Favoriter i april

inlägget innehåller annonslänkar för Mat.se, Odla.nu, Adlibris.se, Nextory.se & Kicks.se

April kom och gick – i rasande fart. Till och med så Isac som är 5 år tyckte att månaden bara rusade fram.
Coronan till trots bjöd denna månad ändå på ett par ljusglimtar och nya favoriter måste jag säga.

  • Jag upptäckte plantgurt från Alpro. Min mage älskar inte alltid yoghurt gjord på komjölk. Speciellt inte tidiga morgnar. Gissa om jag därför blev lycklig när jag testade denna och gillade den. Ett fint komplement till min annars så stående grötfrukost. Den finns även smaksatt med blåbär, men den har jag inte testat än.
  • På tal om frukost så fick jag testa Müsli från Risenta under april. Så basic och enkel. Men precis i min smak. Jag äter den i ovan nämnda plantgurt tillsammans med tinade blåbär eller hallon. MUMS!
  • När vi ändå är inne och pratar om sådant som är gott. Alltså vad är grejen med att doppa salta saker i choklad? HUR KAN DET VARA SÅ GOTT?!
    Ostkrokar i choklad, pretzels doppade i choklad. Ja alltså allt salt, doppat i choklad. Det är min svaga punkt just nu.
  • Jag har varit blodgivare i ett par år nu. Och brukar aldrig ta en gåva utan skänker bort de pengar jag kan. Men sist fanns det muminmuggar. Då kunde jag inte låta bli. Så numera är denna muminmugg nya favoriten här hemma.
  • Under april upptäckte jag hur gott det var att göra falafel på gula ärtor. Och ni är fler som redan testat receptet och älskat det. Härligt! Jag har blötlagt en hel del gula ärtor nu, så håll utkik efter fler recept på denna lilla skönhet.
  • Och när vi pratar om skönhet. Två nya favoriter har jag i necessären från denna månad. Jag har länge sneglat på produkterna från Origins. Har testat flera olika sorters ögonkrämer som jag älskat. Så för någon vecka sedan fick en fuktkräm följa med hem. Precis i min stil. Lätt, återfuktande och skön mot huden-
    Sen var det dags att köpa nytt mineralpuder. Jag har sett reklam för  Back to Earth tidigare. Ett svenskt märke från Dalarna. Och så här i tider när många företag krisar känns det extra fint att kunna stödja småföretagande. Pudret smälter in fint i huden och passar perfekt så här på våren och till sommaren då i alla fall jag inte vill ha heltäckande smink.
  • Bland blommor och bin. Min trädgård har under april fyllts av både vitsippor och lökväxter. Så underbart att gå runt och se hur det för varje dag händer saker i rabatterna. LYCKA!
  • För att även fylla de kommande månaderna med blomsterprakt har jag handlat på mig en hel del fröer. Alltså, jag kunde inte låta bli att köpa en påse med eterneller.
    Som barn uppvuxen på det tidiga 90-talet minns jag hur dessa hängde på tork i bastun hemma hos oss. Och hur folk hade drivor av torkade eteneller låg ovanpå skåp (och antagligen samlade rejält med damm….)
    Jag tänker mig att de kan vara fina att ha ett par stycken i en vas. Eller vad säger ni? Är det fortfarande sjukt omodernt? Förutom lite sommarblommor har jag försått en del kålsorter. Resten får direktsås i pallkragarna nu under maj månad.
  • Varje månad plöjer jag en rejäl mängd böcker. Både kokböcker och romaner. Och den kokbok som jag vill lyfta lite extra från april är ju helt klar min fina vän Camillas underbara bok  Godare glass utan glassmaskin. Alltså sommaren är räddad kompisar! Ett måste för alla oss glassälskare! Har du inte lagt beslag på en bok än så rekommenderar jag dig varmt att köpa ett exemplar.
    Några andra böcker jag läst eller lyssnat på under april är:-Påfågelsommar av Hannah Richell
    Flickan i brevet av Emily Gunnis
    Kockskola för ensamma hjärtan av Marita Conlon-McKenna
    Den glömda rosenträdgården av Marita Conlon-McKenna
    En liten hattaffär på hörnet av Marita Conlon-McKenna
    Villa havsbris av  Caroline Säfstrand
    Himmel över Alaska av Kristin Hannah
    Offer 2117 av Jussi Adler -Olsen
    Det har blivit en hel del lättsam lyssning. Många brittiska böcker. Men tror det varit mitt undermedvetna som valt dessa lättare böcker så här i kristider. Jag orkar helt enkelt inte lyssna eller läsa  allt för tunga böcker just nu. Vi har nog med elände runt om oss som det är ändå känner jag. Jag läser en eller ett par böcker i månaden. Resten lyssnar jag på. Ganska fint att kunna få tillgång till så mycket böcker för 99kr/månaden ändå.
0
Kommentera

Omelett


Jag vet att ni är många som arbetar hemma just nu. Och liksom helt plötsligt måste få till en lunch sådär mitt på dagen. Vilket man kanske inte har inspiration till.
Men det är då det är så bra att svänga ihop en omelett. Har man bara ägg hemma kan man skarva i lite av vad som finns i kylen. Potatis, skinka, grönsaker, ost- ja det mesta funkar.
Jag gjorde en variant igår som jag la upp i sotires på instagram. Och ni var fler som undrade efter receptet. Så idag blev det favorit i repris till lunch. Och jag klagade verkligen inte.
Jag hade färdigkokta rödbetor kvar sedan helgen. Dom tillsammans med lite fetaost och färsk persilja blev himla gott.
Jag mins att pappa ofta gjorde omelett när jag var barn. Han är en äggälskare av rang. Och då passar ju omelett fint.
Det är rätt svårt att få till en snygg omelett om du ska vända den och hålla på. Istället är det bättre att låta den gå färdigt på låg värme i stekpannan, strö på massa godsaker och servera. Gärna med en god sallad. Och av någon konstig anledning tycker jag det passar ypperligt fint med en hård smörgås till.

Jag gör alltid min omelett på 3 ägg. Helt enkelt för att jag tycker det blir för lite mat om man bara gör på 2 ägg. Men det är ju en smaksak. Du kan enkelt anpassa antalet ägg efter hur många som ska äta eller hur hungrig du är. Jag brukar ta 1 msk vatten till 1 ägg.
Omelett 1 port:
3 ägg
3 msk vatten
salt
olja att steka i
fyllning:
förkokta rödbetor
fetaost
färsk persilja
 
Vispa samman ägg, vatten och salt i en bunke. Hetta upp en stekpanna med olja i. Häll i äggsmeten och sänk värmen till medel. Dela rödbetorna och smula sönder fetaosten. Strö detta över halva omeletten. Låt den steka tills allt ägg stannat och blivit stekt. Strö över färsk persilja.
Se till att omeletten inte sitter fast runt om i kanterna med hjälp av en stekspade. Vik över den delen av omeletten som inte har någon fyllning och stjälp seedan upp omeletten på en tallrik. Servera tillsammans med sallad.
Busenkel mat som passar perfekt när fantasin tryter. Eller man behöver rensa kylen lite.

4
Kommentera

Fiskgratäng med citronsås


Tänk va, att något som en simpel fiskgratäng kan vara så gott. Lite fisk, sås och så helt rimliga mängder potatismos runt om. Genialiskt ändå. Om man tänker efter.
Här blev det en fiskgratäng med citronsås. Isac skulle få det på förskolan och då blev jag lite inspirerad att göra en egen hemma. Enkel, vällagad vardagsmat liksom.

Jag brukar laga i ordning detta när jag jobbar hemifrån, så vi enkelt har maten klar tills alla ska iväg på sina aktiviteter. I veckan drar Isacs fotbollsträning igång. Vilket betyder att tisdag, onsdag och torsdag ska något av barnen vara på fotboll kl 17.30.. Dessutom har Axel match både lördag och söndag den här helgen.
Alltså måste antingen maten lagas i förväg eller gå supersnabbt att laga.

Fiskgratängen brukar jag förbereda så pass långt att jag kokar potatis, gör mos och kokar såsen i förväg, då kan jag bara göra iordning själva gratängen och ställa in i ugnen innan vi ska äta. Hur smidigt som helst. Perfekt så här i tider då många av oss jobbar hemifrån och faktiskt kan förbereda lite i god tid.
Fiskgratäng med citronsås:
600 g torsk
salt & peppar
dill
3 dl creme fraiche
2 dl mjölk
1 msk hummerfond
1 msk dill
1 msk (fisk)rom
ca 1 msk citron
salt och svartpeppar
Lägg fisken i mitten av en ugnsfast form. Strö över salt, peppar och dill. Tillaga fisken i 175°C i cirka 10 minuter.
Blanda creme fraiche, mjölk och hummerfond i en kastrull. Låt allt koka upp och koka i cirka 5 minuter. Tillsätt sedan dill, rom och citron. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över fisken.
800 g potatis
1 dl mjölk (gärna varm)
2 msk smör
salt
Skala och skär potatisen i bitar. Koka den genommjuk. Häll av vattnet och låt ånga av något. Pressa eller stöt sönder potatisen. Blanda i mjölk, smör och rikligt med salt. Rör snabbt ihop till ett slätt mos.
Spritsa eller klicka ut moset runt om fisken. Gratinera i 225°C i 15-20 minuter. Strö gärna lite dill över den färdiga gratängen. Servera med rivna morötter och ärtor.

Om jag ska förbereda denna middag brukar jag som sagt koka ihop såsen, tillaga fisken i 15 minuter i ugn och koka potatisen och göra färdigt moset. När vi sedan ska äta middag är det bara att slå på såsen, spritsa ut moset och gratinera fiskgratängen.
En perfekt och god vardagsmat.

14
4 kommentarer

5 recept på enkel och god vårmat

soppa, vår, soppa på brännässla
Även om nu snön råkar vräka ner utanför mitt köksfönster, så är det faktiskt 4 maj idag. Det är verkligen vår. I alla fall enligt almanackan. Vädret verkar inte ha kollat i den.
Men jag håller fast vid gårdagens härliga känsla, då barnen var ute och hoppade studsmatta i kvällssolen till långt efter läggningsdags. Och Isac utbrast: va är det förskola i morgon? Det känns ju som sommarlov nu mamma!  Idag kändes sommarlovet rätt långt bort måste jag faktiskt säga, när alla fick klä på sig vantar, mössor och annat dravvel man trodde hörde till det förflutna liksom.
Men, fördelen med snö i maj är ju att den liksom inte blir kvar. Det regnar bort. Så för att pigga upp oss i detta eländes väder, så bjuder jag på 5 recept på enkel ocg god vårmat. Ni vet, sån där mat som är lättlagad eller liksom lite lättsam av sig.
Som nässelsoppa. Så många av er hade aldrig ätit det. Nu har ni chansen vänner. Här är receptet.
fiskbiffar, fisk, torsk, middag, mat
Fiskburgare, så genialiskt enkelt och gott ändå. Det står på listan av mat vi kommer äta under veckan!

Vi kan ha ätit pastasallad med pesto och kyckling kanske 4 gånger på två veckor nu. Men när man hittar något som HELA familjen gillar. Gärna tar om av och tycker är gott. Då blir det så. Att mamman inte kan låta bli att fråga, om barnen inte vill ha lite av den där goda salladen med melonkulor till mat? Ett rungande JAAA for genom huset. Men nu ska jag lugna mig lite. Så vi inte föräter oss. Men för er som inte har ätit detta massor av gånger den senaste tiden. Testa!
grönsakspaj
Paj är alltid ett bra alternativ tycker jag. Sällan eller aldrig har jag ångrat att jag lagat en paj till middag. Har du? Broccolipaj med fetaost passar lika bra att äta varm som kall. MUMS rakt igenom.
falafel, vegansk falafel,
Ni är flera som redan hunnit testa mitt recept på falaffel gjord av gula ärtor. Och älskat dom! Så kul att höra!!
Sen måste jag passa på att tipsa om min äppelcheesecake med topping. Bakade den i helgen till Sebastians födelsedag. Så himla god! Ska testa att göra en variant med rabarber nu när den kommer upp!
 
Vad äter ni i veckan?

6
Kommentera
ANNONS

Ugnsbakade rödbetor med färskost

I annonssamarbete med Snøfrisk®.

 snøfrisk, färskost,

Ibland blir saker och ting verkligen precis så bra som man tänkt sig. När man har en idé, en tanke. Att visst borde de här smakerna passa bra ihop?
Lite så blev det när jag första gången provlagade dagens recept som jag tagit fram i samarbete med Snøfrisk. Ugnsbakade rödbetor med färskost, toppade med rostade pinjenötter, flingsalt och timjan.

snøfrisk, färskost,

Jag valde att använda både den naturella färskosten och den med smak av rödlök & timjan. Det blev en fin smakkombination tycker jag!

snøfrisk, färskost,

Jag låter mina rödbetor bakas länge i ugnen, så de blir härligt mjuka och saftiga. Sen mot slutet när det kanske bara är 10 minuter kvar, då toppar jag dom med härlig färskost. Det blir verkligen så gott.
Så här när sommaren står för dörren kan man även göra små paket av blötlagt bakplåtspapper, fylla med rödbetor, olja, timjan och färskost och sedan låta ligga på grillen. Det blir hur gott som helst. Men då skulle jag använda förkokta rödbetor, det blir lite enklare.

snøfrisk, färskost,


Snøfrisk är en smakrik färskost, gjord på getmjölk och kogrädde.  Där getmjölken kommer från getter som har fått ströva fritt på de norska bergsluttningarna under hela sommarhalvåret. Bara en sådan sak!  Vill du veta mer om Snøfrisk kan du göra det här.
Tidigare i mitt samarbete med Snøfrisk har jag gjort våfflor med färskost, spenatsoppa med färskost och snabblagad pasta med färskost. Tre härliga recept ni gärna får kika in på om ni missat dom!
Snøfrisk finns i smakerna Ramslök & Vitlök, Rödlök & Timjan, Kantarell & Naturell och du hittar dom hos Hemköp, Tempo och Eurocash, samt i vissa välsorterade ICA & Willysbutiker.

snøfrisk, färskost,

Ugnsbakade rödbetor med färskost, pinjenötter och timjan 4 port:
500 g rödbetor
olivolja
flingsalt
1 fp Snøfrisk Naturell
1 fp Snøfrisk Rödlök & Timjan
1 dl pinjenötter
färsk timjan
Värm ugnen till 175°C.
Skala rödbetorna försiktigt. Tag inte bort mer skal än nödvändigt. Skär rödbetorna i klyftor och lägg i en ugnsfast form.
Ringla över olja och strö över salt. Ugnsbaka i cirka 40 minuter.
Tag ut rödbetorna ur ugnen och klicka över färskosten. Ugnsbaka i ytterligare 10 minuter.
Rosta undertiden pinjenötterna i en medelvarm stekpanna.
Tag ut de ugnsbakade rödbetorna ur ugnen. Toppa med färsk timjan, rostade pinjenötter och lite extra salt.
 
Servera som en enkel förrätt eller varför inte som en del i en stor härlig buffé!

2
Kommentera