Nu vecka, nya tag. Den gångna veckan bjöd på långhelg. Vilket uppsakattades av alla här hemma. Nu väntar några veckor, sen står faktiskt sommarlovet för dörren här hemma. Tror Sebastian och barnen räknade till att dom har cirka 20 dagar kvar på skola/fritids/förskola. Sen ska vi spendera hela härliga sommaren ihop. Igår kväll låg jag och barnen i sängen och lovade att vi (läs barnen) nu innan sommarlovet ska träna på att vara mer sams. Vi får väl se om det funkar 🙂 Men innan vi kastar oss ut i ett oändligt långt sommarlov väntar några arbetsveckor allt. Och då kan det vara skönt att få lite inspiration till vardagsmaten.
Som fiskgratäng. Alltså är det inte bästa vardagsmaten ändå? Så gott och i inlägget här tipsar jag om hur du enkelt kan förbereda den så det inte tar så lång tid att laga iordning.
En annan god vardagsfavorit i den här familjen är vegetarisk lasagne med keso. En stående rätt sedan så många år hos oss.
Får mamman i den här familjen lägga sig i matplaneringen (vilket jag såklart gör eftersom jag står för nästan all matlagning…), då blir det gärna soppa en gång i veckan. Lätt att laga och tusan så gott! Och den här veckan skulle det sitta fint med en krämig tomatsoppa känner jag!
Frågar jag barnen vad de önskar sig till vardagsmat är det alltid någon som ropar kyckling i currysås. Jag tror mina barn skulle kunna äta detta ett par gånger i veckan.
Jag inser att vi under det senaste året ätit på tok för lite grönsaksbiffar. Det är helt klart läge att fixa det här framöver. Jag ska nog ta och klura ut några riktigt goda varianter. Så länge blir det nog att göra mina sötpotatisbiffar med kikärtor. Så goda!
Vad har ni för middagsplaner i veckan? Ska ni äta något gott?
Ha en riktigt fin vecka nu vänner, så hörs vi av snart igen <3
I annonssamarbete med Snøfrisk®.
När helgen står för dörren är det alltid fint att lyxa till det tycker jag. Att lägga någon extra minut på att göra en god frukost eller eftermiddagsfika. Idag bestod det där lilla extra av scones med blåbär, vallmofrön och färskost.
Scones är i grunden väldigt enkelt att göra. Men det finns ändå några få knep man kan ta till för att verkligen lyckas. För tyvärr har det hänt att jag tagit mig tiden att baka scones. Och resultatet har antingen blivit en degklump eller en stor, smulig massa.
När man vill få till de där perfekta sconsen finns det ett par saker man kan tänka på:
överarbeta inte degen. Gör den gärna i maskin eller med hjälp av degkrokarna.
använd kallt smör som du hyvlar i eller skär i väldigt små bitar. Då går de fortare in i mjölet och du behöver inte jobba degen lika länge.
tillsätt smöret allra sist.
testa att använda färskost i dina scones. Snøfrisk naturella färskost ger en härlig frisk smak som jag verkligen gillar!
vill du som jag ha bär i dina scones? Forma degen till önskad form och tryck i bären. Risken är annars att bären ger i från sig väldigt mycket saft och färgar sconsen. Blåbär ger tillexempel väldigt gråa scones om de blandas i degen.
strö gärna lite socker på toppen. Det ger en knaprig yta och en fin kontrast till den salta färskosten.
S
Att ha i färskost i smeten till sconsen ger verkligen en himla god smak. Antagligen för att färskosten från Snøfrisk är gjord på gjord på getmjölk och kogrädde. Getmjölken ger osten en god karaktär, utan att ta över rent smakmässigt. Och passar därför perfekt att ha i dessa scones.
Jag gillar tanken på att de getter som mjölken kommer ifrån får ströva fritt på de norska bergssluttningarna under hela sommarhalvåret. Härligt va? Vill du veta mer om Snøfrisk kan du göra det här.
Till mina scones har jag använt stora härliga odlade blåbär. Använder man frysta bär tycker jag de passar bäst att ha i bröd och tillexempel muffins. Medan våra vilda blåbär gör sig fint i paj. Har man däremot tillgång till färska blåbär fungerar våra vilda blåbär precis lika bra.
Jag har ett gäng blåbärsbuskar i min trädgård som jag hoppas kunna plocka en hel drös blåbär från i sommar. Det är lyx det!
Snøfrisk finns i smakerna Ramslök & Vitlök, Rödlök & Timjan, Kantarell & Naturell och du hittar dom hos Hemköp, Tempo och Eurocash, samt i vissa välsorterade ICA & Willysbutiker.
Du kan göra scones i alla möjliga former. Här har jag format degen till en rundel och sedan skurit den i 6 bitar. Men du kan också kavla ut degen lätt och stansa ut olika former med hjälp av pepparkaksmått tillexempel. Bara fantasin sätter gränser här.
Scones med blåbär, vallmofrön och färskost:
8 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1/2 tsk vaniljpulver
1 ägg
125 g (1 fp) naturell färskost från Snøfrisk
2 dl mjölk
50 g kallt smör
2 msk vallmofrön
2 msk strösocker
75 g frysta blåbär
Blanda samman alla torra ingredienser i en skål. Vispa ihop ägg, färskost och mjölk med en gaffel. Häll detta i de torra ingredienserna och arbeta snabbt ihop till en smidig, klumpfri deg. Skär det kalla smöret i kuber (eller hyvla det). Arbeta in det i degen snabbt, utan att överarbeta.
Tag upp degen på en bakplåtspappersklädd plåt och forma till en rundel. Strö över vallmofrön och socker. Tryck i blåbär. Skär i bitar. Lossa bitarna något i från varandra, då får dina scones en härligt knaprig yta runt om och de går fortare klart i ugnen.
Grädda i 225 °C i cirka 20-25 minuter eller tills dina scones har fått en fin färg och är genomgräddade.
OBS! Tiden i ugnen varierar beroende på hur tjocka scones du gjort. Kavlar du ut till en tunnare platta behöver de tillexempel gå betydligt kortare tid i ugnen.
Servera tillsammans med färskost och en god marmelad!
I veckan tog jag och bakade en omgång kalljästa frallor. Och varje gång jag bakar detta bröd funderar jag över varför jag inte gör det oftare. Det är ju så otroligt enkelt och blir himla gott. Och hur lyxigt är det inte att kunna bjuda familjen på nybakat bröd till frukost liksom?
Idag valde jag att ha lite havre och solroskärnor i degen. Har man havregrynsgröt över går det såklart fint att ha i det. Men hur ofta har man det egentligen?
Jag blandade i havregrynen med jäst, vatten och olja. Så fick det stå en liten stund medan jag grejade på lite i köket. Jag använder mig av lite grövre havregryn som är lokalt odlade här i Sala, så jag tänkte att dom kan nog behöva stå och svälla lite. Men använder du lite finare havregryn kan du säkert hoppa över detta.
Här är vi hemma på långledigt hela familjen. Jag sitter inne och jobbar lite medan resten av familjen gick ut. Solen skiner och alla är på ganska uruselt humör låter det som. Men vi hoppas det vänder, så vi får en härlig helg. Skulle jag gissa tror jag att alla är lite trötta faktiskt. Så helgen kunde inte komma mer lägligt ändå. Kalljäst frukostbröd, ca 12 bröd:
1/4 paket ekologisk jäst ca 12 g
6 dl kallt vatten
2 msk valfri olja (jag brukar ta olivolja, men ta den du gillar bäst)
1 nypa strösocker
2 dl havregryn
2 dl solroskärnor
1 tsk salt
ca 6-8 dl vetemjöl
ev nötter, torkad frukt, frön mm
Lös upp jästen i lite av vattnet. Rör tills all jäst löst upp. Ha sedan i resten av vattnet, olja, socker, havregryn och solroskärnor. Tillsätt mjölet och saltet, lite i taget under omrörning. Degen skall fortfarande vara rätt lös. . Täck bunken med plastfolie och låt stå framme medan du röjer av i köket. Ställ sedan in bunken i kylskåpet. Låt stå över natten.
Tag fram degen och sätt ugnen på 250°C. Ställ in en långpanna längst ner i ugnen. Ha upp degen på mjölat bord. Forma till en avlång rulle utan att knåda degen. Dela i 12 lika stora bitar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Strö ev över lite solroskärnor på brödbitarna. När ugnen är varm, ställ in plåten med bröd och ha i ett glas med kallt vatten i långpannan under. Stäng ugnsluckan fort så ångan stannar kvar. Eller så har du en modernare ugn med ångfunktion. Då använder du helt enkelt den!.
Grädda i ca 15 minuter eller tills bröden fått fin färg på både under och ovansida. Låt svalna på galler. Perfekt till helgens frukostar!
I denna ljuva rabarbertid. För visst är det lite så. När rabarbern kikar upp ur marken vet man att det faktiskt inte är långt kvar tills sommaren är här på riktigt. I år har min rabarber tvekat, tvekat och tvekat. Vill liksom inte komma upp och fram i denna kalla vår. Vilket jag faktiskt har full förståelse för. Vem vill sticka ut nosen i kyla, regn och rusk? Men vädret verkar ändå ha haft en positiv påverkan på mina rabarberplantor. Även om det går sakta. Så är de stjälkar som faktiskt tagit sig upp otroligt späda och fina. Dessutom hinner jag ta vara på rabarbern när den fortfarande är späd. Eftersom den i år inte växer så hiskeligt snabbt. Igår plockade jag in ett gäng av dessa rabarberstjälkar och kokade rabarbermarmelad.
För det är något jag verkligen gillar. Perfekt att ha på smörgåsen, ha i gröten eller varför inte byta ut hallonsylten i hallongrottor mot rabarbermarmelad?
Så vackert va? I helgen blir det nog både en rabarberdrink och rabarberpaj. En väldigt mångsidig grönsak måste jag säga!
Förutom att ha den i kakor, saft, sylt och marmelad är den himla fin att se på. Varför inte sätta i en vas med vatten och ha som dekoration?
Rabarbermarmelad är sådär ruskigt enkelt att göra. Tyvärr kan färgen ibland bli lite. Ja, oaptitlig kanske man kan säga. Det beror helt på vilken färg rabarbern har. Är den väldigt röd- ja då blir ju marmeladen röd också. Är stjälkarna mer gröna, då får marmeladen en lite mer grönaktig färg. Det fixar man enklast genom att låta ett par frysta hallon koka med i marmeladen. Det ger just ingen smak, men väldigt fin färg!
Jag använder syltsocker när jag kokar marmelad, det är så himla smidigt! Rabarbermarmelad:
ca 500 g rabarber
1 tsk vaniljpulver
3 dl syltsocker
2 msk citronsaft
ev 5 frysta hallon
Skölj rabarbern och ta bort blasten. Skär den i mindre bitar och lägg i en kastrull. Tillsätt vanilj och socker.
Låt sjuda i cirka 5 minuter, tillsätt citronsaften. Ju mer du rör i marmeladen, ju mer ”trasas” rabarbern sönder.
Ser marmeladen ut att få en väldigt grön färg, tillsätt ett gäng hallon medan du kokar marmeladen.
Ha upp marmeladen på väl rengjorda burkar, Sätt på lock och förvara i kylen. Marmeladen håller ca 2 veckor.
Jag har insett att vi kommit till en ny fas i våra liv. Där vi så sakta lämnar de trygga om än jobbiga småbarnsåren bakom oss. Och tar klivet in i en helt ny fas. En fas som kan bestå av att barnen har 5 fotbollsträningar/matcher på en vecka. Eller att det istället får två lintottar vid köksbordet ibland sitter tre, fyra eller fem glestandade barn med aptit som alltid får mig att undra när dom egentligen åt senast. Oftast brukar svaret vara: för nån timme sedan.
Det finns liksom inget stopp. Ingen botten. Och antagligen är det bara början. Så i veckan bakade jag pizzabullar. Ni vet, helt vanliga klassiska pizzabullar. Perfekt att ta fram när det måste fixas ett snabbt mellanmål som räcker till många eller när något av barnen ska ha med sig matsäck till skola/träning/match.
Jag mins hur pizzabullar och matmuffins under en period var det mest fantasifulla mellanmål man kunde bli bjuden på. Ren lyx att äta mellanmål hemma hos någon vars förälder tagit sig tiden att faktiskt göra eget. Jag som är uppväxt under helfabrikatets ljuva 90-tal. Med RisiFrutti, sockrig fruktyoghurt i bägare och Billys Panpizza som det bästa av alternativ när det vankades mellanmål.
Men sen kom gluten och kolhydratsskräcken och tog ett järngrepp om oss. Och det känns som om vi glömde bort dessa små juveler.
Jag tyckte själv jag var himla fiffig. Som hittade ett gäng gamla bullformar som behövde användas upp. Jag tror jag vet varför de legat där och skräpat i lådan i så många hår. Dom var helt värdelösa och satt fast som berget i mina pizzabullar. Som jag fick kämpa för att få loss dom!
Jag valde att bara ha tomatsås, skinka, lite lök, kryddor och ost i mina pizzabullar. Men det gör man ju precis som man vill med. Fyll med sådant ni gillar bäst. Skinka, ananas, salami, kyckling, tacofärs- ja listan kan göras lång.
Eller tomatsås, det var sannerligen att ta i. Jag tog krossade tomater. Mer avancerat än så gjorde jag det inte.
Klassiska pizzabullar, ca 24 st:
25 g jäst
3 dl vatten
1 nypa strösocker
2 msk olja
ca 10 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 dl krossade tomater
1 msk torkad oregano
salt & svartpeppar
225 g rökt skinka
1 lök
250 g ost
Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt socker och olja.
Arbeta in mjölet lite i taget (jag brukar börja med ca 8 dl) och ha i saltet. Arbeta degen i maskin i cirka 10 minuter. Strö över lite mjöl och täck bunken med plastfolie. Låt jäsa i minst 60 minuter eller till dubbel storlek. Tag upp degen på mjölat bord och kavla ut till en ca 1/2 cm tjock rektangel. Bred ut ett lager krossade tomater. Strö över oregano gono, salt och peppar.
Strimla skinkan, skala och finhacka löken, strö över den och osten över tomatsåsen.
Rulla ihop, från långsidan till en tight rulle. Skär med en vass kniv cirka 2 cm breda skivor.
Placera ut bullformar (eller lägg ut ett bakplåtspapper) på en plåt. Placera en pizzabulle i varje form. Täck över med bakduk och låt jäsa i cirka 30 minuter.
Grädda i 250° i cirka 10 minuter.
Frys gärna in de pizzabullar som inte äts upp på direkten.