ANNONS

Bakad potatis med färskost och svamp

I annonssamarbete med Snøfrisk®.bakpotatis, färskoströra
Bakad potatis. Alltså är det så att den så sakta, sakta börjar bli modern igen? Jag som spenderar en hel del tid på sociala medier har märkt att det helt plötsligt dyker upp både en och två bakade potatisar i flödet. Och visst är det så, att det vi faktiskt konsumerar är det som är inne? Så jag tänkte, att inte kan jag vara sämre. Därför vill jag idag presentera: bakad potatis med färskost och svamp.
bakpotatis, färskoströra
För ska vi vara helt ärliga, så är det ju den goda röran man är ute efter när man gör bakad potatis, eller hur? Lyckan är då att få fortsätta mitt fina samarbete med Snøfrisk. En smakrik färskost gjord på getmjölk och kogrädde. Getmjölken ger verkligen osten en god karaktär, utan att ta över rent smakmässigt.
Jag gillar tanken på att de getter som mjölken kommer ifrån får ströva fritt på de norska bergssluttningarna under hela sommarhalvåret.  Härligt va?
Vill du veta mer om Snøfrisk kan du göra det här.
bakpotatis, färskoströra
Röran till mina bakade potatisar har jag gjort på färskost från Snøfrisk med smak av kantarell. Så här i mitten av maj är det rätt omöjligt att få tag på kantareller, så istället stekte jag på kastanjechampinjoner och hade till. Men i sensommar, när kantarellerna åter är i säsong, då kommer jag göra detta med skogens guld! Tänk er så gott!
 
bakpotatis, färskoströra
Snøfrisk kantarell har en härlig smak av kantareller, men för att göra det hela lite mer matigt blandade jag i stekta champinjoner, stekt rödlök, salt och lite citron. Fräscht, gott och grymt enkelt.
bakpotatis, färskoströra
Snøfrisk finns i smakerna Ramslök & Vitlök, Rödlök & Timjan, Kantarell & Naturell och du hittar dom hos Hemköp, Tempo och Eurocash, samt i vissa välsorterade ICA & Willysbutiker.
Tidigare i samarbetet med Snøfrisk har jag gjort våfflor med färskostspenatsoppa med färskost, ugnsbakade rödbetor med färskost och snabblagad pasta med färskost. 4 härliga recept ni gärna får kika in på om ni missat dom!
bakpotatis, färskoströra
Bakad potatis kan göras på flera sätt:
I ugn: Picka hål i skalet, lägg potatisarna på en plåt och ugnsbaka i 225°C i cirka 1- 1 1/2 timme. Tiden kan variera beroende på hur stora potatisar du har. Känn med en potatissticka så att potatisarna är helt klara.
I mikron: Picka hål i skalet. Lägg potatisarna i en form eller på en tallrik. Baka potatisarna på full effekt i 5 minuter åt gången, jag körde mina i cirka 15 minuter totalt, känn med en potatissticka så att potatisarna är helt klara.
På grillen: Picka hål i skalet. Linda in potatisarna i folie. Baka på grillen i cirka 1 timme. Vänd efter halva tiden. Ta ur potatisarna ur folien och låt dom ligga på grillen de sista 10 minutrarna utan folie för att skalet ska få lite knaprig yta.
I ugn och i mikron: Picka hål i skalet, lägg potatisarna på en plåt och ugnsbaka i 225°C tills de fått fin yta, cirka 20 minuter. Låt sedan potatisarna gå klart i mikron, kör 5 minuter åt gången. Detta är perfekt att ta till om man inte har tid att vänta i 1 1/2 timme på att potatisarna ska gå klart i ugnen.
bakpotatis, färskoströra
Bakad potatis med färskost och svamp 4 st:
225 g svamp (jag använde kastanjechampinjoner)
1 rödlök
smör att steka i
salt
2 fp Snøfrisk kantarell
citron
krasse
4 st bakpotatisar, jämnstora
Skiva svampen tunt. Hetta upp en torr stekpanna och stek svampen på medelvärme tills den börjar släppa ifrån sig vätska. Skala och finhacka löken. Blanda i lök och smör i svampen. Stek tills svampen är gyllene och löken mjuknat. Salta. Låt svalna.
Blanda den stekta svampen med färskost. Spar lite svamp till dekoration.
Smaka av färskoströran med citron och krasse.
Gör ett kryss i varje varm potatis. Fyll potatisarna med färskoströran, toppa med stekt svamp, lök och färsk krasse.
Gör en stor sallad att servera till.

8
Kommentera

3 kalla drycker till i sommar

rabarbersaft, rabarberdricka, sommardrink, rabarberdrink
Med våren och sommaren kommer önskan om att svalka sig med något gott. Tyvärr är det ju inte helt hållbart att pimpla vin hela dagarna, så därför tipsar jag idag om 3 kalla drycker till i sommar. För även om det kanske inte riktigt finns svartvinbär än, så kan det vara bra att ha ett recept på lut. Till den där härliga sommardagen man faktiskt får för sig att göra svartvinbärssaft, eller hur?
 
Något du faktisk kan göra redan nu om du bor i den delen av Sverige där rabarbern tagit fart är rabarberdricka. Så enkelt och så gott! Så fort du har tillräckligt med rabarber, gör en omgång och frys in. Perfekt att ta fram under sommarens varma dagar!
iskaffe, vegansk, gör själv, egen iskaffe
Hemgjort iskaffe, det är bara så gott! Löjligt enkelt är det att göra också. Jag använder alltid pulverkaffe och en växtbaserad mjölk. Det tycker jag blir som godast det!

När buskarna är tunga av vinbär, då blir det saft mina vänner. Kanske finns det några där ute som fortfarande har vinbär kvar i frysen från förra året? Passa då på att länsa frysen och koka saft på dom. Så finns det plats i frysen för sommarens skörd! Hemgjord svartvinbärssaft, det är som barndom på flaska tycker jag, vad säger du?
 
Nu ska vi kicka igång den här fredagen. Ute skiner solen, men jag vet att det är rätt kyligt fortfarande. Isac drömmer om studsmattehopp och jag om trädgårdsfix. Jag tror vi hinner med båda sorterna denna fredag.

4
Kommentera

Rulltårta med hallon och vaniljkräm


Nu är säsongen här. Födelsedagssäsongen för vår familj. Den börjar i maj med att Sebastian fyller år. Sen rullar det på, Axel och hunden Charlston i juni, jag i juli, Isac i augusti och så katten Carlsson i september. Vi klarar av alla rakt av på några månader sådär.
När jag stod och bakade rulltårta till Sebastians lilla födelsedagsfirande satt Sebastian och vår gode granne och vän Erik och funderade här i köket. Om man inte kunde baka en rulltårta med vaniljkräm i. Så det liksom blev extra gott?

Visst borde man kunna det sa jag. Eftersom Erik också har den goda smaken att fylla här i maj fick han helt enkelt en rulltårta med hallon och vaniljkräm i födelsedagspresent.
Rulltårta är så otroligt underskattat. Det går så fort att baka och det är faktiskt få saker som slår en helt färsk, väl gjord rulltårta. Här hemma är det barnens stora favorit och allra helst ska den vara med hallonsylt.

I höstas kollade jag och Axel på hela Sverige bakar. där allas våran Brigitta Rasmusson predikade om att ett lager strösocker på rulltårtan har man bara för att dölja att rulltårtan spruckit. En välbakad rulltårta ska bara ha så pass mycket strösocker runt sig så att inte bottnen fastnat i bakplåtspappret.
Så jag testade att baka så en gång, med väldigt sparsamt med socker. Bara precis så det räckte.. Men jag måste säga att vi alla tycker det blir både finare OCH godare med ett lager strösocker runt rulltårtan. Så jag fortsätter att sockra min rulltårta jag.

Till vaniljkrämen i rulltårtan har jag använt helt vanlig marsanpulver som blandats med mjölk. Men för att få den lite extra lyxig bytte jag ut en del av mjölken mot grädde och vispade den extra fluffig. Men det gör man som man vill med.
Rulltårta med hallon och vaniljkräm:
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Sikta sedan i mjöl och bakpulver. Tillsätt mjölken. Rör om till en klumpfri smet. Klä en långpanna med bakplåtspapper. Bred ut smeten och grädda i 250°C i cirka 5-7 minuter.
Strö socker på ett bakplåtspapper. Stjälp upp rulltårtan på pappret. Lossa försiktigt bakplåtspappret från rulltårtans botten. Sitter det fast, prova att pensla pappret med lite vatten. Eller lägg över en fuktig handduk. Då brukar man kunna få loss pappret enklare.
Eftersom denna rulltårta ska fyllas med vaniljkräm behöver den svalna men inte bli helt kall innan fyllningen breds på.
Detta görs enklast genom att när du lossat bakplåtspappret lägger på en ren kökshandduk ovanpå rulltårtan. Rulla ihop rulltårtan med handduken.
 
Fyllning:
1 påse marsanpulver
2 dl mjölk
1 dl grädde
1/2 tsk vaniljpulver
ca 2 dl hallonsylt (rumstempererad)
Blanda ner marsansåspulvret i mjölken och grädden. Ha i vaniljpulvret. Vispa tills vaniljkrämen tjocknat och blivit fluffig. Låt stå kallt.
Rulla ut rulltårtan försiktigt. Bred på ett lager hallonsylt. Tag sedan vaniljkrämen och ha försiktigt på ett lager vaniljkräm med hjälp av en slickepott. Det gör inget smakmässigt och hallonsylten blandas med vaniljkrämen. Men det blir snyggare om du lyckas få till två lager.
Rulla ihop rulltårtan till en tight rulle med hjälp av bakplåtspappret. Vira bakplåtspappret runt rulltårtan och låt den vila så i kylskåpet.
Skär upp rulltårtan i ca 2 cm tjocka skivor. Går bra att frysa!
Perfekt till våren och sommarens alla fikastunder.

13
Kommentera

Middag på 30 minuter-5 enkla recept

vegogryta, vegansk gryta, linser, vegetarisk mat
Måndag förmiddag och solen skiner. Känns som en bra start inför den kommande veckan ändå! Jag sitter här vid köksbordet och arbetar idag. Att göra-listan är lång, men jag betar av dagens uppgifter med rasande fart. Det är något tillfredsställande med att skriva listor och sedan stryka över, när man liksom får se hur saker och ting faktiskt blir gjorda.  En lista som jag precis avklarat är denna: middag på 30 minuter- 5 enkla recept.
Även om det är många som just nu jobbar hemifrån och på det viset helt plötsligt får mer tid över till matlagning är det precis lika många som upplever det motsatta. Att tiden inte räcker till! Då känns det rätt fint att det faktiskt finns mat du hinner laga på 30 minuter ungefär. Eller hur?
 
Som en enkel och krämig linsgryta.
vardagsmat, middag, pasta
Varje gång jag lagar stuvade makaroner med falukorv utses jag till världshistoriens bästa mamma här hemma. Jag tror även jag samlar en hel rad pluspoäng som fru också Lätt värt det känner jag.
kikärtsvåfflor, kikärtsmjöl, glutenfria våfflor
Barnen kan ibland tjata hål i huvudet på mig om våfflor och pannkakor. Eller i alla fall Isac. Då brukar jag ibland ge upp och grädda kikärtsvåfflor. Gjorda på kikärtsmjöl istället för vanligt vetemjöl. Mättande och gott!
fisk i ugn, sås, torsk
En rätt hela familjen kan enas om. Och som alltid går hem, det är panerad torsk. Jag gör den alltid i ugnen. Smidigt och enkelt. OCH GOTT!
vegetarisk stroganoff, quornstroganoff
Testa att göra en vegetarisk variant av den klassiska korvstroganoffen! Byt ut korven mot quorn. Det blir gott och är ett enkelt sätt att få in en vegetarisk måltid! Quornstroganoff helt enkelt!
 
Här hemma har Isacs förskola stängt för planeringsdag måndag och tisdag. Så Sebastian och Isac drog iväg på förmiddagen till Uppsala för att kolla på jobb och besöka en leksaksaffär. Jag bad dom även att ansvara för kvällens middag. Ska bli spännande att se vad dom hittar på.
alla hjärtans dag
Och visste ni förresten att det faktiskt inte är en helt vanlig måndag i dag? Nej det är ju faktiskt chokladbollens dag idag! Här hittar ni 6 smarriga recept att baka dagen till ära!
Nu ska jag fortsätta med min lista, stryka över och arbeta mig vidare.
 
Ha en riktig fin måndag nu!

5
Kommentera

5 goda recept med rabarber

kräm, mellanmål, rabarberrecept, rabarber
Åh du ljuva vår ändå. Med många långa ljusa timmar, lunch ute i solen och gräsfläckar på barnens knän efter en hård fotbollsmatch.
Och med denna härliga årstid kommer även den första rabarbern. Idag bjöd mamma på årets allra första rabarberpaj. Det är något alldeles speciellt med den. Eller hur?
Jag blev så dugen på rabarber att jag var tvungen och kolla igenom arkivet. Och ta fram 5 riktigt goda recept med rabarber för er att njuta av.
Som rabarberkräm. Så underskattat, så gott! Har ni inte testat än så gör det.
Vårens kanske enklaste kaka att baka är nog min knäckiga rabarberkaka. Alltså så busenkel att röra ihop. Men såå god att äta!
dessert, efterrätt, sommardessert
Pocherad rabarber med nötcrumble och vit choklad. Det låter ju himla fancy måste jag säga. Som om det stod att läsa i en meny på någon restaurang. Men jag kan försäkra er om att det är betydligt enklare att laga än det låter. Men, det är ljuvligt gott! Ljummen rabarber tillsammans med kall glass, knapriga nötter och så vit choklad. Alltså!
rabarbersmulpaj med hemgjord vaniljvisp
 
Ibland vill man bara ha en helt vanlig, enkel jäkla rabarberpaj. Och då har jag receptet här för er. Inget knussel, inga trix. Bara rabarberpaj. Men servera den gärna med min hemgjorda vaniljvisp. Den får de flesta på fall, jag lovar!brynt smör jordgubb och rabarberkaka rabarberpaj vaniljvisp
Jag undrar om det finns något som inte  jordgubb och rabarberkaka med brynt smörblir godare om man har på brynt smör? Tror du?
Här har jag gjort en som blev sådär god så man bara inte kan sluta äta av den. Livsfarligt. Men gott! Så gott!
 
Idag har vi haft ett helt fantastiskt försommarväder här hos oss. Strålande sol, nyklippt gräsmatta och barnen har haft vattenkrig. Hur härligt som helst faktiskt! Det är ju dagar som dessa man bara älskar ändå.
Nu hoppas jag ni alla får en fortsatt fin helg!
 

2
Kommentera