Black bean brownies – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Black bean brownies

black bean brownies

 

Har du testat att baka på bönor någon gång? Det blir faktiskt himla gott!! Här är en black bean brownies, eller svarta bönorkladdkaka som vi skulle säga här i Sverige, men det låter inte lika smarrigt tycker jag.

Gör man den här kakan rätt är det ingen som anar att den är gjord på svarta bönor och inte på klassiskt vis med mjöl och vitt socker. Den är väldigt chokladig och tung. Och är absolut godast då den fått stå en natt i kylen och gottat till sig. Till denna black bean brownies är det allra godast att servera lättvispad grädde och bär. Hallon eller blåbär tycker jag blir gott. Tung chokladkaka, krämig, len grädde och sen lite syrliga bär! En oslagbar kombo!

 

Black bean brownies

 

Det fina med att baka kakor som dessa är att de är perfekt att göra om man har allergiker i sin närhet då den både är gluten och laktosfri. Det är ju två väldigt vanliga saker människor är allergiska emot idag och ibland kan det vara svårt att hitta ett bra alternativ som passar fler. Och som dessutom är precis lika god som en helt vanlig brownie!

Receptet har jag fått av min syster för något år sedan, men jag har gjort några små ändringar.
Men det absolut viktigaste när man gör den här, är att inte övergrädda. Det har vi gjort en gång och det blev inte gott. Den skall vara riktigt kladdig fortfarande i mitten. Får den stå i kylen över natten kommer kakan sätta sig och bli len, krämig och underbart chokladig!

Om man ändå tror att en kladdkaka gjord på bönor låter alltför farlig för att ens prova att göra, ja då tycker jag ni ska testa världens bästa kladdkaka, snickerskladdkaka, semmelkladdkaka eller Björns cheesecake-kladdkaka.

Black bean brownies:

1 förpackning svarta bönor
10 kärnfria dadlar
2 ägg
2 msk honung
2 msk kallt starkt kaffe
1 tsk bikarbonat
4 msk kakao
150 g mörk choklad, helst 70% och uppåt
2 rågade msk kokosolja

valfria nötter

Skölj bönorna noga under rinnande vatten. Lägg bönor och dadlar i en matberedare och mixa till en slät massa. Du kan behöva peta ner bönorna från kanterna vart efter. Tillsätt ägg, honung, och kaffe. Fortsätt mixa till en slät smet. Smält choklad och kokosolja, blanda i det tillsammans med kakao och bikarbonat i bönsmeten. Rör till en jämn och fin smet. Hacka valfria nötter grovt.
Klä en avlång bröform med bakplåtspapper. Häll i smeten, strö över nötterna och grädda i 175°C i 15-20 minuter. Kakan ska fortfarande vara väldigt kladdig i mitten. Det stelnar i kylen. Förvara kakan i kylen över natten. Servera med lättvispad grädde och bär.

Hur gott som helst!

Bild:Linnéa Seidel

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!

Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sara

    Tänkte testa att baka den här då glutenfritt är ett måste på våra släktträffar. Men jag undrar om det är färska eller torkade som du använder?

  2. Lina

    Tack för ett spännande recept! Provade baka denna igår och den blev perfekt! Dock är jag inte så förtjust i kokossmak och tyckte kokosoljan tog över lite för mycket i smak, så jag undrar om du vet något man kan byta ut denna mot? 🙂

  3. Angela

    Jag har hört talas om det där med bönor i kakor förut, men aldrig vågat provat. Nu när jag ser din fina kaka blir jag jättesugen. Den ser väldigt smarrig ut. En riktig chokladbomb. Det måste jag prova.