Pankogriljerad julskinka – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Pankogriljerad julskinka

pankogriljeradskinka

Julskinka, en av mångas favoriter på julbordet. Jag älskar den salta smaken på skinkan, i kontrast till söt-stark senap, allra helst på en smörgås eller ett riktigt mört havrekex. Det är ju nästan oslagbart. Jag kommer ihåg som barn när man inte kunde sova kvällen innan julafton och vi smög upp och fick varsin smörgås med skivor av den nygriljerade skinkan på. Så speciellt och så gott!

De senaste åren har jag kokat julskinkan i min Crock Pot. Äger man en sådan är det enligt mig det absolut smidigaste sättet att koka julskinka på. Just eftersom skinkan inte skall koka utan bara ligga i sitt spad och småsjuda. Hittills har de skinkor jag tillagat på detta vis blivit väldigt möra och goda, så det är verkligen något jag kan rekommendera!

Orkar man inte koka eller köra i ugnen själv, finns det ju mänger av goda alternativ. Jag fick prova en Julskinka av Rapsgris från Scan och vi tyckte alla att den var riktigt god!

Men vill man koka själv i sin Crock Pot, så kan man göra så här:

ca 3 kg rimmad, benfri skinka
3 tsk kryddpeppar
4 lagerblad
0,5 tsk salt per liter vatten
kallt vatten så det täcker skinkan

Skölj skinkan noga i kallt vatten, låt nätet sitta kvar runt om.

Lägg skinkan i Crock Potten med svålen uppåt. Ha i kryddpeppar, lagerblad och salt. Slå på vatten så det täcker hela skinkan. Stick in en termometer i skinkans bredaste del. Sätt på locket och ställ din slow cooker på låg. Jag har fått klart min skinka på allt från 6-9 timmar. Det beror nog både på skinka och vilken sorts slökokare man har. Så se till att ha koll och en bra termometer!

 När innertemperaturen nått 69-70 °C, tag ur skinkan och linda in den i folie, men låt termometern sitta kvar. När skinkan kommit upp i 73 °C, tag bort folien och låt den svalna. Klipp upp nätet och skär bort svålen.

Jag provade att använda pankoströbröd till griljeringen, det blev knaprigt och gott!

Pankogriljering till ca 3 kg skinka:

1 äggula
4 msk vanlig senap
2 msk grovkornig senap
ca 2 dl pankoströbröd, jag använde ett surdegsströbröd från Sverigeskafferiet

Blanda äggula och de olika senapssorterna. Skölj skinkan och klappa den helt torr. Bred på ägg-och senapsblandningen i ett jämnt lager. Strö över ströbrödet. Griljera i 215°C i cirka 10 minuter eller tills den fått fin färg.

Blir helt hungrig av att sitta och skriva det här, undrar om jag kan smyga till köket och sno åt mig några skivor skinka utan att någon märker något..

bild: Linnéa Seidel

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.