Rabarbermuffins med havregrynssmul – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Annons

Rabarbermuffins med havregrynssmul

rabarbermufins-2

I denna ljuva rabarbertid.. Det är något speciellt med just rabarber. Kanske för att det är startskottet på en lång och härlig sommar som ger oss möjlighet att njuta av sådant vi själva odlar i våra trädgårdar. Eller att vi vet, även om man inte har egen trädgård så är chansen att köpa svensk- och närpruducerade frukter och grönsaker betydligt mycket större just nu, än vad den är i mörka november.
När man står där och väljer ut dom bästa rabarberstjälkarna och rycker upp dem ur jorden så vet man liksom, att nu är sommaren här!

En av fördelarna med rabarber är att användningsområdet är gigantiskt. Det är faktiskt bara fantasin som sätter gränser.  Idag var jag sugen på rabarberkaka, men Axel tyckte absolut att vi skulle göra muffins. För han var nämligen muffinsexpert! Och har man en 3-årig muffinsexepert i huset, då är det bäst att baka muffins!

Receptet vi använde är min favorit just nu, hittills har jag faktiskt inte misslyckats med det en enda gång. Trotts att jag bakat det i många olika former.
Det kan ju ha att göra med att det är ett sådant där urgamalt, välbeprövat recept från Sebastians gamelmormor Ragnhild. I hennes version görs den med äpplen och i långpanna. Jag har bloggat om just den versionen tidigare. Men vid det här laget har jag testat att göra den på massor av olika vis. Att rakt av byta ut de skivade äpplena mot bitar av rabarber, eller att skiva inlagda päron, trycka ner dem i smeten och sedan strö kardemumma, kanel och vanilj över, löjligt gott!!

rabarbermufins

Men så idag fick det bli muffins, eller muffins med lite pajkänsla kan man kanske säga. Uppepå rabarbern strödde jag nämligen lite havrgrynssmul som gav fin kontrast till det härligt, mjuka, nästan lite sega innanmätet.

Rabarbern jag använde var riktigt späd och fin, den är betydligt mycket mjukare i smaken än de tjocka stjälkarna som lätt blir träiga och sura. Jag sockrade inte rabarbern något, jag gillar när de syrliga rabarberbitarna möter den väldigt söta kakan. Men det är ju en smaksak!

Rabarbermuffins, 12 st:

3 dl strösocker
2 ägg
100 g smör
1 knivsudd vaniljpulver
3 dl vetemjöl

50 g smör
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl havregryn

ca 3 dl späd och fin rabarber, skuren i småbitar

Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Smält smöret och ha i vaniljen.
Rör ner det smälta smöret med mjölet i äggsmeten, blanda väl. Det blir en ganska tjock smet.

Smält smöret, blanda i socker och havregryn, rör om ordentligt.

Ställ ut muffinsformar i en muffinsplåt. Fördela smeten jämnt mellan formarna.
Ha i den skurna rabarbern. Strö över havregrynssmulet. Grädda i 180 °C  i cirka 15 minuter.
Servera ljumma med en stor klick vaniljglass, eller som klassiska muffins till eftermiddagsfikat!

Och nej, det ska inte vara något bakpulver i dessa. Vispar man ägg och socker fluffigt och fint räcker det för att de ska resa sig.

bild: Linnéa Seidel

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Malin Persson

    Gjort dessa flera gånger om och om igen nu. Ger bort till föräldrar och mor&far-föräldrar vilket uppskattas otroligt mycket. Verkligen de bästa muffinsen jag testat!! 5/5 🙂

  2. freespins

    Sq7bYy Your style is very unique in comparison to other people I have read stuff from. Thank you for posting when you have the opportunity, Guess I all just bookmark this page.

  3. casino bonus

    bL6Sf9 I simply want to say I am new to blogs and certainly loved this web blog. Likely I am planning to bookmark your blog. You really have exceptional well written articles. Regards for sharing your blog.

  4. Mia

    Fantastiskt goda! Frös ner de som blev över och de var faktiskt lika goda efter en upptining. Det receptet sparar jag! Tack!

Annons