Släta saffransbullar – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Släta saffransbullar

Lussebullar behöver inte alltid se ut som just snirkliga lussekatter. De kan ju faktiskt se ut lite hur som. Man kan göra snurror fyllda med smör och vit choklad, det blir gott så det förslår! När man sedan inser att den vita chokladen man har hemma inte kommer att räcka till hela degen, ja då kan man göra släta bullar istället. Som man efter att de gräddats, penslar med smält smör och sedan doppar i socker. Det känns lyxigt och blir helt otroligt gott! Men dom bullarna är absolut godast nygräddade. Skall man stoppa dem i frysen skulle jag nog hoppa över smör och socker. När det sedan är dags för fika och man tinat sig ett gäng bullar, ja då skulle jag pensla dem med det smälta smöret och sedan doppa i sockret. Då blir dom nästan som nygräddade igen!

Grundreceptet på degen är den samma som förra gången, men vi kör det en gång till, ifall någon missat!

Saffransbröd:

50 g jäst
6 dl mjölk
1 g saffran (två kuvert)
175 g mjukt smör
1 ägg
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl

Häll upp mjölk i en kastrull och blanda i allt saffran. Sjud ett par minuter tills allt saffran blandats med mjölken. Tag av från spisen och låt svalna.
Smula ner jästen i en degbunke och slå den kalla degvätskan över, blanda tills all jäst har lösts upp. Skär det mjuka smöret i små kuber och tillsätt dem, några i taget. Blanda i ägg, socker och salt. Arbeta på låg hastighet in mjölet, lite i taget. Öka hastigheten och arbeta degen väl i cirka fem minuter. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta snabbt igenom den. Dela degen i bitar och forma dem till släta bullar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i en timme. Pensla med uppvispat ägg och grädda sedan bullarna i 180 grader i 20 minuter.

Smält smör och ha upp socker i en skål. Pensla de varma, nygräddade bullarna med smöret och doppa dem sedan i sockret. Akta så att du inte bränner dig bara!


Vad föredrar du, helt vanliga lussekatter eller vill du hellre ha någon rolig variant?

Bild: Linnéa Seidel

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Kinna

  Fina bullar du gör. Lussebullar som innehåller saffran är inte lätta att få goda därför att saffran torkar ut degen. Därför tycker jag att det är gott med det östgötska festbrödet där grunden är ett saffransbröd men det är fyllt med suckat, apelsinskal, russin och massor med smör. Det görs som en krans eller längd och är saftigt. Vi äter det året om och inte bara till jul.

 2. Felicia

  Åh, herregud vad goda de ser ut!! Och vit choklad var verkligen en spännande kombo, den måste jag pröva. Jag älskar att experimentera när jag bakar, men när det gäller lussekatter sträcker det sig mest till att fylla dem med mandelmassa och smör.. 😛 Vi får se om chokladkombon vinner mina smaklökar!

 3. M

  Hej Linnea!

  mUMS! jAG GJORDE EN VARIANT AV DE DU VISAR MEN FYLLDA MED VANILJKRÄM… supersmarrigt!

  Kram M

  (Flåt att jag skrek åt dig ;-).)

 4. Jessi

  Jag gillar inte vanliga lussekatter så jag testar gärna nya saker, har testat en hel del nytt detta året! Kul, då de mesta e mycket gott! 🙂

 5. Emma

  Jag gör släta bullar som jag sedan trycker ett hål i och klickar i lite riven mandelmassa blandat med smör, sedan strör jag över lite flagad mandel. Underbart!
  När dom är slut ska jag prova dina med vit choklad, verkar riktigt mumsigt då jag inte gillar torra tårkiga snirklar.

 6. Linda

  Min mormor brukade alltid göra släta bullar med en bit mandelmassa instoppad i mitten och pärlsocker på! Mycket godare än vanliga fastän jag älskar de med =)

 7. Therese

  Hihi, man kan tro jag fått en copycat för precis såna gjorde jag också häromveckan, precis som med saffransbullarna med vit choklad, haha! 🙂 Maken hade gjort degen lite för lös så det gick inte göra “vanliga” lussekatter, så jag gjorde precis som du gjort – bullar doppade i socker. Supergott! 🙂

 8. Malin

  Jag har alltid bara bakat “vanliga” lussekatter, men nu ska jag helt klart testa både de med vit choklad & dessa släta 🙂 Du e bra du!

 9. Sofia

  Tycker vanliga lussekatter är tråkiga, skall genast testa detta. Brukar göra bullar med mandelmassa och smörblandning i och lite mandelflagor på, mumma!!