Panerad rödspätta

panerad rödspätta
Idag njuter vi av sista skälvande timmarna på sommarlovet. I morgon är det dags för grabbarna att börja fritids några dagar innan skolan drar igång nästa vecka och vardagen liksom börjar på riktigt. För vi tar och mjukstartar lite. 3 kortdagar den här veckan. Sedan är fritids stängt på måndag. Så vi börjar veckan med en ledig dag tillsammans. Men det känns skönt. Att smyga igång liksom. Själv kan jag inte bärga mig. Jag vill börja jobba NU! Komma in i rutiner. Jag mår egentligen så mycket bättre av det. Så idag tänkte jag bjussa på en riktig vardagsfavorit hemma hos oss. Mat som barnen alltid äter massor av. Nämligen panerad rödspätta.

Vilken lyx att kunna gå ut i trädgården och plocka in egenodlad färskpotatis. Finns liksom inget godare!
panerad rödspätta
 
Nu kanske någon av er tycker det känns väldigt trixigt och väl avancerat att stå och göra panerad rödspätta en helt vanlig vardag. Och visst kan man tycka det. Men saken är den att du faktiskt får fram maten på samma tid det tar att koka potatisen. Fisken går dessutom bra att panera i förväg och låta vila i kylen. Då behöver du bara steka på den när det väl är dags för kvällsmat.
 
Min panerade rödspätta serverar vi gärna till nykokt potatis, ärtor och kall, vit sås. Hur gott som helst!
Panerad rödspätta 4 port:

rödspättafiléer (ca 600-800 g)
2 dl vetemjöl
2 ägg
2 dl ströbröd
1 tsk örtsalt
saft från 1/2 citron

Torka spättfiléerna helt torra. Ha upp mjöl i en skål, knäck båda äggen och ha upp i en annan och vispa upp det, ha upp ströbröd i ett tredje. Blanda i örtsalt och citron det uppvispade äggen.

Täck fisken helt i mjöl, doppa sedan i ägg och sist i ströbröd. Låt fisken vila medan du kokar potatisen och gör såsen. Stek fisken i riktigt med smör tills den fått fin färg på båda sidor.

Vit, kall sås:
4 dl creme fraiche eller gräddfil
1 dl majonnäs
2 msk finhackad dill
saft från 1/2 citron
2 msk bostongurka
salt & peppar
Blanda samman creme fraîche och majonnäs i en skål, Ha i finhackad dill, saftren från 1/2 citron och bostongurka. Smaka av med salt och peppar. Låt gärna såsen stå minst 30 minuter i kylen innan den serveras.

21
Kommentera
ANNONS

Tävla med Snøfrisk

I annonssamarbete med Snøfrisk®.snøfrisk, våfflor, tilltugg, snittar
Under våren har jag som ni kanske märkt hittat en ny favorit. En ny favoritost. En norsk färskost vid namn Snøfrisk. En ost gjord på både getmjölk och kogrädde. Getmjölken ger osten en härlig karaktär och passar att ha i allt från soppor som i scones eller varför inte på våfflor?
Och i samarbete med Snøfrisk kan jag nu presentera en härlig tävling för er läsare.
spenatsoppa, soppa, snøfrisk, färskost
En tävling där ni kan vinna det perfekta kittet för ett härligt uteliv. Jag antar att det är fler än vi som varit ute i naturen bra mycket mer denna sommar än vad vi brukar?’ Då känns det extra fint att presentera denna tävling. Genom att rösta på det bästa receptet hos Snøfrisk kan ni nämligen vinna :

  • 2 Hennessy-hängmattor (färg: svart)
  • 2 st 0,94 L termos från Stanley (färg: mörkblå)
  • 2 st Norrøna Falketind goretexjacka i valfri storlek (färg: mörkblå). Perfekt för att dela med en vän!

Allt du behöver göra är att klicka dig in på länken här och rösta på det bästa receptet!
 

Vill du veta mer om Snøfrisk kan du göra det här.
 

5
Kommentera

Recept på iskaffe

Recept på iskaffe

iskaffe
 
Dagens recept, är så enkelt att det kanske inte ens får kallas för recept. Eller? Var går liksom gränsen? Men lagom tills värmen kommer så vill jag liksom dela med mig av detta geniala, enkla och absolut godaste jag vet. Speciellt när värmen är lite väl för att det ska vara gott med varmt kaffe. Vilket jag sällan tycker det är på sommaren. Då är iskaffe räddningen. Så gott!iskaffe
Dessutom är en iskaffe ett himla bra sätt att minska matsvinnet. För vet ni att vi slänger cirka 300 miljoner liter kaffe varje år. Vi häller nämligen ut en kopp kaffe per person och dag, rakt i slasken. Och det bara i våra hushåll. Helt galet va?
Nu har vi kaffemaskin hemma, men ibland använder vi den vanliga bryggaren och då blir det liksom alltid en skvätt kaffe över. Istället för att slänga, fryser jag alltid in kaffet i iskuber. Perfekt att använda till iskaffe. Eller om man skulle vilja göra sig en kaffedrink kanske..iskaffe
Det finns nog lika många recept på iskaffe som det finns kaffedrickare. Men som vanligt vinner det enkla i min bok. Mitt iskaffe betår nämligen bara av fryst bryggkaffe och sojamjölk. Lika enkelt som gott!
iskaffe
Jag tycker det blir absolut godast att göra iskaffe på just sojamjölk. Den osötade varianten är rätt söt ändå och härligt krämig i konsistensen. Hur gott som helst.
 
Recept på iskaffe 2 glas:
10 bitar fryst kaffe
3 dl sojamjölk (jag kör på helt vanlig osötad till vardags, men den med vanilj blir också hur god som helst!)
 
Ha upp frysta kuber kaffe i ett glas. Slå över sojamjölken och låt stå en stund så kaffet smälter något. Drick!
Får du inte massa kallt kaffe över att frysa in? Testa då det här receptet på hemgjort iskaffe som också blir himla gott!
Nu hoppas jag ni alla får en himla fin start på veckan!

En annan god dryck att svalka sig med är denna!
 

4
Kommentera

3 recept med svarta vinbär

vinbärskaka med flagad mandel, mandelmassa och hyvlat smör
Trädgårdarna börjar så sakta fyllas med saftiga, mogna svarta vinbär. Och visst är det lite slöseri att bara låta fåglarna smaska i sig dom? Som tur är finns det massor av godsaker att använda svarta vinbär till.
Som min vinbärskaka med mandelmassa. Saftig, mastig och bara så god! Servera den precis som den är, eller med en klick vaniljvisp eller vaniljglass.
Som barndom på flaska är det väl ändå att dricka svartvinbärssaft? Tycker ni inte. Tjock och trögflytande saft med den där speciella smaken. Hur gott som helst!

Jag har ett par riktigt fina svartvinbärsrecept på lager. Som ni kommer få ta del av de närmaste veckorna. Det allra bästa med vinbär är att de passar utmärkt att frysa. Rensa bären noga och frys sedan in i påsar. Perfekt att ha till kakor, pajer eller sylt. Ska du däremot använda bären till att koka sylt på senare behöver du inte rensa bären lika noga då saften ändå ska silas. Märk upp påsarna bara, så du vet vad som är vad.
rabarber
Ja jag vet, bilden är på rabarberrutor. MEN! Det går precis lika bra att byta ut rabarberbitarna mot svarta eller röda vinbär i detta recept. Och det blir hur gott som helst!
När vi flyttade in i vårt hus för över 10 år sedan fanns det ett gäng vinbärsbuskar lite konstigt placerade mitt i trädgården. De rök när vi grävde om gräsmattan. Men så hittade jag en stackars gammal bortglömd svartvinbärsbuske bakom ett av uthusen. Så där brukar jag kunna plocka mindre mängder vinbär. Lite till dekoration och så när jag jobbar. Som tur är har mormor en snäll granne med vinbär i överflöd. Det räcker åt oss alla att fylla frysen med. Men tanken är att det till hösten eller nästa år ska flytta in en buske svarta vinbär även här. Jag skulle vilja ha lite av många sorter: vinbär, krusbär, björnbär och hallon. Lite lagom som inte kräver massor med jobb, men ändå förser oss med lite bär under sommaren.

6
Kommentera

Tunnbrödssticks

 
stekt tunnbröd, tilltugg, snittar
Hej i högsommarsverige,
Även om kanske högsommarvärmen inte riktigt är här. Men dagarna rullar liksom på ändå, Vi badar när solen skiner. Gör utflykter och pysslar på hemma. Inget av alla de projekt vi tänkt ta tag i hemma är fixade och idag började Sebastian jobba igen. Precis som vanligt alltså. Men sommaren är ju långt ifrån slut. Så kanske får vi feeling någon dag och tar tag i något som vi tänkt.r
Det fina med den här sommaren är att vi ätit massor med god mat. Som den där dagen jag skulle trolla fram lunch till 8 personer här hemma och det fick bli en matig sallad. Så kom jag på att vi inte hade något bröd till. Då gjorde jag tunnbrödssticks.
stekt tunnbröd, tilltugg, snittar
Och det blev succé. Om jag får säga det själv! Helt vanligt köpe-tunnbröd som skärs i tunna stänger. Sedan steks dom med örtsalt i olja. Jag ha tidigare testat att fritera trekanter av tunnbröd och använt som kex. HUR GOTT som helst, jag lovar. Men så här till maten, då kändes det bättre att bara steka brödet hastigt i olja. Perfekt som snacks eller som jag serverade dom.stekt tunnbröd, tilltugg, snittar
Jag använde helt vanligt klassiskt Herbamare. Det är min nya svaghet i livet. Gudagott på solmogna svenska tomater tillsammans med lite fetaost kanske. Och det piffar upp den tråkigaste av hårdsmörgås.
Kanske är det kombinationen av de lite söta tunnbrödet ihop med saltet och oljan som gör hela grejen. Att det blir så gott.
En perfekt sak att laga om du vill impa lite på gästerna utan att ha ansträngt dig speciellt mycket!
Tunnbördssticks:
4 skivor mjukt tunnbröd
olja att steka i
örtsalt (typ Herbamare)
Skär tunnbrödet i ca 2 cm breda remsor. Värm en stekpanna med olja i. Strö lite salt i oljan.
Lägg försiktigt ner remsor av tunnbröd i den varma stekpannan. Salta. Vänd när de fått fin färg. Håll koll då det kan gå fort. Jag använde en tång att vända tunnbrödet med. Det är enklast.
Fyll på med mer olja i stekpannan när det behövs (vilket det gjorde för mig varannan gång ungefär).
Självklart kan du krydda dina tunnbrödssticks med annat också. Rökig paprika, spiskummin eller varför inte lite oregano, det vore gott!
 

4
Kommentera