Chili sin carne – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Annons

Chili sin carne

chilisincarne

 

Chili sin carne är en vegetarisk variant av chili con carne. Alltså chili utan kött. Det är perfekt helgmat att laga, chili sin carne som fått stå länge, länge och småputtra tills du får en tjock härlig gryta med massor av smak. Min chili har röda linser som grund sedan hade jag i krossade tomater, massa kryddor, svarta och kidneybönor. Mest för att dessa två bönsorter är mina favoriter. Men ta de bönor du gillar bäst.

Jag kokade linserna tillsammans med tomatsåsen tills linserna kokat sönder helt och tomatsåsen tjocknat och fick en fantastiskt tjock, fyllig och härlig konsistens.

Chili sin carne är en sådan där bra maträtt, där man kan stoppa i lite av varje. Hade jag haft lite majs i frysen hade jag nog haft i det och kanske ett gäng paprikabitar mot slutet. Hade det varit sommar och grönsakslandet var fullt av persilja hade jag grovhackat den och öst på massor av härlig, smakrik persilja. Men när detta lagades och fotograferades var det ca -20°C ute och ganska tomt i kyl och frys. Så jag fick ta av vad som fans. Och resultatet? Helt fantastiskt!

Chili sin carne:

2 gula lökar
3 klyftor vitlök
2 msk paprikapulver
1 msk grönsaksbuljongpulver
1 1/2 msk kakao
1 msk spiskummin
salt
svartpeppar
chili falkes (anpassa efter hur stark mat ni vill äta)
1/2 dl balsamvinäger
1 dl tomatpuré
5 dl okokta röda linser
2 fp krossade tomater
1 fp svarta bönor
1 fp kidneybönor
ca 5 dl vatten (+ev mer för att spä ut grytan vartefter)

Skala och finhacka lök och vitlök, värm på en gryta och ha i en klick smör eller lite olja. Tillsätt paprikapulver, grönsaksbuljong, kakao, spiskummin, chili, salt och peppar. Låt detta fräsa tills löken mjuknat. Blanda i balsamvinäger och tomatpuré.

Ha i röda linser, krossade tomater, svarta bönor, kidneybönor och vatten. Koka upp och låt puttra under lock i 2-3 timmar. Linserna kommer att suga åt sig vätska under koktiden, så du kan eventuellt behöva ha i mer vatten vartefter. Linserna skall ha kokat sönder helt och du skall få en tjock, härlig gryta. Är grytan för vattnig men linserna kokat klart kan du ta av locket och låta koka en stund tills allt reducerats.

Gott att servera till är belugalinser, ris, nachochips, mer chili flakes crème fraîche och en härlig sallad.

God, nyttig och billig mat. Perfekt så här i mitten av januari!

bild:Linnéa Seidel

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Cecilia

    Ska man verkligen koka med kokta bönor så länge? Blir det inte bara mos av allt då? Eller är det meningen kanske?

  2. Kristofer

    Det här var supergott! Skippade dock svarta bönor och nöjde mig med kidneybönor pga det var det enda jag hade hemma.

    Tog även en tequila-shot under matlagningen, hört att man ska göra det!

  3. ida

    Hej Linnea
    För ett par år sedan hade du ett recept som hette himmelsk kladdkaka. Stämmer det? Har alltid googlat när jag skulle ha receptet och är 99% säker på att det vart ditt. Finns det inte kvar?
    Tack

    1. linneasskafferi
      linneasskafferi

      Hej Ida,
      Så här på rak arm kan jag inte komma på vilket recept det är, men skall kolla lite och återkommer!

      Må så gott!
      Linnéa

      1. ida

        Tack snälla! Jag har skrivit ner receptet men inte hur man gör och grader på ugn. Det är massa smör, ägg och choklad. Bara någon msk mjöl..

Annons