Saft på svartvinbärsblad

svartvinbärsbladssaft, saft på svartavinbärsblad, saft
Idag bjuder jag på ett sånt där underbart recept. Nämligen receptet på saft, gjord på svartvinbärsblad. Japp du läste rätt. Saft på bladen från busken. Och inte själva bären.
Av någon märklig anledning smakar det inte alls som svartvinbärssaft. Utan mer blommigt. Saften påminner nästan lite om flädersaft. Men inte riktigt lika sliskigt.
 
Vad jag förstår är det här en saft som var mer vanlig förr. Kanske för att man helt enkelt var bättre att ta tillvara på allt naturen gav då?svartvinbärsbladssaft, saft på svartavinbärsblad, saft
Planen idag var att få till ett gäng riktigt snygga bilder. När jag hällde vatten och socker över vinbärsbladen och citronen. Men livet ville annorlunda. Trots att socker och vatten fått svalna, så sprack hela botten på glasbehållaren när jag slog i vätskan. Jag behöver kanske inte säga att det blev ett kladdigt jobb att städa upp det hela. Eftersom jag inte märkte det genast fyllde jag såklart behållaren till lite drygt hälften också.
Fast jag torkat golvet två gånger klibbar det fortfarande lite på golvet. Men saften blev god, så det fick det vara värt ändå!
svartvinbärsbladssaft, saft på svartavinbärsblad, saft
Jag har fått lära mig att vinbärsblad ska man ta innan midsommar. Jag kan inte riktigt vara 100% säker på anledningen. Men jag har alltid tänkt att det är ungefär som med rabarber. Att dom blir lite mer bittra efter midsommar? Vet du anledningen?

Tar man bladen innan midsommar betyder det att alla bär sitter och är väldigt kartiga på svartvinbärsbusken. Så var lite försiktig och snäll om du fortfarande vill ha en god skörd av svarta vinbär. Ta kanske var 3:e blad.
Om du inte råkar ha samma tur som jag. Jag har nämligen ett helt förvildat snår av svartavinbär och hallon som naturen själv placerat i en del av min trädgård. Perfekt att plocka hur mycket blad som helst ifrån!svartvinbärsbladssaft, saft på svartavinbärsblad, saft
Internett svämmar som vanligt över med recept på saft.
Men jag kokar alltid min saft utan konserveringsmedel. Ingen citronsyra här alltså.
Istället fryser jag alltid in saften direkt. Då kan man även dra ner lite på sockermängden.
Antingen fyller du upp flaskor med saft och fryser in. Tar fram saften och låter den tina. Kom bara ihåg att saften inte håller sig speciellt länge i kylen, så den bör drickas upp ganska omgående. Perfekt om du ska ha kalas eller när det är en varm dag och man vet att det går åt mycket saft!
Ett annat alternativ är att frysa in saften i burkar. När man blir saftsugen skrapar man bara upp en skopa fryst saft och lägger i ett glas eller tillbringare. Slår på vatten och rör om. Hur smidigt som helst!
 
Saft på svartvinbärsblad:
3 l hårt packade svartavinbärsblad
2 l vatten
1 kg strösocker
4 ekologiska citroner
Plocka svartvinbärsbladen och skölj dom noga.
Blanda vatten och socker i en kastrull. Låt koka upp och sjuda tills allt socker löst sig.
Tvätta citronerna noga och skiva dom tunt. Varva svartvinbärsblad och citroner i en rostfri bunke eller kastrull.
Slå över den varma sockerlagen. Låt stå i kylen i minst 3 dygn. Sila saften och häll upp den på väl rengjorda flaskor eller burkar. Drick upp eller frys in direkt.
 
Vissa säger att saften ska stå 5 dygn. Jag har testat både 3 och 5. Båda fungerar bra!
 
 

8
Kommentera

5 recept på enkel sommarmat


Sommar, sommar sol igen!
I veckan är det många av våra barn som får ett efterlängtat sommarlov. Barnen här hemma får gå  2 1/2 vecka på fritids. Sen väntar det härliga sommarlovet för dom. Men vet att Axel tycker det är lite mysigt att gå lite på fritids. Lugna dagar med massa kompisar. Bättre kan det ju inte bli liksom.
Med sommarlovet kommer också den ständiga kökstjänsten. Man hinner nästan inte plocka undan frukosten innan det ska börja förberedas för lunchen. Och man kan ju inte äta korv med bröd alla dagar i veckan. Eller?
Så veckans matplanering blir 5 recept på enkel sommarmat. Recepten passar bra att äta till lunch som till middag.
Som omelett tillexempel. Perfekt att göra av de rester som finns hemma. Peta i allt från korv till potatis eller andra rotfrukter och servera med lite sallad. Precis så gjorde jag till lunch idag och den blev klar på bara några minuter! Hur smidigt som helst!

Barnens stora favorit här hemma, det är pastasallad med kyckling. Det brukar jag göra en stor omgång av och så räcker det till lunch i flera dagar. Otroligt smidigt och perfekt att ta med till badstranden!

Orkar man lägga lite mer tid på matlagningen är hemgjorda nuggets en kul grej att göra. Variera mellan kyckling, Quorn och fiskbitar.
pannkakor, mellanmål, lunch, frukost
Pannkaka, pannkaka ge mig mera pannkaka. Mina barn älskar pannkaka. Och Isac skulle nog kunna äta det 5 dagar i veckan om han bara fick. Vilket han inte får.
Men, ska man servera pannkakor kan det ju vara kul att variera dom lite iaf.  Jag brukar göra äppelpannkakor ibland. Perfekt om man har några äpplen som börjat bli lite ledsna. Då åker dom ner i pannkakssmeten istället!
vegetariska enchiliadas, enchiladas kyckling, enchiladas quorn
Det kan ta emot att göra mat i ugnen på sommaren. Men enchiladas det är min räddare i nöden! Perfekt att göra på rester från kyckling eller färs. Fyll med vad som finns hemma, på med lite ost och så in i ugnen. PERFEKT, lättlagad sommarmat.
 
Nu ska vi snart åka och möta upp barnen. Det blir fika vid sjön efter skolan. I vanliga fall brukar vi alltid gå på något café och fika efter skolavslutningen. Men så här i coronatider köper vi med fikat istället. Det blir bra det med!

4
Kommentera

3 snabba recept till nationaldagen


Glad nationaldag kära ni!
Visst är det ändå fint, att vår nationaldag firas så här i början på juni. Då sommaren faktiskt är som allra bäst? Ute är grönt och allt står i blom.
 
Vi har ju ingen riktigt stark tradition att fira vår egna nationaldag, men jag tycker att för varje år är det fler och fler som verkar fira på något sätt. Kanske bara genom att fika något extra gott dagen till ära? Om du just nu kom på att det kanske vore gott att baka något till idag, då kommer här 3 snabba recept till nationaldagen. Med få ingredienser som du kan baka på ett litet kick!
 
Som vårens godaste rulltårta med hallon och vaniljkräm. Som en tårta fast så mycket enklare att baka!midsommartårta, tårta, daimtårta,
Eller varför inte en marängtårta med daim. Använder du färdiga bottnar går den här tårtan riktigt fort att göra och den blir så god!
snabb cheesecake i glas philadelphiaost
Eller min supersnabba cheesecake i glas. Gör på vilka bär du gillar bäst och du har en dessert klar på bara några få minuter. Helt underbart!
Här verkar det just som om det tunga molntäcket tänker spricka upp lite, så jag ska ta med Isac och hunden ut på en promenad. Sen blir det lunch hos mina föräldrar. En bättre lördag helt enkelt!

3
Kommentera

Inkokt lax med kall sås

 
midsommarmat, lax, fisk
Inkokt lax med kall sås. För mig är det barndom.
Min mormor och morfar har aldrig varit mycket för att fira högtider. Mormor brukar varje år föreslå att hon ska göra pannbiff istället för köttbullar till jul. Med motiveringen att det går ju mycket fortare att göra pannbiffar! Noll känsla för det här med traditioner och högtider med andra ord. Men till midsommar, då brukade mormor ofta göra inkokt lax med kall sås.
Jag kommer såväl ihåg lukten i köket, lukten av ättika, lök och fisk. Hade man tur åt dom inte upp allt på midsommarafton så det fanns någon bit över på midsommardagen som man kunde få smaka.
midsommarmat, lax, fisk
Jag skär gärna laxen i generösa bitar. Morfars ord klingar i öronen ”nu hoppas vi att laxen inte blir för torr bara!”
Som barn antog jag att det var något form av lotteri, det här med att göra inkokt lax. Att det liksom var 50/50 om laxen skulle blir torr eller god.
Nu har jag ju insett att det handlar om andra saker. Som att skära laxen i stora bitar. Blir de för små blir laxen helt enkelt torr.
Laxen ska heller inte koka i lagen. Utom läggas i och sedan tas från värmen. Då är chansen att man lyckas betydligt större.
midsommarblommor, midsommar, blommor
I veckan har sommarblomsten börjat slå ut här i min del av Västmanland. Lupiner, syren, midsommarblomster, smörblommor och hundkex fyller nu min värld. Vart än jag vänder mig. Ren och skär lycka efter denna kalla vår!
midsommarmat, lax, fisk
Inkokt lax med kall sås:
2 L vatten
1 dl ättika
3 msk salt
10 kryddpepparkorn
1 stor lök
2 tsk strösocker
4 lagerblad
dill
1- 1 1/2 kg lax
Lägg alla ingredienser utom laxen i en stor kastrull och låt koka upp. Sjud i cirka 10 minuter. Stäng av värmen. Skär laxen i bitar och lägg sedan laxen lagen. Låt laxen ligga och dra i vattnet i minst 1 timme.
 
3 dl gräddfil/naturell yoghurt
2 msk majjonäs
1 tsk örtsalt
4 msk finhackad dill (fryst går bra)
lite pressad citron
 
Blanda samman alla ingredienser till såsen och låt stå kallt en stund innan servering.
Servera den inkokta laxen tillsammans med sås och kokt potatis.

23
Kommentera

Nice cream med blåbär och hallon


Nu kan man verkligen säga att sommaren är här på riktigt. Det är ingen liten listig majdag som luras, utan det ÄR FAKTISKT SOMMAR NU! Så underbart.
Och när sommaren kommer, ja då vill man äta glass. Min bästa lösning för att barnen inte ska börja få glasstrutar som växer ut ur öronen pga överkonsumtion av glass är att varva med någon skål nice cream. Den här är gjord på både blåbär och hallon. Så gott!
Ikväll efter maten cyklade jag och Axel upp till sjön vi har här i byn. Vi har hand om städningen där ett par dagar den här veckan. Medan Axel badade fixade jag med sopor, sopade och grejade. Ett perfekt kvällspyssel en fin sommarkväll känner jag. Termometern visade stadiga 20°C i vattnet. En klar förbättring från söndagens 15°C tycker jag. Kanske, kanske man skulle våga sig på ett dopp här snart? Har ni badat än i år?
 

Jag gjorde dubbelt recept enligt nedan och det blev lagom att fylla min brödform med.
Nice cream med blåbär och hallon:
3 frysta bananer
100 g blåbär
100 g hallon
1 tsk blåbärspulver
1/2 tsk vaniljpulver
Mixa samman alla ingredienser i en höghastighetsmixer. Servera direkt eller frys in i en burk med lock och tag fram vid ett senare tillfälle. Om du fryser in glassen, tag fram den en stund innan den ska ätas så den hinner mjukna något.

10
Kommentera