttfärssås

Min bästa pasta med köttfärssås

klassisk köttfärssås, bolognese, köttfärssås

Klassisk pasta med köttfärssås. Något som antagligen står på många svenska familjers matlista. Ja börjar man kolla på undersökningar som gjorts brukar faktisk just köttfärsssås toppa listan på vardagsrätter vi äter här i Sverige.
Men det roliga med just köttfärssås är att alla har sitt egna recept.
Alla har sitt sätt att smaksätta och tillaga.

klassisk köttfärssås, bolognese, köttfärssås

Jag är uppväxt med en variant där mamma tillsätter crème fraîche på slutet. Men själv föredrar jag att ha köttfärssåsen precis som den är.
Vissa har rivna morötter i. En del gör den kryddstark.
Mormor, hon gjorde en variant med endast färs, lök, lite kryddor och grädde. Och dom åt det alltid till stuvade makaroner. Inget speciellt med det, och kanske lite tråkigt kan det låta. Men för mig smakar det barndom.

Jag har alltid samma bas i min. Men sen kan smaksättningen variera beroende på vilka som ska äta eller vad jag är sugen på.
Ibland kan det bli så himla gott att krydda upp med lite sjukryddor och få tankarna till mellanöstern istället för Italien. Lite granatäpple på toppen och en härlog sallad till.

Jag brukar även använda den här basen om jag gör tex lasagne.

klassisk köttfärssås, bolognese, köttfärssås

Isac har fått för sig att han inte gillar krossade tomater. De stora bitarna smakar bara tomat. Så vi kör på passerade tomater. Och jag gillar också den lite slätare köttfärssåsen man får då. Men du behöver inte tillsätta riktigt lika mycket vätska om du använder passerade tomater som krossade.

Jag brukar avsluta med en skvätt balsamvinäger i min köttfärssås. Men den har jag i precis på slutet. Annars upplever jag att smaken kokar bort.

Linnéas klassiska köttfärssås:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
1 msk torkad oregano
1 msk paprikapulver
800 g nötfärs
2 tsk örtsalt
ca 800 g passerade eller krossade tomater
vatten
2 köttbuljongtärningar
1 dl balsamvinäger
salt och svartpeppar

pasta
riven parmesan
färska örter

Skala och finhacka lök och vitlök. Stek mjuk i lite olja i en stekpanna/gryta. Tillsätt tomatpuré, oregano och paprikapulver.
Låt allt steka i ett par minuter.
Tillsätt nötfärsen och bryn den tills den är genomstekt. Krydda upp med lite örtsalt.
Ha på passerade tomater, vatten och buljongtärning. Låt allt koka i minst 20 minuter. Gärna längre om du har tid. Smaka av med balsamvinäger, salt och peppar.

Servera med nykokt pasta, massor av riven parmesan och färska örter.

Jag hade gärna blandat i de färska örterna ihop med balsamvinägern på slutet. Men då skulle Isac protestera övermänskligt högt över de gröna prickarna i maten. Så jag serverar dom på sidan om till oss andra i familjen helt enkelt istället.

Det här är en snäll och fin köttfärssås som faller de flesta i smaken. Löken steks mjuk i början och märks inte riktigt. Men har du lökhatare där hemma skulle jag ta lökpulver istället, för att vara på den säkra sidan.

Men krydda gärna upp med kryddor ni gillar hos er!
Eller riv i lite morot och palsternacka för att dryga ut.

Ett annat klassiskt pastarecept som vi lagar ofta här hemma är pasta med skinksås!

3
Kommentera

Potatis i ugn- så lyckas du varje gång!

Potatis i ugn- så lyckas du varje gång!

Potatis i ugn- så lyckas du varje gång!
Nu ska jag dela med mig av mitt ABSOLUT BÄSTA tips när det kommer till potatis i ugn.
För hur många gånger har man inte gjort en stor plåt med klyftor av potatis, haft på alla goda kryddor och olja. För att sen upptäcka att mer än hälften av potatisen sitter stenhårt fast i botten på plåten?

Jo, visst har det hänt. Men förra året började jag göra potatis i ugn på det här viset istället. Och nu lyckas jag varje gång!

Potatisen blir krispig och god på snittytan och inte en enda potatis fastnar i formen!

-Skär inte potatisen i klyftor, utan dela den i halvor eller fjärdedelar istället.
-Behåll skalet på
-Lägg alltid potatisen med skalet nedåt
-Spraya gärna på olja, då får du ett jämnare lagar och potatisen blir krispigare

Jag brukar strö över lökpulver och örtsalt på min ugnspotatis. Men du kan såklart ha på vilka kryddor du gillar allra bäst. Extra gott blir det om du strör över lite färska kryddor över den varma potatisen när den är klar.

Potatis i ugn ca 4 port:

ca 1 kg potatis
olja
örtsalt
lökpulver
ev färska örter

Dela potatisen på mitten eller i fjärdedelar beroende på hur stor potatisen är. Huvudsaken är att bitarna blir jämnstora.
Se till att alla potatisbitar ligger med snittytan upp och skalsidan ner. Ringla eller spraya över olja och kryddor.

Baka i ca 200°C i 30-40 minuter, beroende på hur stora potatisbitar du gör.

Strö gärna över lite färska örter över de varma potatisarna.

Ett annat gott alternativ är delikatesspotatis i ugn med parmesan, SÅ GOTT!

3
Kommentera

Italian cream soda

Italian cream soda

Italian cream soda, en Tiktok trend jag var tvungen att testa. Verkade enkelt och väldigt gott! Det verkar finnas många varianter där ute, men originalet är med vispgrädde och smaksatt syrup.
Men jag såg den här varianten och tyckte den tilltalade mig mer.

Här använder jag sojadryck med vaniljsmak. Samma som jag gärna använder till mitt iskaffe. Och eftersom smaksatt syrup inte är så vanligt och jag inte orkade göra egen köpte jag en kolsyrad dryck med smak av hallon. Hallonsoda fungerar finfint.

Istället för isbitar som bara spär ut drycken så småningom hade jag i frysta hallon. Och det var en riktig vinnare eftersom de gav ifrån sig en otroligt god smak när de tinat något.
Så tips, tips!!

Här verkar våren ha kommit med buller och bång, ÄNTLIGEN! Ute skiner solen för fullt och man känner liksom att livet kommer åter.

Det här blev en riktigt söt och god drink som jag garanterat kommer blanda till både barn och vuxna i sommar!

Italian club soda:

hallonsoda (eller annan smaksatt kolsyrad dryck)
sojamjölk med smak av vanilj (eller grädde)
frysta hallon eller isbitar

Ha först upp frysta hallon/isbitar i glas. Fyll på med hallonsoda och toppa med sojamjölk.
Mosa gärna hallonen något vartefter de tinar, då får en ännu mer intensiv smak av hallon.

Servera direkt!

4
Kommentera

Sex ljuvliga efterrätter till valborg

Sex ljuvliga efterrätter till valborg

panacotta, salty caramel,

Valborg och med den en efterlängtad vår står för dörren. Och vad passar då bättre än att tipsa om sex ljuvliga efterrätter till just valborg?
Som min salta karamellpanacotta? En ljuvligt god dessert som kan förberedas i god tid innan. MUMS!

Tiramisu med jordgubbar och choklad

Tiramisu med jordgubbar och choklad, enkel att svänga ihop i en stor form och ta med bort på sista april. Jag älskar att ha fräsch frukt till, även om det inte är helt enligt boken hur man gör i italien.

efterrätt, dessert, fika, mors dag

Pannacotta med rabarber och vit choklad, ursäkta mig men hur gott och SNYGGT är inte det här? Hur du enkelt får till den här snygga formen på desserten ser du om du klickar på länken här.

lemon curd, glass, påskdessert, fika, glass utan glassmaskin

Glass med lemon curd- helt utan glassmaskin. Yes, inga problem.
En sötsyrlig dessert som passar utmärkt att göra till sista april!

chokladpudding, dessert, efterrätt

Krämig chokladpudding utan ägg, det är en klassiker som alltid går hem i stugorna. Få ingredienser behövs för att få till en fantastisk smak!

bananer i ugn, bananer på grillen, grillade bananer, bananer med choklad

Har du ändå grillen igång på valborg? Gör grillade bananer som du fyller med sånt du gillar lite extra mycket! Nötsmör, choklad, nötter, kolasås, chokladsås, marshmallows, glass- ja bara fantasin sätter gränser!

Ska du inte grilla går de finfint att tillaga även i ugnen!

Hur ska ni fira valborg i år?

1
Kommentera

Snabb cheesecake i glas

Snabb cheesecake i glas

Snabb cheesecake i glas. För 10-15 år sedan var detta något jag ofta gjorde. Lätt som en plätt att göra och himmelskt gott! Här behöver du väldigt få ingredienser och väldigt lite tid. Perfekt att göra så här i vår. Kanske att bjuda på till valborg?

Tidigare har jag alltid gjort snabb cheesecake i glas med digestivekex. Men nu fanns det en förpackning Lotus BISCOFF hemma. De har en lite mer kolaaktig smak än digestivekex och fungerade utmärkt till detta.

Självklart kan du byta ut hallonen mot blåbär, jordgubbar, mango- ja men vad du gillar bäst!

Receptet räcker till ca 8 st glas som är lite mindre, precis som de på bilden. Vill du ha lite mer dessert skulle jag säga att det blir lagom till 4-6 portioner.

Snabb cheesecake i glas:

2 dl vispgrädde
200 g naturell färskost
3/4 dl florsocker
ca 2 dl frysta hallon

Lotus BISCOFF kex
färska bär till dekoration

Ha upp grädde, färskost och florsocker i en bunke. Vispa med elvisp tills smeten tjocknar ordentligt. Ha i bären och fortsätt röra/vispa tills hallonen blandats helt.

Ska du spritsa ut cheesecaken med sprits, se till att hallonen mosas så de inte fastnar i spritsen.
Krossa kexen och varva dom med cheesecakekrämen i glas. Avsluta med kexkross och ett färskt bär.

Lätt som en plätt och hur gott som helst!!!

En annan favoritdessert du gör i glas är den här salta karamellpanacottan. MUMS!

5
1 kommentar